Author |
Topic |
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3469 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 15/11/2020 : 15:36:14
|
Što se tiče tog opredjeljivanja u krajnjoj instanci, tu su po meni svi Bonelli junaci na istom nivou, razlikuju se samo stupnjevi; svi će u krajnjem podržati državu, policiju, red i zakon, nijedan bonelli junak nije ni revolucionar ni terorist.
Čak i Sclavijev Dylan je ipak ex-policajac i obraća se policiji za pomoć, najbolji prijatelj mu je šef policije itd. Uzmimo čak i onu ljevičarsku priču koju si iskritizirao, kako se već zove, gdje na kraju oni proleteri pobiju one bogataše - čak i ovdje, DD viče nešto kao "Nemojte, poštedite ih, predajte ih pravdi". |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 15/11/2020 : 15:42:41
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx ima jedna scena gdje se Mr No nađe u dvorištu nekog kampusa, na nekom sveučilištu, gdje neki profesor čita Čovjeka jedne dimenzije pred studentima, pa se to Mr Nou sviđa, ali komentira da mu je bio draži Eros i civilizacija :)))
to je potpuno oprečno pravom Mister Nou Nolitta se nimalo ne zanima za psihoanalizu i baš to je meni sada njegov najveći uvid: psihoanaliza je za bokce. izgrađen čovjek nema ni najmanjeg sluha za frojdovske budalaštine, koje uostalom i pogađaju samo nesređene, disfunkcinalne, labilne ljude (odnosno, Sclavija). Nolittini karakteri su čvrsti i nema psihološkog nijansiranja heroja (odnosno, podrivanja). baš TO je u sukobu sa modernim darknajterstvom i modernim trendovima i tu ti je (a ne u nekom intelektualnom opsegu) osnovna razlika između bonelijevih čitatelja i čitatelja drukčijih stripova, američkih gluposti i ostaloga. naravno, unutar te osnovne podjele postoje bezbrojne varijacije.
buntovnik kod Nolitte je nešto sasvim drugo od buntovnika kakve zagovara Marcuse. za Mister Noa je gotovo od fundamentalne važnosti uhvatiti bit filma Odavde do vječnosti. takav buntovnik, buntovnik izgubljene generacije, čak slično Jungeru i Odmetanju u šumu = sasvim druge pozicije od kritičke teorije društva.
ali jednom ću tome posvetiti više vremena i pokušati opisati tu stvar, koja je dosta nijansirana, jer naoko ima tu sličnosti sa bijegom od države, negiranjem društva i civilizacije itd. ali kažem, potpuno su to drukčije pozicije i ono što meni odgovara, Nolitta je blizak tom jungerovskom anarhu, a ne markuzeovskom kritičaru represivne tolerancije. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 15/11/2020 : 15:47:46
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Čak i Sclavijev Dylan je ipak ex-policajac i obraća se policiji za pomoć
upravo to načeo sam tu temu sa osvrtom na osvetu u Sotoninoj kući
i u početku, Sclavi je još bio koliko-toliko u bonelijevsko-nolitijanskom svijetu, vjerovao na neki način u heroja, u svijet, u pravdu i u dobro (pisao i Zagora i Mister Noa, iako sa nekakvom figom u džepu, ali još uvijek u herojskom modusu)
ali je onda skroz kolabirao i postajao sve iritantniji, dosadniji, blesaviji. zato su za mene, upravo početni DDogovi vrhunac DD-a, a nipošto ne Priča o DD i ostale gluposti na koje je spao kasnije. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3469 Posts
Posted - 15/11/2020 : 15:52:37
|
quote: Originally posted by stinky
quote: Originally posted by Zoroasterixx ima jedna scena gdje se Mr No nađe u dvorištu nekog kampusa, na nekom sveučilištu, gdje neki profesor čita Čovjeka jedne dimenzije pred studentima, pa se to Mr Nou sviđa, ali komentira da mu je bio draži Eros i civilizacija :)))
to je potpuno oprečno pravom Mister Nou Nolitta se nimalo ne zanima za psihoanalizu i baš to je meni sada njegov najveći uvid: psihoanaliza je za bokce. izgrađen čovjek nema ni najmanjeg sluha za frojdovske budalaštine, koje uostalom i pogađaju samo nesređene, disfunkcinalne, labilne ljude (odnosno, Sclavija). Nolittini karakteri su čvrsti i nema psihološkog nijansiranja heroja (odnosno, podrivanja). baš TO je u sukobu sa modernim darknajterstvom i modernim trendovima i tu ti je (a ne u nekom intelektualnom opsegu) osnovna razlika između bonelijevih čitatelja i čitatelja drukčijih stripova, američkih gluposti i ostaloga. naravno, unutar te osnovne podjele postoje bezbrojne varijacije.
