Author |
Topic |
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 30/11/2020 : 18:01:59
|
Topic za kultne, eksploatacijske i grindhouse filmove, filmove sa "žutim titlom".
Počinjemo sa mjesečnim maratonom takvih filmova (inspirirano Deucemberom, više na: https://twitter.com/GCDB/status/1329435876951269391)
Ja sam si pripremio ovih 30 naslova (prilično je sigurno da ih neću uspjeti sve pogledati, koliko stignem, stignem):
Akira 1988 Fritz the Cat 1972 The She-Butterfly 1973 Backbone 1975 Superstar: The Karen Carpenter Story 1988 The Toxic Avenger 1984 Malibu Express 1985 Thriller: A Cruel Picture 1973 The Inglorious Bastards 1978 Death Wish 1974 A Bullet for the General 1966 The Devil’s Honey 1986 Inferno 1980 Beyond the Valley of the Dolls 1970 The Deserter 1970 The Evil Dead 1981 Evil Dead II 1987 Evil Dead 2013 Runaway Train 1985 WarGames 1983 Heavy Metal 1981 Suspiria 2018 Gang War in Milan 1973 The Love Witch 2016 Pusher 1996 Ghost in the Shell 1995 Bucktown 1975 The Big Doll House 1971 The Colossus of Rhodes 1961 Blood & Flesh: The Reel Life & Ghastly Death of Al Adamson 2019
Svega i svačega ima (ali sve rukom birano ;) ).
#anime, #adult-comics, #yu-horror, #cult-animation, #troma, #vigilante, #giallo, #polizzioteschi, #peplum, #WIP, #blaxploitation, #nicolas winding refn, #cult-remakes, #modern-tributes, #cult-horror, #macaroni combat, #erotic, #80s, #spaghetti western, #al adamson
|
Edited by - vukozec on 10/01/2021 14:18:35
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 30/11/2020 : 18:24:00
|
Evil Dead 2 je jedan od prvih filmova koje sam pogledao na VCRu. Bio je veliki hit na piratskom tržištu. Death Wish i nastavci su imali status A produkcije i igrali u kinima Zagreb i Balkan u centru, a ne na periferiji kao eksplotacijski filmovi. Kako je War Games došao na list? |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 30/11/2020 : 18:33:36
|
Death wish je definitivno kultni film, jedan od rodonačelnika vigilante žanra, a što i War games ne možemo nazvati kultnim?
Uglavnom, kriterij odabira je prepušten prilično slobodnoj interpretaciji ;) |
Edited by - vukozec on 30/11/2020 18:33:58 |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 30/11/2020 : 18:53:06
|
War Games je sigurno bio kultni film u osamdesetim, barem u MIOCu. :-) Odmah je izišao i prijevod novelizacije. Na listu bih dodao i Plavi grom (Blue Thunder) istog redatelja (John Badham). Roy Scheider rastura zlikovce koristeći super helikopter. |
Edited by - Ernie Pike on 30/11/2020 18:53:55 |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7268 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 30/11/2020 : 20:04:34
|
Malo sam toga gledao s ovog popisa, uglavnom novije naslove. The Love Witch je baš poseban, pogotovo je zanimljiva cijela priča iza filma i trud Anne Biller. Moram napokon pogledati njen debi, Viva. Nova Suspiria mi je jedan od najdražih filmova u zadnjih nekoliko godina i baš me zadnjih dana hvata gušt za ponovnim gledanjem. Ghost in the Shell sam ponovio pred nekih tjedan dana, fantastično nešto. Uglavnom, imaš dobrih naslova na listi.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
Edited by - Shaner on 30/11/2020 20:05:18 |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 30/11/2020 : 20:36:39
|
Nastojao sam izabrati naslove koji se po nečemu ističu, ili kao začetnici nekog trenda, najglasovitiji prestavnici žanra i slično, nisam bilo što stavljao na listu, nisam htio da na kraju ispadne "mjesec loših filmova" ;) 6 od ovih 30 naslova sam već ranije gledao.
