forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 GOLCONDA / DURANGO #1 (epizode 1-4)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 30/12/2020 : 06:38:22  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
Razumem ja sve te priče i uostalom nisam ja bacio ni drvlje ni kamenje na Golcondu, veoma ih cenim, samo sam eto izneo nešto što mi je onako skrenulo pažnju, prvi put što se njih tiče.
No, ostaje činjenica da je uprkos svemu za dosta kupaca u Srbiji ovo izdanje ipak malčice skupo i biće teško rasprodati i ovakav tiraž, u tome je stvar (sem ako se van Srbije ne pokaže neko baš jače interesovanje).Najmanje sam tu ja bitan, jedan serijal za mene, manje-više, a na kraju verovatno ću i kupiti strip početkom leta kada manje toga izlazi pa mi neće biti problem ni puna cena.
Dakle, ako stvari već stoje tako i ako su recimo prava skuplja za ovaj strip, postavlja se onda pitanje svrhe pokretanja istog (a nije da već nemamo stripova sa sličnom tematikom koliko hoćeš).

Ispada po nekim komentarima da manji tiraž rešava sve probleme, ali nije baš tako, pogotovo u Srbiji.Cena, laka dostupnost, popularnost nekog stripa van uobičajenog kruga kolekcionara, zatim prezasićenost nekom tematikom (recimo Durango po tom pitanju ima žestoku konkurenciju) itekako igraju ulogu.
Neki strip se neće prodati čak ni sa veoma povoljnom cenom.Evo recimo već se polako vidi da Magični Vetar ide slabije u odnosu na Juliju i Priče, mislim da će se u narednom periodu to još više ocrtavati.I o tome sam svojevremeno pisao kada je bila vest da će serijal biti pokrenut.

I neko je spomenuo Formu B ovde, ja ih spomenuo nisam, niti mislim da bi oni trebali da budu reper po bilo čemu, no iskreno njihovo delovanje me fascinira jer ne znam kako im se sve to uopšte isplati s obzirom na jako mali broj njihovih rasprodatih izdanja.

Što se tiče Darkwooda, oni su krenuli odlično, no njihov najveći problem je bio taj što su slušali raznorazne glasne kolekcionare, obično dubljeg džepa koji su mislili da ako nešto paše njima, ima da paše svima.A naravno da to nije slučaj, daleko od toga.

Mislim da je najveći problem za izdavače danas kada hoće da budu previše raznoliki i da se umile svima po pitanju pokretanja serijala koji se sviđaju te nekom Peri, te nekom Žiki, te nekom Lazi.Na kraju, eto danas smo u situaciji da ima sve manje onoga iz sveta stripa što na ovim prostorima nije objavljeno, ali je zato puno, puno manje toga završeno.

P.S. - Niko da se oglasi po pitanju dužine promotivnog perioda i distribucije izdanja Golconde van Beograda.Ako je promotivni period već toliko kratak, distribucija mora da ide brzinom svetlosti kao podmazani švajcarski sat.A to nije slučaj.Ja recimo nisam budala pa da kupujem na primer Juliju ovde u Novom Sadu nakon isteka promo perioda kada uglavnom stižu Golcondini stripovi.Naručujem iz Beograda, ali s obzirom na tempo izdanja, to moram često da radim, naravno plaćam poštarinu svaki put.Gledam da to spojim sa kupovinom hrvatskih izdanja kada stigne uvoz, no obično nemam potrebu da to radim toliko često.Dakle, postoje tu problemi.

Edited by - maelstrom on 30/12/2020 07:01:03
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40320 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 30/12/2020 : 07:25:19  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
OK, da ne poredimo Asteriksa zbog tiraza (iako su prava verovatno mnogo skuplja nego za Duranga) ali mozemo uzeti brdo Darkwoodovih izdanja. I Darkwood nije propao zbog male cene vec zbog Happy sexa, Valentine, Pinokia i slicnih sranja koje kupi 3 coveka.

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 30/12/2020 : 07:42:27  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sawitch

OK, da ne poredimo Asteriksa zbog tiraza (iako su prava verovatno mnogo skuplja nego za Duranga) ali mozemo uzeti brdo Darkwoodovih izdanja. I Darkwood nije propao zbog male cene vec zbog Happy sexa, Valentine, Pinokia i slicnih sranja koje kupi 3 coveka.

Upravo tako.I dodao bih povezano na to da nije propao ni zbog većih tiraža, na početku su mu i oni išli kao alva.
Ali znamo da je ovde u Srbiji bilo i izdavača sa manjim tiražima, pa su propali, da ih ne nabrajam sada.

