forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Jezovito slikarstvo
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 31/10/2020 : 15:46:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Slika simbolizira strah od gubitka moći, stoga djeluje uspaničeno. Kod horora se ljudi plaše vizualnih efekata, npr. protagonist gleda u zrcalo, na trenutak okrene pogled, a vještica se pojavi, uz naravno prikladan audio efekt. Ljubitelj horor će izjaviti da voli neki film, ne zbog efekta koji ga je uplašio, već zbog konačnog emotivnog dojma koji je ostvaren- a to je opet estetika.

Naravno, pojednostavljeno objašnjeno bi bilo da estetika proizlazi iz načina kojim čovjek odluči koristiti svoje kognitivne moći.
Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3028 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 31/10/2020 : 19:07:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote
goya

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13247 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2020 : 19:43:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dexters

Inteligentnom pojedincu sve što pripada fikciji ne izaziva jezu odnosno strah. Strah je mehanizam odbrane od opasnosti, usmjeren prema fizičkim (da ne kažem stvarnim) pojavama.

Ovdje ti potpuno promašuješ stvari, dexter.
A promašuješ zato što si 'početnik' u estetici ružnog, tj. ti još nemaš ni rudimentarne pojmove, a kamoli pojmove.

Strah nije = jeza, kao što naturalistička objašnjenja nemaju što tražiti na ovom terenu.

Strah kao obrambeni mehanizam u slučaju opasnosti je nešto sasvim deseto i nema veze za umjetnošću.

Jeza ne proizlazi iz takvog straha; ali ultimativni strah nije strah od stvarnih prijetnji, nego - tjeskoba. Tjeskoba je nešto drugo, a nezgodno je to što je se čovjek ne može riješiti. Nema to veze sa inteligencijom, dapače, što je 'inteligentniji' to može biti i senzibilniji te tim više tjeskobniji. Heidegger je analizirao tjeskobu, čini mi se da je i Sartre nešto tu prtljao i slijedio H-a; uglavnom, filozofija egzistencije je obavezna lektira za produbljivanje tih pojmova.

Jeza proizlazi iz tjeskobe, a ne straha kako ti shvaćaš.

Još bih ovako rekao, eventualno da se malo zamislite: odvratno i jezivo.
Na odvratno se može naviknuti, mesar, kirurg, krvnik, svi oni koji se bave drekom, crijevima, izlučevinama, krvlju... Dok sam gledao horore predano, navikao sam se na te gadosti i budalaštine. Sada sam fala Bogu ozdravio i ne želim više to tako olako gledati.

Na jezu se, naprotiv, ne može naviknuti. Što si tjeskobniji, to više gubiš konce. Nema 'rasta' u tom smislu. Jeza transcendira ono obično, u smislu stvarno.
Jezovite slike, filmovi itd. su zato ozbiljniji, bolji, viši tip. Naravno, čovjek može držati neku mjeru, pa gledati to. Ali onaj koga ta stvar obuzme onako pravo, taj se više ne provodi bajno. On se raspada, njegova svijest je u rasulu.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 31/10/2020 : 20:31:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Pa dobro kažeš, treba baratati pojmovima, međutim jeza nije neki precizan pojam. Tjeskoba jest, ali u nju nisam ni ulazio, jer njene manifestacije i uzroci nemaju veze sa umjetnošću. Ili ako ima, onda me ispravi. Kad se kaže da je neka slika "jezovita", ne misli se da je ružna, s druge strane, slika ne može biti tjeskobna, to može biti čovjek, a to svakako pripada ružnom.