@ernie: Plavi grom, jedan od najdražih filmova iz djetinjstva ;) |
|
|
vice
stripovi.com suradnik
7310 Posts
Member since 29/06/2005 |
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 01/12/2020 : 13:00:15
|
Dodao sam si na listu Big troubles i Little China jer je na TV programu ovih dana, a to je jedan od zadnjih Carpentera koje nisam gledao (ili se bar ne sjećam da sam ga gledao).
Također sam se sjetio da mora biti bar jedan chrismasploitation, pa sam stavio najbolji Božićni horor, originalni Black Christmas kojeg sam ionako htio ponoviti. Doduše, kad malo razmislim, bilo koji Božićni film je već u startu eksploatacijski, ne mora biti horor :)
|
Edited by - vukozec on 01/12/2020 13:01:34 |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 01/12/2020 : 13:14:18
|
Death vish čovječe... Vildy! "Je li tvoj frend Vildy brži i od ovoga?" "Je, Vildy je najbrži".
Jel' se sjećate te scene? To možda i nije iz prvog dijela. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 01/12/2020 : 13:19:03
|
quote: Originally posted by vukozec
Dodao sam si na listu Big troubles i Little China jer je na TV programu ovih dana, a to je jedan od zadnjih Carpentera koje nisam gledao (ili se bar ne sjećam da sam ga gledao).
Legendaran film! Ja sam ga ponovio prije 2 godine |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
fandango
Senior Member
1612 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 01/12/2020 : 13:37:51
|
Mislim da sam procitao negdje da ce radit remake Velike guzve i da glumi Rock. Moglo bi bit OK. A Carpenter voli da preradjuju njegove filmove jer od toga ide lova.
Nego, lista. Malibu Express. Sybil Danning
|
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 01/12/2020 : 13:42:28
|
Neću vas lagati, Malibu je tu samo zbog Sybil. Mislim da je kod nje ključni x faktor to što izgleda pomalo scary, kao da lomi mladiće ko šibice :) |
|
|
vice
stripovi.com suradnik
7310 Posts
|
fandango
Senior Member
1612 Posts
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 03/12/2020 : 16:54:06
|
Maraton otvoren sa dva kultna animirana uratka.
Superstar: The Karen Carpenter Story (1988.) je prvi film Todd Haynesa, specijalista za subverzivne biografije glazbenih zvijezda (Zlatni baršun, I'm Not There). Superstar je priča Karen Carpenter, američkoj ljubimici koja je umrla u 32. godini života nakon duge borbe sa anoreksijom. Film osim što iznosi njenu biografiju, također dokumentaristički opisuje uzroke i manifestacije te bolesti, te povlaći pitanja o utjecaju strogo kontrolirane obitelji, poratnom konzumerizmu, štovanju kulta hrane i kulturi zabave koja koristi žensko tijelo kao proizvod na psihu djevojke koja živi pod svijetlima refklektora, koju konmtroliraju čitav život tako da se osjeća zarobljeno u vlastitoj koži. Sve to u 43 minute, sa Barbie lutkama kao "glumcima".
Mačak Fritz (1972.) je animirani film Ralpha Bakshija koji je kasnije napravio i animiranu verziju Gospodara prstenova, inspiriran istoimenim stripom Roberta Crumba.. Film se smatra pionirom crtića za odrasle, pretečom Simpsonsa, Family Guya i South parka. Epizodični film danas funkcionira kao razglednica u rane američke 70te: seksualna liberizacija, bitka spolova, droge, race trouble, socijalni nemiri, radikalne političke ideje, nasilje...
Crumb, naravno, prezire film.