buntovnik kod Nolitte je nešto sasvim drugo od buntovnika kakve zagovara Marcuse. za Mister Noa je gotovo od fundamentalne važnosti uhvatiti bit filma Odavde do vječnosti. takav buntovnik, buntovnik izgubljene generacije, čak slično Jungeru i Odmetanju u šumu = sasvim druge pozicije od kritičke teorije društva.
ali jednom ću tome posvetiti više vremena i pokušati opisati tu stvar, koja je dosta nijansirana, jer naoko ima tu sličnosti sa bijegom od države, negiranjem društva i civilizacije itd. ali kažem, potpuno su to drukčije pozicije i ono što meni odgovara, Nolitta je blizak tom jungerovskom anarhu, a ne markuzeovskom kritičaru represivne tolerancije.
Da, znao sam za tu vezu Mr Noa i Jungerovog anarha, takav je i Zagor. (usput, ne znam jesi kad čitao onaj Jungerov roman Eumeswil)
Sad se tu može razglabati oko toga, je li Jungerov anarh ustvari identičan Nietzscheovom natčovjeku, ili je čak bliži kršćanskom tipu. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 15/11/2020 : 16:14:23
|
nisam čitao Eumewila (na žalost je Junger slabo zastupljen kod nas; nešto malo su izdali tek u RH) od romana sam čitao Na mramornim liticama ali u kontekstu ovoga što pričamo i Mister Noa, također bi tu trebalo vidjeti roman Čelične oluje
ono što moram vidjeti, to je Hemingway i općenito američki roman u tom vremenu Faulknera sam dosta čitao i, iako je on nešto mračniji, još i njegovih odjeka ima u Mister Nou i Nolittinom shvaćanju film sam uglavnom sve vidio, a osim klasičnih američkih, za naš kontekst je važan i francuski gangsterski film iz 30-tih znači, treba se apsolvirati to i onda se može dobro predstaviti Mister No u svojoj biti i najboljem izdanju |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3469 Posts
Posted - 15/11/2020 : 16:18:18
|
Eumeswila bih volio čitati jer je tu navodno definiran tip anarha kroz glavni lik. Jednom, možda. Čelične oluje mu je poznatiji, ali mislim da je tu još bio bliži nekim fašističkim nazorima, čeličenje i očvršćenje čovjeka u teškim uvjetima, i da je ideju anarha razvio tek kasnije, nakon rata.
Što se tiče Hemingwaya, mislim da on jest pisao o nekim misternoovskim tipovima, ali osim Starca i mora, kojeg se jedva sjećam, ne znam njegov opus. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3469 Posts
Posted - 15/11/2020 : 16:21:34
|
Stavit ću ovaj Jungerov citat, da Spock i ostali mogu vidjeti, vjerojatno ne znaju svi što znači anarh:
"Suštinska razlika je u tome što je odmetnika odbacilo društvo, dok je anarh taj koji odbacuje društvo. To su dva različita pristupa pred opasnostima sveta. Anarh nikada ne gubi iz vida svoju omiljenu temu: slobodu. U odnosu na vlast, anarhist je njen smrtni neprijatelj. Anarh joj ne priznaje legitimitet. On ne teži da je osvoji. Anarh može biti bilo ko. Dok sam sedeo u svojoj kancelariji u Mažestiku 1941. godine, držao sam se, što sam više mogao, po strani od svakog političkog problema. Anarh je u neku ruku suveren, ali i kameleon. On je kralj šahovske partije, u igri čija svrha nije u tome da evoluira, već da postoji. Anarh se oslanja na svoj sopstveni život." |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 15/11/2020 : 16:25:53
|
ali da se vratimo bližim temama i stripovskom dijelu Mister Noa pročitao sam ZBOGOM, AFRIKO i javljam kasperu da je ovo meni (i dalje) vrhunska Mignaccova priča
također sam pročitao Missagliu Pilot uragana-Lov na mikrofilm, jednu skroz neambicioznu i lošnjikavu priču, ali sa meni zanimljivim Maraffom. tako da sam čitao različite autore na Mister Nou i različite pristupe. od ta 4, čak tri su bila skroz skroz dobra (Nolitta, Sclavi, Mignacco), dok je Missaglia samo podnošljiv (možda i zbog Maraffe, sama priča je skoro teški krš).
