Author |
Topic  |
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 02/05/2018 : 10:00:53
|
quote: Originally posted by brni
Ovdje ljudi pisu ko da je dizanje utega krenulo sa dolaskom LeBrona u ligu, i on je tek kasnije nabaca misicnu masu..admiral Robinson? Malone?, pa ti ljudi nisu izlazili iz teretane..pogledajte Shaqa prije dolaska u Lakerse, pogledajte Kukoca prije dolaska u Bullse..
I najbolji primjer Michael Jordan, drugi tri peat ima 6-7kg vise misicne mase nego prije tog razdoblja, jer je igru pocea bazirati na post up igri i ta miscna masu mu je bila neophodna..
Dakle u 80-tima a da ne govorim u 90-tima teretana je pocela imati veliku ulogu..danas je to neobilazan dio trenaznog procesa za bilo kojeg igraca..suplementacija prehrane je daleko otisla naprijed, vitamini, metode regeneracije, medicina itd itd..
I ne svidja mi se sto ljudi velicaju 80-te zbog te grubosti, suci su svasta dozvoljavali i onda se dogadalo da bi se nakon faula obe ekipe krvnicki tukle, ko da gledas hokej utakmicu a ne kosarku..
Stoji sve šta pišeš. U boldanome je najveća razlika.
Šta se fizikalija tiče, nema potribe da objašnjavan, Ken je sve objasnija
|
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
Edited by - NESVRSTANI on 02/05/2018 10:03:16 |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 02/05/2018 : 10:04:53
|
quote: Originally posted by Tutta
Sjećam se jednog intervjua sa T. Kukočom. Kaže kad je stigao u Bullse, prvih šest mjeseci je bio samo u teretani.
I skoro ga skroz sjebali. |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8245 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 02/05/2018 : 11:30:42
|
ja se također slažem da je košarka napredovala, a ne nazadovala ni ja ne volim kada se današnja era proglašava nikakvom, netalentiranom ili što već, a samo je prije bilo bolje ja samo kažem da su postojale velike razlike i da se svako uspoređivanje mora staviti u kontekst dakle, ne stoji da bi lebron i embiid u devedesetima davali 50 koševa, nego je situacija upravo suprotna njihove brojke bi bile manje, ne drastično, ali bi bile manje s druge strane, jordan bi danas svoje brojke povećao drastično ili recimo dražen - on bi danas bio još bolji a opet, jedan pat ewing bi izgubio svoj utjecaj ili bi morao krvavo raditi na šutu dok bi se olajuwon lagano prilagodio i dominirao
a što se fotografija prije 20 godina tiče, pa dajte ih pogledajte ne kažem da danas nema snažnih ljudi, ali prije su bili traženiji i njihova snaga je bila korisnija pod koševima nego što je to sada recimo, sukob draymonda greena i oukleya, to bi bio šlager dva totalna luđaka i mislim da bi green uživao u košarci devedesetih |
if you tolerate this, then your children will be next |
Edited by - ken2 on 02/05/2018 11:36:48 |
 |
|
brni
Advanced Member

.jpg)
Croatia
10434 Posts
Member since 18/06/2009 |
Posted - 02/05/2018 : 11:35:10
|
Ma ovisi o puno toga, eto netko je napisa da nije bilo zonske obrane i da se iskljucivo igralo jedan na jedan, zamisli sta bi im James radia u tom slucaju..da ne spominjem nacin na koji on cita igru, prije je bilo puno manje shema nego danas, njemu bi ono sto se igralo 90-tih bila igra za djecu..
Ovisi i di bi igra, stavi ga u showtime Lakerse i to je 15 naslova zaredom.. |
"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva" |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8245 Posts
Posted - 02/05/2018 : 11:42:25
|
Ma ovisi o puno toga, eto netko je napisa da nije bilo zonske obrane i da se iskljucivo igralo jedan na jedan, zamisli sta bi im James radia u tom slucaju..da ne spominjem nacin na koji on cita igru, prije je bilo puno manje shema nego danas, njemu bi ono sto se igralo 90-tih bila igra za djecu..
Ovisi i di bi igra, stavi ga u showtime Lakerse i to je 15 naslova zaredom..
pa čovječe, upravo zbog toga bi mu bilo teže nego sada reket je bio zatvoreniji, a obrambeni igrači su ti mogli stajati bliže zbog stvari koje su tada bile dozvoljene, a sada nisu ne kažem da on ne bi bio najbolji samo kažem da bi mu bilo malo teže |
 |
|
brni
Advanced Member

