Author |
Topic  |
Peyo
Advanced Member

Croatia
10636 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 31/01/2015 : 19:51:58
|
quote: Originally posted by Peyo
Vrlo nadahnut tekst mr murdoc !
Hvala peyo  |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
 |
|
Ignus
Senior Member

1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 31/01/2015 : 22:13:43
|
quote: Originally posted by mr murdoc
V for Vendetta
“Artists use lies to tell the truth. Yes, I created a lie. But because you believed it, you found something true about yourself.” ― Alan Moore, V for Vendetta
Ako izostavimo monsturoznost totalitaristzickog drzavnog poredka i sve bolesne deviacije koje idu u tom paketu. Ako izostavimo impakt koji je ovaj strip napravio na danasnju modernu pop kulturu. Ako izostavimo svu simboliku revolucionarne ideje o oslobadanju od nametnutog mentalnog robstva. Ako sve to ostavimo po strani i pristupimo sa netralne cisto stripovske znatizelje..ovaj strip je jos uvijek remek djelo. Iza nacrtanog osmjeha glavnog lika zjapi jedna uznemirujuca dubina koja nas doslovno vuce da dodemo do ruba tog ponora i nadvirimo se. Svakako da je ono sto cemo vidjeti vrlo psihoticno i kotroverzno,ali nas nece zaustaviti da prepoznamo konture onoga sto bi mi htjeli da postane. V je jednim velikim dijelom metafora za nesluceno veliki broj mogucnosti i pristupa istima. Maska nacrtanog osmjeha je slojevita i nuzna za razumjevanje ideja i mehanizama koje ce nam olaksati onaj bitni korak koji ce nam omoguciti da prekoracimo zacrtanu granicu koja nas razdvaja od vec ustaljenog i sigurnog te uspavanog mentalnog ustroja. Koliko god zvucalo kao da ovo pisem pod utjecajem LSD-A ,misljenja sam da je V ustvari personificirana sloboda sa svim svojim prednostima i manama, i kao sto citat iz stripa kaze “Behind this mask there is more than just flesh. Beneath this mask there is an idea... and ideas are bulletproof.”
10/10
Lijep osvrt o ovom remek djelu. Strip sam pročitao prije jako puno godina i jedva čekam da ga pročitam u fibrinom izdanju ( za sada ga mogu gledat samo na polici jer mi je pretežak za čitanje u krevetu iz kojeg nemogu zbog bolesti ) |
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 31/01/2015 : 22:34:44
|
Kao prvo i najvaznije zelim ti brz oporavak I ja sam Vendetu upravo procitao po drugi puta,i moram ti priznati da mi je puno bolje legla nego prije desetak godina. Fibrino izdanje je uistinu impozantno ,i drago mi je da ovo remek djelo napokon imamo i na nasem jeziku. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
Edited by - mr murdoc on 31/01/2015 22:35:23 |
 |
|
Oki
Advanced Member

Croatia
5448 Posts
Member since 10/02/2011 |
Posted - 26/05/2015 : 09:54:31
|
Pročitao sam i ja pred par dana ovaj strip. Na zgražanje velike većine vas koji ste ljubitelji Alana Moorea, ja to nisam, ne volim ga. PAKAO mi je u konačnici prilično razočaravajuća priča, previše sporednih priča u onoj glavnoj, a konačni razlog svih onih u ubojstava prostitutki je besmislen. ...iz BATMANA sam zapamtio jedino odličan konačni vic... HALO JONES mi je nečitljiva. ČUDOVIŠTE IZ MOČVARE mi je Moore uz one katastrofalne crtače upropastio. ČUVARI me također nisu oduševili...
...no meni osobno, V KAO VENDETTA je nešto najbolje što je Moore napisao. Mene je ovaj strip oduševio u potpunosti. |
Edited by - Oki on 26/05/2015 09:55:39 |
 |
|
boddhisatva
Senior Member

.jpg)
Croatia
1315 Posts
Member since 08/01/2013 |
Posted - 26/05/2015 : 10:03:00
|
rekelo bi se: Ima i za Okija nade... ;o)) pa sad bez zeke nije ni meni sve od Moorea baš ono u svemu i neki izvrsnjak, Watchmeni su mi izvrsni, Čudovište sam i sam jedva probavio, Halo Jones zakon, Ubistveni vic najbolji Batman od svih dosada, Pakao mi je isto miš-maš da me odbijao, Vendetta izvrsna.... ali ipak mislim da mi nismo cjele opuse od Moorea sagledali cjelovito, ima tu dosta što nedostaje da bi dali cjelovitu sliku o njemu npr. meni itekako žao što u nas nije izdat njegov Miracleman |
Pike Bishop: Let's go! Lyle Gorch: Why not? |
 |
|
Oki
Advanced Member

