forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Što to Bonelli čini Bonellijem?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/12/2020 : 18:04:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by BeaGea

quote:
Originally posted by Zoroasterixx

A što to fali Bonelliju?

Pa odgovorio sam ti...fali mu ono što ima Usagi, duhovnost, višedimenzionalnost, karakterizaciju likova. Isto jedan vrlo lagan strip za čitanje a opet imaš o cemu razmišljati. Pročitas klasični (ima i tu par naslova koji vrijede) SBE i to je to, nemaš o čemu razmišljati. Pročitao si ga, zabavio se i to je to, ideš dalje.

@logo
Ajde pročitaj strip Fotograf pa se javi s razmišljanjima o stripu.

Začudo, Usagi je čak po duhu blizak Bonelliju, makar me inače ne privlače "furry" stripovi.

Jasno, što se razmišljanja tiče, može se razmišljati i nakon pročitanog Mr Noa...

Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4021 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 15/12/2020 : 18:19:58  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

A što to fali Bonelliju?

Pa odgovorio sam ti...fali mu ono što ima Usagi, duhovnost, višedimenzionalnost, karakterizaciju likova. Isto jedan vrlo lagan strip za čitanje a opet imaš o cemu razmišljati. Pročitas klasični (ima i tu par naslova koji vrijede) SBE i to je to, nemaš o čemu razmišljati. Pročitao si ga, zabavio se i to je to, ideš dalje.

@logo

Začudo, Usagi je čak po duhu blizak Bonelliju, makar me inače ne privlače "furry" stripovi.

Jasno, što se razmišljanja tiče, može se razmišljati i nakon pročitanog Mr Noa...

Zato i spomenuo Usagija

U vezi Mr. Noa. Procitao sam par brojeva i kad sam zavrsio epizodu nisam imao neodgovorenih pitanja. Autor je sve objasnio

Strip je bio ok, i nemam se namjeru vracati mu. Ali to nije ono zasto se, u principu, hvatam stripa ili filma. Nema, nista protiv avantura i humora, ali onda neka je na razini Alvara, Halo Jones, Sninkela i Asterixa kod Goscinya. Gustam u preperikama Tonta i Lothara kao gospodina Ipak i Ovdje!

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/12/2020 : 18:24:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

A što to fali Bonelliju?

@logo

Zato i spomenuo Usagija

U vezi Mr. Noa. Procitao sam par brojeva i kad sam zavrsio epizodu nisam imao neodgovorenih pitanja. Autor je sve objasnio

Strip je bio ok, i nemam se namjeru vracati mu. Ali to nije ono zasto se, u principu, hvatam stripa ili filma. Nema, nista protiv avantura i humora, ali onda neka je na razini Alvara, Halo Jones, Sninkela i Asterixa kod Goscinya. Gustam u preperikama Tonta i Lothara kao gospodina Ipak i Ovdje!

Ja se ne sjećam ni nečeg nejasnog nakon pročitanog Usagija?

Kad kažem da se može razmišljati, onda mislim u smislu pretresanja dojmova, ne nekakvog dokučivanja "što je pisac htio reći" (ajde, navedeni Sninkel je primjer za to, ali više u onom wtf smislu)
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4021 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 15/12/2020 : 18:33:56  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Ne zanima me bas pretrsanje dojma, na forumu pratim informacije...

Meni je Usagi toliko bajkovit da stalno mogu razmisljati o njemu. Pa kasnije epizode nejasne dogadaje, iz ranijih epizoda, objasne tak da ima tih nejasnih epizoda.