.jpg)
Croatia
10434 Posts
Posted - 02/05/2018 : 12:03:54
|
quote: Originally posted by ken2
samo kažem da bi mu bilo malo teže
To je tvoje misljenje, sta bi bilo kad bi bilo..moje misljenje je da bi Wilt Chamberlain danas bia rotacijski igrac sa 5 poena po utakmici.. |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8245 Posts
Posted - 02/05/2018 : 12:19:40
|
samo kažem da bi mu bilo malo teže
To je tvoje misljenje, sta bi bilo kad bi bilo..moje misljenje je da bi Wilt Chamberlain danas bia rotacijski igrac sa 5 poena po utakmici..
svoje mišljenje gradim na 40-godišnjem intezivnom praćenju košarke i oni tad i ovi sad bi se morali prilagođavati različitim stilovima igre i naravno, uopće nije fer u ovim štobibilokadbibilo filozofiranjima prebacivat vremeplovom stare igrače u novo doba ja ih radije zamišljam što bi bilo da su se rodili prije 30 godina, a ne prije 60 kakve je treninge imao wilt u dječačkoj dobi u odnosu na ove sada, od kog je on mogao učiti i 'skidati' poteze u njihovim mladim danima je i košarka bila mlada, dok ovi danas imaju cijelu povijest i naslijeđe brojnih generacija koje je ugrađeno u metode treninga već u najranijoj dobi danas recimo, nemaš pleja koji igra samo jednom rukom, što ne znači da su ovi danas talentiraniji, nego su bolje odgajani klinci danas pobožno gledaju u stepha i teško možemo zamisliti kako će ball handling izgledati za 10ak godina
a wilt bi i danas, bez ikakvih promjena, vremeplovom prenesen, bez problema izdominirao deandrea ili embiida samo mu daj par tjedana da nauči pravila |
 |
|
brni
Advanced Member

.jpg)
Croatia
10434 Posts
Posted - 02/05/2018 : 12:24:13
|
Ma apsolutno se slazem s tobom, i uvazam tvoje znanje o kosarci i cinjenicu da si vidia puno vise od mene..i zna sam da cu izvuci jos jedan tvoj antologijski upis svojim komentarom o Jamesu, najvecem kosarkasu u povijesti kosarke.. |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8245 Posts
Posted - 02/05/2018 : 12:31:58
|
ili recimo, zamisli malog lebrona da počinje trenirati košarku početkom 70ih kakav igrač bi on bio? kakav igrač bi bio jordan da se rodio '83, a ne '63? sve je to kontekst: naslijeđe prošlih generacija, metode treninga, prehrana, sportska medicina, pravila, razvoj igre... naravno da su današnji igrači školovaniji od starih, pa tako je u svim sportovima i to je logično ali cijela rasprava je krenula jer je netko napisao da bi lebron i embiid u devedesetima zabijali 50 koševa a ja sam siguran da bi ih ondašnja pravila malo limitirala |
 |
|
brni
Advanced Member