Tumačenje pojava poput slikarstva, na tvoju veliku žalost, nije potpuno lišeno naturalističkih objašnjenja. Npr. onaj čuveni kenjkavac iz Srbije. Da li su znali da je to generički kenjkavac koji se uništava tako što se ne ode na izložbu? Gdje god se okrenemo uvijek nam je (ne)znanje prepreka.
Go to Top of Page

bonjovi4ever
stripovi.com suradnik

Croatia
1328 Posts

Member since 09/10/2007

Posted - 31/10/2020 : 20:51:52  Show Profile Show Extended Profile  Send bonjovi4ever a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell
@bonjovi: vidiš da, ja obožavam hororce ali slashere ne volim ni na filmu ni nacrtane. Recimo one Hostele, Saw i slično ne bih pogledao ni da mi platiš dok s druge strane znam jednu curu koja voli pogledat slashere ali nema šanse da pogleda neke koji udaraju na psihu; tipa Blair Witch ili Hereditary.

Ma slashere sam obožavao gledati u adolescentskim danima. Sada ih i dalje ponekad pogledam, ali to je striktno, recimo, nakon lošeg dana (tjedna) na poslu pa da se hoću malo rasteretiti. To je sad više ko neki ispušni ventil, mada ga koristim sve rjeđe. Danas sam više orijentiran glazbi i pisanju.
E sad, i dalje obožavam horore s dobrom pričom, tj. one koji udaraju na psihu, ali tu sam više orijentiran na romane. Meni je pripovijedanje bitno, a na filmu se, neizbježno, dosta toga izgubi.
A i reklo bi se da imam dosta živopisnu maštu, pa zato uvijek dajem prednost knjizi.
Plus sam pojam jezivo uvijek više vežem uz pisce (recimo Poe ili Lovecraft), nego slikarstvo. Pogotovo kad je njihovo pisanje odraz njihovih tjeskoba i, nerijetko, morbidnih fascinacija. I to se osjeti u njihovim riječima, pogotovo ako i sebe pronalaziš u njima.

Vezano uz temu, npr. kod Muncha se to osjetilo u njegovim slikama, recimo Večer u ulici Karl Johan. Ali nisam tu sliku stavljao jer mislim da mnogima nije baš jeziva, tj. barem ne njihovom poimanju jeze.
To je očito isto stvar nečijeg pogleda na život i, prije svega, životnih iskustava.

“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3477 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2020 : 20:54:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Slika simbolizira strah od gubitka moći, stoga djeluje uspaničeno. Kod horora se ljudi plaše vizualnih efekata, npr. protagonist gleda u zrcalo, na trenutak okrene pogled, a vještica se pojavi, uz naravno prikladan audio efekt.

To anglosaksonci nazivaju jump-scare, i to je prilično jeftina taktika. Čim horor to koristi, najvjerojatnije je loš. Ustvari, jedini horori koji bi me mogli zanimati su oni koji horor grade na atmosferi, ne na jeftinim šokovima ili krvoliptanju.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3477 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2020 : 20:59:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bonjovi4ever

quote:
@bonjovi: vidiš da, ja obožavam hororce ali slashere ne volim ni na filmu ni nacrtane. Recimo one Hostele, Saw i slično ne bih pogledao ni da mi platiš dok s druge strane znam jednu curu koja voli pogledat slashere ali nema šanse da pogleda neke koji udaraju na psihu; tipa Blair Witch ili Hereditary.

Ma slashere sam obožavao gledati u adolescentskim danima. Sada ih i dalje ponekad pogledam, ali to je striktno, recimo, nakon lošeg dana (tjedna) na poslu pa da se hoću malo rasteretiti. To je sad više ko neki ispušni ventil, mada ga koristim sve rjeđe. Danas sam više orijentiran glazbi i pisanju.
E sad, i dalje obožavam horore s dobrom pričom, tj. one koji udaraju na psihu, ali tu sam više orijentiran na romane. Meni je pripovijedanje bitno, a na filmu se, neizbježno, dosta toga izgubi.
A i reklo bi se da imam dosta živopisnu maštu, pa zato uvijek dajem prednost knjizi.
Plus sam pojam jezivo uvijek više vežem uz pisce (recimo Poe ili Lovecraft), nego slikarstvo. Pogotovo kad je njihovo pisanje odraz njihovih tjeskoba i, nerijetko, morbidnih fascinacija. I to se osjeti u njihovim riječima, pogotovo ako i sebe pronalaziš u njima.

