forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 517

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 13:59:38  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by swamp thing

Stvar je u tome da li se može čitati nešto što sadrži drugačije svijetonazore

Pa naravno da se može čitati,
ali može se čitati sve. Tako da to još ne govori dovoljno. Iz svog svjetonazora ćeš ionako prosuditi pročitano.

Nisam dobro formulisao pitanje, mislio sam da li možeš uživati, zabaviti se, naučiti nešto i iz takvih štiva? O ljudima, o odnosima, o sebi? Nije li i to zadovoljavajuće, ako već ne dovoljno?
Zagor je jedna ideja kojoj ste vi privrženi. Različiti pisci su baratali njime na različit način, u skladu sa svojim viđenjima. Međutim, vi samo cijenite tu ideju (Nolitinu?) i sve drugo je samo razlog za pisanje zašto je to drugo lošnjikavo (jer ne prati Nolitinu ideju). Dakle, vama je dovoljan samo Nolitin Zagor, zbog toga i pišem da vam neke druge stvari bar mogu biti zadovoljavajuće.
I to je isto potpuno normalno, ljudi će najviše otkinuti za stvarima koje se ponajviše poklapaju s njihovim viđenjem smisla, univerzuma i ostalog.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 14:02:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

ali može se čitati sve. Tako da to još ne govori dovoljno. Iz svog svjetonazora ćeš ionako prosuditi pročitano.

Nisam dobro formulisao pitanje, mislio sam da li možeš uživati, zabaviti se, naučiti nešto i iz takvih štiva? O ljudima, o odnosima, o sebi? Nije li i to zadovoljavajuće, ako već ne dovoljno?
Zagor je jedna ideja kojoj ste vi privrženi. Različiti pisci su baratali njime na različit način, u skladu sa svojim viđenjima. Međutim, vi samo cijenite tu ideju (Nolitinu?) i sve drugo je samo razlog za pisanje zašto je to drugo lošnjikavo (jer ne prati Nolitinu ideju). Dakle, vama je dovoljan samo Nolitin Zagor, zbog toga i pišem da vam neke druge stvari bar mogu biti zadovoljavajuće.
I to je isto potpuno normalno, ljudi će najviše otkinuti za stvarima koje se ponajviše poklapaju s njihovim viđenjem smisla, univerzuma i ostalog.

A tvoje viđenje smisla i univerzuma jest...?
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 14:08:46  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

odgovorio sam ti
dalje nije na meni
ti si taj koji se treba odrediti prema svemu ovome. ali nemoj htjeti, ne možeš ti imati takvu želju da dobiješ od mene odgovor u tom jednostavnom načinu ili linearno-racionalnom. da, tada bi dobio manje složeni odgovor, dobio bi dogmu i formulu. pa što će ti to. to imaš od bilo koga, eto, željko ti je dao konačni odgovor i to je to. vidiš da ti on odgovara, propituješ dalje njega. ne mene. to je sasvim u redu.

ono što nije u redu, je tvoja (loša) želja da sve bude tebi prilagođeno. to se neće dogoditi, nemaš ti tu moć da to uradiš.
ja ti samo mogu reći što sam ti rekao: razina rasprave je preteška za tebe ili ti jednostavno nemaš otvorenost za to. ali to još uvijek ne znači da je ono glupo ili lažno ili besmisleno. nije i to vidi svatko tko želi vidjeti (i može).
to ti je slično kao da sad čitaš nekog filozofa koji se izražava jezikom za koji treba svladati disciplinu i srdiš se što to ne razumiješ i onda mu dođeš i kenjaš da je to bezveze i ničemu ne služi. da, ničemu ne služi za neke (možda mnoge? Sarghanovu masu?), za druge pak je poticajno.

ali da n tupimo više

naši se putevi razilaze haha, nećemo se grliti. ja bih volio da ti možeš pričati o Dylanu Dogu, da si otvoreniji i hrabriji, ali neću presvisnuti ni što je ovako kako je. kao što i sam kažeš, barem ti je dobitak što ovdje imaš in nuce "Nešto kao slušanje ljudi oko sebe s kojima se zapravo ne slažeš oko nekih stvari."

Opet ti isto. Ok, već sam ranije primjetio da TI jednostavno nemaš hrabrosti upustiti se u neke rasprave. Lakše ti je plivati među grupijima kojima ćeš biti car.
Ne tražim ja da se MENI nešto prilagođava. Kontao sam da bi tvoje postove ljudima bilo lakše pratiti da nisu toliko nabacani. Sve što ti pišeš je banalno i jednostavno za shvatiti. Način na koji to pakuješ ljudima zamuti vid pa misle da je to nešto mnooogo bitno, poput bitka haha. Otud i ono da si prvi post upućen meni mogao skratiti na par riječi i reći istu stvar.
Ništa, samo se vi brčkajte u istoj močvari (hihi) analiziranja Sklavijevih slabosti, strahova, eskapizma, kompleksa, što je sve već napisano u DD junifajd tiori.
Ili dajte nekog novog mesa kad ste se već dotakli Dilana.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 14:18:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jocko

Apsolutno ne delim to mišljenje. Dobre priče su one koje ''slave'' život, tj. predstavljaju život ''u malom''. A život je otprilike podjednaka količina dobrih i loših stvari, i ne pobeđuje uvek dobro. Zapravo priče u kojima po svaku cenu pobeđuje dobro smatram pomalo infantilnim.
Mnogo više cenim priče koje su neutralne, tzv. životne priče, gde je nejasna linija između dobrog i lošeg, i gde nema pobede dobrog ili lošeg, jer dobro ili loše ne pobeđuju, samo se, u nejednakim i neočekivanim intervalima smenjuju. Primer za to je strip Svagdanja borba. Strip koji, kao i život, nema ultimativno dobro ili loše - glavni lik kroz taj strip, kao i kroz život, pliva, živi, bivstvuje i pokušava da nađe suštinu, a ono što mi (i on kao lik) percipira kao dobro, loše ili neutralno mu se prosto dešava, jer tako funkcioniše život...

