ma da, to je opstepoznato. bilo je i na forumu vise puta reci o tome. meni se cini da je ferri precrtao sve naslovne iz ranog perioda, samo da nije uvek lako naci original. recimo, zna se da je bio veliki ljubitelj dzordza vilsona, ali tek juce sam naleteo na ovu sliku vojnika na mostu iz jednog ratnog stripa koji je objavio dc. evo dole nekoliko primera.
medjutim, treba ovo vise posmatrati kao zanimljivost nego osudjivati nesto sto je u proslom vremenu bilo uobicajena praksa. jednostavno, nije bilo interneta da se na brzinu izguglaju reference, pa su crtaci gomilali fotografije (takozvana "mrtvacnica"). trebalo je ispostovati rokove, pa se posezalo i za tudjim radovima. "nikad ne crtaj ono sto mozes da precrtas", govorio je voli vud, a njemu sigurno nije bilo potrebno da precrtava druge... pa opet je kopirao fostera, kao i saj beri, milo manara, aleks rejmond... mebijus je obilato koristio fotografije itd. jebi ga, tako se "pravi kobasica". not pretty
ima tu jos nesto: licno mislim da su mladji autori pokusavali na ovaj nacin da uce od svojih idola, da razumeju njihov nacin razmisljanja, pokupe fore... konkretno, ferri je u ovom periodu bio opsednut senkama i dubinom; ovo prvo je savladao, ovo drugo nije nikad...
mda, može nešto od ovoga da bude omaž, ali ne bih ja bio toliko velikodušan; mislim da su razlozi mnogo banalniji. žiro je i kao mebijus koristio foto reference:
ovo poslednje je valjda uzeo national geographic i precrtao redom...
mislim, nesto od ovoga su toliko prirodni pokreti ili polozaji koji se prosto NE crtaju u stripu i mogu da izgledaju dobro jedino ako se trejsuje fotka, a cak i onda se mora nesto doraditi da ne bi izgledalo cudno.