Vezano uz temu, npr. kod Muncha se to osjetilo u njegovim slikama, recimo Večer u ulici Karl Johan. Ali nisam tu sliku stavljao jer mislim da mnogima nije baš jeziva, tj. barem ne njihovom poimanju jeze.
To je očito isto stvar nečijeg pogleda na život i, prije svega, životnih iskustava.

Stavi sliku, zašto ne.
Kad već spominješ Lovecrafta, pročitao sam nedavno jednu njegovu priču - The Shadow over Innsmouth. I prvo što sam pomislio - pa ovo je Zagor, Morska strava haha. Boselli je iskopirao brdo detalja: ljude ribe, Dagonov kult, mali ribarski gradić na sjeveroistoku, zabarikadirane kuće, kanalizacija...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13247 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2020 : 21:03:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa dobro kažeš, treba baratati pojmovima, međutim jeza nije neki precizan pojam. Tjeskoba jest, ali u nju nisam ni ulazio, jer njene manifestacije i uzroci nemaju veze sa umjetnošću. Ili ako ima, onda me ispravi. Kad se kaže da je neka slika "jezovita", ne misli se da je ružna, s druge strane, slika ne može biti tjeskobna, to može biti čovjek, a to svakako pripada ružnom.

Imaju veze, jer upravo te slike o kojima sada pričate proizlaze iz tjeskobe. Nije slika tjeskobna, ali sliku stvara čovjek, pa ti je to veza slika - jeza - tjeskoba.

Jeza (i tjeskoba) su suptilni pojmovi, da, jer imaju veze sa stanjima svijesti. U tom smislu oni ne mogu biti matematički precizni. Daju se samo analizirati, davati neka određenja. Heidegger na puno stranica priča o tome, dakle: ne može se odrediti jednoznačno.

Tjeskoba je u vezi sa time što je čovjek smrtan. To ti je onda "naturalističko", premda ne u tom banalnom smislu kako si ti krenuo. Umjetnost tu ulazi, ali ne kao banalno naturalističko objašnjenje, nego naprotiv: kao izražavanje ideje u osjetilnosti. Ima posla sa duhovnim, a ne naturalističkim.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47525 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 01/11/2020 : 04:56:58  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by lwood

Ma rijetko za nešto iz slikarstva da je i blizu jezovitom. Fotografije su već druga priča. Čak i filmovi.

Za Lwooda, najjezivija slika koje se mogu sjetiti, Saturn proždire sina, Goya:

ajde,izbor je bar dobar. Goya nije loš,upa bi mi sigurno u top 30 slikara svih vrimena. Makar mi je bolja recimo ona; san razuma stvara čudovišta.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47525 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 01/11/2020 : 05:07:03  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

A u kurac. Sad kad te krenu napadat imači osjećaja

Btw Smiljan Popović je odličan! Nisam do sad čuo za njega pa sam bacio oko na dobrih dvadesetak minuta. Kao da je čitao Leove svjetove Aldebarana

Saw je vrhunac filma. ove druge šta si nabroja su isto ok,ali ni blizu Saw.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13247 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/11/2020 : 07:51:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bonjovi4ever
Ma slashere sam obožavao gledati u adolescentskim danima. Sada ih i dalje ponekad pogledam, ali to je striktno, recimo, nakon lošeg dana (tjedna) na poslu pa da se hoću malo rasteretiti. To je sad više ko neki ispušni ventil, mada ga koristim sve rjeđe.

To što govoriš nema puno smisla. Relaksiraš se nakon teškog tjedna tako da gledaš krv, drek, crijeva, klanje. Pristati na takav ispušni ventil je bedasto, i ti to znaš.