U knjigama Dostojevskog često ne pobeđuje dobro, čovek je težak mračnjak i oboleo čovek (paralela sa Sklavijem). Da li je on zastranio na svom spisateljskom putu? Ne mora Dostojevski, daj ime bilo kog pisca i bilo koje knjige koja nema happy end.

Zašto dobro MORA da pobedi da bi priča bila dobra?

Ne mora Dobro pobijediti da bi PRIČA bila dobra. Priča je niža razina; priča može biti dobra i ako je najveće crnilo. primjer: Tarrovi filmovi.

Mi smo (ili ja, ako baš hoćeš) otvorio problem na višoj, možda previsokoj razini. Razini zbog koje dolazimo u nesporazum.

<<<<<<<<<<<<<<Mnogo više cenim priče koje su neutralne, tzv. životne priče, gde je nejasna linija između dobrog i lošeg, i gde nema pobede dobrog ili lošeg, jer dobro ili loše ne pobeđuju, samo se, u nejednakim i neočekivanim intervalima smenjuju. Primer za to je strip Svagdanja borba.<<<<<<<<<<<<<

Ovo je ultimativni primjer tog nesporazuma. Ti navodiš kao nešto vrhunaravno jedan od najposranijih stripova na svijetu hahaha. Svagdanja borba. Svagdanja borba je priča malog, ništavnog, zbunjenog čovjeka aka običnog smrtnika koji ne ide nikud i ne radi ništa. Koji se pita o seksu (androginu) možda na još inferiorniji način nego Sclavi.
Ne, život ne funkcionira na taj način da ti plivaš u oceanu života (ili besmisla) - to je razina turbe. To je razina običnog, smrtničkog života svagdanjeg marca---- i vidi sad: da, to je razina svakidašnjeg iskustva. To što nešto srećeš u iskustvu, u svijetu, ne znači da je istina - tek se nalaziš u ORIJENTACIJI U SVIJETU.
Da ti ovo pomalo, nejasno i potmulo shvaćaš govori onaj dio tvoga toka misli gdje govoriš: "bivstvuje i pokušava da nađe suštinu". Pokušava naći suštinu. Drugim riječima, svi znaju da se NEŠTO treba tražiti, da ima NEŠTO VIŠE od tog besmislenog plivanja u oceanu života. Znaju da taj neposredni, tzv. realni život nije sve. Greška je, naravno, što tu suštinu traže u istom tom pometenom životu za koji znaju da nije sve. To je taj krug: traže spas u turbi, iako inthefirstplace zbog turbe i jesu u pomutnji i traže suštinu.

Ne, svagdanji marco nije rješenje, neutrum nije rješenje (nego užas, propadanje), a Dostojevski ima tako malo veze sa time da je to vrhunska ironija što ti u istom dahu nabrajaš jednu najobičniju malu nulu svagdanjeg marca i Dostojevskog koji je otišao dalje, predaleko za takve svagdanje marce.
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 14:19:49  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

A tvoje viđenje smisla i univerzuma jest...?

Ček, tvoj način razgovora je da na pitanje(a) odgovoriš pitanjem?
Svi mi težimo smislu i nalaženju svog mjesta u univerzumu, još jedna jasna stvar. Ali postoje velike razlike u percepciji istog i u skladu s tim postupanja.
Tako imamo Sklavija koji živi u svom crnilu i pokušava naći svijetlo ja kraju tunela (zapravo, želi da to svijetlo nađe njega). A imamo i likove koji se nalaze u svijetlu na kraju tunela, koji vide većinom samo lijepe stvari, vjeruju da će sve biti dobro, pokušavaju da učine drugima svijet lijepim, itd. I mnoge druge.
Možda je moj problem sa ovim pisanijama što sam previše pragmatičan, šta ja znam...
Ili sam tupson.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 14:27:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

U svjetlu ove nove diskusije o Dilan Dogu, šokira me što Stinky ne vrednuje Zoru živih mrtvaca/Doktora Ksabarasa. Pa zašto ne? To je vrh... vrh.

Pa ja bih volio da ti objasniš taj vrh.
Zora živih mrtvaca je ipak preslaba za mene. Tu se nešto tek postavlja, ta tema besmrtnosti sparena sa užasom svakodnevncie izražena za horor manijake koji otkidaju na Romera i ne pitaju se dalje.
Jedino što mi je intrigantno vezano za Zoru je pitanje: zašto je Sclavi uzeo za podlogu Billyja Wildera? Kužiš, ne Romera, Romero je već pomalo i otrcan. Je li to samo zbog paralele Dylana Doga i Sherlocka Holmesa ili ima još nešto, ima li tu te žive vatre suprotnosti Romera i Wildera?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 14:35:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Možda je moj problem sa ovim pisanijama što sam previše pragmatičan, šta ja znam...
Ili sam tupson.

tu si polako počeo odmotavati. tvoj problem je jedno i drugo:)))

ajd, nemoj se sad šokirati, zezam te malo
ali ima i istine
kako ti kažem, ti još ne vidiš, nisi našao načina da probiješ, hajmo reći, ovaj kod pa da otuda gledaš što se zapravo govori

ti si, za sada, čovjek potpuno uronjen u svijet. ti si čovjek turbe, povijesni čovjek.
ja pokušavam pričati s pozicije homo mikrotheosa, a to ne ide lako u uši homo sapiensa, povijesnih ljudi.

da, znam da ti ovo sada ništa ne znači, i ti misliš da se sad mi tu nadmudrujemo, ali morat ćeš vjerovati na riječ: ne radi se o tome i meni je sasvim svejedno za te igrice i preganjanja. preciznije, nije mi svejedno pa da pustim da drugi kenjaju o meni (to je razina sveca, koju još nemam), nego sam izvan tih budalaština.

kada bi ti ovo smireno prihvatio, onda bi možda počeo razmišljati što je to rečeno o Dylanu Dogu... i onda bi ti se možda barem malo otvorio smisao.
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 15:01:26  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ili sam tupson.

