forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 CRŠ predstavlja: Bram Stoker's Dracula
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 29/08/2020 : 17:15:51  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Ovo je adaptacija filma. Rade se redovno još od 1976-e i Ratova zvezda.

Adaptacije filma moraju da liče na film. Film se ne "precrtava", ali je korišćenje fotografija neophodno. Crtač (i scenarista) može da da "nešto svoje", ali samo u prebacivanju na jezik stripa i drugačiju vrstu naracije. Što se kreacije tiče ne, jer to bi onda bila autorska verzija, a ne adaptacija.

E ovo ja zovem, pravim objasnjenjem.
Tko ne voli, ne mora ni uzesti. Ja volim, jos od kad sam tamo davno u Strip Artu, otkrio vrhunski adaptirane Star Wars za strip. A strip i jest vizualni medij, prvenstveno, tako da odlican crtez vec ima svoj kredibilitet za kupovinu ovog albuma. Jako mu se radujem.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 29/08/2020 : 17:56:11  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
gera nije ni pogledao djanga dok ga je crtao. kapiram da ovako rade veliki autori, da su iznad precrtavanja
kapiram potrebe potrosackog drustva, da ce se ljudi ovim delom diciti i hvaliti, al realno ovako nesto treba da crtaju anonimusi
a i kad insistirate da je ovaj strip morao da se precrta, mogli su i kopola da stave na naslovnicu. nekako je red
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 29/08/2020 : 17:58:46  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
da li je cela prva triologoja ratova zvezda precrtana na ovaj nacin?
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10348 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/08/2020 : 18:22:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Ono što je radio Williamson jeste.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12921 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 29/08/2020 : 19:50:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
O kakvom precrtavanju vi pričate? Je li itko od vas pogledao film i pročitao ovaj strip?

quote:
Originally posted by kasper

mogli su i kopola da stave na naslovnicu. nekako je red

Lijepo piše u impresumu.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 29/08/2020 : 19:56:10  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

O kakvom precrtavanju vi pričate? Je li itko od vas pogledao film i pročitao ovaj strip?

quote:
Originally posted by kasper

mogli su i kopola da stave na naslovnicu. nekako je red

Lijepo piše u impresumu.

ja pricam o naslovnici
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26824 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 04/11/2020 : 12:17:45  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivanl

Tko ne voli, ne mora ni uzesti. Ja volim, jos od kad sam tamo davno u Strip Artu, otkrio vrhunski adaptirane Star Wars za strip. A strip i jest vizualni medij, prvenstveno, tako da odlican crtez vec ima svoj kredibilitet za kupovinu ovog albuma. Jako mu se radujem.

Krivo.U Strip artu nije izašla nijedna adaptacija filma zvijezdanih ratova.U Denisu je izašla adaptacija prvog filma a u Politikinom zabavniku adaptacija drugog i trećeg filma.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26824 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 04/11/2020 : 12:20:20  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
U malo vremena pročitao dvije Dracule.
Nije me se baš dojmila nijedna(kao ni film ni roman).
Mala greškica u prijevodu:prevoditelj prevodi manastir umjesto samostan?

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2700 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 04/11/2020 : 12:47:15  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Pa ako je mjesto desavanja u Transilvaniji, Rumunjskoj, onda je manastir.
Go to Top of Page

veber
Senior Member

1124 Posts

Member since 18/09/2002

Posted - 05/11/2020 : 15:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Send veber a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Jaki ljubavi jel fali vitamina
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26824 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 05/11/2020 : 16:44:05  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by john connor

Pa ako je mjesto desavanja u Transilvaniji, Rumunjskoj, onda je manastir.

Samostan=manastir na hrvatskom jeziku.
ajde dalo bi se i ubacit i manastir da je pravoslavni ali je u Budimpešti i časne sliče katoličkim časnama a ne monahinjama.Doduše onaj pop je pravoslavni.Ma Mignoli je to sve isto

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26824 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 05/11/2020 : 16:44:39  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by veber

quote:

Jaki ljubavi jel fali vitamina

Ne fali

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 06/11/2020 : 12:08:35  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by ivanl

Krivo.U Strip artu nije izašla nijedna adaptacija filma zvijezdanih ratova.U Denisu je izašla adaptacija prvog filma a u Politikinom zabavniku adaptacija drugog i trećeg filma.

Dragi, sarajevski Strip Art Ervina Rustemagica je objavljivao Star Wars.
Evo ti ovdje, da ne trazim puno, a svoje sam Strip Artove nazalost prosljedio sto mi je sad naravno zao. Jbg.

https://holonetserbia.com/2016/07/23/star-wars-stripovi-u-ex-yu-strip-revijama/

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26824 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 06/11/2020 : 12:16:33  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Dragi,priča se o adaptaciji filmova a ne novim originalnim pričama.
Nisam ni sumnjao da nećeš shvatiti.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 06/11/2020 : 12:54:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Ma boli te briga, ti si s pobjednicima.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8001 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 13/03/2021 : 23:54:21  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Drakula tandema Thomas/Mignola prolazi pomalo nezapaženo, zbog dominacije stripovane verzije istog romana koju je uradio Georges Bess. Iako suprotnog pristupa od Besa, čiji je crtež raskošan, dok je Minjolin uobičajeno minimalistički, može se i ovde govoriti o uspeloj adaptaciji.

