Author |
Topic  |
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 16/02/2018 : 22:47:17
|
Da povećamo razmeru dužina i visina na najmanje 2 i da šaljemo mogoroviću u kiosk najmanje 5 komada, ali sve otpakovani, da se ne muči s otvaranjem. |
Edited by - Jasko on 16/02/2018 22:48:00 |
 |
|
mogorovic
Advanced Member

3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15824 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 16/02/2018 : 23:30:16
|
quote: Originally posted by mogorovic
O, nisam se nimalo mučio. Jednim trzajem, i odeeeeee...
Mda...nisam se ni ja mucio, nisam ga ni uzeo |
Los cukar na fritulama! |
 |
|
roby05
Advanced Member

Croatia
3024 Posts
Member since 26/07/2013 |
Posted - 23/02/2018 : 20:01:21
|
Danas imao priliku vidit i malo prolistat ovaj novi kolor br.12. Lose,lose...Hrbat skoro cili odlipljen,listovi odmah postaju valoviti...Jos taj preskok... Rekli bi u Hercegovini:Niđe veze.
|
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 23/02/2018 : 20:29:55
|
quote: Originally posted by roby05
Danas imao priliku vidit i malo prolistat ovaj novi kolor br.12. Lose,lose...Hrbat skoro cili odlipljen,listovi odmah postaju valoviti...Jos taj preskok... Rekli bi u Hercegovini:Niđe veze.
Moj primerak nije valovit, jesi li sigiran u to da je valovit? Šta znači hrbat odlepljen?
Oćemo malo drugu stranu? Nisu vam smetali utori kod Strip-agenta? A odlepljivanje od korica? A papir koji je znao da bazdi (ili lepak, štagod)? |
 |
|
danielp
Senior Member

Serbia
1384 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 24/02/2018 : 03:11:21
|
quote: Originally posted by Jasko
Moj primerak nije valovit, jesi li sigiran u to da je valovit? Šta znači hrbat odlepljen?
Oćemo malo drugu stranu? Nisu vam smetali utori kod Strip-agenta? A odlepljivanje od korica? A papir koji je znao da bazdi (ili lepak, štagod)?
Iskreno Jasko sve ovo sto si napisao, meni se nije desilo ni na jednom SA stripu. Uvek sam birao u knjizari izmedjnajmanje 5 komada i vecina su bili bez mana. Jedino sto sam primetio kod SA da se ponekad unutra desavalo da je po neka stranica kao onako malo izguzvana unutra. Ali ovo sto si napisao sto bi kolega iznad rekao nidje veze
Dpk kod CPG (imam kolor 1,12 i redovni predzadnji) valovitost ubija a hrbat krcka ko krek |
Edited by - danielp on 24/02/2018 03:12:35 |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 24/02/2018 : 07:24:14
|
Zašto uopće čitati AF koloriranog? Ja sam pokušao s nekoliko SA-ovih iz remitende, i neke od legendarnih minijatura (iz Notaxa i 1,2,3,4) mi uopće nisu bile smiješne. Boja uništava suštinu Alana Forda. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 24/02/2018 : 08:39:27
|
quote: Originally posted by danielp
Oćemo malo drugu stranu? Nisu vam smetali utori kod Strip-agenta? A odlepljivanje od korica? A papir koji je znao da bazdi (ili lepak, štagod)?
Iskreno Jasko sve ovo sto si napisao, meni se nije desilo ni na jednom SA stripu. Uvek sam birao u knjizari izmedjnajmanje 5 komada i vecina su bili bez mana. Jedino sto sam primetio kod SA da se ponekad unutra desavalo da je po neka stranica kao onako malo izguzvana unutra. Ali ovo sto si napisao sto bi kolega iznad rekao nidje veze
Dpk kod CPG (imam kolor 1,12 i redovni predzadnji) valovitost ubija a hrbat krcka ko krek
Kasnije su ispravili, inače su i one imali dečije bolesti. Imaš zadnji kolorac? I on krcka i valovit je? Zato što sam im rekao šta da isprave i moj primerak je onakav kakav sam im sugerisao da treba da bude.
Možeš da otvoriš na 180 stepeni, lagan za čitanje, ne gužva se |
Edited by - Jasko on 24/02/2018 08:42:25 |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 24/02/2018 : 08:43:45
|
quote: Originally posted by VALTER
Zašto uopće čitati AF koloriranog? Ja sam pokušao s nekoliko SA-ovih iz remitende, i neke od legendarnih minijatura (iz Notaxa i 1,2,3,4) mi uopće nisu bile smiješne. Boja uništava suštinu Alana Forda.
Da se ponudi nešto novo. Onaj ko ne voli boju ima i strip u originalu. |
 |
|
srleb
Average Member