Jesu li vas prevarili

Edited by - BeaGea on 15/12/2020 18:37:44
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 15/12/2020 : 18:57:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
nimalo čudno da jedna tako uskogrudna i pristrana osoba kao dosada a priori odbacuje bonellija i mister noa, kojega jedan takav pametnjaković nije u stanju spoznati niti pojmiti dalje od (ciničnih) pridjevaka "avanturistički" i "duhoviti" strip. kako bi se uopće jedan takav "stripovski" snob, koji u svaštari tako panično zagovara nošenje maski, uopće mogao pronaći ili shvatiti nollitin strip čiji je nazor i ideologija nesputanosti, slobode, plemenitosti, poduzimanja rizika (uz veličanstvene nagrade i poštovanje koje donosi) u totalnoj suprotnosti sa papagajima i mimozama tipa dosada...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/12/2020 : 19:13:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
da, to sa svaštarom i maskama, sve je to povezano... čovjek čita te znakove, riječi, geste, situacije, dešifrira... dosada je proziran i prazan kao mjehur od sapunice, i sve je to tako kako kažeš, kiky. sve te dosade svijeta su negacija svega životnog i poletnog u MNou. gdje bi takav jedan smrznuti mrtvac mogao čitati MNoa... to je 1 kroz 1: nema što dati, ne može se razdavati, ne može gorjeti, ne želim ga ni vidjeti, ali eto, podnosim ga. još bar da šuti i pokrije se krpom po glavi, to bi bio neki put za tog mrtvaca, d au nekoj budućnosti, jednom bar zajaše...
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 15/12/2020 : 19:18:24  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne zanima me bas pretrsanje dojma, na forumu pratim informacije...

Meni je Usagi toliko bajkovit da stalno mogu razmisljati o njemu. Pa kasnije epizode nejasne dogadaje, iz ranijih epizoda, objasne tak da ima tih nejasnih epizoda.

pali te zec samuraj a Bonelli ne valja?

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/12/2020 : 19:19:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Što se tiče duhovnosti, Usagi ima te japanske duhovnosti, i to je meni zgodno, dok u Bonelliju nema eksplicitno duhovnosti i religije (Magični vjetar ima doduše te indijanske duhovnosti) što ne znači da se i kroz te "naivne avanture" ne prožima određeno viđenje svijeta.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/12/2020 : 19:25:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
usagija ne bih otvorio ni štapom, ali ti svejedno ne vjerujem da tu ima ikakve "duhovnosti".
duhovnost je kad Dana Winters svira u baru Body and Soul, a Mister No cuga viski i gušta. i tisuće takvih trenutaka, razasutih po epizodama, savršeno pogođenih i izgrađenih u raznim situacijama.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/12/2020 : 19:30:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Usagi uopće nije loš strip, makar to nije tip stripa kakav inače čitam
Kad se ukloni površina, čak je slično Bonelliju

Što se tiče duhovnosti, ja sam se namjerno nadovezao na "duhovnost" u eksplicitnom smislu
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4021 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 15/12/2020 : 20:09:33  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Što se tiče duhovnosti, ja sam se namjerno nadovezao na "duhovnost" u eksplicitnom smislu

I nikad ne znaš gdje će ga odvesti put, ima sto kombinacija raspleta i sve imaju smisla!

@wood
To je ono zbog cega mi je Usagi vrh. Jednostavno strip ima bezbroj raspleta, filozofija koja mi se jako sviđa.

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/12/2020 : 20:22:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

I nikad ne znaš gdje će ga odvesti put, ima sto kombinacija raspleta i sve imaju smisla!

@wood
To je ono zbog cega mi je Usagi vrh. Jednostavno strip ima bezbroj raspleta, filozofija koja mi se jako sviđa.

Sad je izgledalo kao da sam branitelj Usagija, no iako sam rekao da je dobar strip, ne slažem se da je nešto posebno bolje od Bonellija

Eto, uzmi si Magičnog vjetra, tu imaš eksplicitno indijanske magije i duhovnosti
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4021 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 15/12/2020 : 21:04:03  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
Nije samo bitno cega ima, nego na koji je nacin prikazano kad su stripovi u pitanju.

Jesu li vas prevarili
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2374 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 15/12/2020 : 21:13:25  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
BeaGea je definitivno pogriješio sa zekom samurajem. Kao da dođe u birtiju punu cajkaroša i počne tvrditi da je Nina Badrić prava umjetnost.. ajde, da je spomenuo Torpeda, tu bi se bar zamislili jer je Torpedo surov. Ili Krakena, koji opet nije bešćutan kao Torpedo, a i bavi se višim pitanjima.

