Gargamel se pretvara u štrumpfa,nekako nalazi selo i infiltrira se među ostale.Kreće sa sabotažama,ali tokom njih se otkriva da je u selu lažni štrumpf. 7/10
Za nekoliko dana je Mesečeva svetkovina (koja je na svake 54 godine),prilikom koje se igra tradicionalni Mesečev ples,u kojem treba da učestvuje tačno 100 štrumpfova (računajući i Velikog štrumpfa).Njih ima 99.Međutim,prilikom Lickovog ogledanja udara grom u ogledalo, i iz njega izlazi štrumpf koji sve radi naopačke - može li on pomoći da se Mesečev ples odigra ? 7/10
Gargamel se pretvara u štrumpfa,nekako nalazi selo i infiltrira se među ostale.Kreće sa sabotažama,ali tokom njih se otkriva da je u selu lažni štrumpf. 7/10
Za nekoliko dana je Mesečeva svetkovina (koja je na svake 54 godine),prilikom koje se igra tradicionalni Mesečev ples,u kojem treba da učestvuje tačno 100 štrumpfova (računajući i Velikog štrumpfa).Njih ima 99.Međutim,prilikom Lickovog ogledanja udara grom u ogledalo, i iz njega izlazi štrumpf koji sve radi naopačke - može li on pomoći da se Mesečev ples odigra ? 7/10
Štrumpfovi 9: Totalno drukčiji od drugih 2.5/5 Mašina za lepo vreme 2.5/5
Sve manje živaca imam za štrumpse;kupujem ih zbog klinaca i sve ih više doživljavam kao štivo isključivo za klince. Astroštrumpf mi je ovde jedina svetla tačka,ostalo solidno do ispodprosečno. Ali dok se klincima sviđaju i dok budu one akcije 100 dindži po albumu,kupovaće se.
Štrumpfovi 9: Totalno drukčiji od drugih 2.5/5 Mašina za lepo vreme 2.5/5
Sve manje živaca imam za štrumpse;kupujem ih zbog klinaca i sve ih više doživljavam kao štivo isključivo za klince. Astroštrumpf mi je ovde jedina svetla tačka,ostalo solidno do ispodprosečno. Ali dok se klincima sviđaju i dok budu one akcije 100 dindži po albumu,kupovaće se.
Dobro je kad u petoj deceniji života shvatimo da su Štrumpfovi strip za klince...
Imaš pravo, Štrumpfovi imaju puno veću dubinu. Kad si odrasla osoba lakše to uočiš (vidi Astroštrumpf, Štrumpfeta, Štrumpfisimus i sl.). Žao mi je, ali je tako.
Štrumpfovi su mnogo više za odrasle nego Džoni Panter, to je nesumnjivo.
Ali i više nego Zagor ili Kit Teler, što mnogi ne bi prihvatili, ali je tako. Štrumpfovi su naravno za sve od 3 do 103 godine, dakle i za decu, ali za razliku od (uvek) Džonija i (često) Zagora, oni ne potcenjuju inteligenciju čitalaca.
Izložba je u sklopu obilježavanja 60-godišnjice Štrumpfova čiji je kreator Peyo.
Izložba daje uvid u njegovu karijeru i druge stripove koje je kreirao, a to su između ostalih Johan et Pirlouit (objavljivan u sarajevskom Strip magazinu 70-ih i čini mi se Zvitorepecu) i Benoît Brisefer (Benko Lomigora iz Eks specijala, a bio je i u starom Strip-Artu u velikom formatu).
Cijena ulaznice: 5 eura (3 sa popustom).
Lokacija: Wallonia-Bruxelle Center, s127-129 rue Saint-Martin, 75004 Paris.
Vrijeme održavanja izložbe: od 25/05/2018 do 28/10/2018.
Peyo:Štrumpfovi 10-Štrumpf šegrt & Klopka za štrumpfove
Štrumpf šegrt: štrumpf hoće da se bavi magijom i nakon što ga Veliki štrumpf napuši ode u Gargamelov dvorac,drpi mu jedan list iz knjige magija i napravi od sebe štrupf-gmizavca 3/5
Klopka za štrumpfove:kratka pričica gde Gargiša na razne fore hvata šrumpfiće,odvodi ih u zamak,a onda ih papa štrupf oslobodi 2/5
Peyo:Štrumpfovi 11-Priče o štrumpfovima 52 kratke priča od po jedne table - ima ih i mnjah i solidnih i dobrih,pa i jako dobrih do odličnih. neka generalna ocena - 3.5/5