tu si polako počeo odmotavati. tvoj problem je jedno i drugo:)))

ajd, nemoj se sad šokirati, zezam te malo
ali ima i istine
kako ti kažem, ti još ne vidiš, nisi našao načina da probiješ, hajmo reći, ovaj kod pa da otuda gledaš što se zapravo govori

ti si, za sada, čovjek potpuno uronjen u svijet. ti si čovjek turbe, povijesni čovjek.
ja pokušavam pričati s pozicije homo mikrotheosa, a to ne ide lako u uši homo sapiensa, povijesnih ljudi.

da, znam da ti ovo sada ništa ne znači, i ti misliš da se sad mi tu nadmudrujemo, ali morat ćeš vjerovati na riječ: ne radi se o tome i meni je sasvim svejedno za te igrice i preganjanja. preciznije, nije mi svejedno pa da pustim da drugi kenjaju o meni (to je razina sveca, koju još nemam), nego sam izvan tih budalaština.

kada bi ti ovo smireno prihvatio, onda bi možda počeo razmišljati što je to rečeno o Dylanu Dogu... i onda bi ti se možda barem malo otvorio smisao.

Ma taman posla šokiranje, 10-ak godina sam na forumu, teško da je ovo od tebe šokantno forumska nadmudrivanja sam prevazišao, nemam ovdje razloga za nadmudrivanje. Ali imam volje za čitanjem dubioza i postavljanjem pitanja, samo da li je neko voljan da odgovara na njih.
Znači, uletio si na temu sa nekim kontovima koji su MENI izgledali zbrkani i čine se kao da vode u jedno te iste priče, ALI s očekivanjem nečeg novog, interesantnog, zato sam poželio neku konkretizaciju. Ali izgleda da to ne ide tako, da kod ovakvih tema postovi moraju biti takvi kakvi jesu, štatijaznam...
Jel ono neko biješe rekao nešto u stilu "ako nešto ne znaš objasniti u par rečenica, ne razumiješ to" ili tako nekako. E pa ovdje je pun kurac rečenica, a jako malo rečeno
Zabavljanje pričom i dešavanjima je niži nivo od traganja za smislom, jel? Zar ljudi i kroz to traže smisao, svoje mjesto u slagalici. Valjda se ide prema tome kroz posmatranje, izučavanje, nalaženje veza između stvari, bla bla.
Daklem, i čitanje Dilana Doga, koji je u startu nasađen na osnovama s kojima se ne slažem može da mi donese pozitivne stvari. Neko drugi je možda prosvećeniji pa u tome ne može naći ništa, sve zna i sve mu je to smaranje.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 15:35:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zabavljanje pričom i dešavanjima je niži nivo od traganja za smislom, jel?

Da, ako hoćeš tako kako hoćeš, najjednostavniji konkretni odgovor.
Ali taj konkretni odgovor "Da" ti neće puno pomoći niti objasniti.
Naprotiv, sve ono što se ovdje govori, što se pokušava, objašnjava ti pomalo taj "Da".
Zatim, taj "Da" se ne može ni dokazati. Nitko ti to ne može dokazati. Ti možeš samo osluškivati, razmišljati, približavati se nečemu i naslućivati.

quote:
zato sam poželio neku konkretizaciju. Ali izgleda da to ne ide tako, da kod ovakvih tema postovi moraju biti takvi kakvi jesu, štatijaznam...

Upravo tako.
Kod ovakvih tema mora se okolo naokolo ili jednostavno odeš kod Oprah Show i ona ti da konkretnu istinu u malim svagdanji marco srcedrapajućim pričama. Ne možeš dobiti par redaka, ili, toga imaš na tone, što ja znam, uzmeš neki priručnik ili vodič za zaljubljene, za smisao života itd. To ti je pragmatično, pa čitaj to, pragmatični.

Međutim,
nije ni tako da nisi dobio konkretne stvari. Dobio si ih puno, samo sada treba prepoznati i krenuti od njih u vlastito promišljanje. Dobio si poticaj da je Damien i Leonora kao par, kao velika ljubav veća od života, da je to što zapravo kao čitatelj ili fan uzimaš zdravo za gotovo, znači taj par koji ti je Sclavi servirao, e pa to je sada dovedeno u pitanje. Dakle, otvoreno je kao problem.

Možda se tebi čini da je to ništa ili mala stvar; ali nije, ako razmišljaš dalje. Ako te to ne zanima, pa okej, ništa se neće dogoditi i sunce će dalje sijati. Ali onda se ti ne pitaš, ne ideš u dubioze kako kažeš, nego samo slijediš što ti je Sclavi dao i eventualno vidiš neke stvari koje on kroz strip, znači koje ON postavlja kao probleme (tipa: trebamo li tolerirati drugačije?). To je znači ovo: čitam Sclavija i onda pokušavam razumjeti što je on htio reći. Da, okej, ali to je porobljenost, to znači biti izvanjski određen, apsorbiran od Sclavija. Viša razina: čitam Sclavija i razumijem što on govori, ali ulazim u polemiku sa njime i pitam se je li to tako kako on vidi i govori.

Tako uzmeš tu samorazumljivu stvar, Damien i Leonora i pogledaš što je to. Zašto baš to, zašto tako, otkuda. Pa vidiš da se to stalno ponavlja, da je to Sclavijev obrazac (Mala i Laredo, cure u internatu i vukovi...). Nema nijednog sretnog, ostvarenog građanskog, običnog braka. Građanski brak je nemoguć u tom svijetu, to su za Sclavija sve buržujska prenemaganja, ili lažni brakovi tek toliko da funkcionira aparat ili otuđeni, sluđeni, užasni brakovi u kojima su žene nimfomanke (koje treba zadovoljiti, pa makar i skalpelom), a muškarci šonje ili nasilnici ili nešto deseto, ali svakako sjebano i užasno.
I sada, ti vidiš da je tako i u oceanu besmisla, u svagdanjoj borbi svagdanjih marca, kako kaže Jocko; da, baš je tako, baš tako žive tvoji susjedi itd.

