forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zagor maxi 29 - Ubojice Indijanaca
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 04/11/2017 : 08:57:02  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Maxi na koji smo s nestrpljenjem čekali. Ne samo da se nakon „Indijanske zemlje“ i „Dugog putovanja“ radi o trećem dijelu Cherokee sage, već su i Italijani ovu priču proglasili kao najbolju Zagorovu u 2016. godini. Dakle, od samog početka očekivanja su bila baš velika.

Početak je bio dobar i obećavajući, nakon nekoliko emotivnih scena krenulo se s dosta akcije i na scenu je stupilo nekoliko markantnih i interesantnih likova. Onda negdje oko sto i dvadesete stranice lik koji liči na Keitha Richardsa naglašava kako će nešto objasniti i govori da neće duljiti. Pomislio sam „daj Bože da se to tako i desi i da Burattini ne pretjera sa prepričavanjima“. I zaista, nakon dvadesetak stranica Keith je završio flešbek i još se mora reći da je bilo ok, kao sastavni dio priče i sa zanimljivim elementima. Nažalost, Bure se onda totalno pogubio i nemilosrdno je nastavio da udara sa flešbekovima skoro do samog kraja epizode. Tek tu i tamo imali smo nekoliko akcijskih scena koje su se odvijale u realnom vremenu. Nevjerovatno na koji način je Burattini uspio da upropasti jednu ovakvu epizodu. Ta njegova prepričavanja i flešbekovi su očito profesionalna defomacija, bolest, šta god da je ovo nije prvi put da je jedan potencijalno dobar scenario ugušio sa takvim stvarima.

Ono što je pozitivno je što imamo nekoliko baš interesantnih likova, između ostalih i prostitutku Molly i Indijanca Oyatu. On je mali, debeo ali je izuzetno hrabar, sposoban i pravi je bad ass, pomalo netipičnog izgleda za jednog pozitivnog lika u Zagorovom svijetu. Na kraju je autor, po mom mišljenju, napravio grešku i nije mu ostavio više prostora kod finalnog sukoba, on je taj koji je trebao da ubije Keitha. Umjesto toga autor je napravio „texovski“ završetak i pustio je Zagora da sam poubija glavne negativce. Tu dolazimo do još jedne greške, od silnog prepričavanja očigledno je autoru ponestalo prostora za dobar finiš, pa je sam kraj totalno zbrzan. Negativci su se na kratko pojavili, Zagor ih u tren oka poubijao i fajrunt.

Još jedna pozitivna stvar koja mi se dopala je ta da Englezi nisu prestavljeni kao zlikovci, većinom u ranijim pričama su bili opisani nešto slično kao „Crveni rakovi“ u avanturama Velikog Bleka i Komandanta Marka. Ne, to se ovdje nije desilo, baš naprotiv, pokazali su se kao ljudi koji su poštovali Indijance i koji su u prošlosti iz dobrih razloga imali koaliciju sa njima. Uopšte cijela trilogija o Cherokee Indjancima kritikuje Amere i njihov sistem tog vremena, što je mnogo bliže istini nego njihovo glorificiranje. Ne treba zaboraviti, ovdje se kritikuje američka vlada, ne radi se samo o šačici razbojnika.

Prisco mi je jedan od najboljih trenutnih Zagorovih crtača, nije njega Boselli džabe unajmio za Texa. Ovdje se baš i nije potrudio, moglo se vidjeti da je dosta žurio i nije nam dao kvalitet kakav smo od njega navikli. Na pojedinim mjestima nije baš pazio na proporcije, često su vinjete bile poluprazne, lica likova s nekoliko jednostavnih linija odrađena. Pa opet, mora se reći da je crtež u ovoj priči solidan do dobar. Naslovnica, iako izvađena iz naftalina, posljednja je Ferrijeva koja je objavljena za Zagora.
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4342 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 04/11/2017 : 11:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
fantastican maksi....u zadnjih 5 godina nisam procitao boljeg zagora...ovakvog zagora zelim stalno....
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12493 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 04/11/2017 : 11:58:47  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
meni ništa posebno....očekivao sam puno više, kako ste ga svi najavljivali, na kraju sam ostao razočaran. Meni ovakve priče ne "sjednu"....isto tako mi ni Dugo Putovanje nije bilo nešto posebno zanimljivo....Kao ni ova Južno američka saga koju ste isto tako svi sa oduševljenjem najavljivali,....očito smo došli do neke tačke, gdje nam se mišljenja nas "Zagorovca" djele....Meni do sada daleko najbolji Maksi su bili RATNICI i takav Zagor se meni sviđa (wild west, akcija, pobuna indijanaca po stoti put....) a ne nekakva drama,....neki zagorovci ste otišli korak dulje pa tražite neku dramu, neke povijesne činjenice,....u biti neki smor od stripa,....ja sam ostao na početku, meni je još uvijek najbolji Zagor onaj u Darkwoodu, koji sprečava indijanske pobune, ganja razbojnike, ide tu i tamo u neku avanturu sa "izgubljenom civilizacijom", brani darkwood od nekih posebnih likova, malo mistike, tu i tamo neki Helingen, Kandrax, Vampir,....ono konzervativno-tradicionalno!
Srečom dolazi najbolji period kod Zagor Extra!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 04/11/2017 : 12:18:12  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by 1Euro

