Napolju zima jedna od najupečatljivijih poslednjih godina... a ne najavljuju promene ni narednih sedam dana. Ne volite zimske čarolije, ne morate ujutro na posao... idealno da posvetite vreme XXL intervjuu sa gospodinom Banetom Kercem... a onda bacite pogled na njegovu biografiju i detaljno proučite Banetovu stripografiju.
Jednom mi je došao neki momak, početnik, je li, da popričamo, da ga posavetujem i tako to. Bilo mi je čudno što ništa od svojih radova nije doneo da vidim, no, ispalo je bolje što ih nije donosio. Sav srećan, pohvalio mi se kako je upravo bio završio strip po Jesenjinovoj pesmi… Ne mogu da se setim kojoj. Zamisli! Nikako nisam uspevao da mu objasnim uzaludnost tog posla koji je uradio! Ni strip, ni poezija nisu tu na dobitku, bez obzira na kvalitet rada! Štaviše, obe delatnosti su na gubitku: magija poezije se gubi u vizuelnom mediju, kojem nije primerena, a strip traži stripovske teme, koje teško mogu da se nađu u poeziji, koja se čita i sluša u narativnom obliku. On to nije mogao da pojmi. Ukoliko se ne radi o originalnoj zamisli za strip, svoju ideju treba izvući za adaptaciju, a ne za doslovno pretakanje u strip.
Slucajno znam da je zapravo rec o pripoveci a ne pesmi, mada to ne menja poentu. Kad ni jedan Mazzucchelli nije puno uradio sa City of Glass, onda...
Veseli Četvrtak: Ove subote (16. aprila) na Novosadskom sajmu, u okviru Salona knjiga, imaćemo privilegiju da na našem štandu ugostimo čuvenog Baneta Kerca! U periodu između 12 i 14 časova, on će rado potpisivati primerke njegove epizode „Zagora”, koju smo objavili u okviru naše „Biblioteke Obojeni program”. Vidimo se tamo!