Author |
Topic |
|
krk23
Starting Member
Germany
48 Posts
Member since 11/11/2012 |
Posted - 02/11/2017 : 20:01:33
|
Dragi forumaši,
već sam ovu temu sa nekim forumašima diskutovao a i od dobrog druga dobijo poneki vrlo dobar "input".
Preko nekoliko godina sa krenuo sam mojom verzijom enciklopedije i tu sam mnogo informacija iz stripova uzeo i katalogizirao. Nakon enciklopedije druga Đukanovića (Enciklopedija Zagorijana) sam uzeo njegove podatke i sastavio ih sa mojim koji su aktuelni do 9/2017.
Na osnovu toga i želje da imam nešto kao italijansku varijantu "Zagor Index" knjiga - samo na domaćem jeziku - sastavljam ideju već od prošle godine. Trenutno sam sve podadtke od do sada izdati priča skupio. Ovako do sada izgleda pregled za jednu priču.
Knjiga treba da ima na kraju Bonelli format, radi toga ne mogu domaća izdanja da stavim sa svim naslovnicama - stavljam originalne naslovnice u svakom slučaju.
Razmišljam o tome da dodam još i ocjene za svaku priču.
Ako nekome od vas još nešto hvali, ili bilo koja ideja ili ili ili, slobodno napišite.
za mod: izvinjavam se ako je topic na pogriješnom mijestu
|
If someone thinks they have the upper hand, break it. |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Member since 25/12/2013 |
Posted - 02/11/2017 : 20:21:09
|
Nije ovo loše, možda da malo promijeniš pozadinu da ne bude samo bijela i da dodaš neku jako dobru pozadinu na kojoj bi slova bila čitljiva... A ako si u mogućnosti da postaviš neke kadrove iz tih datih epizoda. Inaće, dobro ti ide a i ideja je dobra, samo nastavi, palac gore :) |
|
|
krk23
Starting Member
Germany
48 Posts
Posted - 02/11/2017 : 20:31:58
|
Hvala ti WOLF-HUNTER.
Pozadinu sam htjeo da napravim u lakoj sivoj boji ali tu još eksperimentiram.
Trenutno je mali problem u tome što je bitan kompromis na drugoj strani. Za epizode koje imaju dosta dodatnih informacija je lako napuniti drugu stranicu a za neke epizode je malo teže. Neću da mjenjam layout za svaku priču nego da bude konstantan layout kroz knjigu. Kadrove ubaciti nije teško (dobra ideja!), samo moram da vidim da ostane na "jedna priča - maksimalno dve stranice". |
Edited by - krk23 on 02/11/2017 20:32:22 |
|
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 02/11/2017 : 20:51:11
|
Nema na čemu.
Mislim da su dvije stranice za jednu priču sasvim dovoljno, ipak je to dovoljno prostora da se u kratkim crtama prepriča radnja i činjenice. Međutim, kao enciklopedija, da li si razmišljao o tome da napraviš specijalni dio za biografiju likova? Mnoge enciklopedije imaju taj dio pa ne bi bilo loše da bude i u tvojoj... |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
giant
Average Member
Slovenia
891 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 02/11/2017 : 21:00:13
|
Zdravo.
Super ideja. Jako mi se sviđa. Možda razmisli, da staviš i datum izlaska priče, koju si postavio u prvi plan odnosno koju opisuješ. Ovde recimo konkretno od Ludensa, kad su sveske izašle. Za druge edicije koje si naveo mislim da nema potrebe po datiranju (možda edicije ZS i LMS, koje su u neku ruku kultne), bilo bi previše toga. Ne znam, da li imaš sve priče od Ludensa kao referencije za opis? Onda bi to dobilo neki smisao. I da, kako kažete, siva pozadina. Možda vodni žig sa Zagorovim emblemom orla, ili samo vodni žig originalnog zagorovog napisa....pokušaj, ako ti vreme dozvoli uraditi nešto za probu i stavi ovde, pa da vidimo. U svakom slučaju, . |
Invincible shield |
|
|
krk23
Starting Member
Germany
48 Posts
Posted - 02/11/2017 : 21:05:06
|
@Wolf: razmišljao sam o tome. Onda moram dodati još dve stranice za svaku priču. Trenutan plan je da kada otvorim knjigu imam na lijevoj strani onaj pregled priče a na desnoj dodatne informacije. Tako bi sve bilo tu na prvi pogled. Enciklopediju mogu da stavim uz svaku priču na dve dodatne strane ili kao samostalno izdanje. Jer trenutno sam samo sa pričama na 800+ stranica.
