Kadriranje** je jedno, a dobar crtež nešto sasvim drugo. Doti je jedan od najboljih u tome (kadriranju)- što je već pokazao u svojim prvim radovima na Zagoru (ali mu je zato Zagor bio jedan od najružnijih ikada). Ovaj crtež kao da je radjen za boju, prejednostavan je, bez ikakvih senčenja. Dakle - kao za mange.
** i ja koristim izraz kadriranje, iako je kadriranje raspored kadrova na strani (koji je ovde klasičan Bonelijevski), a u stvari se misli na prikazanu perspektivu u okviru pojedinih kadrova.
Ok, ti ne volis takav stil crteza na Zagoru, gdje se sve kaze sa par linija. Ja volim, iako naravno cijenim i detaljniju vrstu crteza sa mnogo sjencanja . Dobar crtez je dobar crtez. A za ruznocu... pa istina Zagor mu bas nije ljepuskast!
Da, mislio sam na kameru i pripovjedanje. Nista spektakularno, ali je jako pitko, strip se cita sam od sebe.
Ok, ti ne volis takav stil crteza na Zagoru, gdje se sve kaze sa par linija. Ja volim, iako naravno cijenim i detaljniju vrstu crteza sa mnogo sjencanja . Dobar crtez je dobar crtez. A za ruznocu... pa istina Zagor mu bas nije ljepuskast!
Da, mislio sam na kameru i pripovjedanje. Nista spektakularno, ali je jako pitko, strip se cita sam od sebe.
Ne svidja mi se preterivanje ni na jednu stranu. Pogledaj Breksijin (Brećin) crtež - milion crtica. To je preterivanje na drugu stranu. Najbolja je zlatna sredina - ni ovo što je bezlično bez kolora, ni ono što bi kolor uništio.
Kadriranje** nije loše. (A i frizura je klasična Mangijanska.)
Ne svidja mi se preterivanje ni na jednu stranu. Pogledaj Breksijin (Brećin) crtež - milion crtica. To je preterivanje na drugu stranu. Najbolja je zlatna sredina - ni ovo što je bezlično bez kolora, ni ono što bi kolor uništio.
Kadriranje** nije loše. (A i frizura je klasična Mangijanska.)
Tamo je crtež dosta jednostavan - kao crtež Diznijevih junaka. A primedba o boji nema veze sa mangama - ovakav crtež se radi kada će strip izvorno biti objavljen u koloru - senke i crte svedene na najmanju moguću meru, samo koliko da koloristi (pod uslovom da to nije sam autor) naznače šta je šta.
Ja pak nikad ne bi rekao da je ovo Laurentijev crtež, da nema dugih zlatnih pramenova i atributa Nekako mi sjenčanje nije njegovo, već više kao Mangiantinijevo, no to je možda zbog kiše takvo. Na ostale table nemam prigovora i veselim se nadolazećim pričama, bez obzira što su većina njih povratci.
Espositovci su na pocetku bili odlicni, primjetno je da s vremenom sve vise i vise podsjecaju na Gambu, sto je sve drugo do kompliment.
Daleko je to od Gambe - i to u pozitivnom smislu. Sad, kad su otišli Prisko i (uskoro) Bizi, oni će biti, posle Dela Monike - vrh Zagorovih crtača (presporog Nuča ne računam).
I meni je, gle čuda, Laurentijeva najbolja. Slažem se s Kingom da Espositovci padaju s vremenom, možda su u pitanju godine, koliko su oni uopće stari? Sjećam se da su davno crtali MM...
I meni je, gle čuda, Laurentijeva najbolja. Slažem se s Kingom da Espositovci padaju s vremenom, možda su u pitanju godine, koliko su oni uopće stari? Sjećam se da su davno crtali MM...