Međutim, je li tome tako??!!

Pustimo zasad je li tome tako i vratimo se na Sclavija.
Sclavi tvrdi da je tako i sada je njegova nada, mini, malecka nada da ipak postoji neki spas, neka "suština", nešto postoji, ono nešto što se traži, što svagdanji marco traži.
Što je ta suština i ta nada?

Drugačiji. Eto, to su drugačiji. Nakazni. Čudovišta tzv. sa gledišta normalnih, malograđana, birokrata, onih stanovnika zone sumraka. Nada su johnny frikovi.
A ljubav se mora postići tako da se monstruozno pretjeruje, da se prenapuše do karikature, da se bude Damien i Leonora.

Ali to je ta loša romantika. To je romantika kao "mlakost i slabost proizvoljne negativnosti prazne sujete".

Ovaj moment prazne sujete kod Sclavija, e to pokušavam malo osvijestiti vama, fanovima DDoga.
Je li to malo za cilj? Je li bezevze, besmisleno, isprazno? To ćeš ti sam morati odlučiti.
Go to Top of Page

Lucy Liu
Average Member

Croatia
706 Posts

Member since 14/09/2007

Posted - 15/08/2018 : 15:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Lucy Liu an AOL message  Send Lucy Liu an ICQ Message  Send Lucy Liu a Yahoo! Message  Send Lucy Liu a Private Message  Reply with Quote
quote:

razmišljam pomalo o DDogu, možda je i dobro što sam se malo pokačio sa nekim fanovima pa smo razmijenili par uljudnih

u tom smislu imam pitanje za sve ljubitelje Doga. poželjno je da se ozbiljno shvati i odgovori.

Zašto čitate Dylana Doga, mislite li da preko krvi, mučnog, bolesnog može se dospijeti do nekih istina ili same The Istine? Mislite li da je Sclavi takvog mišljenja, pa otuda "filozofiranje" u noćnim morama? Ili preskačete filozofske pokušaje i samo se zabavljate u mračnim estetizacijama?
Rječju, što je to što vas vuče i dalje drži pri Dylanu Dogu?

Kod Dylana mi se najviše sviđa što je to jedan od onih serijala kod kojih moraš pročitati 5-6 epizoda da bi vidio dal ti se sviđa ili ne. Ima tu raznih vrsta horrora, zanimljivih radnji i zapleta, malo humora, i tako...

My username was a mistake.
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 16:07:31  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Zabavljanje pričom i dešavanjima je niži nivo od traganja za smislom, jel?

Da, ako hoćeš tako kako hoćeš, najjednostavniji konkretni odgovor.
Ali taj konkretni odgovor "Da" ti neće puno pomoći niti objasniti.
Naprotiv, sve ono što se ovdje govori, što se pokušava, objašnjava ti pomalo taj "Da".
Zatim, taj "Da" se ne može ni dokazati. Nitko ti to ne može dokazati. Ti možeš samo osluškivati, razmišljati, približavati se nečemu i naslućivati.

quote:
zato sam poželio neku konkretizaciju. Ali izgleda da to ne ide tako, da kod ovakvih tema postovi moraju biti takvi kakvi jesu, štatijaznam...

Upravo tako.
Kod ovakvih tema mora se okolo naokolo ili jednostavno odeš kod Oprah Show i ona ti da konkretnu istinu u malim svagdanji marco srcedrapajućim pričama. Ne možeš dobiti par redaka, ili, toga imaš na tone, što ja znam, uzmeš neki priručnik ili vodič za zaljubljene, za smisao života itd. To ti je pragmatično, pa čitaj to, pragmatični.

Međutim,
nije ni tako da nisi dobio konkretne stvari. Dobio si ih puno, samo sada treba prepoznati i krenuti od njih u vlastito promišljanje. Dobio si poticaj da je Damien i Leonora kao par, kao velika ljubav veća od života, da je to što zapravo kao čitatelj ili fan uzimaš zdravo za gotovo, znači taj par koji ti je Sclavi servirao, e pa to je sada dovedeno u pitanje. Dakle, otvoreno je kao problem.

Možda se tebi čini da je to ništa ili mala stvar; ali nije, ako razmišljaš dalje. Ako te to ne zanima, pa okej, ništa se neće dogoditi i sunce će dalje sijati. Ali onda se ti ne pitaš, ne ideš u dubioze kako kažeš, nego samo slijediš što ti je Sclavi dao i eventualno vidiš neke stvari koje on kroz strip, znači koje ON postavlja kao probleme (tipa: trebamo li tolerirati drugačije?). To je znači ovo: čitam Sclavija i onda pokušavam razumjeti što je on htio reći. Da, okej, ali to je porobljenost, to znači biti izvanjski određen, apsorbiran od Sclavija. Viša razina: čitam Sclavija i razumijem što on govori, ali ulazim u polemiku sa njime i pitam se je li to tako kako on vidi i govori.

Tako uzmeš tu samorazumljivu stvar, Damien i Leonora i pogledaš što je to. Zašto baš to, zašto tako, otkuda. Pa vidiš da se to stalno ponavlja, da je to Sclavijev obrazac (Mala i Laredo, cure u internatu i vukovi...). Nema nijednog sretnog, ostvarenog građanskog, običnog braka. Građanski brak je nemoguć u tom svijetu, to su za Sclavija sve buržujska prenemaganja, ili lažni brakovi tek toliko da funkcionira aparat ili otuđeni, sluđeni, užasni brakovi u kojima su žene nimfomanke (koje treba zadovoljiti, pa makar i skalpelom), a muškarci šonje ili nasilnici ili nešto deseto, ali svakako sjebano i užasno.
I sada, ti vidiš da je tako i u oceanu besmisla, u svagdanjoj borbi svagdanjih marca, kako kaže Jocko; da, baš je tako, baš tako žive tvoji susjedi itd.

Međutim, je li tome tako??!!