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13127 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 03/12/2020 : 18:20:40
|
ja već par dana gledam
ne znam da li da ga prijavim u vestern ili ovamo. prije ovamo, jer, iako to jest indijski vestern, prije spada među ove raznorazne eksploatacijske, premda je u Indiji vjerojatno kult. to je moj prvi bolivudski film haha i mogu vam reći da Indijci malo drugačije shvaćaju filmove nego smo mi navikli. vole plesati i pjevati i sve se to odvija u epskoj dužini (ovaj film traje 3 i pol sata i zato ga gledam već par dana, jer iako volim sve vidjeti, nije to baš tako napeto da bi čovjeka prikovala, ma samo sat vremena, a kamoli 3). dok ne pjevaju, onda postoji kao neka radnja: policajac se neumorno borio protiv razbojnika i tako je priveo jednog opakog. a ovaj se zarekao da će mu se osvetiti, jer njega nijedan zatvor ne može zadržati. i to se, naravno, dogodilo, a ovaj je tip našemu junaku (i tu mi je ovaj film odmah porastao, jer je to totalno suludo, orijentalno rješenje) odsjekao obje ruke. redatelj je vrlo vješto ovo odradio, jer tu stvar saznajemo tek kad prođe pola filma, odnosno skoro dva sata. naš junak uvijek nosi ogrtač i mi nemamo pojma da nema ruke. i tako, odsjekao mu je ruke, pobio obitelj i sad ovaj organizira dvojicu sitnih kradljivaca/bitangi-zlatnog-srca (ovo su zapravo protagonisti) da ga ulove. zanimljivo za pogledati, tko ima živce i otvoren je za razne strane svijeta.
|
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 03/12/2020 : 21:20:15
|
Bollywood, odličan doprinos topicu :)
Ali 3 i po sata, uf. Kakva je muzika? :)
Ima još tih međunarodnih eksploatacijskih pravaca koje nisam ovaj put ubacio na svoju listu. Recimo japanska Kaiju čudovišta, to je tamo glavna tradicija. Pogledao sam jedan nedavno. Ili Turci sa svojim suludim imitacijama koje obično nemaju veze sa originalom kojeg imitiraju. Meksikanci sa onim maskiranim hrvačima itd. |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13127 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 04/12/2020 : 09:51:02
|
napokon sam pogledao do kraja i završni obračun je stvarno ludilo: čovjek bez ruku protiv opakog Gabbara Singha. i onda skače povremeno, kao u nekom kung fu filmu. ali ne radi se tu o akrobatu i majstoru, već je čovjek bez ruku obični debeljko, debeljuškast policajac. nema profinjene tehnike, već udarci sa obje noge iz zaleta. pa udarci glavom. ma vrh. da su napravili normalan film po našim shvaćanjima, a sve to može stati u sat i pol skupa sa pjesmom (jer, ja se ne bih odrekao ove glazbe i pjevanja, nije to nama toliko strano, vukozec. te melodije se mogu čuti i u domaćim varijantama, u kafanama. znači, glazba je super;)), bio bi ovo sasvim pristojan, možda čak bolji špageti. razvučeno je na 3 i pol sata, jer se osnovni tok non-stop prekida sa epizodama prošlosti glavnih likova. kažem, sve je to teška epika, Indijci očito vole, jer im svaki film traje nenormalno kolko vidim.
uskoro gledam i nešto novije indijsko, pa ću javiti je li došlo do bitnih promjena u ekonomiji radnje (duljine su nešto reducirane, tu, oko 2 i pol sata, pa već pomalo ulazi u normalno) |
|
|
Tonto
Advanced Member
8300 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 04/12/2020 : 10:23:13
|
Mačak Fritz (1972.) je animirani film Ralpha Bakshija koji je kasnije napravio i animiranu verziju Gospodara prstenova, inspiriran istoimenim stripom Roberta Crumba.. Film se smatra pionirom crtića za odrasle, pretečom Simpsonsa, Family Guya i South parka. Epizodični film danas funkcionira kao razglednica u rane američke 70te: seksualna liberizacija, bitka spolova, droge, race trouble, socijalni nemiri, radikalne političke ideje, nasilje...
