forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 NAPAD HULIGANA NA STRIP IZLOŽBI U BEOGRADU!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 14

morski
Senior Member

2658 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 22/10/2020 : 14:13:22  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message
quote:
Originally posted by vukozec

Picasso i Dali bi danas dobili po labrnji u nekim ovdašnjim sredinama, u to nema nimalo sumnje.

a sto mislis da u svoje vreme ne bi?
pa ne odredjuje plebs sta je umetnost, vec burzoazija i aristokratija

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6040 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 22/10/2020 : 14:25:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by mladjo

S tim da nešto što je u tom vremenu bilo revolucionarno može i zastariti ili postati općeprihvaćeno (poput npr. Chanelovog No. 5 parfema koji se pojavio u tada revolucionarnoj kvadratičnoj staklenoj posudi) ali ove kvadratiće ne bih ni tada doživljavao kao nešto (posebno) lijepo.

Mondrianov utjecaj, i utjecaj sličnih umjetnika, po meni nije u nekoj "ljepoti" ili uloženom trudu, nego u dizajnu. On je itekako utjecao na dizajn u najširem mogućem smislu, od arhitekture do mode i sličnog. Danas izgleda da je to samo par kvadrata različite boje, ali to je zato što smo navikli viđati takve omjere boja i oblika u svakodnevnom životu. A ne bi navikli da se netko nije prvi bavio time. Zato kolekcionari daju ogromne novce za umjetnička djela, ne zbog objektivne ljepote nego zbog utjecaja i reputacije autora.

Ja bih osobno na zid prije okačio nekog Mondriana nego Mona Lisu.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10236 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 22/10/2020 : 14:28:06  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:
Originally posted by morski

quote:
Originally posted by vukozec

Picasso i Dali bi danas dobili po labrnji u nekim ovdašnjim sredinama, u to nema nimalo sumnje.

a sto mislis da u svoje vreme ne bi?
pa ne odredjuje plebs sta je umetnost, vec burzoazija i aristokratija

Možda i bi.
Ali od tada je prošlo 100 godina, pa naivci pretpostavljaju da smo od tada evoluirali.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 22/10/2020 14:28:24
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3548 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 22/10/2020 : 14:28:28  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Također, nemam ništa protiv ni onih koji (poput mene) imaju "hrabrosti reći da je nešto što je opće prihvaćeno kao umjetnost, zapravo njima loše.

Misliš, ne viđa mi se. Pa to je potpuno u redu da ti se nešto ne sviđa, ali to ne znači da to nije umjetnost.
Imaš pravo reči da ti se ne sviđa ali ne i da to nije umjetnost, jer nije umjetnost ono što se nekom sviđa ili ne sviđa. To je ovo brkanje pojmova o kojem govorim.

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 22/10/2020 : 14:37:34  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
quote:
Originally posted by Beva

quote:

S tim da nešto što je u tom vremenu bilo revolucionarno može i zastariti ili postati općeprihvaćeno (poput npr. Chanelovog No. 5 parfema koji se pojavio u tada revolucionarnoj kvadratičnoj staklenoj posudi) ali ove kvadratiće ne bih ni tada doživljavao kao nešto (posebno) lijepo.

Mondrianov utjecaj, i utjecaj sličnih umjetnika, po meni nije u nekoj "ljepoti" ili uloženom trudu, nego u dizajnu. On je itekako utjecao na dizajn u najširem mogućem smislu, od arhitekture do mode i sličnog. Danas izgleda da je to samo par kvadrata različite boje, ali to je zato što smo navikli viđati takve omjere boja i oblika u svakodnevnom životu. A ne bi navikli da se netko nije prvi bavio time. Zato kolekcionari daju ogromne novce za umjetnička djela, ne zbog objektivne ljepote nego zbog utjecaja i reputacije autora.

Ja bih osobno na zid prije okačio nekog Mondriana nego Mona Lisu.

Ok, nisam stručnjak pa ću ti vjerovati ali na istom smo tragu.

Inače, Mona Lisa mi je jedno od većih razočaranja koje sam doživio gledajući neku umjetninu uživo.
Onak, obična slika:))

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 22/10/2020 : 14:39:56  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
quote:
Originally posted by BeaGea

quote:
Također, nemam ništa protiv ni onih koji (poput mene) imaju "hrabrosti reći da je nešto što je opće prihvaćeno kao umjetnost, zapravo njima loše.

Misliš, ne viđa mi se. Pa to je potpuno u redu da ti se nešto ne sviđa, ali to ne znači da to nije umjetnost.
Imaš pravo reči da ti se ne sviđa ali ne i da to nije umjetnost, jer nije umjetnost ono što se nekom sviđa ili ne sviđa. To je ovo brkanje pojmova o kojem govorim.

Pa naravno!
Jedno je pojam "loša umjetnost" a drugo je pitanje da li je nešto umjetnost ili nije (nevezano sad za to što se neslažemo oko nekih konkretnih dijela gore).