Pustimo zasad je li tome tako i vratimo se na Sclavija.
Sclavi tvrdi da je tako i sada je njegova nada, mini, malecka nada da ipak postoji neki spas, neka "suština", nešto postoji, ono nešto što se traži, što svagdanji marco traži.
Što je ta suština i ta nada?

Drugačiji. Eto, to su drugačiji. Nakazni. Čudovišta tzv. sa gledišta normalnih, malograđana, birokrata, onih stanovnika zone sumraka. Nada su johnny frikovi.
A ljubav se mora postići tako da se monstruozno pretjeruje, da se prenapuše do karikature, da se bude Damien i Leonora.

Ali to je ta loša romantika. To je romantika kao "mlakost i slabost proizvoljne negativnosti prazne sujete".

Ovaj moment prazne sujete kod Sclavija, e to pokušavam malo osvijestiti vama, fanovima DDoga.
Je li to malo za cilj? Je li bezevze, besmisleno, isprazno? To ćeš ti sam morati odlučiti.

Ma kakva crna ljubav kod Dejmijena i Leonore, pa to je toliko jasno da to veze nema s ljubavlju da ne znam zbog koga se uopšte upuštati u razglabanje o tome. On je napaljen na njenu ljepotu i slatkoću, ona ga obmanula i iskoristila, čiča miča gotova priča (najplastičnije objašnjeno). Zabranjena ljubav jes, baš. A o tom čudovišnom, koje je zapravo dobro kod Sklavija, su već pisani i eseji jbt. On se osjeća drugačijim, neuklopljenim, "čudovišnim" u stvarnosti (zapravo smatrajući da je okolina ta koja je zaista čudovišna), pa to pretače u strip. Dalo bi se o tome pisati nadugo i naširoko, ali već je sve napisano.
Dakle, ti misliš da neko ko čita DD uzima sve što je servirano zdravo za gotovo, misliš "ovi su svi popušili priču o D i L jer im je to Sklavi servirao, a oni gotive njegove priče". Tu ti nalaziš neke znakove jednakosti koje ja ne nalazim. Znači, u startu griješiš i dalje je onda postupak do riješenja i riješenje pogrešno. U pravu si sa čitanjem Sklavija i ulaženjem u polemiku s njim, ali pogrešno percipiraš da se čitatelji Sklavija slažu s njim. Može se Sklavija čitati rado, a ne slagati se s njim.
O tome ja čitavo vrijeme pišem. Možda sam i ja mogao to sročiti kraće haha
Go to Top of Page

Sarghan
stripovi.com suradnik

Croatia
1799 Posts

Member since 26/01/2011

Posted - 15/08/2018 : 16:42:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Sarghan a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Sarghan
Slično kao i Bevi, Dylan je time utjecao na (visoku) razinu moje tolerancije.

Htio sam već i Bevi, ali ovako obojici.

Tzv. visoka razina tolerancije ne znači ništa (dok se ne vidi što je to zapravo).

Kad sam naveo toleranciju, više sam ciljao na nešto u stilu ovog što je swamp thing spomenuo:

quote:

Dakle, ja se uopšte ne slažem sa Sklavijevim kontovima, ali mi je interesantno posmatrati kako on iznosi svoje stavove i čime ih objašnjava. Nešto kao slušanje ljudi oko sebe s kojima se zapravo ne slažeš oko nekih stvari.

Znači, nešto u stilu uvažavanja mišljenja i stavova onih s kojima se ne slažeš, pa čak i u slučajevima kada misliš/znaš/vjeruješ da su u krivu ili nisu ispravna. Takoreći, ako njih to veseli i sviđa im se tako "živjeti", tko sam ja da im govorim drugačije.

To bih čak povezao i s ovim:

quote:

ovo je defetizam
...
Jedan sam stiže na cilj. Čovjek je više od mase i čak je zamislivo da jedan, heroj (Zagor haha) slomi masu pogledom.
...

Hoću ti reći, Sarghan, ta mišljenja nisu ispravna, jer nisu istinita. Ona možda imaju točnost. Točnost je pak niži rang od istine.

Da, nisam se najbolje izrazio. Više sam ciljao na ovo da su takva mišljenja, iako (možda) nisu ispravna, točna jer odražavaju razmišljanja mase/većine. Iz te perspektive, Dylan Dog čak i nije toliko nerealan strip kako se može misliti za strip njegovog žanra. Po svemu ovome, dosta "točno" odražava današnji svijet i njegovu "većinu". I u tom pogledu u kojem je to swamp thing spomenuo, može se (u određenoj mjeri) saznati nešto novo o ljudima i samom svijetu. Tu se opet vraćamo na razlog zbog kojeg mi je Dylana još uvijek zanimljivo pratiti (mada noviji scenaristi baš ne naginju takvom pristupu koliko neuspješnom forsiranju kvalitete priče).

U tom pogledu i vezano za cijelu ovu priču o "toleranciji" (ili koji pojam bi tu već bio točniji/ispravniji), serijal me je tijekom godina sve više usmjerio prema onom "live and let live" jer u većini slučajeva takva "iskrivljena" razmišljanja mase ili razmišljanja s kojima se ja možda ne slažem ne utječu previše "negativno" na smjer mog "razvoja". Naprotiv, time samo "širim" svoju perspektivu o stvarnom stanju današnjeg svijeta što nadalje vodi ka većoj otvorenosti i "pozitivnom" rastu.

quote:

Transcendencija koja se odvija u svijetu u kojem transcendencije nema. (na brzinu, glavni lik kao doživljava transcendenciju, ali je postavka da je svijet loše mjesto, da je tvorac zao itd)

Ostaje nada, ali opet, nije li ona samo pokušaj koji se temelji na beskrajnom trajanju serijala? (da će jednom naći pravu ljubav)
Ili se već u tih prvih 100 brojeva može sagledati cijela stvar?