Iako je Bram Stoker's Dracula tehnički adaptacija filma Francisa Forda Coppole, u suštini je adaptacija Stokerovog romana, kao što su i brojne druge, uz manja ili veća odstupanja u radnji u odnosu na izvornik, čiju okosnicu prate. Autori su ovde imali možda olakšan posao, Tomas da sledi film (opet uz neka odstupanja i sažimanja, tipična za stripovane adaptacije filmova, ponajviše zbog ograničenja dužine i razlike medija), Minjola da ne mora previše da razmišlja o izgledu likova i kostimo/scenografiji, ali s druge strane to su i kreativna ograničenja. Može se reći da je zadatak ostvaren na najbolji način. Fanovi filma neće biti iznevereni, a oni koji čitaju samo kao jednu verziju priče iz romana Drakula, mogu da vide odlične Minjoline table od kojih se strip sastoji, povezane dobrom naracijom. Minimalistički stil Minjole već je u ovom periodu razvijen - dominacija crne boje, u stilizovanom crtežu, takva je kakva se ne viđa kod ikog drugog, osim kod onih kojima je Minjola uzor koji slede (što je legitimno, barem koliko u slučaju Kirbija i drugih uticajnih autora). Možda u odnosu na kasniju fazu (Helboja i dr.) fale neki crtački ukrasi - detalji, ali to su nijanse. Tekst iskusnog Roja Tomasa obuhvata sve što je neophodno i ništa suvišno.

Ocena manja od maksimalne je zbog pomenutog kreativnog ograničenja - vezivanja za film, koje je dovelo do izvesne rutiniranosti u pristupu dva vrhunska profesionalca, što se odražava i na efekat koji ostaje pri čitanju.

Edited by - alexts on 13/03/2021 23:57:06
Go to Top of Page

veber
Senior Member

1124 Posts

Member since 18/09/2002

Posted - 15/03/2021 : 18:26:38  Show Profile Show Extended Profile  Send veber a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Drakula tandema Thomas/Mignola prolazi pomalo nezapaženo, zbog dominacije stripovane verzije istog romana koju je uradio Georges Bess. Iako suprotnog pristupa od Besa, čiji je crtež raskošan, dok je Minjolin uobičajeno minimalistički, može se i ovde govoriti o uspeloj adaptaciji.

Iako je Bram Stoker's Dracula tehnički adaptacija filma Francisa Forda Coppole, u suštini je adaptacija Stokerovog romana, kao što su i brojne druge, uz manja ili veća odstupanja u radnji u odnosu na izvornik, čiju okosnicu prate. Autori su ovde imali možda olakšan posao, Tomas da sledi film (opet uz neka odstupanja i sažimanja, tipična za stripovane adaptacije filmova, ponajviše zbog ograničenja dužine i razlike medija), Minjola da ne mora previše da razmišlja o izgledu likova i kostimo/scenografiji, ali s druge strane to su i kreativna ograničenja. Može se reći da je zadatak ostvaren na najbolji način. Fanovi filma neće biti iznevereni, a oni koji čitaju samo kao jednu verziju priče iz romana Drakula, mogu da vide odlične Minjoline table od kojih se strip sastoji, povezane dobrom naracijom. Minimalistički stil Minjole već je u ovom periodu razvijen - dominacija crne boje, u stilizovanom crtežu, takva je kakva se ne viđa kod ikog drugog, osim kod onih kojima je Minjola uzor koji slede (što je legitimno, barem koliko u slučaju Kirbija i drugih uticajnih autora). Možda u odnosu na kasniju fazu (Helboja i dr.) fale neki crtački ukrasi - detalji, ali to su nijanse. Tekst iskusnog Roja Tomasa obuhvata sve što je neophodno i ništa suvišno.

Ocena manja od maksimalne je zbog pomenutog kreativnog ograničenja - vezivanja za film, koje je dovelo do izvesne rutiniranosti u pristupu dva vrhunska profesionalca, što se odražava i na efekat koji ostaje pri čitanju.

Hvala
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4548 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 09/01/2023 : 22:40:38  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Alex je već objasnio zašto je ovo kvalitetno odrađen strip pa se ne bih previše zadržavao. Samo bih dodao da je meni strip verzija Dracule mnogo bolje legla od filma jer ovde nismo bili prinuđeni na mučenje slušajući užasne pokušaje Keana Reevesa da skine britanski akcenat

Iako cenim da je većina trčala da uzme Bessovog Draculu, mislim da je šteta ovo propustiti jer po meni ovo je veoma dobar strip. Tokom druženja sa Hellboyem uželeo sam se još nečega od Mignole i u ovom stripu sam dobio šta sam tražio, i više od toga.

Svaka čast CRŠ-u što je objavio ovo delo, ovo mi je prvi strip ovog izdavača koji imam u kolekciji
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 09/01/2023 : 22:43:39  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
znači da ne uzimaš Usagija

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4548 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 09/01/2023 : 23:12:25  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Nisam uzeo ni Makondovog, sva lova ide na Fibrice dok su još dostupne :(
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 09/01/2023 : 23:17:44  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
CRŠ izdaje Usagija zadnjih nekoliko godina,hoću reći,ti ga znači ni ne pratiš.
Za Fibre te kapiram,ja sam se istapirao za narednih 6 meseci,ali jel moguće da neko tvog renomea ne prati Usagija Jodžimba.Ej,Usagija,pa to je kao da kažeš a si bonelijevac a nemaš Mister Noa.

Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4548 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 09/01/2023 : 23:26:00  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Čitao online, vredi zeconja, ali previše toga ima da bih ga kolekcionisao.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21118 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/01/2023 : 11:58:26  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
greška,rekao bih čak početnička,što mi je u tvom slučaju neprijatno iznenađenje jer si podobro u ovoj materiji - Usagi Jodžimbo je jedna od najbitnijih stavki svakog kolekcionara sa imalo ukusa.Tačka.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000