Meni izgleda po tvom postu, makar te ja ne znam, da si se ti već odmakao od te klinačke spike, ali si još ostavljaš te gluposti, jer si čuo da je tako govoriti = biti kul.

Uopćeno, jako puno ima na tom terenu glumatanja, i zato je sve to neistinito. Ne može se biti istinit ljubitelj krvi i klanja, po meni: ili si bolesnik ili glumataš.

Može se gledati takve filmove, ali kao faza ili sa punom sviješću da je to niža pozicija. Kao odrastanje se može biti fan, pa se svrstavaš nekamo, u osnovi si lažan, neistinit. Kako postaješ zreliji, događa se nešto što isprva ni ne primjećuješ: sve manje gledaš to. Naposljetku si svjestan da gledaš rijetko i svjestan si da ni ne treba nešto posebno to gledati.

Iako se ovo ne da precizno dokazati (dexter), može se uzeti kao nedokazljiva očevidna istina.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3477 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 01/11/2020 : 08:12:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Vukozec je na drugoj temi rekao da se gledanjem hororaca postiže katarza. Bio je na nekom tragu. Doduše, postoji i banalnije objašnjenje: ljudi se vole strašiti, preuzimati (lažni) rizik dok su ustvari sigurni, jer neće im ni Jason ni Jigsaw iskočiti u sobu. A zašto daju prednost ovim filmovima sa krvoliptanjem; ljudi su danas nestrpljivi, ne zanima ih razvijanje atmosfere, već žele odmah i sada strah kao takav, pa gledaju budalaštine tipa Časna i slično.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13247 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/11/2020 : 08:28:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vukozec je na drugoj temi rekao da se gledanjem hororaca postiže katarza. Bio je na nekom tragu.

To je dobra tema i o tome se da pričati.
Mislim da on ujedno i je i nije na dobrom tragu. Naime, nije tu bitno da bude horor, to je sporedno, a bit je da postoji tragički sukob. Kod većine horora toga ni nema dobro razvijenog, oni su banalni, bedasti i čista supermašina za tu vrstu (nezrele) publike.
Ovo tragičko u umjetnosti je vrhunska tema. Samo, i tu se mora produbiti, mora se opet čitati estetika, odnosno, filozofi koji su formulirali problem: Schelling, Hegel, uopće romantičari i njemački idealizam.

Usput, već duže vrijeme namjeravam posuditi Dukatovu Grčku tragediju, koju je izdala Demetra. Izgleda da je sada došlo vrijeme da pogledam to, jer i ovi razgovori koji su se poveli jesu neki znak.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12672 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 01/11/2020 : 08:43:35  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

jer neće im ni Jason ni Jigsaw iskočiti u sobu.

https://www.youtube.com/watch?v=hpb2-ZOzc_o

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3477 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 01/11/2020 : 08:50:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by panzer

quote:

Eh, jedno je što se zbiva protagonistu u sklopu filma, a drugo što se zbiva gledatelju.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 01/11/2020 : 10:41:40  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
Sinoć razmišljam koliko je vremena prošlo kako nisam gledao neki horror, a nemam ni neku želju jer malo je toga što nisam pogledao a ne vidim smisla sad ponoviti neki Halloween, Freddya, Petak 13. itd
Možda bih mogao Exorcista gledati jer me to zanima, taj izravan duel Boga i demona. Nekad mi je bio i Rosemary’s baby vrhunski, danas više ne, jer to ne mogu više gledati samo “filmski”. Satan kod Polanskog uzima pobjedu i to je ono što zaista predstavlja pojam jezivo.
Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12672 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 01/11/2020 : 10:52:31  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by panzer

quote:

Eh, jedno je što se zbiva protagonistu u sklopu filma, a drugo što se zbiva gledatelju.

Pa znam. Nisi valjda mislio da mislim ozbiljno?