Evo još jedne perspektive koja mi je duže vrijeme bila zanimljiva: da li bi do svega ovoga došlo da serijal nije beskrajan? Da li bi Dylan (a time i serijal) dobio tu "dubinu" i da li bi Sclavi toliko "propao" da mu je dozvoljeno završiti Dylana na broju 100? Ovako napamet pričajući, tek poslije 100tog broja Sclavi znatno svjesnije naginje u smjeru užasa današnjice. Da je sve završilo sa stotim brojem, očigledno je kako ne bi dobili toliko odličnih priča, ali kako bi se to odrazilo na fanovska razmišljanja o serijalu? Da li bi ona dosegla ovu razinu "dubine" i diskusija? I da li bi Sclavi manje/više propadao ili bi si našao drugi način suočavanja sa svojim unutarnjim demonima? Ironično, to što je svijet ovako "manjkav" dovelo je do situacije da serijal nastavlja izlaziti u beskonačnost (to jest, dok prodaja bude zadovoljavajuća). Ili drugim riječima, zahvaljujući "neispravnost" svijeta, serijal je dosegnuo ovoliku razinu "dubine" i diskusija.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 16:57:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Može se Sklavija čitati rado, a ne slagati se s njim.

To je sad otvoreno pitanje
može li se čitati nekoga svim srcem s kim fundamentalno nema slaganja. Mogu i ja čitati DD-a, može mi čak biti i dobar (fabularno, kao strip) ali ipak postoji neka distanca i odmak, vjerojatno zbog prepoznavanja da mi to nije preblisko.
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 17:18:01  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

može li se čitati nekoga svim srcem s kim fundamentalno nema slaganja. Mogu i ja čitati DD-a, može mi čak biti i dobar (fabularno, kao strip) ali ipak postoji neka distanca i odmak, vjerojatno zbog prepoznavanja da mi to nije preblisko.

To je ono što sam napisao u postu o Nolitinom Zagoru, koji je vama top topova. Ljudi će se najviše povezati sa stripovima koji njeguju ideje koje njima odgovaraju.
I meni DD nije vrh, ali ga rado čitam. Vjerovatno bi mi bio vrh da se mogu lakše poistovijetiti sa junakom ili da se slažem sa piščevim pogledima na svijet.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/08/2018 : 17:19:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

To je ono što sam napisao u postu o Nolitinom Zagoru, koji je vama top topova. Ljudi će se najviše povezati sa stripovima koji njeguju ideje koje njima odgovaraju.
I meni DD nije vrh, ali ga rado čitam. Vjerovatno bi mi bio vrh da se mogu lakše poistovijetiti sa junakom ili da se slažem sa piščevim pogledima na svijet.

Pa što ne kažeš, koji je tebi strip top topova?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 17:33:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma kakva crna ljubav kod Dejmijena i Leonore, pa to je toliko jasno da to veze nema s ljubavlju da ne znam zbog koga se uopšte upuštati u razglabanje o tome. On je napaljen na njenu ljepotu i slatkoću, ona ga obmanula i iskoristila, čiča miča gotova priča (najplastičnije objašnjeno).

Pa zbog tebe npr.:)
Ajde pusti sad doslovnosti i što ti misliš da ja hoću itd. Nema to veze sa time što pišeš, ideš malo (puno) previše linearno, jer nema tu "čiča miča gotova priča".

Ako bi ovo sa Damienom i Leonorom bilo tako kako ti sad kažeš, ako bi to bilo SAMO TO, onda ja zaista ne vidim zašto bi ti to čitao??
Onda bi ti trebao biti ovdje u mojoj ulozi i pitati se zašto čitati takve neke banalnosti, jer je sve to jasno kao čiča miča gotova priča.

Eto, ajmo probati pričati otvoreno: zašto ti, swamp thing, to čitaš?
Zato jer želiš vidjeti drugačiji pogled na svijet?
Ali nema ničega drugačijeg ako ti već znaš da je to čiča miča gotova priča. To je ili gubljenje vremena ili ti želiš iluziju, hoćeš crvenu (ili kakvu već, plavu) pilulu da bi mogao živjeti matrix.

Eto, ajmo otvoreno i ozbiljno. Zašto bi ti čitao tu priču Povratak čudovišta, što nalaziš tamo?

Edited by - stinky on 15/08/2018 17:34:29
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 17:47:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Znači, nešto u stilu uvažavanja mišljenja i stavova onih s kojima se ne slažeš, pa čak i u slučajevima kada misliš/znaš/vjeruješ da su u krivu ili nisu ispravna. Takoreći, ako njih to veseli i sviđa im se tako "živjeti", tko sam ja da im govorim drugačije.

Ovo je u skladu sa tobom i Dylanom Dogom i vašim shvaćanjem "tolerancije".
Ja to tako ne vidim.

Naoko, samo naoko, je taj vaš stav dobar, širokogrudan, što već. On je ipak zbrkanost, kontradiktornost. Ne obična logička kontradiktornost, to bi bilo podnošljivo, nego egzistencijalna, a to je velik problem, jer znači živjeti u laži.

Znači, da budem jasniji: kako bih mogao uvažiti nečije mišljenje i stav, ako znam da je on u krivu?
Kako bih ga mogao pustiti, live and let live, ako znam da je ono što on radi loše, a ja mogu reagirati i možda potaknuti da iz svog lošeg stanja prijeđe u bolje?

Ovo su otvorena pitanja, Sarghan. Vrlo teška pitanja.

Zapravo, najteža pitanja.

Jer u ovom mom "penetriranju" u njegov uhodani svijet, ja mogu iznevjeriti: mogu prevršiti mjeru i slomiti ga dresurom recimo ili mogu izazvati iritaciju (kao kod swamp thinga, kad smo već otvoreni, eto, imamo tu mini primjer iritacije) pa da se on tvrdoglavi, pa podivlja, da bude pobunjeni sin i završi u besmislu ili ode u još grđi darknajt itd. Svašta se može dogoditi, situacije su nepregledne, a stvar o kojoj se radi toliko suptilna da nitko na svijetu nema mjerilo ni metodiku kojom bi suvereno mogao dovesti do cilja.

Ali ali ali... sve to nije razlog da ja ostanem pasivan i živim live and let live.