Ali i ja volim ponekad pročitat i Usagija.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 15/12/2020 : 21:48:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

BeaGea je definitivno pogriješio sa zekom samurajem. Kao da dođe u birtiju punu cajkaroša i počne tvrditi da je Nina Badrić prava umjetnost.. ajde, da je spomenuo Torpeda, tu bi se bar zamislili jer je Torpedo surov. Ili Krakena, koji opet nije bešćutan kao Torpedo, a i bavi se višim pitanjima.

Što je Kraken?

Zato sam i rekao da je Usagi sličan Bonelliju, jer on promiče te klasične vrline kao hrabrost, odanost, čast itd. Torpedo je nešto sasvim drugo.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/12/2020 : 07:25:15  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by lwood

quote:

quote:

quote:

quote:

Takav način života je na duže vrime neodrživ. Ne moš ti živit isto kad imaš 20 i 40 godina. Organizam bi jednostavno trokira.

Kako tko, neki su veseljaci i sa 60 godina

nema tu kako ko,ne moš se ti opijat ,drogirat, pušit itd 10 godina u komadu bez posljedica. Mislim moš u nekim blažim oblicima al kad jednom otkažeš adio.

Poznavao sam čovjeka koji je umro sa 80 godina, a pio je i pušio svakodnevno, tako da nema tu čvrstih pravila.

Mr No se ne mora bojati gladi, jer uvijek može brati banane i kad mu je novčanik prazan.

ja san poznava one šta su umrli s 40 . Znam i one šta puše već toliko. Poanta je u nabrijanosti. Ako ti uzimaš sve šta moš u luđačkim količinama organizam će pa pa. Da sad pokušan živit sedmicu dana kako san živija 99.te kad san ima 22 godine u najmanju ruku bi završija u bolnici. jebeš ti to šta se neko napija kad ode na pir ili tako nešto. Ja pričam o načinu života,kad te totalno boli kita.

I ja pričam o takvom načinu života, no ne bih o tome nastavio jer nije tema koliko čovjek može pušiti ili piti. Jozzinelli je spomenuo da je Mr No životni stil autodestruktivan, ali nije mislio samo na njegovo cuganje, nego nemar prema budućnosti.

naravno,svaku tvar koju unosiš u organizam djeluje na njega,ovako ili onako. A samim tim utječe i na fizički , psihički, duhovni život jedinke.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/12/2020 : 07:27:11  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Torpedo je vrh ali nije za svakoga.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 16/12/2020 : 08:25:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Torpedo veze nema s Bonellijem, Torpedo je anti-Bonelli.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/12/2020 : 08:32:38  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Torpedo veze nema s Bonellijem, Torpedo je anti-Bonelli.

nema,ali je svejedno vrh

Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2374 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 16/12/2020 : 09:38:12  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Što je Kraken?

Od Berneta i Segure, dosta davno ga je izdao Bookglobe.. sjećaš se? Slično kao Torpedo, integral magazinskog stripa s epizodama od po 8, 10 stranica. Radi se o policajcu koji patrolira kanalizacijom golemog megapolisa. Kanalizacija je golema, cijeli jedan svijet tunela, sjena, sluzi, smrtonosnih vrtloga. Po njoj lutaju odbačenici, izoblečinici, gangsteri, polusvijet ali ponekad i kakva dobra koka.. i naravno kraken, strašan i nedokučiv. On je kao neki slijepi podzemni bog tog svijeta koji se samo ponekad ukaže.

Dobar je Kraken, nepravedno zanemaren. na početku su priče jeftini horror ali kasnije postaju bolje. Nije ciničan kao Torpedo, Torpedo je baš nihilističan, a Kraken je skoro klasičan, samo zna bit opor.

Bernetu je taj svijet fantastično legao. Izobličeni likovi, čudne sjenke.. divota za gledat.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 16/12/2020 : 09:54:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Ne znam to, ali mislim da sam vidio jednom recenziju.