meni ništa posebno....očekivao sam puno više, kako ste ga svi najavljivali, na kraju sam ostao razočaran. Meni ovakve priče ne "sjednu"....isto tako mi ni Dugo Putovanje nije bilo nešto posebno zanimljivo....Kao ni ova Južno američka saga koju ste isto tako svi sa oduševljenjem najavljivali,....očito smo došli do neke tačke, gdje nam se mišljenja nas "Zagorovca" djele....Meni do sada daleko najbolji Maksi su bili RATNICI i takav Zagor se meni sviđa (wild west, akcija, pobuna indijanaca po stoti put.

Stoti put se dogodio nakon prvih nekoliko godina serijala, do današnjih dana taj broj je debelo premašen.
U prethodnom maxiju je također bila neka indijanska pobuna, valjda milijunta po redu.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12493 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 04/11/2017 : 12:31:35  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

quote:
Originally posted by 1Euro

meni ništa posebno....očekivao sam puno više, kako ste ga svi najavljivali, na kraju sam ostao razočaran. Meni ovakve priče ne "sjednu"....isto tako mi ni Dugo Putovanje nije bilo nešto posebno zanimljivo....Kao ni ova Južno američka saga koju ste isto tako svi sa oduševljenjem najavljivali,....očito smo došli do neke tačke, gdje nam se mišljenja nas "Zagorovca" djele....Meni do sada daleko najbolji Maksi su bili RATNICI i takav Zagor se meni sviđa (wild west, akcija, pobuna indijanaca po stoti put.

Stoti put se dogodio nakon prvih nekoliko godina serijala, do današnjih dana taj broj je debelo premašen.
U prethodnom maxiju je također bila neka indijanska pobuna, valjda milijunta po redu.

nema veze, meni ne smeta. To ja tražim kod Zagora, iako po stoti put neka usijana glava želi izazvati pobunu u Darkwoodu ipak je uvijek nešto drukčije (npr ratnici Manomeji, su igrali lacros, onda pleme sauka su bili paravojnička postrojba, jack Mohikanac je bio zanesenjak, Zbogom crveni brate su branili čast one Cynthie Parker, pa onda Pekvot, Kaimakan, Brza Strijela,....) meni toga nikada nije dosta....
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 04/11/2017 : 16:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Sve zavisi od izvedbe, recimo maxi Ratnici je jedna odlicna epizoda, iako je tema vec hiljadu puta vidjena.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21125 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 05/11/2017 : 20:25:33  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
nabavih i ja Ubice indijanaca - i prvi moj susret sa Priskom - čoveče,ovo deluje sjajno;najbolji crtež kojeg sam video na Zagoru,ubedljivo!Malo vuče na Frizendu,a u momentima na majstora Iva.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 05/11/2017 20:30:02
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 05/11/2017 : 21:01:28  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

nabavih i ja Ubice indijanaca - i prvi moj susret sa Priskom - čoveče,ovo deluje sjajno;najbolji crtež kojeg sam video na Zagoru,ubedljivo!Malo vuče na Frizendu,a u momentima na majstora Iva.

Nabavi i maxi Ratnici, odlicna prica pracena sjajnim Priscoovim crtezom.
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 05/11/2017 : 22:15:56  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Sve stoji za Prisca, praznik za oči, samo da već nije prebačen na Texa.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 05/11/2017 : 23:09:19  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by going going

quote:

Ma Prisco u Ratnicima i Prisco u Ubojicama indijanaca su nebo i zemlja.
Već onomad je bio on odličan, ali ovo je najbolji crtež u Zagoru ikada.
I Bure ga je potrošio na svoju prosječnu priču.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21125 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 06/11/2017 : 10:31:04  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

mislim da imam Ratnike;pogledaću kad uhvatim malo vremena - ali se ne sećam da me je u tom maksiju crtež nešto oduševio kao što je to slučaj u ovom.