Dakle, ja nisam siguran da je live and let live BOLJE rješenje. Zapravo, siguran sam da je gore dok god mogu izdržati vjernost i nositi se sa odgovornošću; ako to ne mogu, TEK ONDA je bolje pustiti da sve propadne kao live and let live.

Edited by - stinky on 15/08/2018 17:49:45
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 17:49:21  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ma kakva crna ljubav kod Dejmijena i Leonore, pa to je toliko jasno da to veze nema s ljubavlju da ne znam zbog koga se uopšte upuštati u razglabanje o tome. On je napaljen na njenu ljepotu i slatkoću, ona ga obmanula i iskoristila, čiča miča gotova priča (najplastičnije objašnjeno).

Pa zbog tebe npr.:)
Ajde pusti sad doslovnosti i što ti misliš da ja hoću itd. Nema to veze sa time što pišeš, ideš malo (puno) previše linearno, jer nema tu "čiča miča gotova priča".

Ako bi ovo sa Damienom i Leonorom bilo tako kako ti sad kažeš, ako bi to bilo SAMO TO, onda ja zaista ne vidim zašto bi ti to čitao??
Onda bi ti trebao biti ovdje u mojoj ulozi i pitati se zašto čitati takve neke banalnosti, jer je sve to jasno kao čiča miča gotova priča.

Eto, ajmo probati pričati otvoreno: zašto ti, swamp thing, to čitaš?
Zato jer želiš vidjeti drugačiji pogled na svijet?
Ali nema ničega drugačijeg ako ti već znaš da je to čiča miča gotova priča. To je ili gubljenje vremena ili ti želiš iluziju, hoćeš crvenu (ili kakvu već, plavu) pilulu da bi mogao živjeti matrix.

Eto, ajmo otvoreno i ozbiljno. Zašto bi ti čitao tu priču Povratak čudovišta, što nalaziš tamo?

Priča Povratak čudovišta meni nije ni blizu najboljim epizodama, ali ni blizu. Zato je tako i banalizujem. Zapravo je prvih 10-ak epizoda DDa ok, ali ništa posebno, najbolje dolazi kasnije. ALI meni ta epizoda nije gubitak vremena jer tokom čitanja nađem neke zadovoljštine: zabavim se malo i uživam u crtežu koji mi se sviđa. Nije baš da je na nivou kontepliranja o bitku, ali dovoljno da se ne izbijem totalno i kontam da mi je pola sata vremena zaludno nestalo.
Rado bih da unaprijed znam šta će biti gubitak vremena, a šta ne, ali nisam vidovit i mogu samo pokušati izvući najbolje što mogu.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 15/08/2018 : 17:52:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
A što je sa Sclavijevom ciljanom skupinom? U vrijeme nastanka stripa to su mahom bili adolescenti- prijelaz iz dječje u odraslu dob. Ljudi koji imaju ogromnu seksualnu energiju, ali je još slijepa, nije kanalizirana. Sclavi servirajući svog Dylana od njih pravi sluge, ovisnike koji će mu prinositi žrtve.
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 18:00:11  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ovo je u skladu sa tobom i Dylanom Dogom i vašim shvaćanjem "tolerancije".
Ja to tako ne vidim.

Naoko, samo naoko, je taj vaš stav dobar, širokogrudan, što već. On je ipak zbrkanost, kontradiktornost. Ne obična logička kontradiktornost, to bi bilo podnošljivo, nego egzistencijalna, a to je velik problem, jer znači živjeti u laži.

Znači, da budem jasniji: kako bih mogao uvažiti nečije mišljenje i stav, ako znam da je on u krivu?
Kako bih ga mogao pustiti, live and let live, ako znam da je ono što on radi loše, a ja mogu reagirati i možda potaknuti da iz svog lošeg stanja prijeđe u bolje?

Ovo su otvorena pitanja, Sarghan. Vrlo teška pitanja.

Zapravo, najteža pitanja.

Jer u ovom mom "penetriranju" u njegov uhodani svijet, ja mogu iznevjeriti: mogu prevršiti mjeru i slomiti ga dresurom recimo ili mogu izazvati iritaciju (kao kod swamp thinga, kad smo već otvoreni, eto, imamo tu mini primjer iritacije) pa da se on tvrdoglavi, pa podivlja, da bude pobunjeni sin i završi u besmislu ili ode u još grđi darknajt itd. Svašta se može dogoditi, situacije su nepregledne, a stvar o kojoj se radi toliko suptilna da nitko na svijetu nema mjerilo ni metodiku kojom bi suvereno mogao dovesti do cilja.

Ali ali ali... sve to nije razlog da ja ostanem pasivan i živim live and let live.

Dakle, ja nisam siguran da je live and let live BOLJE rješenje. Zapravo, siguran sam da je gore dok god mogu izdržati vjernost i nositi se sa odgovornošću; ako to ne mogu, TEK ONDA je bolje pustiti da sve propadne kao live and let live.

Ti stalno pišeš o nekom besmislu i darknajtovanju, i to ljudima koji uopšte nisu u tom fazonu.
Pišeš svima o Svagdanjoj borbi iako je nju ovdje samo jedan lik spomenuo.
Vršiš grupisanje ljudi koji ne mogu biti različitiji jedni od drugih.
Npr., ja se ovdje slabo slažem sa bilo čime što su napisali sargan ili jocko ili beva. Njihov doživljaj DDa je totalno drugačiji od mog (neću reći da je pogrešan, jer neću nastupati kao veliki reformator, to tebi prepuštam).
I pogrešno ti je razmišljanje da bilo koga ovdje iritiraš. Vodi se skroz ok rasprava.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 18:00:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
u redu.
Tebi je Povratak čudovišta onako.
Možeš li sada navesti epizodu iz prvih 12 da ti je vrhunska? Ima li takve? Ako nema tamo, koja ti je priča top topova?