Znači, nije nihilističan, ali je "hardcorea", za razliku od Nine Badrić...ups, Usagija
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2374 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 16/12/2020 : 10:15:20  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ne znam, teško je to razlučiti. Usagi je sav onako krznat, paperjast i dobroćudan. U njemu duh samuraja definitivno nije predstavljen kao nešto rigidno, nego kao snaga i obzir. Tako je na površini. Ali realno, Usagi je pobio više ljudi nego Torpedo i Kraken zajedno. Jest da su oni to svi i zaslužili, ali i Torpedove žrtve su najčešće drugi nitkovi..

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 16/12/2020 : 10:28:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Bah...kad bi se išlo brojati koliko je koji junak pobio negativaca, tek bi Bonelli tu dospio do ogromnih cifri. Zagor i Tex Willer prije svih.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 16/12/2020 : 10:33:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Kad se već spominje izraz "hardcore", eto da potegnem jednu usporedbu - svi znaju da je od bonellijevaca Tex Willer najviše "macho" - ne pokazuje osjećaje, nema neke unutarnje dvojbe, stvari rješava šakom i pištoljem itd. Nije mu strano ni maltretiranje zarobljenika, iako tu rijetko ide previše daleko. I Zagor ima neke takve momente, makar je s druge strane balansiran time da kod Zagora ima više onih "nisam ga htio ubiti" ili "nisam htio da ovako završi" momenata.

S druge strane, ne sjećam se da bi Tex ikada bio grub prema ženi, da bi neku negativku pljusnuo npr. Naravno, možda ima takvih momenata, ali se ne mogu sjetiti. Dok je s druge strane Torpedo isto macho lik, ali bez ikakvog morala, a njegov odnos prema ženama bi da je riječ o filmu zaradio x rejting.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/12/2020 : 11:14:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
kod mene je ovakva situacija:

1. znam što je vrh, što je dobro, najbolje i što želim čitati = to je uglavnom bonelli u onom smislu koji sam naveo - probrane stvari, klasici

2. to mogu pretresati na različite načine, nalaziti i greške, mane, slabosti, ali u osnovi to ništa ne mijenja na konačnoj presudi: to je nešto kao da priznaješ plemenitost i neprijatelju s kojim se boriš na život i smrt

3. SVE OSTALO se dočeka NA NOŽ. zahtjev je tu već oporiji, čvršći, hardcore i samo ono što se pročisti kroz mljevenje i žrvanj i tako se izbori za status, samo to onda može ući u stavku 1
recimo, to je ove godine učinio Toppi. a priori sam ga dočekao na nož, mislio da je sranje, glupost, pogotovo Solitudinis morbus s tim bezveznim naslovom, da je to još jedno tupljenje o morbidnosti i ostalim tzv. autorskim glupostima... a onda se pokazalo da je to nešto baš dobro, baš ono što tražim kroz vesterne izvan Amerike... da su to putovanja u egzotične krajeve, rubovi svijeta i vizije života, ukratko, da je to to... a još je dodatnu dimenziju dalo da sam te priče čitao djeci, da su pozorno slušali i pratili te kratke pričice o Aboridžinima i ovome i onome. tako se je Toppi instalirao u stavku 1, premda nije zasjenio MNoa itd.

4. postoje stvari koje ne bih dirao ni štapom. tu spadaju nebrojene gomile, usagi, maus, ženski strip na balkanu, lulu, oslobođena, superman, batman i tako nadugačko i naširoko... to meni ne treba, a priori znam da je teško sranje, glupost, za bokce, nazovi kakogod hoćeš. jednostavno sam previše određen čovjek a da bi mi netko mogao ponuditi tu robu za sirotinju.

5. postoji također gomila stvari koje bih mogao čitati, ali je nepotrebno. tu opet spadaju nebrojene gomile, tipa Katanga, NN, praćenje Texa, Aster Blistok i bla bla. to su prosječnjaci, bezveznjaci, licitarska srca koja se mogu i ne moraju čitati, jer su nebitna, obična koruza i to je ono što se preraste, ako se nešto uopće preraste. to se čita kada je čovjek mileni, ili zlatna generacija, fan, u fanovskom modusu, u osnovi dečkić, bokček, uredan, uredno nosi masku, lajka, pere si auto u autopraoni...
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.37 seconds. Snitz Forums 2000