DOBRODOŠLI U MEKSIKO me je i opet oduševio, i opet nalazim tu jednu grešku u samoj završnici (jer se od dolaska policajca na scenu i Misternoovog pakta s njime) radnja ubrzala i sve se odvija u jednom uhodanom ritmu; izgleda da je Nolitta tu odlučio završiti priču, iako bi još 100 stranica bila dobra mjera da nastavi u ritmu kojim je i započela ova perfektna priča. zbog tog finala, izmiče savršenstvo ovom stripu, ali možda bih i dao 9,5/10 i trebalo bi vidjeti ulazi li u top 10 (vjerojatno da).
trenutno mi se ne da raspisati o ovim pročitanim stripovima |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 15/11/2020 : 17:22:30
|
Kad već opširnije pričamo o Sotoninoj kući i Sclaviju, još jedna opaska za kikyja. Tamo sam rekao da sin traži izmirenje, traži očevu ljubav, samo je to onda iskrivljeno kroz te markuzeovsko-frankfurtske narative. Ovo je potpuno slučaj u Sclavijevom stripu. Postavljene su dvije scene u kojima dolazi do izražaja; prvo kada otac šalje sina u London na školovanje, a ovaj ga sluša kao gospodara-patrijarha i replicira "Da, gospodine" (a poskrivećki plače) i onda kada odlazi, baca pogled da li ga je otac došao ispratiti, a oca nema. ZNači, Sclavijev otac je skroz nemilosrdan, nečovječan, grub i neosjetljiv, dok sin jest abnormalan i neprilagođen, ali traži očevu pažnju i ljubav. To je rani Sclavijev rad, prije DD-a, no već i tu je provedeno shvaćanje o jednom okrutnom, nemilosrdnom Ocu, u osnovi prve skice onog shvaćanja o kojemu sam nedavno pisao na osnovu njegovih posljednjih radova, Pripovijesti sutrašnjice. To je onaj problem teodiceje i pobuna protiv Boga, koga se shvaća kao okrutnog gospodara koji ne haje za potrebe i krhkost stvorenja.
Sclavi svu pažnju svrće na sina (što kiky pogrešno interpretira kao Sclavijev fokus na individualno, na pojedinca) i zastupa ISKLJUČIVO njegovu perspektivu, dok je otac krajnje loš, gotovo dijabolični lik (Sotona u ljudskom obličju) i on eksploatira Indijance, a jednako tako upravlja i sinom kao nekom investicijom koja je zakazala. Na tom ekstremnom suprotstavljanju oca i sina počiva ujedno snaga ove priče (jer je uvijek najbolje zaoštriti suprotnosti u krajnje polove), ali istovremeno i jednostranost (jer se uopće ne uzima u obzir pozicija oca, i u daljem onda izvođenju, pozicija bjelačke nadmoći i zakona ostalim dijelovima svijeta). Međutim je viša razina, takva zaoštrenost u krajnje polove, ali sagledavanje obje pozicije, odnosno dijalektika. Ovo uspješnije radi Nolitta, makar šira publika nema predodžbe o ovoj razini i takvoj analizi njegovih, naoko, običnih, klasičnih priča.