Naprotiv, meni je Povratak čudovišta sam vrh Dylana Doga. Nema dalje, Dylan Dog ne može postići više nego je tu postigao. Može biti malo variranja, ali, sve u svemu, to je ta razina, to je Sclavijeva veličina (i granica).
Veličina se nalazi u tome da je on razumio da je ljubav najveća tema, najviša stvar na svijetu. Otuda toliki INTENZITET. Ali nije razumio da se taj INTENZITET ne postiže u abnormalnom (u bizarnostima) nego da intenzitet postoji u "običnome", onome što on vidi kao zonu sumraka. Najkraće, on promašuje androgina, jer ne razumije ono što Kierkegaard zove "vitez vjere".
Vitez vjere je onaj tko ima sabranost, maksimalnu prisutnost u trenutku ili običnije, tko može naći i voljeti ženu intenzivnije nego što to abnormalni retard Damien voli slatkicu Leonoru. Misliš da to ne postoji? Nisi ti još ništa vidio:)
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 18:03:51  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

A što je sa Sclavijevom ciljanom skupinom? U vrijeme nastanka stripa to su mahom bili adolescenti- prijelaz iz dječje u odraslu dob. Ljudi koji imaju ogromnu seksualnu energiju, ali je još slijepa, nije kanalizirana. Sclavi servirajući svog Dylana od njih pravi sluge, ovisnike koji će mu prinositi žrtve.

Pa sam Sklavi nije nikad (potpuno) odrastao. Naravno da će i priče biti u skladu sa jednim nepotpunim, nepronađenim čovjekom. Čini mi se da taj čovjek nije nikada ni prošao adolescenciju kako treba (zapravo sam siguran u to).
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 15/08/2018 : 18:11:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Vječni adolescenti",sebične, narcisoidne ličnosti, učestalo mjenjaju seksualne partnere itd. Pokušat ću potražiti neke njegove intervjue, možda se nađu neke korisne infirmacije :)

Edited by - Dexters on 15/08/2018 18:11:43
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 15/08/2018 : 18:11:40  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
quote:

u redu.
Tebi je Povratak čudovišta onako.
Možeš li sada navesti epizodu iz prvih 12 da ti je vrhunska? Ima li takve? Ako nema tamo, koja ti je priča top topova?

Naprotiv, meni je Povratak čudovišta sam vrh Dylana Doga. Nema dalje, Dylan Dog ne može postići više nego je tu postigao. Može biti malo variranja, ali, sve u svemu, to je ta razina, to je Sclavijeva veličina (i granica).
Veličina se nalazi u tome da je on razumio da je ljubav najveća tema, najviša stvar na svijetu. Otuda toliki INTENZITET. Ali nije razumio da se taj INTENZITET ne postiže u abnormalnom (u bizarnostima) nego da intenzitet postoji u "običnome", onome što on vidi kao zonu sumraka. Najkraće, on promašuje androgina, jer ne razumije ono što Kierkegaard zove "vitez vjere".
Vitez vjere je onaj tko ima sabranost, maksimalnu prisutnost u trenutku ili običnije, tko može naći i voljeti ženu intenzivnije nego što to abnormalni retard Damien voli slatkicu Leonoru. Misliš da to ne postoji? Nisi ti još ništa vidio:)

Čudi me da nalaziš takvu veličinu u ovoj epizodi jer se bavi temom intenzivne ljubavi. Pogotovo što onda totalno promašuje fudbal. Znači, samo to što se on tu bavi intenzivnom ljubavlju je tebi dovoljno da to bude top. Ok, svakom svoje.
Iz prvih 12 najbolje Alfa i Omega i Ogledalo (koliko se sjećam). Morao bih ih opet ovjeriti da se prisjetim zbog čega jedna, a zbog čega druga.
Vidim da je i tebi Zora tanka, i meni je možda najgora iz tog tuceta.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/08/2018 : 18:16:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Npr., ja se ovdje slabo slažem sa bilo čime što su napisali sargan ili jocko ili beva. Njihov doživljaj DDa je totalno drugačiji od mog (neću reći da je pogrešan, jer neću nastupati kao veliki reformator, to tebi prepuštam).
I pogrešno ti je razmišljanje da bilo koga ovdje iritiraš. Vodi se skroz ok rasprava.

Sada se vodi ok rasprava. Prije toga si ti malo podivljao, nešto te rasrdilo, pa smo lijepo razmijenili par uljudnih, gdje si ti razumio da sam ja taj koji zna kako se vode ovakve rasprave. To je dobro, jer si slomio lažan ponos, a ja sam pak također bolji, jer više nisam onako divlji kao prije.

No, ne stoji da se ti razlikuješ od beve ili sarghana. Ne, ti si upravo napisao isto što i oni, vi se temeljno slažete: zanimaju vas drugačiji pogledi na svijet (ma kakvi oni bili), pasivno ih takorekuć promatrate i vodite se stavom live and let live.

Drugim riječima, ti pripadaš ovoj grupaciji dogovaca, možeš se tu identificirati. Ne znam zašto bi se toga sada bojao ili odricao. Ne trebaš biti poseban, drugačiji, nije to pod mus. To ti samo Sclavi tako servira, jer je on jedan eskapist.

Da se odmah nadovežem na ono što si govorio

quote:

Upravo tako.
Ali ti ne razumiješ da je tako jedino moguće. Ti kao da hoćeš reći da to nije dobro. Ustvari, ti govoriš da se treba glumiti jedan gard. Ne treba. To je laž. To je Pascal davno rasturio, u polemici protiv ateista. Kao što se ja mogu najbolje povezati sa Nolittinim svijetom, tako se ti povezuješ sa bevinim i sarghanovim, pa i Sclavijevim. Samo ne na toj doslovnoj razini, gdje ti on pokazuje kao neka čudovišta i košmare, nego sa odnosima i razmišljanjima koja uopće sačinjavaju njegov imaginarij.
Nitko se ne može povezati sa onime što ne razumije ili pak sa onime što njemu ne odgovara = to ti je baš čiča miča gotova priča.
Go to Top of Page
Page: of 517 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.76 seconds. Snitz Forums 2000