.jpg)
Croatia
10434 Posts
|
brni
Advanced Member

.jpg)
Croatia
10434 Posts
Posted - 02/05/2018 : 12:45:03
|
ili recimo, zamisli malog lebrona da počinje trenirati košarku početkom 70ih kakav igrač bi on bio? kakav igrač bi bio jordan da se rodio '83, a ne '63?
Ja mislim jako dobar, upravo zato smatram Jamesa da je najveci..momak je dosa iz srednje skole u nba i pocea dominirati..ko je njega trenira u srednjoj skoli, nitko ne zna ime tog trenera..s druge strane pogledaj ko je sve trenira Jordana, na koledu legendarni trener Smith pa Phil Jacskon itd itd..njegovo znanje od nekud dolazi..
Zato je meni James jedinstven, genijalni kosarkaski um.. |
Edited by - brni on 02/05/2018 12:46:04 |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17739 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 02/05/2018 : 13:01:31
|
quote: Originally posted by sumohrvat Jel to znači da Messi ne bi kurca vrijedio šezdesetih godina jer bi mu tamo neki Bugar slomio nogu nakon prvog driblinga ?????
Pa vrlo vjerovatno, ali ne trebaju mu zato šezdesete, da on dođe da odigra sezonu u nekoj drugoj balkanskoj ligi odmah bi ga neko pokosio
Odgledao sam sad snimak Toronto-Klivlend. Toronto mi djeluje kao kukavička ekipa, u završnici regularnog dijela su sve promašili, praktično niko nije ni smio da preuzme odgovornost. Pomalo čudna utakmica, ostatak Klivlenda je dobro doprinio poenima i Džejms nije morao baš sve sam. Ovakav Klivlend može do finala. U finalu nema šansi protiv Hjustona ili Golden Stejta.
Inače, što se tiče ovih starih igrača, sjećam se koliko je bilo zanimljivo finale 2000. kad je Rik Smits čuvao Šekila O'Nila, kakva je to borba bila. Danas takvih centarskih borbi nema, takvi centri su praktično nestali. |
Edited by - delboj on 02/05/2018 13:02:45 |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8245 Posts
Posted - 02/05/2018 : 13:23:34
|
baš lijepo da se malo raspravlja o košarci samo naprijed
@delboj nisu centri kao ljudski materijal nestali, nego je njihov značaj usljed promjena pravila smanjen u odnosu na prije u košarci gdje postoji isključivo obrana čovjek na čovjeka su centarski dvoboji bili važniji nego sada ali mislim da si i ti to mislio :)
|
 |
|
brni
Advanced Member

.jpg)
Croatia
10434 Posts
Posted - 02/05/2018 : 13:45:12
|
Pa igra se strasno promjenila, ovo sta se igra danas i ono sto se igralo 90-tih su dva razlicita sporta..prakticki kod vecine ekipa danas vise nemas sut sa poludistance, od centra se trazi da tuku trice..bas sam neki dan gleda grafikon Hustona odakle im sve dolaze postignuti poeni..i ono 99% toga otpada na podrucje jako blizu ili ispod kosa ili na tricu.. |
Edited by - brni on 02/05/2018 13:46:30 |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17739 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 02/05/2018 : 14:03:34
|
quote: Originally posted by ken2 nisu centri kao ljudski materijal nestali, nego je njihov značaj usljed promjena pravila smanjen u odnosu na prije u košarci gdje postoji isključivo obrana čovjek na čovjeka su centarski dvoboji bili važniji nego sada ali mislim da si i ti to mislio :)
Pa da, i govorio sam o centarskim borbama, nema više takvih centara koji vode takve borbe. Rik Smits bi vjerovatno bio slabo upotrebljiv u današnjoj Indijani. |
 |
|
sumohrvat
Advanced Member