@nagor: hvala ti. Ocjene bi bile bolje iz recenzija jer je tu baš prosjek forumaša. Moje lične ocjene bi bilie samo subjektivne ;)
|
|
|
legaz
Senior Member
Serbia
2417 Posts
Member since 13/08/2009 |
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 02/11/2017 : 21:35:55
|
Međutim, što se tiče format, po mom mišljenju najbolji bi odgovarao format gigant jer ako je preko 800 stranica onda bi mal format bio preveliko opterećenje pa bi tako i korice trebale da budu jako čvrste da bi sve držalo, pa zato mislim da je gigant format najbolji, možda još malo veći ako može... |
|
|
tihomirduras
Senior Member
1839 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 02/11/2017 : 21:49:17
|
Izvrsno i jako lijepo, se ako se slažem sa WH da bi bilo možda bolje u gigant formatu bilo bi mnogo preglednije i imao bih više mjesta za neke kadrove ubaciti, ali 800 stranica je vrlo mnogo jesi razmišljao da to podijeliš na 3-4 knjige? |
|
|
PAJDO
Senior Member
Croatia
2236 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 02/11/2017 : 21:52:28
|
@krk23
Dobra ideja i nadam se da ćeš je uspit ostvariti.
Malo o idejam i prijedlozma;
Ovu knjigu radiš za sebe zar ne? Ako je tako zašto si ograničen na bonelli format, mislim da bi ti puno bolje bilo napraviti na A4 formatu, kao i izvorni indexi. Manje bi strana trebalo i bilo bi ti preglednije. Bonelli format od 800+ strana, osim ako je nećeš napraviti u dijelovima kao i indexi, bilo bi suludo. Zašto se gnjaviš sa naslovnicama svih izdanja? Ako radiš za sebe stavi onu koja je tebi najbolja/draža i sl. Možda je bolje da prostor iskoristiš na slike likova iz pojedinih epizoda ili možda na neki upečatljiv kadar epizode kao što ti je već sugerirano. I molim te ne stavljaj ocjene epizoda!!! Ovu knjigu radiš kao vodič o epizodama nekog junaka, jeli tako? Znači ako je radiš za sebe onda možeš sam dati ocjene. Recenzije sa s.com ti mogu biti odlično mjesto za pronalazak zanimljivosti o epizodama možda da tako nešto ubaciš?? Uglavnom, nadam se da te nisam ugnjavio, sve sam dobronamjerno napisao, a nadam se da ćeš ubrzo završiti započeto;) |
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
|
|
Dukidule
Advanced Member
Chile
4039 Posts
Member since 20/05/2014 |
Posted - 02/11/2017 : 21:53:22
|
quote: Originally posted by WOLF-HUNTER
Međutim, što se tiče format, po mom mišljenju najbolji bi odgovarao format gigant jer ako je preko 800 stranica onda bi mal format bio preveliko opterećenje pa bi tako i korice trebale da budu jako čvrste da bi sve držalo, pa zato mislim da je gigant format najbolji, možda još malo veći ako može...
Šta fali manjem formatu? Kad može ovo izdržati 1088 stranica na 24x17 cm, može i tih 800-tinjak.
|
Za koga ja navijam samo je moja stvar. A ljubav je jedna, jedina... |
|
|
krk23
Starting Member
Germany
48 Posts
Posted - 02/11/2017 : 22:11:47
|
@ giant: hvala i tebi evo skromni pokušaj na brzinu Što se tiče Ludensa imam sva izdanja. Spisak kada su koje priče izašle sam mislio staviti na kraj knjige u index.
@ WOLF-HUNTER: i o tome sam razmišljao ali uvjek se vraćam na Bonelli format jer mi je to nekako draži i bolje izgleda na policama :D
@ tihomirduras: i o tome sam razmišljao. Možda bi bilo dobro staviti u dve knjige kao što je prošlogodišnja nova STAR TREK ENCYCLOPEDIA to napravila.
@ PAJDO: da, samo lično za mene jer me nervira da tako nešto još nemamo. Dajem za pravo da A4 sigurno ima neke prednosti, ali kao što sam već napisao mi je Bonelli format nekako bolji. Naslovnice sam stavljao sve da bi se na prvi pogled vidjelo na koliko svesaka se priča proteže. Dajem ti za pravo da se samo ona zadnja vidi. Kao i sa ocjenama sam se do sada suprostavljao da ubacim nešto subjektivno. Iako to sve radim za lično uživanje (do sada) htjeo sam da imam kompletne informacije. Ne brini - nisi me gnjavio. Kada čovjek radi na nečemu postane ponekad slijep na osnovne stvari. Hvala na dobrim predlozima.
