Author |
Topic |
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17834 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 20/11/2018 : 16:57:53
|
preskupo za amatere scenariste koji kopiraju i đone popoularnu umjetnost oko sebe od knjiga filmova do crtaca
|
Utabanim stazama ocaja! |
|
|
solar
Moderator
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 20/11/2018 : 17:30:07
|
quote: Originally posted by fandango
quote: Originally posted by solar
Iz recenzije na kojoj radim:
quote: - zid koji razdvaja carstvo od sjevernog dijela gdje obitavaju undeadi/monsteri --- GoT rip
...Autorski dvojac osvrnuo se i na komentare o kopiranju drugih djela. Luca Enoch govori kako većina ljudi ne zna niti ih interesira što je točno izvor narativne konstrukcije. Na primjer, u vrijeme kada je Dragonero inicijalno zamišljen (1995. godina) priče Georgea R. R. Martina nisu ni postojale a inspiracija za Veliki Bedem tj. zid koji presjeca Erondar, (nešto slično postoji i kod Martina) pronađena je u antičkoj povijesti. Najbolji primjer je Hadrianov Zid koji je izgrađen u 2. stoljeću poslije Krista, za obranu sjevernih granica Rimskog carstva u provinciji Britaniji.
quote: - buđenje undead zmajeva i magije --- GoT rip
Primarna inspiracija za Dragonera bili su mitovi i legende iz japanskih, ruskih i nordijskih zemalja, poput Sigurda iz Völsunga sage gdje junak ubija zmaja i slučajno ispija njegovu krv što mu daje određene moći.
Sigurd ubija zmaja Fafnira, ilustracija iz 1900. godine, link: https://i.imgur.com/XJUVmbG.jpg
Tu su i određeni narativni elementi koji bi se mogli smatrati kao neortodoksni; imamo Tehnokrate, moćan savez posvećen razvoju tehnologije, orci nisu nužno zle zvijeri kao što su prezentirani u nordijskim legendama ili Tolkinovim romanima, nego rasa kao i sve druge sa kulturom i običajima.
Kaj nije Hadrijanov zid inspirirao i Martina? (Plus Rat ruza i romani Mauricea Druona i jos petsto drugih stvari.) Tak da je pitanje u biti sto je bilo prije, kokos ili jaje. Radje uzivajmo u citanju. I kace novi Nathani?
Naravno da je tako, ali kad ekipa sebe uvjeri u suprotno - nema pomoći. |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17834 Posts
Posted - 20/11/2018 : 18:50:02
|
neke stvari su imanentne ljudskom rodu pa se ne trebaju uzimati kao da ih je neko "izmislio" tu spadaju zid i zmaj
kod nathana mi je fascinantno to s razinama odakle li su to maznuli jos nisam skontao :D
|
|
|
agochkov
New Member
293 Posts
Member since 17/10/2012 |
Posted - 20/11/2018 : 19:01:18
|
quote: Originally posted by zeljko
neke stvari su imanentne ljudskom rodu pa se ne trebaju uzimati kao da ih je neko "izmislio" tu spadaju zid i zmaj
kod nathana mi je fascinantno to s razinama odakle li su to maznuli jos nisam skontao :D
Moebius - The long tomorrow? Inkal? |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17834 Posts
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7311 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 21/11/2018 : 00:01:43
|
NN serijal nije nikad počivao na nekoj originalnosti, ali može se pohvaliti kako je odlično upakiran iz brojnih SF elemenata. S tim da je glavnu riječ vodio Serra koji je bio inspiriran u prvom redu s japanskom strip kulturom i brojnim mangama. Onda još malo dodajmo melankolije i teško životno breme na pleća glavnog junaka i uspjeh je bio zagarantiran.
Poslije je Vietti to okrenuo u drugom smjeru, ali i dalje je to ostao visokokvalitetan serijal s velikim globalnim pričama. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15798 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 21/11/2018 : 02:10:20
|
Kazu da su poskupila autorska prava. Ne znam, ali meni ne pada napamet prekidat sa Nathanom. Bit ce sigurno skuplji 20%. Ocekujem da ce sad cijena s popustom biti nekadasnja puna cijena, jbg. |
Los cukar na fritulama! |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15798 Posts
Posted - 21/11/2018 : 02:18:45
|
quote: Originally posted by Jerry Krause
NN serijal nije nikad počivao na nekoj originalnosti, ali može se pohvaliti kako je odlično upakiran iz brojnih SF elemenata. S tim da je glavnu riječ vodio Serra koji je bio inspiriran u prvom redu s japanskom strip kulturom i brojnim mangama. Onda još malo dodajmo melankolije i teško životno breme na pleća glavnog junaka i uspjeh je bio zagarantiran.
Poslije je Vietti to okrenuo u drugom smjeru, ali i dalje je to ostao visokokvalitetan serijal s velikim globalnim pričama.