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 15/11/2017 : 20:41:28  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Kakva je to fora sa ovim maxijem da je tako teško nabavljiv?
Prošli mjesec ga nisu imali u SNK jer su svi bili prodani, danas ga također nisam našao a gazda kaže da su iz Ludensa poručili da mu ne mogu poslati nove primjerke jer je sve rasprodano.
Zatim sam tražio po kioscima i pronašao ga tek nakon što sam bezuspješno provjerio njih 4-5. Primjerak nije glancer iako nema vidljivijih oštećenja, nego su gornji rubovi listova požutjeli kao da su mjesecima stajali u izlogu.
Nije valjda da su ljudi navalili kao muhe na go... ovaj med kada su saznali da Zagor bari onu kurvu.

Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4342 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 15/11/2017 : 21:11:25  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
prica je jako dobra...deo je sage o seminolama..ko ime predhodne delove obavezno je kupio i ovaj strip....zadnja naslovna od ferija na maksiju...sve su to razlozi zasto je ovaj broj skoro rasprodat..pozuri dok jos nije nestalo
Go to Top of Page

dzoni
Advanced Member

Serbia
4342 Posts

Member since 11/09/2006

Posted - 15/11/2017 : 21:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Send dzoni a Private Message  Reply with Quote
htedoh reci cerokijima
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 15/11/2017 : 23:52:29  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ma uzeo sam ovoga na kojega sam naletio, nisam htio riskirati pa možda uzalud tražiti bolji primjerak.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21125 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 16/11/2017 : 09:31:08  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

quote:

quote:

Ma Prisco u Ratnicima i Prisco u Ubojicama indijanaca su nebo i zemlja.
Već onomad je bio on odličan, ali ovo je najbolji crtež u Zagoru ikada.
I Bure ga je potrošio na svoju prosječnu priču.

sad bacih pogled i uporedih crtež u Ratnicima i Ubicama indijanaca - ne nebo i zemlja,nego nebo i najdonja tačka okeanskih dubina!
Jel ovo isti Prisko?

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21125 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 24/11/2017 : 20:23:09  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Evo jedne zanimljive triologije - prvi deo je dvodelni nastavak iz redovne serije,a druga dva su dve epizode iz Maxi edicije:

Burattini&Chiarolla:Indijanska zemlja (Slobodna Dalmacija,Zagor broj 36)
Burattini&Chiarolla:Lažna optužba (Slobodna Dalmacija,Zagor broj 37)

Uvod u Zagorove i Satkove avanture i borbe za prava Čiroki indijanaca.
Beskrupulozni moćnik Lankaster želi da dođe u posed indijanskog sela Joreh,koje odvajkada pripada Čirokijima,i pokušava da otme dokument kojim se potvrđuje indijansko vlasništvo.Zagor se igrom slučaja upliće u priču i pomaže svom starom prijatelju Satku,advokatu crvene kože,u borbi za prava njegovog naroda;ali Lankaster ne želi da ispusti plen,i smišlja prljavu igru u kojem će satko biti žrtveni jarac.
Sasvim dobra epizoda 3.5/5

Burattini&Chiarolla:Dugo putovanje (Ludens,Zagor maxi broj 2)

Sa današnje tačke gledišta,ovo mi je jedna od najboljih Zagorovih priča,vrlo moguće i najbolja - ako ništa,sigurno je najrealnija,odnosno najozbiljnija.
Bavi se istorijskim pogromom Čiroki indijanaca,jedinih crvenokožaca koji su imali razvijenu civilizaciju - svoje pismo,gradove,vladu,ustav...Ali ni to im nije bilo dovoljno da ne zasmetaju belim porobljivačima,i ovo je svakako jedan od najsramnijih detalja Američke istorije.
Par desetina hiljada Čirokija,sve sa najmlađima,ženama i starcima su poslati na višemesečno putovanje u teškim uslovima na takozvanom "putu suza",gde će mnogi od njih ostaviti svoje živote.
Pa ipak,bilo je i onih na strani vojske i bele populacije uopšte,koji nisu mogli da se pomire sa ovakvim genocidom,i na svoje načine su se borili protiv istog.Neverovatno je koliko je moralnog preispitivanja,moralnih,političkih i istorijiskih detalja u jednom stripu sa Zagorom - doduše,on se u njemu i ne pojavljuje toliko mnogo.
A ovo je prvi put da me je jedan strip sa duhom sa sekirom iskreno ganuo, kao onda kada od majke uzimaju mrtvo dete da ga sahrane.
Bravo za Bureta!
Kjarola sasvim dobar,mada u nekim momentima uma i da isfušeri,ali definitivno je njegov stil bio pravi za ovako tešku priču.
5/5