Serbia
634 Posts
Member since 08/11/2006 |
Posted - 24/02/2018 : 09:21:36
|
Jeste, u pocetku je SA meki povez bio los. Svaki strip se prelomi pri citanju. Zato sam sve meke prodao, a imao sam ih oko 80 komada, i kupio sam HC. Cuo sam da su kasnije poboljsali i SC... |
Pozdrav!!! |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9211 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 24/02/2018 : 14:26:09
|
SA SC (super) klasik izdanja daleko su od idealnih - imaju previše krute korice, vrlo mali format, a nedovoljno jak povez - ove 3 stvari čine da se stripovi ne mogu otvarati "do kraja" - pod 180°, bez rizika od pucanja poveza, tj teško se čitaju normalno.
Ali, nema boljeg ili drugog solidnog izdanja za starije epizode. CPG kolorac je mogao da bude, kod mog primerka broja 12 i ja primećujem poboljšanje, da listovi nisu valoviti - ali nažalost, preskok brojeva i poigravanje pripremača za štampu sa formatom stripa, odnosno njegovim sabijanjem, ga čine meni nepodesnim za dalju upotrebu - kupovinu. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
|
Dalen
Senior Member

.jpg)
Croatia
2273 Posts
Member since 13/03/2003 |
Posted - 24/02/2018 : 15:22:49
|
SA SC Alan Ford Klasik ne znam kakvo je izdanje, ali SA HC Alan Ford Klasik je jako dobro izdanje. Čak mogao bih reći izvrsno. I nakon više čitanja (pažljivijih) je i dalje kao novi. Ni za kakve novce ovih prvih 75-100 brojeva (ostalo me ne zanima) ne bih prodao niti mijenjao sa bilo čime. Imao sam naravno i Vjesnikove AF (dosta kartonaca) i prodao sve. SA Alan Ford Klasik HC je za mene daleko najbolje izdanje koje je ikad izašlo na našim prostorima. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27389 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 24/02/2018 : 16:22:56
|
Problem s Klasikom, bilo HC ili SC, su brojni tipfeleri. Oni ubijaju duhovitost trojca Bunker-Magnus-Brixy, pa prema tome ne može biti riječi o "daleko najboljem izdanju koje je izašlo na našim prostorima". |
Edited by - VALTER on 24/02/2018 16:23:32 |
 |
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 24/02/2018 : 16:35:35
|
Stavili HC na prosečan kiosk papir i to super?
To što ti nazivaš prosječnim kiosk papirom je svjetlosnim godinama bolje od CPG. Općenito Ludens i SA izdanja imaju dobar papir, ali se događalo s pojedinim edicijama da su znali pucati odnosno ispadati listovi (prvi AF klasici, Ludensovi specijali Zagora ili Dylana npr.). Ipak, po meni je najveću štetu činila distriubucija, tj. one odvratne trakice koje su stvarale utore, a da ne spominjem postupanje sa stripoviima na brojnim kioscima.
U svakom slučaju - NIKAD nisam naišao na valovit Ludens ili SA strip (iznimka je kad biserke stave u kišno vrijeme te stripove na vanjske police pa povuku vlagu; zato se i kupovalo odmah čim izađu).
I na kraju svega ovoga ostaje nejasno zašto preskok kod koloraca a ne i kod redovne serije. S prvima su oštećeni dosadašnji kolekcionari CPG koloraca, a ovo s extra izdanjima je odbilo u idućih 10 godina svakog Hr ljubitelja Forda, jer kome trebaju dva izdanja, pogotovo kad je drugo inferiornije po pitanju kvalitete papira (a i skuplje)? Previše je to aljkavo odrađeno. |
 |
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 24/02/2018 : 16:36:26
|
Problem s Klasikom, bilo HC ili SC, su brojni tipfeleri. Oni ubijaju duhovitost trojca Bunker-Magnus-Brixy, pa prema tome ne može biti riječi o "daleko najboljem izdanju koje je izašlo na našim prostorima".
Možda, ali kvalitativno ipak jesu najbolji (jer su HC). |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 24/02/2018 : 16:59:49
|
U svakom slučaju, k'o voli nek izvoli - u Menartu u Avenue Mallu u Zagrebu su po 20,00 kn. Na Interliberu budu po 10, ali to je jedanput godišnje. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9211 Posts
Posted - 24/02/2018 : 18:05:56
|
Šta ti znači ovo poigravanje s formatom?
Jasko, dosta mi je sa tobom više diskusije "u rukavicama".
Zato - prekini da se praviš blesav i da obmanjuješ ljude po forumu.
Format na kome je crtan strip je u CPG kolor izdanju deformisan - spljošten! |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 24/02/2018 : 18:21:50
|
quote: Originally posted by alexts