Ich bin kein Mensch, ich bin kein Tier, ich bin ein Panzer-Grenadier!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3477 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 01/11/2020 : 10:58:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ordell

Sinoć razmišljam koliko je vremena prošlo kako nisam gledao neki horror, a nemam ni neku želju jer malo je toga što nisam pogledao a ne vidim smisla sad ponoviti neki Halloween, Freddya, Petak 13. itd
Možda bih mogao Exorcista gledati jer me to zanima, taj izravan duel Boga i demona. Nekad mi je bio i Rosemary’s baby vrhunski, danas više ne, jer to ne mogu više gledati samo “filmski”. Satan kod Polanskog uzima pobjedu i to je ono što zaista predstavlja pojam jezivo.

Onda bi ti Omen trebao biti još jeziviji, jer je tu pobjeda zla još eksplicitnija.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13247 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/11/2020 : 11:53:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
To su dobri horori, ordell. Mogu se i sad gledati, ja sam prije godinu-dvije ponovio i Bebu i Deveta vrata (možda su mi čak Vrata i bolja sada). True Detective 1 je vrh, a zanimljivo kako je nastala pobuna darknajtera na kraju (to je poprimilo mas razmjere, te fenomene treba dobro sagledati).

Probaj gledati Werckmeisterove harmonije, a i Sam u divljini, pa i Godina zmaja su prigodni za pratiti sa ovih pozicija prevladavanja/neprevladavanja nihilizma (ili demonologije kao kod Polanskog).

Velika ljepota je isto moćna, samo ne u estetici ružnog, nego estetici lijepog i njenog parodiranja u felinijevskom kiču: u tom filmu imaš jako dobro postavljen duel Rima jet-seta i otupljivanja u karnevalskoj dosadi i Rima kršćanstva; Rim felinijevskog cirkusa i dreke i vječni Rim tišine i proporcije; Rim banalne kričave površine i Rim korjenite dubine; Rim nadbiskupa koji su kulinarski majstori i Rim svetica koje su već okamenjene skulpture za života.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3477 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 01/11/2020 : 12:00:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče dobrih horora, dodao bih i Angel Heart, kao dobar primjer suptilnog jezovitog filma.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13247 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/11/2020 : 12:05:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Daaaaaaaaaaaaaaa!!!
Angel Heart je broj 1, nemaš tu što dodavati;) Rijetko se kada tako uspije pogoditi mjera popularno-prijemčivog i duboko-značajnog.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3477 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 01/11/2020 : 12:10:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ako te zanima, pogledao sam i Wolfen kada sam vidio tvoj tekst.
Bio mi je dobar, iako mi sama poruka nije nešto posebno - indijanci kao djeca prirode koja žive u skladu sa mitološkim bićima, i bijelci koji ne vide ono što je skriveno, zaslijepljeni su materijalnim itd. Dobra je atmosfera u filmu, sa tim porušenim Bronxom.
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29625 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 01/11/2020 : 12:14:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ordell

Train to Busan, Cabin in the Woods, Us, Mist pogledaj
mozda ti se nesto od toga svidi
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13247 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/11/2020 : 12:14:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Da, Wolfenu fali jasnoće i preciznosti u izvedbi, ali sam ga stavio kao B-hit. Zanimljiv film koji ulazi na mala vrata. A i dotiče se teme koja mi je interesantna, i kroz Indijance u modernom svijetu i kroz ovo što sada pričamo, iracionalno u uređenom sustavu i raspadanje.

Edited by - stinky on 01/11/2020 12:14:51
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13247 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 01/11/2020 : 12:17:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by supermark
Train to Busan, Cabin in the Woods, Us, Mist pogledaj
mozda ti se nesto od toga svidi

ma kakvi
mislim da sam gledao Us od ovoga, i to je poludosadno, teško da to ordella može oduševiti. ordell čita Augustinovića i bliži je mojim razmatranjima, nego fanovskom gledanju filmova koji "bi mu se mogli svidjeti".
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000