Burattini&Prisco:Ubojice indijanaca (Ludens,Zagor maxi broj 29)

Par godina nakon progona čirokija,poglavica Džon Ros i advokat Satko se bore za svoj narod u Vašingtonu.
Sa druge strane,izvestan broj indijanaca iz ovog plemena se krije po brdima Džordžije,ne prihavatajući odluku da se presele u rezervat.I neko kreće da ih ubija.
Dotle, u Ričmondu se na Satkov poziv sastaju Zagor,Čiko,novinar Tarner i indijanski advokat,pri čemu neko pokušava da ubije indijanca.
Ubrzo se ispostavlja da je u pitanju zavera ne bi li se došlo do misterioznog indijanskog blaga.
Vrlo dobra priča,u kojoj Bure,iako deluje da se u nekim trenucima malo pogubio,ipak drži konce u svojim rukama do samog kraja.
A Priskov crtež je više nego odličan.Ima tu prostora za još kvalitetniji rad (vidi se na momente da je nešto odradio na brzinu,loša proporcija katkad,nije baš savršeno konstantan u kvalitetu...), ali definitivno jedan od najboljih u SBE-u.I vidi se da su mu Frizenda,odnosno Milaco uzori,ali nije u pitanju puki plagijator.I sasvim razumljivo što je prešao u teksov staf.

4.5/5

Edited by - anto on 24/11/2017 20:25:46
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18878 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 25/11/2017 : 08:00:55  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
odličan osvrt anto, bravo.
sasvim se slažem sa ocijenama, veseli me da 5-tice nisu rezervirane samo za "dobre stripove"!.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!

Edited by - teller on 25/11/2017 08:01:09
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21125 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 25/11/2017 : 08:43:37  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

sasvim se slažem sa ocijenama, veseli me da 5-tice nisu rezervirane samo za "dobre stripove"!.

ma davaću ih i Malog rendžeru;samo da Ludens dogura jednog dana do tih nekih,meni bitnih epizoda

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18878 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 25/11/2017 : 09:01:55  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by teller

ma davaću ih i Malog rendžeru;samo da Ludens dogura jednog dana do tih nekih,meni bitnih epizoda

moj čovjek..

Go to Top of Page

Tonka24
Advanced Member

14718 Posts

Member since 09/11/2010

Posted - 25/11/2017 : 20:47:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonka24 a Private Message  Reply with Quote
Uskoro ćemo vidjeti to " čudo " od maxija,većina ga hvali,nadam se da je uistinu tako dobar.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18878 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 26/11/2017 : 05:34:45  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

Uskoro ćemo vidjeti to " čudo " od maxija,većina ga hvali,nadam se da je uistinu tako dobar.

pa sta cekas...dva mjeseca je vec u prodaji..sad bi ga vec kupio i procitao da si u Australiji?

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 26/11/2017 : 11:00:28  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonka24

Većina? Vjerojatno je dobra priča ali nije to najbolji Zagor ikad. To misli jedino Anto, kojemu je to jedan od 5 Zagora koje je pročitao u zadnjih 27 godina, pa stvarno misli da je to najbolje od Zagora. :)
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 26/11/2017 : 11:03:40  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Kad smo već kod tih eksperata, nemojmo zaboravit i na Bushida koji je pročitao jednog zagora (ona prosječna pričica Marzoratija i DArcangela "Strah na visokoj Sierri) u zadnjih 35 godina i proglasio ga najboljih ikad!
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 26/11/2017 : 11:10:38  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Kad smo već kod tih eksperata, nemojmo zaboravit i na Bushida koji je pročitao jednog zagora (ona prosječna pričica Marzoratija i DArcangela "Strah na visokoj Sierri) u zadnjih 35 godina i proglasio ga najboljih ikad!

Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000