Tocno. Vec smo rekli da nema vise sto za izmisliti. A ovaj serijal iako lezi na temeljima drugih prica i autora, uspio je to sve objediniti u osobnu veliku 'storiju'. Sa prstohvatom melankolije i nostalgije glavnog aktera, te nevjerovatno dobro pogodenih i izbalansiranih unutarnjih i vanjskih karakteristika naseg junaka, uspjeh nije mogao izostati...a i recite mi molim vas, sto danas nije reciklaza u filmu,knjizi,stripu...? |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 21/11/2018 : 07:54:33
|
quote: Originally posted by ivanl
Kazu da su poskupila autorska prava. Ne znam, ali meni ne pada napamet prekidat sa Nathanom. Bit ce sigurno skuplji 20%. Ocekujem da ce sad cijena s popustom biti nekadasnja puna cijena, jbg.
A tko to kaže? Izdavač ili "izvor blizak izdavaču"? :) |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15821 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 21/11/2018 : 07:57:55
|
da, i mene baš zanima otkuda ti ta informacija... |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
danielp
Senior Member
Serbia
1372 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 21/11/2018 : 07:59:45
|
quote: Originally posted by supermark
Kazu da su poskupila autorska prava. Ne znam, ali meni ne pada napamet prekidat sa Nathanom. Bit ce sigurno skuplji 20%. Ocekujem da ce sad cijena s popustom biti nekadasnja puna cijena, jbg.
A tko to kaže? Izdavač ili "izvor blizak izdavaču"? :)
AKo je to tacno tek sada ce se smanjiti broj kupaca sa onih 250 na 150. Gomila je vec uzjavila da nece uzimati preko broja 200, a druga gomila ce prestati posle 250. Jedinu prodju imaju one knjige od 12+ |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15798 Posts
Posted - 21/11/2018 : 08:35:39
|
quote: Originally posted by supermark
A tko to kaže? Izdavač ili "izvor blizak izdavaču"? :)
Izvor blizak izdavacu. A i vidis, po ovim promjenjenim cijenama 'novih' Zagora, Dylana... |
|
|
Kerempir
Senior Member
1613 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 21/11/2018 : 10:49:48
|
I jope, drago mi je što sam odlučio ne pratiti Dragonera premda mi je uz Nathana najuzbudljiviji serijal ali dosta je brate, želim ovo završiti i ćao Libellus (pratim još samo Thorgala), postaješ preskup za ongoing serijale gdje se izređuju dobre, pa i vrhunske epizode sa onim lošima, a ima toliko drugih dobrih stripova koji su kraći i zaokruženi (hvala Fibra ).
E sad, Nathan dosta kopira neke elemente (neki bi rekli da često daje hommage ), ali to samo po sebi nije bitno ako je sve to dobro odrađeno i iznjedruje nešto dobro i drugačije. I samo zato ga i dalje pratim, ali ne bi me nimalo bolo da odjednom pređem na kiosk izdanje koje bi se nastavilo na ovo što sam dosad kupio. Tako imam i od Arkone oba Never&Mystere broja jer ionako drugog izbora nemam pošto je LL izdanje odavno rasprodano. I ne žulja me u oku zbog toga. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15798 Posts
Posted - 21/11/2018 : 11:19:28
|
To bi i vrijedilo da ga jos neko izdaje. Ali svaki put je propalo. 3 dosadasnja izdavaca, i svi su 'kleknuli'. Libellus ce tvrdoglavo istrajat na Nathanu, to je sigurno, kao sto je sigurno da cu ga ja kupovati redovno. Da ga nema bilo bi mi lose, ali da stane, (ne daj boze), to bi bio ocaj... |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6339 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 21/11/2018 : 11:22:24
|
Pa nijedno izdanje se ne mora kupovat cijelo, bubam, kupiš prvih npr 50-100 brojeva i BTK, al drugo je to što nas kopka da moramo imati ama baš sve. Još onda ovako na forumu pročitaš npr komentare kako je epizoda 151 odlična, pa neću sada kupit samo taj broj, daj da onda kupim i ostatak između 100-151...i tako unedogled.
|
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15798 Posts
Posted - 21/11/2018 : 11:26:49
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Pa nijedno izdanje se ne mora kupovat cijelo, bubam, kupiš prvih npr 50-100 brojeva i BTK, al drugo je to što nas kopka da moramo imati ama baš sve. Još onda ovako na forumu pročitaš npr komentare kako je epizoda 151 odlična, pa neću sada kupit samo taj broj, daj da onda kupim i ostatak između 100-151...i tako unedogled.
Nesto prerastes, oslobodis se nostalgije, stopiras se,(ponekad teskom mukom), sve to stoji...ali Nathana,(znam to), necu stati kupovati, sve do mog ili njegovog kraja,(da malo zakarikiram).😉 |
|
|
Kerempir
Senior Member
1613 Posts
Posted - 21/11/2018 : 12:07:51
|
Ne praatim ovo zbog nostalgije (koju ni nemam što se tiče Nathana iz 90-ih jer ga nisam ni pratio) Poanta je u tome da uz određene padove, Nathan ima izvrstan kontinuitet i tako raznolike elemente a da se sve lijepo uklapa. Ima taj tvrdi sf, krimi priče, političku dramu i intrige, diplomaciju, ratove, špijunažu, horor, etičke dileme, emocije... U serijalu su se poigravali sa svim i svačim i sve mi to lijepo funkcionira te mi nema recikliranja već pročitanog. Uz to svako malo uzdrma postavke serijala i nastavlja u novom uzbudljivom pravcu.