Sclavi jednostavno ostaje na ovoj poziciji: sin je žrtva, Indijanci su žrtve; oni imaju prava, imaju ljudske potrebe i moraju biti namireni. Onaj tko im sprječava zadovoljenje (ustrojstvo svijeta = Otac = država = Bog) taj je loš i zao. Tu se kao teorijsko uporište uzimaju utopijske vizije svijeta kroz perfektibilnost društvenog uređenja i sa tih, jako jako diskutabilnih pozicija, se onda označava neprijatelj, odnosno u ovom slučaju tu figurira lik oca. U osnovi je to djetinjasta pozicija, ali dosta raširena i prihvaća se najčešće na puko sentimentalnoj razini obrazloženoj tek rudimentarno kroz najjednostavnije sheme zli bogataši-dobri ugnjetavani.
Da otac uopće nije takav tiranin i da izlazi u susret, to Sclaviju i čitavom tom narativu ne pada na pamet. Osnovni problem je tu jednostrano zahtijevanje zadovoljenja, bez ikakvog truda, kao da već samim postojanjem mora biti sve perfektno. Naravno, ovo je velika tema kršćanstva, ali koja je sve teže razumljiva, zbog paradoksalnog načina i zaista teške dijalektike Oca i Sina, žrtve i iskupljenja. I tu na površini izgleda kao da Otac ne izlazi u susret, da Sin traži ljubav, da stvorenje prolazi kroz enormnu patnju itd. Sclavi uzima samo ovu površinu i otuda izriče pobunu i osudu, postavljajući isključivo stvorenje u centar. Samo sin dolazi u obzir, a otac je kriv jer ga nije stvorio savršenim, odnosno, potpuno zadovoljenim. |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 15/11/2020 : 17:32:43
|
stinky, pažljivo te čitam i razumijem. nadam se samo da ti iz mog pisanja ne iščitavaš da ja, u poredbi nolitte i sklavija, navijam ili preferiram sklavija... jer mi se čini da to (jasno) ne proizlazi iz bilo kojeg moga posta na ovoj temi. nolitta je ovdje neprikosnoveni car i njegova životna filozofija, njegova strast, volja "za život" i neobuzdani "duh" koji proteže kroz svoja dva kardinalna lika (zagora i mister noa) me već posljednjih nekoliko mjeseci uvijek iznova oduševljava.
a ja sam sklavija na mister nou završio i to njegovom posljednjom pričom RIJEČNO ZLATO. jedna dinamična i "urnebesna" priča prepuna ironije koja je, kako to obično sa sklavijem biva, jača u detaljima nego kao cjelina. na samome kraju može se doimati poput konvencionalnog i petparačkog krimića zbrda-zdola sklepanog (dakle, naivnog) ali ima tu podosta stvari koje se mogu iščitati između redaka; posebice poslovična sklavijeva "nevjera" u ljude. novac/blago kvari ljude, gdje stupanj ljudske pokvarenosti sklavi opet dovodi u ravan sa njihovim fizičkim izgledom. što si gadniji, grdiji, korpulentniji to si pokvareniji. naspram takve nekolicine muških likova, sve samih gadova, koji tokom radnje bivaju sve više i više i neurotični i neuračunljiviji te završavaju tragično, sklavi ubacuje ženski lik odri; koja kroz cijelu priču prodefilira i egzistira totalno spontano, neopterećeno i neposredno. i ona voli novac i šminku i prestiž, ali je užasno privlačna, kako likom tako i neposrednom, prirodnom i neusiljenom naravi. tako da i najbolje prolazi u cijeloj priči. pobjednički!
dobro, tu je još i lik debeljuškastog simona, koji (spojler!!!) u neku ruku je zločinac u priči, ali pošto dijeli tu misternoovsku životnu filozofiju, i on se sasvim dobro provukao u cijeloj priči. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 15/11/2020 : 19:56:14
|
ne, pa ne, primijetio sam to, da ti je MNo ušao u fokus i da sad tu pronalaziš dobre i lijepe stvari. pa sukladno tome da ti je iskočio i Nolitta.