Odoh u Pulu, čujemo se

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6040 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 22/10/2020 : 14:48:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
Vidljiv je taj utjecaj kad malo razmisliš. Recimo, od ovakve arhitekture:

...došli smo do ovakvih stvari:

Manje je više. Nije se takav način razmišljanja sam od sebe dogodio, trebalo je do toga doći. Dotad je umjetnost uglavnom bila kičasta i nakićena.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8063 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/10/2020 : 16:07:17  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
quote:

Poanta umjetnosti nije zabava vec poruka.

Ne, umetničko delo ne mora da ima poruku. Čak ni narativno umetničko delo. Osnovno je estetski doživljaj - osećaj lepog. Podrazumeva se da je zasnovano na nekoj ideji, da deluje na ljudski duh i emocije, ali ne mora da ima poruku (klasično shvaćenu, koja se može formulisati, mada može da ima).

quote:

Umjetnik živi svoja umjetnička djela, a oni koji stvaraju zbog zarade a ne žive svoja djela NISU umjetnici, niti su njihovi uradci umjetničko djelo.

Postoje mnoga umetnička dela koja su umetnici radili sa osnovnim motivom zarade. Motivacija umetnika ne određuje umetničku vrednost, nego konačni rezultat. Loše delo koje nije stvarano zbog zarade, lošije je od kvalitetnog, rađenog po narudžbini.

quote:

Pa to je potpuno u redu da ti se nešto ne sviđa, ali to ne znači da to nije umjetnost.
Imaš pravo reči da ti se ne sviđa ali ne i da to nije umjetnost, jer nije umjetnost ono što se nekom sviđa ili ne sviđa.

Doživljaj umenosti je subjektivan, pa je za njega (ili bilo koga) umetnost ono što mu se sviđa, a nije ono što mu se ne sviđa. Tačno je da to ne važi za nekog drugog ili za neko opšte-društveno vrednovanje umetničkog dela, koje se dobija superpozicijom različitih mišljenja, kroz vreme i prostor, sa naglaskom na poznavaoce i autoritete u nekoj oblasti.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3548 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 22/10/2020 : 16:12:35  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by alexts
Ne, umetničko delo ne mora da ima poruku. Čak ni narativno umetničko delo. Osnovno je estetski doživljaj - osećaj lepog. Podrazumeva se da je zasnovano na nekoj ideji, da deluje na ljudski duh i emocije, ali ne mora da ima poruku (klasično shvaćenu, koja se može formulisati, mada može da ima).

Ovo podebljano, a osobito podcrtano, je za mene poruka.

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8063 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/10/2020 : 16:15:29  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
quote:

Manje je više. Nije se takav način razmišljanja sam od sebe dogodio, trebalo je do toga doći. Dotad je umjetnost uglavnom bila kičasta i nakićena.

Od takve arhitekture, došli smo na ovakvu, pa se često i vratili na prethodnu.

Govoriš stvari koje ti odgovaraju. Namerno si izabrao prvu kuću, za nijansu prekićenu, ali i kako takva ona je mnogima lepša od ove druge bezlične kocke.

Možemo dolaziti od tačke do tačke u dva pravca. Kad imaš bebu (bez satare), koja je tek počela da formira intelekt i daš joj olovku, među prvim crtežima će joj biti prost pravougaonik. Kad postane pametnija počeće da crta i složenije oblike (i prave kuće).
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12549 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 22/10/2020 : 16:31:45  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message
Što alexts očita kratku lekciju iz umjetnosti! I to besplatno. Ja bi barem rekao Hvala.

Najbolja mi je ova izjava da umjetnici koji stvaraju iz zarade NISU umjetnici.

Have mercy
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3548 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 22/10/2020 : 16:34:01  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by izivko
Najbolja mi je ova izjava da umjetnici koji stvaraju iz zarade NISU umjetnici.

Gdje je ta izjava ako bi ju mogao citarati, ali bez da je vadiš iz konteksta pune rečenice?

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 22/10/2020 16:40:24
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3548 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 22/10/2020 : 16:35:06  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Doživljaj umenosti je subjektivan, pa je za njega (ili bilo koga) umetnost ono što mu se sviđa, a nije ono što mu se ne sviđa. Tačno je da to ne važi za nekog drugog ili za neko opšte-društveno vrednovanje umetničkog dela, koje se dobija superpozicijom različitih mišljenja, kroz vreme i prostor, sa naglaskom na poznavaoce i autoritete u nekoj oblasti.

Totalno promašeno.

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10236 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 22/10/2020 : 16:53:25  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

quote:

Govoriš stvari koje ti odgovaraju. Namerno si izabrao prvu kuću, za nijansu prekićenu, ali i kako takva ona je mnogima lepša od ove druge bezlične kocke.

Možemo dolaziti od tačke do tačke u dva pravca. Kad imaš bebu (bez satare), koja je tek počela da formira intelekt i daš joj olovku, među prvim crtežima će joj biti prost pravougaonik. Kad postane pametnija počeće da crta i složenije oblike (i prave kuće).