No eto uz neke slabe epizode, ipak me najviše razočarala Godina Nula koja ne da nastavlja negdje drugdje već poništava sve što smo pratili kod Nathana, pa kako je na tom tragu najavljen i reboot Nathana nakon broja 250, više me ne zanima što će se događati dalje. Baš ono, j... mi se za takva daljnja silovanja serijala ako već nisu znali kako dostojno završiti priču pa makar i ubili Nathana tako da padne klavir na njega. |
Edited by - Kerempir on 21/11/2018 12:11:46 |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17834 Posts
Posted - 21/11/2018 : 12:21:03
|
kontinuitet je izvrstan ali je to istovremeno i sjeme uništenja za izdavanje kao što smo vidjeli iz priloženog ko je sve započinjao
|
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15798 Posts
Posted - 21/11/2018 : 12:32:51
|
quote: Originally posted by Kerempir
Ne praatim ovo zbog nostalgije (koju ni nemam što se tiče Nathana iz 90-ih jer ga nisam ni pratio) Poanta je u tome da uz određene padove, Nathan ima izvrstan kontinuitet i tako raznolike elemente a da se sve lijepo uklapa. Ima taj tvrdi sf, krimi priče, političku dramu i intrige, diplomaciju, ratove, špijunažu, horor, etičke dileme, emocije... U serijalu su se poigravali sa svim i svačim i sve mi to lijepo funkcionira te mi nema recikliranja već pročitanog. Uz to svako malo uzdrma postavke serijala i nastavlja u novom uzbudljivom pravcu.
No eto uz neke slabe epizode, ipak me najviše razočarala Godina Nula koja ne da nastavlja negdje drugdje već poništava sve što smo pratili kod Nathana, pa kako je na tom tragu najavljen i reboot Nathana nakon broja 250, više me ne zanima što će se događati dalje. Baš ono, j... mi se za takva daljnja silovanja serijala ako već nisu znali kako dostojno završiti priču pa makar i ubili Nathana tako da padne klavir na njega.
Ma kad sam govorio o nostalgiji nisam se referirao na Nathana, iako ga pratim od momenta kad je progovorio hrvatski. Mislio sam na Bonelli mastodonte (kojih se ja osobno moram rijesiti), Zagora, Martija... Meni je i godina nula, okej, jer pruza nesto drugo. Cak mi je sjela i ona MM storija u boji i Martinu,'kad bi bilo da je bilo' stilu, o nekoj drugoj mladosti... Ne bojim se ja ni Nathanovih epizoda iznad 250... Kad dodu prostudirat cu ih... |
Edited by - ivanl on 21/11/2018 12:34:40 |
|
|
Kerempir
Senior Member
1613 Posts
Posted - 21/11/2018 : 12:35:32
|
quote: Originally posted by zeljko
kontinuitet je izvrstan ali je to istovremeno i sjeme uništenja za izdavanje kao što smo vidjeli iz priloženog ko je sve započinjao
U kom smislu? |
|
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17834 Posts
Posted - 21/11/2018 : 13:22:03
|
pa odbija ljude da se uključe ljudi odustaju zašto je neuspješniji relativno od dilana i zagija gdje su konitnuiteti kako da kažem manje bitni onda veliki broj popratnih izdanja koji imaju uticaj na glavnu radnju itd... |
|
|
Kerempir
Senior Member
1613 Posts
Posted - 21/11/2018 : 14:17:14
|
Da, to stoji da se teško uključiti premda mnoge epizode se ipak mogu čitati zasebno. Dobro ne baš ako imaš direktne nastavke u 2 i više epizoda. |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7311 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 21/11/2018 : 14:27:47
|
quote: Originally posted by Kerempir
No eto uz neke slabe epizode, ipak me najviše razočarala Godina Nula koja ne da nastavlja negdje drugdje već poništava sve što smo pratili kod Nathana, pa kako je na tom tragu najavljen i reboot Nathana nakon broja 250, više me ne zanima što će se događati dalje. Baš ono, j... mi se za takva daljnja silovanja serijala ako već nisu znali kako dostojno završiti priču pa makar i ubili Nathana tako da padne klavir na njega.
Godinu Nultu ne treba ozbiljno shvaćati. Napravljena je od jednog od tvoraca serijala zbog nekog jubileja. Po meni nema neku vrijednost već je čista komercijalizacija za najvjernije fanove, a priča je u stilu šbb kbb. Čisto iživljavanje, šteta samo krasnog De Angelisovog crteža i naslovnica. |
|
|
Kerempir
Senior Member
1613 Posts
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15798 Posts