Author |
Topic |
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 25/12/2020 : 17:16:39
|
Ispada da je Vidal izmisljen, o njemu se nists ne moze naci na netu. A prevodom recenzija sa francuskog, saznao sam da je ona izlozba (ili dve, u Parizu i Barseloni) koja se spominje u pogovoru, zaista odrzala. Ispada da su Zidrou i Oriol iznajmili dve galerije u dva grada, u saradnji sa nekim Spancem, i organizovali Balaguerovu izlozbu, ali posto on ne postoji, na zid su okacene lazne Balaguerove slike koje je naslikao Oriol. Poslednja strana prikazuje valjda tu izkozbu? A citav strip nije posveta Balagueru vec (stripovski sporednom liku) Joaquimu Miru, koji je navodno zapostavljen u Francuskoj, pa su ga tako priblizili Francuzima. Ovo sam iskopao preko loseg gugl translejta tako da me ne drzite za rec. Ako je sve to tacno, onda je rec o sasvim nesvakidasnjem i revolucionarnom pristupu stripu. |
|
Edited by - Jocko on 25/12/2020 17:19:01 |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 28/01/2021 : 06:30:59
|
Ovo je moj drugi susret sa Zidrouom. Prvi je bio Lijepo putovanje koji mi je bio jako dobar, a ovaj strip mi je jos bolji. Ovde nema velikih obrta ili neocekivanih iznenadjenja, vec jedna potpuno pravolinijska jednostavno ispricana prica ali tako atmosfericna (najvise zahvaljujuci crtezu Oriola) da bukvalno ,,usisava" u strip. Atmosfera magijskog realizma, erotike, patnje umetnika, muze, kurve, kafanice, alkohol... Sjajno ispricano a na tako malo strana. Kada smo skapirali foru u stripu, uplasio sam se da ce kraj biti mlak ili patetican medjutim Zidrou je to odradio vrlo poetski. Preporuka!
9/10 |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3299 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 21/06/2021 : 14:53:31
|
Zidrou mi je generalno slab, ali ovde sem crteža nemam baš ništa pozitivno da kažem. Među najslabijim Fibrama koje sam pročitao. |
|
|
Chui
Senior Member
1118 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 06/01/2022 : 20:40:09
|
Meni se ovo jako svidjelo, super mi je ideja kako je prikazan nestanak mladog slikara, spoj mistike, krimića, emocije i umjetnosti. Crtež oduševljava isto. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11872 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 11/01/2022 : 00:51:08
|
quote: Originally posted by Chui
Meni se ovo jako svidjelo, super mi je ideja kako je prikazan nestanak mladog slikara, spoj mistike, krimića, emocije i umjetnosti. Crtež oduševljava isto.
Potpis! |
|
|
naker
Advanced Member
4718 Posts
Member since 05/06/2020 |
Posted - 24/03/2022 : 22:47:44
|
Veliki sam fan slikarskog pristupa stripu i ovo delo je pravi slatkiš za oči, stoji poređenje sa Pradom. A ta ideja da lepa devojka kao muza može inspirisati muškarca da stvara umetnička dela je tematika koju uvek mogu pročitati. Slika Dorijana Greja mi je jedna od omiljenih knjiga i nadrealni momenti u stripu su me podsetili na to delo, ono što se slika na platnu ostavlja otisak i menja i samu sadašnjicu, slika je ogledalo duše umetnika.
Dobar strip, mada iskreno moram priznati da me je Jocko u potpunosti izbacio iz koloseka svojim komentarima, zar su autori stvarno izmislili slikara za potrebe stripa? Koji mindfuck Prvi put čujem za tako nešto, stvarno unikatno. |
|
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 25/03/2022 : 04:09:49
|
Ja naivan ko francuska sobarica, mislio da je rec o romansiranoj biografiji do tada skoro nepoznatog slikara, na foru magijskog realizma (nesto kao Vinsent i Van Gog Gradimira Smudje), medjutim prc Zidrouu je fora bas uspela (bar sto se mene tice) i daje jednu potpuno novu dimenziju stripu. Ali realno svet je iznedrio toliko manje poznatih i nepoznatih slikara, da je jedan Vidal Balaguer mozda stvarno nekad negde hodao kuglom i slikao modele (koji nestaju...) |
|
|
|
Jazzbina1
Starting Member
39 Posts
Member since 19/12/2021 |
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6211 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 02/04/2023 : 22:32:48
|
Dobro. Ukleti slikar, patološki vezan na svoje radove (ima par strip crtača sa sličnom manom) koji kad naslika nešto na platno to nestane. Njegovi financijski problemi, istraga o nestaloj muzi, a sve to prepričava jedan od najpoznatjih katalonskih slikara, Miro. Lijepo vođena priča , dobra ideja i izvedba. Šteta samo što strip nije duži.
Crtež odnosno slikarska tehnika sjajno paše..ima dobrih kadrova Barcelone na prijelomu stoljeća, pa "završenih" slika. Naslovnica top. |
Bond.James Bond. |
|
|
Topic |
|