@ Dukidule: baš sam na tako nešto i mislio. |
|
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 02/11/2017 : 23:15:45
|
Dobra stvar, al ja bi stavija samo originalne naslovnice (imaš doli navedena naša izdanja, to je dovoljno) i to ispod svake naslovnice naslov tal. originala i misec/godina izlaska. I obvezno bi negdi stavija; ocjena čitatelja s stripovi.com i ocjena od talijana. |
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
Edited by - Zagor-te-nay on 02/11/2017 23:17:49 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22322 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 03/11/2017 : 08:57:21
|
Kao prvo, sve pohvale za ulozeni trud! Nije lako u današnje vrijeme uzeti si vremena za takav jedan poduhvat. Osim vremena potrebno je i mnogo volje i ljubavi prema junaku.
Evo sada nekoliko stvari koje bih ja drugačije uradio, što ne znači da sam u pravu.
Zapalo mi je za oči da si stavio tutto naslovnice, mnogo bi bolje bilo da su to originalne prve naslovnice danas nam poznatog formata. Ipak je tutto serija reprint koji se nakon dvjesta i nekog broja ugasio. Ukoliko bi se baš išlo u detalje moglo bi se postaviti i striščice, ali s obzirom da si ograničen s mjestom, i ja bih te izostavio.
Dalje, pomalo je nezahvalno sada praviti takvu jednu listu jer su Libellus, VČKI u sred zlatnog doba (manje-više), pa i dalje izbacuju knjige koje bi mogle da završe na tvojim stranicama. Takođe, Ludens je došao skoro do Demona ludila i ima jos dosta materijala da objavi da bi barem došao do spajanja sa Slobodnom Dalmacijom. Kažem, pomalo nezgodan trenutak ali jebiga, teško da bi se mogao naći neki odgovarajući s obzirom da Zagor i dalje izlazi na sve strane.
U današnje vrijeme interneta, kada su sve informacije dostupne preko nekoliko klikova, možda bi bilo bolje da si napravio sopstvenu web stranicu na kojoj bi sačuvao sve te podatke, umjesto da objaviš štampanu verziju. Kod web stranice podatke možeš da mijenjaš sa nadolazećim novim podacima, a tu bi iz mjeseca u mjesec bilo posla, dok kod štampane verzije to bi bilo to. Već nakon kraćeg vremena bila bi hrpa novih naslovnica koje bi činile izdanje zastarjelim. Italijanima je mnogo lakše štampanu verziju objaviti, dovoljno im je samo da se drže originalne SBE serije i to je to.
Ocjene bih izostavio jer su previše subjektivne, a imaš epizoda sa manje od pet ljudi koji su glasali dok neka druga imaju preko stotinu ocjena. Što je jednima dobro, drugima nije. |
Edited by - King Warrior on 03/11/2017 09:01:57 |
|
|
krk23
Starting Member
Germany
48 Posts
Posted - 03/11/2017 : 12:44:16
|
quote: Originally posted by Zagor-te-nay
Dobra stvar, al ja bi stavija samo originalne naslovnice (imaš doli navedena naša izdanja, to je dovoljno) i to ispod svake naslovnice naslov tal. originala i misec/godina izlaska. I obvezno bi negdi stavija; ocjena čitatelja s stripovi.com i ocjena od talijana.
Ražmišljao sam o tome i uvjek idem korak nazad i opet naprijed. Kada domaće naslovnice izbacim onda mi nešto hvali :( Kada ih stavim stranica mi je nekako prepuna... A sa ocjenama još uvjek nisam siguran šta da radim...
quote: Originally posted by King Warrior
Kao prvo, sve pohvale za ulozeni trud! Nije lako u današnje vrijeme uzeti si vremena za takav jedan poduhvat. Osim vremena potrebno je i mnogo volje i ljubavi prema junaku.
Evo sada nekoliko stvari koje bih ja drugačije uradio, što ne znači da sam u pravu.
Zapalo mi je za oči da si stavio tutto naslovnice, mnogo bi bolje bilo da su to originalne prve naslovnice danas nam poznatog formata. Ipak je tutto serija reprint koji se nakon dvjesta i nekog broja ugasio. Ukoliko bi se baš išlo u detalje moglo bi se postaviti i striščice, ali s obzirom da si ograničen s mjestom, i ja bih te izostavio.