Ja sam ga krenuo gledati jedno tri ili četiri puta u životu. Svaki put bi me film izgubio negdje na pola, prestao bi mi držat pažnju. Mislim da ga nikad nisam cijelog pogledao. |
The less I have the more I am a happy man |
Edited by - Tonto on 04/12/2020 10:24:20 |
|
|
fandango
Senior Member
1612 Posts
Posted - 04/12/2020 : 11:13:56
|
Uf, Bollywood je valjda jedino sto ne mogu gledat. Pogledao sam mozda tri-cetri i nejde. Em su turbo dugi, em kad pocnu plesat pjevat, i onda jos ta ljubavna patetika, malo mi bude previse.
Macka Fritza sam gledao davno, davno, nicega se ne sjecam. Mislim da film ima i nastavak, ako se ne varam, mozda i dva.
|
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 04/12/2020 : 11:29:32
|
Bollywood, odličan doprinos topicu :)
Ali 3 i po sata, uf. Kakva je muzika? :)
Ima još tih međunarodnih eksploatacijskih pravaca koje nisam ovaj put ubacio na svoju listu. Recimo japanska Kaiju čudovišta, to je tamo glavna tradicija. Pogledao sam jedan nedavno. Ili Turci sa svojim suludim imitacijama koje obično nemaju veze sa originalom kojeg imitiraju. Meksikanci sa onim maskiranim hrvačima itd.
Jesi li možda gledao Dunyayi Kurtaran Adam iz 1982, poznat i kao Turski Star Wars? |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38062 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 04/12/2020 : 11:41:49
|
quote: Originally posted by fandango
Uf, Bollywood je valjda jedino sto ne mogu gledat. Pogledao sam mozda tri-cetri i nejde. Em su turbo dugi, em kad pocnu plesat pjevat, i onda jos ta ljubavna patetika, malo mi bude previse.
Macka Fritza sam gledao davno, davno, nicega se ne sjecam. Mislim da film ima i nastavak, ako se ne varam, mozda i dva.
Pokusaj sa ovim. Poucan, lijep, mogao bi se gledati i u skoli, pogotovo za nastavnike/ucitelje, a i roditelje.
https://www.imdb.com/title/tt0986264/
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 04/12/2020 : 12:01:47
|
quote: Originally posted by Zoroasterixx
Jesi li možda gledao Dunyayi Kurtaran Adam iz 1982, poznat i kao Turski Star Wars?
Mislim da jesam, gledao sam turski Star wars ili Star trek, valjda je to to. Sjećam se da svaki put kad se otvaraju električna vrata u svemirskom brodu zvučni efekt je da netko govori "vuuuššššš". |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3463 Posts
Member since 17/02/2014 |
|
BeaGea
Advanced Member
3499 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 04/12/2020 : 13:26:14
|
quote: Originally posted by Tonto
Ja sam ga krenuo gledati jedno tri ili četiri puta u životu. Svaki put bi me film izgubio negdje na pola, prestao bi mi držat pažnju. Mislim da ga nikad nisam cijelog pogledao.
Dok gledaš film ne moraš oponašati glavnog lika ;) |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
vice
stripovi.com suradnik
7310 Posts
Posted - 04/12/2020 : 16:04:39
|
quote: Originally posted by Poli
quote: Originally posted by fandango
Pokusaj sa ovim. Poucan, lijep, mogao bi se gledati i u skoli, pogotovo za nastavnike/ucitelje, a i roditelje.
https://www.imdb.com/title/tt0986264/
Skrećem pozornost i na ostale kinematografije Indije, pogotovo Malayalam, koji je puno bliži japanskoj kinematografiji nego Bollywoodu.
Inače, ima ih nekoliko: Tamil, Telugu, Tulu, Kannada, Malayalam, Tollywood, Bollywood. |
And like that... he's gone. |
|
|
Topic |
|
|
|