4040 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 02/05/2018 : 16:10:13
|
ili recimo, zamisli malog lebrona da počinje trenirati košarku početkom 70ih kakav igrač bi on bio? kakav igrač bi bio jordan da se rodio '83, a ne '63? sve je to kontekst: naslijeđe prošlih generacija, metode treninga, prehrana, sportska medicina, pravila, razvoj igre... naravno da su današnji igrači školovaniji od starih, pa tako je u svim sportovima i to je logično ali cijela rasprava je krenula jer je netko napisao da bi lebron i embiid u devedesetima zabijali 50 koševa a ja sam siguran da bi ih ondašnja pravila malo limitirala
Ovdje je riječ o hipotetskoj mogućnosti kada bi igrač poput Embida ili LeBrona, koji je školovan po današnjim standardima, uz današnju opremu za trening, prehranu i medicinu bio u mogućnosti odigrati utakmicu u devedesetima. Bill Laimbeer pod košem da čeka nekog od njih.... pa prije svega bi mu oni rasparali koš sa distance, a da i dođe do kontakta uvjeren sam da bi svaki od tih opakih centara iz osamdesetih i devedesetih završio u trećem redu tribina minimalno. Ovdje ne govorimo naravno o podlim udarcima i podmetanjima dok je igrač u zraku kojih je Laimbeerov opus prepun jer to nema veze sa košarkom. Mislim da si ti spomenuo Charlsa Oakleya kao primjer atletski građenog i dominantnog igrača. Ako pogledaš njegove slike iz igračkog perioda vidiš da su danas tako građeni prosječni igrači u europi, a kamo li ne u nba ligi. I to nije bezveze natrpana mišićna masa nego su današnji igrači brži, eksplozivniji, snažniji, viši u skoku... |
 |
|
sumohrvat
Advanced Member

4040 Posts
Posted - 02/05/2018 : 16:14:06
|
baš lijepo da se malo raspravlja o košarci samo naprijed
@delboj nisu centri kao ljudski materijal nestali, nego je njihov značaj usljed promjena pravila smanjen u odnosu na prije u košarci gdje postoji isključivo obrana čovjek na čovjeka su centarski dvoboji bili važniji nego sada ali mislim da si i ti to mislio :)
Prije svega se igra promjenila jer ove vrhunske ekipe završavaju napade unutar 10 sekundi, nakon jednog, dva dodavanja...osim toga, dosta centara danas može bez problema izvući se na tricu. DeAndre Jordan se tu ne računa naravno :) |
 |
|
brni
Advanced Member

.jpg)
Croatia
10434 Posts
|
sumohrvat
Advanced Member

4040 Posts
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8245 Posts
Posted - 02/05/2018 : 18:24:43
|
nisam za oukleya napisao da je bio atletski istesan kao nitko danas nego da je bio jedan od najsnažnijih košarkaša u povijesti taj čovjek je bio prirodno snažan, žilav i čvrst ako ćemo gledat atletsku građu onda je karl malone i danas pojam ili shawn kemp ili admiral u biti, u devedesetima je snaga i atleticizam doveden do vrlo visokog nivoa i današnji igrači nisu puno dalje otišli, uz sve blagodati koje danas imaju
|
 |
|
sumohrvat
Advanced Member