nego pričamo, a ti si čitao i pisao o Sotninoj kući, pa se onda obraćam i tebi (ujedno i kao velikom Sclavijevom fanu, ili barem bivšem velikom fanu). inače, pripremio sam i te ostale Sclavijeve MNo priče, pa ću uskoro i o njima par rečenica. |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Posted - 16/11/2020 : 19:30:26
|
da rezimiram svoje viđenje tiziana sclavija na mister nou u obliku jedne ovakve top-liste, od najboljeg uradka prema najlošijem;
1. POŠTANSKA KOČIJA 2. RIJEČNO ZLATO 3. TUĐINAC 4. FANTOM U OPERI 5. SOTONINA KUĆA 6. ANANGA 7. DŽUNGLA 8. NOĆ ČUDOVIŠTA
|
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 16/11/2020 : 20:29:32
|
Ajme, koja tuga Džungla sedma.. nitko ne voli Džunglu. Valjda zato što je sretna epizoda i nitko ne pogine i svi su zadovoljni na kraju i što čak i papagaj bude spašen. Moram stavit svoju top listu, samo radi ravnoteže:
1. Džungla - jer svi budu sretni i čak i papagaj bude spašen 2. Tuđinac - jer je poetična i romantična iako je i patetična 3. Poštanska kočija - jer je zabavna i vješto napisana i jer me u djetinjstvu oduševljavalo ono "Pasulj za šerifa Forda" i Diso, ali kad sam je čitao zadnji put, bilo mi je malo bezveze što su skoro svi likovi negativci 4.Fantom u operi - kao i gore ali slabije 5. Ananga - dobra ali nekako obična, prije bi je pripisao Castelliju 6. Riječno zlato - ha, šta ja znam, kao da nije tako dobro sklepana niti tako smiješna, kao da se vide šarafi konstrukcije 7. Noć čudovišta - ne sićam se, ali onaj mozak na kraju.. ne može to bit skroz loše. Puno sam se toga strašio u djetinjstvu 8. Sotonina kuća - ne sićam se još više |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 17/11/2020 : 11:18:08
|
Pa Džungla zaista nije tako dobra. Kažem, meni je čak iskočila prema gore, jer sam očekivao krajnju dosadu. Ipak je solidna, ali staviti na prvo mjesto... ti se šališ, pcoro. Moram još pročitati par naslova, pa ću onda reći što je meni najbolje, ali čini se da bi to mogao biti TUĐINAC. Poštanska kočija je ispala sa prvog mjesta, a ANANGA mi nikada ni nije konkurirala za najbolju, premda je dosta čuvena. Ona je nekako nezasluženo čuvena; dobra je, ali i obična, kako kaže pcoro. Ima lijepu poetiku u džungli i džungla ima tisuću lica, ali je zaplet trivijalan i sve skupa čini jedan početnički spoj poetično visokog i trešersko niskog. To su rudimenti i Sclavi još nije znao razviti pravu stvar, stavljati naglaske i olako je prepustio džunglu Anange i misterije nekim banalnim antropološkim istraživanjima. Ukratko, tu je tek sramežljivo naznačio taj sukob iracionalnog i racionalnog, samo se kaže da je antropolog obuzet džunglom, ali tu pravu stvar pojede razvijanje radnje u pravcu "Mister No će eliminirati zvijer", a to je ipak preobično, čak i predosadno. |
Edited by - stinky on 17/11/2020 11:19:35 |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Posted - 17/11/2020 : 18:41:51
|
ANANGA je prerazvikana i stinky je rekao zašto. POŠTANSKA KOČIJA me osvojila na prvu i pri čitanju cijelo vrijeme razmišljam kako se ne sjećam da li sam ovako nešto nekonvencionalno, stilski i narativno "otkačeno" ikada i čitao... ne samo u mister nou, dylanu dogu... nego i u čitavom bonelliju. naravno da ovo štivo moram uskoro ponoviti da učvrstim dojmove, ali za sada suvereno na vrhu. RIJEČNO BLAGO prati KOČIJU, takoreći, u stopu. jedna užasno raspoložena, britka i opičena priča koja, zapletom a posebnice raspletom curi na sve strane, ali ipak na crnohumori, ironični način sažima ta neka poslovično "mračna", malodušna sclavijeva stajališta.