Croatia
5448 Posts
Posted - 26/05/2015 : 10:09:59
|
A što se tiče prijevoda u ovom stripu...svi već znaju da ja ne volim kada se kod prijevoda stripa mješaju hrvatski i srpski jezik, a prijevod ovog stripa je ajmo reći jugoslavenski ( da ne kažem hrvatskosrpski ili obratno). No ne znam, po meni je ovakav prijevod vješta manipulacija čitatelja koja mi se svidjela, t.j. rekao bih da je prevoditelj ovaj strip pročitao 100puta prije nego što je utvrdio konačnu verziju prijevoda. U priči imamo jedan totalirističko-fašističko-nacističko-homofombni sistem na vlasti, a ovakav prijevod mu daje dozu komunizma...sve u svemu, običan narod u takvim sistemima je jebena stranka i ovo fibrino izdanje je iz ovog djela izvuklo maximum. |
 |
|
Oki
Advanced Member

Croatia
5448 Posts
Posted - 26/05/2015 : 10:13:45
|
quote: Originally posted by boddhisatva
rekelo bi se: Ima i za Okija nade... ;o)) pa sad bez zeke nije ni meni sve od Moorea baš ono u svemu i neki izvrsnjak, Watchmeni su mi izvrsni, Čudovište sam i sam jedva probavio, Halo Jones zakon, Ubistveni vic najbolji Batman od svih dosada, Pakao mi je isto miš-maš da me odbijao, Vendetta izvrsna.... ali ipak mislim da mi nismo cjele opuse od Moorea sagledali cjelovito, ima tu dosta što nedostaje da bi dali cjelovitu sliku o njemu npr. meni itekako žao što u nas nije izdat njegov Miracleman
Sam se ti zajebavaj...netko će nas zbog ovih izjava htjeti vidjeti na vješalima... |
 |
|
boddhisatva
Senior Member

.jpg)
Croatia
1315 Posts
Posted - 26/05/2015 : 10:29:07
|
pa i na križ razapet, al kaj me briga, iza svojih riječi stojim, k'o i Isus ;o)) doživljaj svakog djela je subjektivan od pojedinca do pojedinca, ipak sreća moja da je ovo još dio normalna foruma di se mogu kritike iznijeti a da me ne rašćereće jer sam se posro po "tekovinama svete revolucije" .... ;o)))))))) |
 |
|
kasper
Advanced Member

10924 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 26/05/2015 : 10:32:22
|
meni je taj Mur skroz saren. Nadziraci su mi gusto nabijeno smece, Pakao sjajan, Cudovise iz mocvare , Ubistveni vic previse dosadan. Liga 1 odlicna, Liga 2 uzas. i tako dalje. dodatno sto Macan odkida kad prevodi Mura
Marko, oce li Cudoviste 3, 4 skoro? |
Edited by - kasper on 26/05/2015 10:34:42 |
 |
|
boddhisatva
Senior Member

.jpg)
Croatia
1315 Posts
Posted - 26/05/2015 : 10:47:08
|
quote: Originally posted by kasper
meni je taj Mur skroz saren. Nadziraci su mi gusto nabijeno smece, Pakao sjajan, Cudovise iz mocvare , Ubistveni vic previse dosadan. Liga 1 odlicna, Liga 2 uzas. i tako dalje. dodatno sto Macan odkida kad prevodi Mura
Marko, oce li Cudoviste 3, 4 skoro?
na kraju će nas se skupiti toliko da će nas poredati pred streljaćki vod...  |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 26/05/2015 : 11:48:33
|
Ima Moore još popriličan broj sjajnih stripova.
Miracleman, Promethea, Top 10, D.R. & Quinch, Supreme, A Small Killing, Tom Strong, trilogija o Supermanu... |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
boddhisatva
Senior Member

.jpg)
Croatia
1315 Posts
Posted - 26/05/2015 : 13:31:39
|
Mooreu samo zbog Miraclemana i D.R. & Quinch dajem uvjek priliku... ajde dobro i zbog A Small Killing... ;o)) |
 |
|
vknez
Average Member

.JPG)
Croatia
619 Posts
Member since 02/09/2009 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6363 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 01/12/2020 : 09:42:35
|
Ako postoji pravo vrijeme za čitanje ovog stripa, onda je to sada.
Jak strip, mračan i sa snažnom porukom, u ovo vrijeme snažnijom nego inače čini mi se. Ne bih se čudio da je u nekim zemljama ovaj strip zabranjen zbog ideje koju nosi.
Počinje odlično , ali tamo negdje pri kraju 2.dijela ritam polako pada, da bi sam kraj bio pravi spektakl. Crtački uglavnom prosjek, ponekad je teško razlikovat likove.
Strip koji će se ponovno čitati. |
Bond.James Bond. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5076 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 01/12/2020 : 09:50:22
|
Uvijek je pravo vrijeme za čitanje ovog stripa.
TPB koji sam ja čitao jest bio malo nerazgovjetan sa crtežom, nisam još stigao provjeriti kako to izgleda u Fibrinom velikom formatu. |
 |
|
BeaGea
Advanced Member

4063 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 01/12/2020 : 12:46:51
|
quote: Originally posted by vukozec
Uvijek je pravo vrijeme za čitanje ovog stripa.
Tako je, sad je čak i kasno jer se iz stripa može ponešto naučiti i spriječiti negativne posljedice  |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
 |
|
Aco
stripovi.com suradnik

.GIF)
Slovenia
6363 Posts
Member since 29/11/2001 |
|
anto
Advanced Member

Serbia