E, ovako... Budući da je Tex bio prvi strip koji sam čitao, a i inače volim western, nekako mi je to područje najzanimljivije i što se tiče stripova.
Osim Texa, navukao sam se i na Blueberryja kojeg su mi preporučili prijatelji i koji mi je baš legao.
PSDZ sam pokušao i ostavio, Ken Parker mi je bio dobar, ali od njega me ponajviše odbio Milazzov crtež, koji mi baš nikako ne odgovara. Magični Vjetar je odličan, ali to je ipak mješavina s horror žanrom.
Dakle - imate li neke preporuke za čitanje, osim ovih nabrojanih? Ne ograničavam se ničime, dajte nekih ideja, pa ću vidjeti o čemu se radi.
P.S. Ako već postoji neka tema slična ovome ili neka namijenjena za ovakva pitanja, molim moderatore da premjeste upit.
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Hvala, ove ću malo istražiti. Osim Zagora, njega čitam, ali nekako ga ne računam kao western.
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Neznan baš koliko je ovo dobra preporuka nekome ko voli klasični western. Jodorowskom i njegovon pretjerivanju, da ne kažen preseravanju SF leži. Pretjerivanje i preseravanje kakvo Jodo voli westernu stoje ka piletu sise.
Comanche 1-15 + 5 kratkih priča. Prvih 10 su radili Greg i Hermann, poslednja 5 Greg i Rouge (kvalitetom zaostaju za najboljim epizodama među prvih 10, ali je to i dalje vrlo čitljivo). Prvih 10 izdao Strip agent. Preostalih 5 su ''elektronski divljaci''.
Senor 1 i 2 - hr strip, crnohumorni vestern specifičnog crteža. Vrlo kul i sveža stvar.
Pogrebnik 1-4 - čitao sam prva dva, koji tvore jednu priču. Uskoro ću da ih overim ponovo pa se bacam na poslednja dva. Počinje odlično i sveže, ali rasplet u dvojci je mršav. Crtež vrhunski.
Pustinjska zvezda 1-4 - prva dva su izašla kao integral, izdao Makondo, samo to sam čitao. Jedna priča iz dva dela, krimi triler smešten na divlji zapad, sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi, crtež takođe vrh mada možda previše 'fin' za vestern. 3 i 4 su prequeli i nisu objavljeni kod nas, ali ih ima na engleskom (divljaci).
Među borovima, 5 balada o zločinima - u neku ruku i nije i jeste vestern - nije ono što nazivamo klasičan vestern ali je približniji vesternu od većine vesterna. 5 starih američkih krimi balada je obrađeno u formi stripa, sigurno da ima šmek ruralne Amerike. Izdavač Besna kobila.
El Diablo - američki horor-vestern u 4 sveščice, autori Azarelo i Žeželj. Ok, ništa spec., sa nelogičnostima u priči.
Čovek iz Nove Engleske - izdao Darkvud, jednopuc. Fino nacrtan, ali priča i likovi su mi od onih jednokratnih što se zaborave sutra.
Rokamboleska - prvi deo, Pasji život, govori o Sigmundu Frojdu na Divljem zapadu - apsolutna ludnica, vrhunski mada mestimično crni humor. Izdao Darkvud.
Zekanove hvalevrijedne pustolovine - epizoda Blacktown je vestern. Stilski sličan Rokamboleski, samo malo luđi! Vrhunska stvar!
Koko Bil - izlazio u Zabavniku, nekakav čudni humoristični vestern. Zabavan ali i bizaran.
Hvala svima, danas ću malo ovo pronjuškati. Čini se da s tim Comancheom ne mogu fulati.
Hvala, zaboravih napisati da sam i čitao štogod Lucky Lukea, ipak tražim nešto ozbiljnije.
Hvala svima, danas ću malo ovo pronjuškati. Čini se da s tim Comancheom ne mogu fulati.
Nije s tim, nego s tom
E, baš ću pogledati kad dođem kući. Hvala.
Zaboravio sam da preporucim stare "CRTANE ROMANE". U prvih 120 brojeva ima izvrsnih epizoda a junaci su Roj Renk, Rej Karson, Larigan, Kanzas Kid i jos neki drugi.
Zaboravio sam da preporucim stare "CRTANE ROMANE". U prvih 120 brojeva ima izvrsnih epizoda a junaci su Roj Renk, Rej Karson, Larigan, Kanzas Kid i jos neki drugi.
Uz Comanche i Pogrebnika koji su već navedeni dodao bih i Jijeovog Jerry Springa. Jerry se može naći u Stripotekama u kojima ima i drugih zanimljivih westerna poput Matt Dilona kojeg su crtali Giolitti i Ticci ili Wes Sladea kojeg je crtao Stokes.
Evo baš čekam tko će preporučiti Lincolna. Pa pošto niko nije, ja ču. Dakle Lincoln. Bookglobe nakladnik. Probaj. Bolje da sam sve popratiš, bez ikakvog opisivanja...
Neznan baš koliko je ovo dobra preporuka nekome ko voli klasični western. Jodorowskom i njegovon pretjerivanju, da ne kažen preseravanju SF leži. Pretjerivanje i preseravanje kakvo Jodo voli westernu stoje ka piletu sise.
Evo baš čekam tko će preporučiti Lincolna. Pa pošto niko nije, ja ču. Dakle Lincoln. Bookglobe nakladnik. Probaj. Bolje da sam sve popratiš, bez ikakvog opisivanja...
+1 Iako ima odmak od klasičnoga weterna, preporuka ko kuća.