4040 Posts
Posted - 02/05/2018 : 18:47:33
|
nisam za oukleya napisao da je bio atletski istesan kao nitko danas nego da je bio jedan od najsnažnijih košarkaša u povijesti taj čovjek je bio prirodno snažan, žilav i čvrst ako ćemo gledat atletsku građu onda je karl malone i danas pojam ili shawn kemp ili admiral u biti, u devedesetima je snaga i atleticizam doveden do vrlo visokog nivoa i današnji igrači nisu puno dalje otišli, uz sve blagodati koje danas imaju
Ne može se otići puno dalje jer se dovelo trening na vrlo visok nivo već tada, ali ovo je sport u kojem već centimetri ili desetinka sekunde brža reakcija napretka dijele pobjednika od gubitnika. Mislim da se najviše otišlo u procesu medicine, rehabilitacije i rekuperacije. Po nogometu znam.... |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 02/05/2018 : 19:06:02
|
Upravo na ovo san mislija kad san napisa da igrači danas samo izgledaju napumpanije. Zbog onoga šta je brni napisa, znači suplementacija prehrane je daleko otisla naprijed, vitamini, metode regeneracije, medicina itd itd.., a uz to i metoda treninga, danas igrači izgledaju istesanije, ali to ne znači da su stvarno jači od onih ne toliko istesanih.
|
Edited by - NESVRSTANI on 02/05/2018 19:29:08 |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8245 Posts
Posted - 02/05/2018 : 19:36:05
|
ako s mišića prijeđemo na eksplozivnost, onda su devedesete s jordanom otišle na sasvim drugi nivo prije jordana je postojalo samo par ljudi koji se po tom aspektu mogu staviti u istu rečenicu s njim a već 8-10 godina od njegovog pojavljivanja imaš puno igrača koji baštine njegov stil igre još za aktivnog igranja on dobija svoju gotovo jednaku varijantu u kobeu, a prije njega su tu bili i penny hardaway, pa malo kasnije vince carter i mcgrady... hoću reći da kad netko probije neku granicu onda ga drugi slijede i razvijaju to što je napravio ne samo gledajući i 'kopirajući' nego se cijela industrija i metode treninga upregnu da izvuku najbolje iz toga ili driblinzi, crossoveri - pa pogledajte koliko toga danas ima u ligi čak i prosječni igrači naprave neko 'čudo' a sve je počelo onim iversonovim 'lomljenjem' jordana i još prije s isaiah thomasom i još prije... i još prije... danas na youtubeu možeš učiti sve te poteze
košarka se razvija i trebamo uživati u njoj ali nikad ne smijemo omalovažiti pionire te lijepe igre, one koji su pomicali granice i omogućili ovo što imamo danas a samo zato što nam na tim starim snimkama izgledaju sporo i staromodno |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8245 Posts
Posted - 02/05/2018 : 19:46:06
|
zaboravili smo i opremu patike tek krajem osamdesetih i početkom devedesetih nike i druge firme razvijaju modele koji su podržavali košarku tog nivoa ono u čemu su starije generacije igrale je bilo strava i užas za stopala i zglobove |
 |
|
brni
Advanced Member

.jpg)
Croatia
10434 Posts
Posted - 02/05/2018 : 20:11:57
|
ako s mišića prijeđemo na eksplozivnost, onda su devedesete s jordanom otišle na sasvim drugi nivo prije jordana je postojalo samo par ljudi koji se po tom aspektu mogu staviti u istu rečenicu s njim a već 8-10 godina od njegovog pojavljivanja imaš puno igrača koji baštine njegov stil igre još za aktivnog igranja on dobija svoju gotovo jednaku varijantu u kobeu, a prije njega su tu bili i penny hardaway, pa malo kasnije vince carter i mcgrady... hoću reći da kad netko probije neku granicu onda ga drugi slijede i razvijaju to što je napravio ne samo gledajući i 'kopirajući' nego se cijela industrija i metode treninga upregnu da izvuku najbolje iz toga ili driblinzi, crossoveri - pa pogledajte koliko toga danas ima u ligi čak i prosječni igrači naprave neko 'čudo' a sve je počelo onim iversonovim 'lomljenjem' jordana i još prije s isaiah thomasom i još prije... i još prije... danas na youtubeu možeš učiti sve te poteze
košarka se razvija i trebamo uživati u njoj ali nikad ne smijemo omalovažiti pionire te lijepe igre, one koji su pomicali granice i omogućili ovo što imamo danas a samo zato što nam na tim starim snimkama izgledaju sporo i staromodno
Odlicno si sumira sve, ja bi jos doda Westbrooka, on je jos dalje otisa u tom probijanju granica, covjek prakticki cijelo vrijeme igra u 5 brzini, zamisli sad kad za 5-10 godina izadje generacija igraca koja ce biti odgajana na tom nacinu igranja kosarke..ne mogu to ni zamisliti.. |
Edited by - brni on 02/05/2018 20:13:26 |
 |
|
Topic  |
|