Format na kome je crtan strip je u CPG kolor izdanju deformisan - spljošten!
O čemu pišeš, kakva spljoštenost?
Da, inače si do sada kulturno komunicirao sa mnom, pa si rešio sada da skineš rukavice. Budibogsnama. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 24/02/2018 : 18:26:42
|
quote: Originally posted by wolf
To što ti nazivaš prosječnim kiosk papirom je svjetlosnim godinama bolje od CPG. Općenito Ludens i SA izdanja imaju dobar papir, ali se događalo s pojedinim edicijama da su znali pucati odnosno ispadati listovi (prvi AF klasici, Ludensovi specijali Zagora ili Dylana npr.). Ipak, po meni je najveću štetu činila distriubucija, tj. one odvratne trakice koje su stvarale utore, a da ne spominjem postupanje sa stripoviima na brojnim kioscima.
U svakom slučaju - NIKAD nisam naišao na valovit Ludens ili SA strip (iznimka je kad biserke stave u kišno vrijeme te stripove na vanjske police pa povuku vlagu; zato se i kupovalo odmah čim izađu).
I na kraju svega ovoga ostaje nejasno zašto preskok kod koloraca a ne i kod redovne serije. S prvima su oštećeni dosadašnji kolekcionari CPG koloraca, a ovo s extra izdanjima je odbilo u idućih 10 godina svakog Hr ljubitelja Forda, jer kome trebaju dva izdanja, pogotovo kad je drugo inferiornije po pitanju kvalitete papira (a i skuplje)? Previše je to aljkavo odrađeno.
Evo držim i jedno i drugo izdanje i ne vidim da je svetlosnim godinama bolje. Da je bolji - jeste, ali svetlosnim godinama - nije.
Uzmi kolorno izdanje 12 i kolorac 12, pa uporedi. Dakle, moja sugestija je bila da naprave izdanje koje će moći da se čita i pod 180 stepeni, bez bojazni da se nešto odlepi. To su sada uradili i nadam se da će i nadalje da bude tako. Naredni je papir, ali to zavisi i od cene na tržištu. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 24/02/2018 : 18:29:42
|
Problem s Klasikom, bilo HC ili SC, su brojni tipfeleri. Oni ubijaju duhovitost trojca Bunker-Magnus-Brixy, pa prema tome ne može biti riječi o "daleko najboljem izdanju koje je izašlo na našim prostorima".
A to je bilo prosto uraditi dok je SA imao prava. Prvo, njihov format izdanja je trebalo da bude kao Vjesnikov (ja sam pristalica još većeg, kako CPG izdaje). Drugo, samo je trebalo da kopiraju i prebace tekst iz Vjesnikovih izdanja u svoja, a ne da se prepisuje. Em lakše, em nema tipfelera. A HC? To nije ni trebalo da postoji. |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9211 Posts
Posted - 24/02/2018 : 18:41:29
|
quote: Originally posted by alexts
Format na kome je crtan strip je u CPG kolor izdanju deformisan - spljošten!
O čemu pišeš, kakva spljoštenost?
Da, inače si do sada kulturno komunicirao sa mnom, pa si rešio sada da skineš rukavice. Budibogsnama.
Ne znam jesi li tehnički nepismen, ali probaću ovako da ti objasnim.
U Photoshope-u, kad otvoriš fajl - sliku, u ovom slučaju stranu stripa, imaš opciju Imige resize kojom možeš da menjaš veličinu strane i to u dužinskim merama (inch, mm, cm...) ili u pikselima.
Kad to uradiš, a ne štikliraš opciju Constrain proportions (ograničava promenu proporcija) ti menjaš proporcije crteža.
To se radi u CPG kolor izdanjima da bi se format table stripa prilagodio formatu papira.
To danas od izdavača, ne radi više niko drugi. Srećom. |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6227 Posts
Posted - 24/02/2018 : 18:49:16
|
quote: Originally posted by alexts Ne znam jesi li tehnički nepismen, ali probaću ovako da ti objasnim.
U Photoshope-u, kad otvoriš fajl - sliku, u ovom slučaju stranu stripa, imaš opciju Imige resize kojom možeš da menjaš veličinu strane i to u dužinskim merama (inch, mm, cm...) ili u pikselima.
Kad to uradiš, a ne štikliraš opciju Constrain proportions (ograničava promenu proporcija) ti menjaš proporcije crteža.
To se radi u CPG kolor izdanjima da bi se format table stripa prilagodio formatu papira.
To danas od izdavača, ne radi više niko drugi. Srećom.
Oćeš da ti dam njihov mejl da im pišeš? Verujem da ćeš im otvoriti oči kada budu saznali da postoji Constrain proporotions u opcijama Photoshopa.
Ali imaj isti način obraćanja kao što imaš prema meni, jer ljudi vole kada im se neko drsko obraća. |
 |
|
Topic  |
|