nakon sklavija u mister nou namjeravam da se posvetim sklaviju u zagoru. naravno, na stranu DIVOVI DOBRA I ZLA, to je već odavno prožvakana i temeljito analizirana tema. to preskačem. ali imam tu, pred sebe, NOĆ UŽASA, PLAMENA LUBANJA... THUNDERMAN... sve ti neki čudni fantasy šitovi od kojih je THUNDERMAN najveći. NOĆ UŽASA, kao sklavijev debi, već sam ocijenio na komentaru recenzije kao sasvim solidno odanu počast najvećem bonellijevom junaku. PLAMENA LUBANJA mi je nekako brzo isparila iz sjećanja, bez obzira što je čitana prije koji tjedan, ali i to mi očito dovoljno govori koliko je jako dojam ostavila na mene...
imam tu ZAGOR KLASIK koji osim THUNDERANA, sadrži još i jednu sklavijevu priču VUK SAMOTNJAK. to bi mi moglo biti sljedeće štivo. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 17/11/2020 : 19:05:14
|
Vuk Samotnjak bi ti trebao biti dobar, jer je to ozbiljniji pristup, dok je Thunderman sa Gambom užas. Mislim da je zanimljiviji Sclavi na Mister Nou, iako je Demon ludila odličan Zagor. Plamena lubanja je bilo dobro za dječačke dane, Noć užasa isto, a sada te priče nemaju neku težinu. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 17/11/2020 : 19:26:44
|
A ja pak razmišljam i pratim onu drugu stranu koju smo polako načeli, onu u kojoj je još i Sclavi u bonelijevskom univerzumu pravde, reda i zakona. Jer, i u Sotoninoj kući, iako je jednostran i nakon što je potpuno otpisao oca, ipak se sa sinom ne upušta u totalni darknajt, nema potpunog otpuštanja kočnica. Nego sin, abnormalan i nesređen, ipak kao neko krajnje stanje traži izmirenje, traži smiraj. Sin se vraća kući i traži što je pošlo ukrivo. E sad, baš tu gdje bi trebao biti prijelomni trenutak i gdje bi trebao raditi izmirenje na višoj razini, svojevrsne tragičke kulminacije, Sclavi baš na tom ključnom mjestu zakazuje i ostaje u pravoj stripovskoj banalnosti sa čisto trivijalnim, šundovskim rješenjem "Indijanci su egzotika, poznaju Tajnu (magiju) pa su prokleli oca preko sina". Da je taj dio bolje razradio, čak i u ovakvoj jednostranosti imali bi ozbiljnu tragičku priču, jer baš je to "prokletstvo sina" pročišćenje, odnosno katarza koja mora biti u svakoj ozbiljnoj (visokoj) radnji.
Je li ovo Sclavi osjećao, taj smisao, koji zapravo još uvijek garantira pravedno uređenje svijeta na višoj razini, teško je sada reći, jer, kako kažem, on to nije sasvim (dobro) razradio. Ali čini se da ima nekih odjeka, budući da sin biva eliminiran, odnosno, sin kao da mora prihvatiti viši red i zakon i mora podnijeti žrtvu, odnosno: njegova žrtva je izmirenje i on nalazi smiraj u kući i onda se čitava ta Sotonina kuća ruši. U tom smislu se on pomiruje i s ocem, jer prihvaća krivnju.
Pratit ću te stvari i u drugim njegovim radovima, da vidim koliko je još u bonelijevskom univerzumu, i koliko je u tim počecima još imao vjere i nade. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2283 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 17/11/2020 : 20:41:46
|
quote: Originally posted by kiky
POŠTANSKA KOČIJA me osvojila na prvu i pri čitanju cijelo vrijeme razmišljam kako se ne sjećam da li sam ovako nešto nekonvencionalno, stilski i narativno "otkačeno" ikada i čitao... ne samo u mister nou, dylanu dogu... nego i u čitavom bonelliju. naravno da ovo štivo moram uskoro ponoviti da učvrstim dojmove, ali za sada suvereno na vrhu. RIJEČNO BLAGO prati KOČIJU, takoreći, u stopu. jedna užasno raspoložena, britka i opičena priča koja, zapletom a posebnice raspletom curi na sve strane, ali ipak na crnohumori, ironični način sažima ta neka poslovično "mračna", malodušna sclavijeva stajališta.