Dalje, pomalo je nezahvalno sada praviti takvu jednu listu jer su Libellus, VČKI u sred zlatnog doba (manje-više), pa i dalje izbacuju knjige koje bi mogle da završe na tvojim stranicama. Takođe, Ludens je došao skoro do Demona ludila i ima jos dosta materijala da objavi da bi barem došao do spajanja sa Slobodnom Dalmacijom. Kažem, pomalo nezgodan trenutak ali jebiga, teško da bi se mogao naći neki odgovarajući s obzirom da Zagor i dalje izlazi na sve strane.
U današnje vrijeme interneta, kada su sve informacije dostupne preko nekoliko klikova, možda bi bilo bolje da si napravio sopstvenu web stranicu na kojoj bi sačuvao sve te podatke, umjesto da objaviš štampanu verziju. Kod web stranice podatke možeš da mijenjaš sa nadolazećim novim podacima, a tu bi iz mjeseca u mjesec bilo posla, dok kod štampane verzije to bi bilo to. Već nakon kraćeg vremena bila bi hrpa novih naslovnica koje bi činile izdanje zastarjelim. Italijanima je mnogo lakše štampanu verziju objaviti, dovoljno im je samo da se drže originalne SBE serije i to je to.
Ocjene bih izostavio jer su previše subjektivne, a imaš epizoda sa manje od pet ljudi koji su glasali dok neka druga imaju preko stotinu ocjena. Što je jednima dobro, drugima nije.
Što se tiče tutto naslovnica tu si absolutno u pravu. Nisam na to obraćao pažnju. Hvala ti, to ću promjenuti čim budem imao malo vremena.
Imaš opet pravo, trenutak je čudan ali ako uzmem u obzir da mi treba sigurno još godinu dana da završim knjigu i rupe u izdnajima Ludens <-> SD će biti manje. Uvjek ćemo u ex-YU imati taj problem sa izdanjima na našim prostorima.
Problem sa izdanjima bih se mogao riješiti i ako se pregled priča napravi kao i u Italiji gdje je INDEX podijeljen na 1-100, 101-200 itd. Tako bi najnovija izdanja bila na kraju i dobio bih malo više na vremenu. Imam podatke na ličnoj web stranici koja nije pristupna ali to je samo backup bez ikakvog layouta.
Sa ocjenima još nemam pojma šta ću uraditi, ali ih najvjerovatnije izostavljam. Maksimalno je moguće da ću ih staviti u index na kraju.
Puno posla urađeno, još više što još moram |
|
|
WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
2633 Posts
Posted - 03/11/2017 : 14:21:53
|
quote: Originally posted by Dukidule
quote: Originally posted by WOLF-HUNTER
Međutim, što se tiče format, po mom mišljenju najbolji bi odgovarao format gigant jer ako je preko 800 stranica onda bi mal format bio preveliko opterećenje pa bi tako i korice trebale da budu jako čvrste da bi sve držalo, pa zato mislim da je gigant format najbolji, možda još malo veći ako može...
Šta fali manjem formatu? Kad može ovo izdržati 1088 stranica na 24x17 cm, može i tih 800-tinjak.
To izdržaje preko 1000 stranica? Mašala. Što se tiče gigant formata to sam samo predložio jer većina današnjih enciklopedija dolazi u takvom formatu... Međutim, možda ako je u pitanju klasični bonelli format onda bi i listovi enciklopedije trebali da budu tanji da ne bi bio preveliki pritisak za korice... |
|
|
SPQRoma
Average Member
Italy
938 Posts
Member since 30/06/2015 |
Posted - 03/11/2017 : 16:19:22
|
Moj ti je savjet da, ako već želiš da ovo izgleda baš ozbiljno, nađeš lektora, jer imaš mnogo pravopisnih grešaka. |
HOKA-HEY |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 03/11/2017 : 16:26:48
|
Da, nisam htio prvi. Ali zaista, hrpa temeljnih pogrešaka, kao da malo dijete piše. Uspjeva, mađari malim slovom, oboluje... sve u jednoj rečenici. Milijardu i jedan tipfeler usto. Nekakav minimum ipak mora postojati. Možda da pišeš na engleskom/njemačkom, ako si predugo vani pa si zaboravio? |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
krk23
Starting Member
Germany
48 Posts
Posted - 03/11/2017 : 17:05:49
|
Imate pravo ;)
Rodjen sam u inostranstvu. A i nisam bas cesto dole, maksimalno tri nedelje godisnje.
Kao drugo, ovo nije finalna verzija. Nije ni blizu ;) Prioritet mi je trenutno u sakupljanju informacija i layout.
Lektora vec imam u Bosni i siguran sam da ce na kraju biti dobro.
Hvala na kriticnim rijecima jer sam bas tako nesto i trazio. |
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4342 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
Tonka24
Advanced Member