Nebitno.
Ako san dobro razumija Bevu on je pokuša objasnit kontekst te slike i da dobar primjer legacyja te slike u arhitekturi.
Iskreno, i ja san onu sliku pokaza ženi koja trenutno bira pločice za WC i reka da je možda Mondrian rješenje.
Nekon Bevinog posta mi je ipak stvar malo jasnija.

U stvari, da budemo on topic.
Triba li minirat onu modernu kuću jer nervira ljubitelje klasične arhitekture?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 22/10/2020 16:54:45
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3548 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 22/10/2020 : 17:00:03  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

Triba li minirat onu modernu kuću jer nervira ljubitelje klasične arhitekture?

Naravno, a samim time što im se ne sviđa ne spada ni u umjetnost

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8063 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/10/2020 : 17:12:49  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message
Pa nije za njih, ali ne mogu drugima da nameću svoje stavove, vrednosti i kriterijume.
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

3548 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 22/10/2020 : 17:16:51  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message
Pa ni ne nameću svoje stavove jer govorimo o općim odrednicama, nije to privatna stvar što je umjetnost a što nije.

Evo ovo je crvena boja, ali ne zbog toga što ja nameće to drugima već zato što podliježe nekim odrednicama i informacijama koji vrijede za crvenu boju.

Nevjerojatno je da su ljudi u stanju vidjeti ono čega nema, ali istovremeno nisu u stanju vidjeti ono čega ima!

Toliko od mene.

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 22/10/2020 17:43:43
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6040 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 22/10/2020 : 17:19:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:

quote:

Ja nisam davao vrijednosni sud. Samo sam dao primjer evolucije umjetničkog stila i utjecaja kojeg je ta revolucija imala na dizajn općenito. Za onu kuću sam samo guglao "victorian house" i izabrao sliku koja nije prevelika, nije nikakva velika mudrost. Meni stvarno jest moderna arhitektura svedenih i pojednostavljenih oblika najljepša, ali to gore nisam nigdje napisao.

Koga zanima, može se naći puno materijala na netu o pokretu "De Stijl" kojem je i Modrian pripadao. Wikipedia je dobro polazište, ima nekoliko fotografija koje dobro ilustriraju ono što sam htio reći: https://en.wikipedia.org/wiki/De_Stijl

Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10363 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 22/10/2020 : 17:35:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
Mene je npr. uvijek zanimalo koja bi bila razlika između umjetnika i zanatlije.

Ovdje se govori o tome:

https://svcministry.org/hr/dictionary/is-there-really-a-difference-between-an-artist-and-a-craftsman-what-do-people-think/
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10236 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 22/10/2020 : 17:48:13  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:
Originally posted by Peyo

Neznan kako bi to objasnija ili formulira, ali mogu dat primjer iz glazbe.
Metallica prva tri albuma umjetnost.
Četvrti album profitabilna umjetnost.
Od petog albuma zanat.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6040 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 22/10/2020 : 17:49:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:

Po meni, umjetnost podrazumijeva dobro poznavanje zanata, ali umjetnik mora dati nešto više, osobni pečat. Možemo to nazvati stilom. U stripu, primjerice, Moebius je vrhunski umjetnik, a netko tko preuzme njegov stil bez dodavanja nečeg svog može biti samo dobar zanatlija. Pada mi na pamet Hajdarevićev plakat za MoStrip, dobar je to crtež ali stil nije originalan:

Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15788 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/10/2020 : 18:03:05  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

Neznan kako bi to objasnija ili formulira, ali mogu dat primjer iz glazbe.
Metallica prva tri albuma umjetnost.
Četvrti album profitabilna umjetnost.
Od petog albuma zanat.

Tocno suside. Odlicno objasnjenje. Samo bi nadoda i U2 takoder slicno...

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15788 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/10/2020 : 18:06:41  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message
Beva, ovaj crtez ni ne tezi da bude originalan. Ja bi ovog Bluebberya smatrao homagge-om, tribute to... covjek je samo odao pocast Giru. I uspio bas vrlo dobro, dapace, lijepo.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6040 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 22/10/2020 : 18:09:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message
quote:
Originally posted by ivanl

Beva, ovaj crtez ni ne tezi da bude originalan. Ja bi ovog Bluebberya smatrao homagge-om, tribute to... covjek je samo odao pocast Giru. I uspio bas vrlo dobro, dapace, lijepo.

Ja samo pravim distinkciju između umjetnika i zanatlije pa mi je ovo dobra ilustracija dobrog zanatlije. Puno ljudi može naučiti crtati kao Moebius, ali samo je jedan prvi.

Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15788 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 22/10/2020 : 18:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by ivanl

Ja samo pravim distinkciju između umjetnika i zanatlije pa mi je ovo dobra ilustracija dobrog zanatlije. Puno ljudi može naučiti crtati kao Moebius, ali samo je jedan prvi.

Da bi rijec rekao na to...
Tocno, kao onaj plavi pravokutnik kojeg je postavio BeaGea.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page
Page: of 14 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000