Poštansku kočiju moram ponoviti. Kod zadnjeg čitanja me nekako razočarala, ali ne mogu je otpisati tek tako. Na ljeto ću je ponovno čitati. Nadam se da će me priča uvući. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 18/11/2020 : 09:19:37
|
mislim da sa Poštanskom kočijom ne možeš fulati. to je duhovita priča i dan-danas. ali opet, danas kad više preferiram ozbiljne sadržaje, vidi se i taj nedostatak nekog višeg smisla. ostaje samo poigravanje i opet neke banalizacije "bljedoliki su oteli Indijancima zemlju".
s druge strane, nastavljam se na ono od jučer. usprkos svoj toj parodiji i neobaveznom igranju, Sclavi ovdje jednom nogom čvrsto stoji u bonelijevskom svemiru. otac je spao na karikaturu i postao parodirani patrijarh, ali ni svi ti njegovi 'sinovi' (od kćeri do majordoma i žene) nisu cvećke: svi su oni falični, iskvareni i zapravo, veći negativci. Mister No promatra tu božanstvenu komediju sa distance i rješava u stilu heroja starog kova. Indijanci su opet, onako usputno, mudraci i genijalci, i žrtve koje se znaju dostojanstveno nositi. a tu je i oldskul šerif, za kojega više nema mjesta u jednom svijetu koji propada. Nema zemlje za stare šerife, to je kao neka anticipacija megahita braće Coen. uglavnom, iako parodira, osjeća se i nostalgična nota u maniru pravog Forda, pa se Poštanska kočija ne može samo tako otpisati kao pobuna sina. Demon ludila je mračnija, pomalo već kolabirana vizija, jer se Zagora i Zagorov svijet parodira na perfidniji način i više se ne vjeruje da je heroj moguć (osim kao bajka i pričica, kao neki eskapizam i eventualno se ostavlja taj ventil, dok se proglašava da "stvarni svijet nije ružičast"). |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13162 Posts
Posted - 18/11/2020 : 13:14:02
|
pročitao Noć čudovišta-Čarobnjak Hel i ovo je grozni krš. nemoguće da ima gore od ovoga, tako da to mora biti na posljednjem mjestu. i besmisleno i neukusno. |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3469 Posts
Posted - 18/11/2020 : 13:20:56
|
pročitao Noć čudovišta-Čarobnjak Hel i ovo je grozni krš. nemoguće da ima gore od ovoga, tako da to mora biti na posljednjem mjestu. i besmisleno i neukusno.
Ima on i na Zagoru takvih slabašnih stvari, kao Thunderman (to je on pisao ako se ne varam). |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7532 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 18/11/2020 : 14:08:56
|
pročitao Noć čudovišta-Čarobnjak Hel i ovo je grozni krš. nemoguće da ima gore od ovoga, tako da to mora biti na posljednjem mjestu. i besmisleno i neukusno.
Ima on i na Zagoru takvih slabašnih stvari, kao Thunderman (to je on pisao ako se ne varam).
Njegovi (i Castellijevi) uratci na Zagoru (izuzev Demona) i jesu hotimična sprdnja sa Zagorom kao likom. |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
Edited by - Spock on 18/11/2020 14:09:38 |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3469 Posts
Posted - 18/11/2020 : 14:16:58
|
quote: Originally posted by Spock
Ima on i na Zagoru takvih slabašnih stvari, kao Thunderman (to je on pisao ako se ne varam).
Njegovi (i Castellijevi) uratci na Zagoru (izuzev Demona) i jesu hotimična sprdnja sa Zagorom kao likom.
Kakva ti je ona Horde zla? |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 18/11/2020 : 14:41:37
|
te gluposti je pisao na pocetku boneli karijere, pa da mu prasta covek nekako |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7532 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 18/11/2020 : 15:16:23
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx Kakva ti je ona Horde zla?
Sclavijeva obrada Gospodara prstenova. Nisam ju čitao kao dijete, a na prvo čitanje nije mi bila sjela. Kasnijim čitanjima dojam se uvelike promijenio na bolje. Jedna od svijetlih točaka njegova rada na Zagoru. |
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
|
|
Topic |
|
|
|