Edited by - maelstrom on 30/12/2020 07:43:20
Go to Top of Page

koze123
Average Member

932 Posts

Member since 05/11/2018

Posted - 30/12/2020 : 08:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Send koze123 a Private Message  Reply with Quote
"Sranja" poput Pinokija su rasprodata, a "ziceri" poput Ken Parkera, Špageta i sl. su još uvek itekako dostupna i nedovršena. Nisu stvari tako jednostavne, a i siguran sam da nije razlog ovakve DW situacije to što su imali širok asortiman stripova.
Go to Top of Page

kraljstribor
Starting Member

Croatia
55 Posts

Member since 02/09/2019

Posted - 30/12/2020 : 09:07:03  Show Profile Show Extended Profile  Send kraljstribor a Private Message  Reply with Quote
Da, Pinokio je odličan strip i zasluženo rasprodat. A Durango sam pročitao privju i svidio mi se. Uzimam ga sigurno kad se pojavi u Splitu kod Colomba - no s obzirom na trenutnu situaciju ko zna kad će to biti. Sporo se vuku nova izdanja do mora... :(
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 30/12/2020 : 09:14:12  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
Razloga sigurno ima više, ali raširenost na sve strane jeste sigurno jedan od njih.
I povodom tog izvikanog tiraža, Darkwood ga je za neka izdanja vremenom smanjivao, dakle, posle je bio manji, a ionako nije bio isti za sve stripove u startu.
Eto Čarobnoj knjizi veći tiraži ne smetaju, a nije ni kod njih isto za sva izdanja.Naravno i oni su imali pogrešnih poteza i procena, ali su zato od nekih izdanja na vreme odustali i nastavili da guraju ono što ide.I rekao bih da iako imaju veći broj izdanja (što kod njih može da se malo više razume jer su veća firma) ne šire se toliko u smislu potpuno različitih žanrova i pravaca, na primer nema Mangi i sličnih stvari, uglavnom su tu poznatiji Francuzi, superheroji i Bonelli, a ostalog ima tek toliko da ne preteraju.

Inače, Ken Parker je kod Darkwooda krenuo kasnije, kada su kola već krenula nizbrdo i ko je bio pametan, mogao je dobro da proceni da ne uzima to, pogotovo jer je bila alternativa od Strip agenta.I opet, u početku je bilo solidno interesovanje.Špageti braća nisu nikakav zicer, znamo da nas je svojevremeno Markos iznenadio tim stripom, stoga kome je to odgovaralo uzeo je upravo od Fibre.Možda nama forumašima taj strip jeste odličan, ali široj populaciji toliko i nije da se pored Fibrinog rasproda i Darkwoodov tiraž.

Edited by - maelstrom on 30/12/2020 09:18:38
Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member

2374 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 30/12/2020 : 10:13:30  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
quote:
Originally posted by maelstrom

quote:

Upravo tako.I dodao bih povezano na to da nije propao ni zbog većih tiraža, na početku su mu i oni išli kao alva.
Ali znamo da je ovde u Srbiji bilo i izdavača sa manjim tiražima, pa su propali, da ih ne nabrajam sada.

Valentina je "sranje???!!!

Edited by - vronski 3 on 30/12/2020 10:13:48
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26835 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 30/12/2020 : 10:20:22  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ko misli da se triba prodat cijeli tiraž da bi izdavač zaradija živi u teškoj zabludi.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2658 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 30/12/2020 : 10:34:23  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Ko misli da se triba prodat cijeli tiraž da bi izdavač zaradija živi u teškoj zabludi.

Razvej onda tu zabludu. Otvori im oči.

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Unngenant
Junior Member

Serbia
397 Posts

Member since 28/02/2012

Posted - 30/12/2020 : 10:37:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Unngenant a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nije tačno...propali su jel su se razmahali sa serijalima a one jednopucima. Prosta računica, licenca za navedene je smešna dok za druge nije...

A da ne govorim da taj Pinokio je bolji od većina iz hajpovanih poznatih izdanja koje na kraju nije dovoljan broj kupio a ovde btw se seku vene za njima..
Go to Top of Page

SPQRoma
Average Member

Italy
938 Posts

Member since 30/06/2015

Posted - 30/12/2020 : 11:56:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit SPQRoma's Homepage  Send SPQRoma a Private Message  Reply with Quote
quote:

Inače, Ken Parker je kod Darkwooda krenuo kasnije, kada su kola već krenula nizbrdo i ko je bio pametan, mogao je dobro da proceni da ne uzima to, pogotovo jer je bila alternativa od Strip agenta.

Pa prvo je krenuo DW, pa tek onda SA. Kako je neko mogao da zna kad krene da kupuje DW da će ga izbaviti SA? U svakom slučaju, Ken i da je nastavio svoje HC izdanje, koje je miljama ispred SA, ubijeđen sam da bi ga većina koja je kupovala do tada, nastavila kupovati uprkos SA izdanju.

Nego, skrenusmo s tebe. Kupite strip, podržite izdavača, uživajte u njemu i to je to. Kome se ne sviđa i/ili nema love, jbg, biće za nešto drugo.

HOKA-HEY
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 30/12/2020 : 12:17:19  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by SPQRoma

quote:

Inače, Ken Parker je kod Darkwooda krenuo kasnije, kada su kola već krenula nizbrdo i ko je bio pametan, mogao je dobro da proceni da ne uzima to, pogotovo jer je bila alternativa od Strip agenta.

Pa prvo je krenuo DW, pa tek onda SA. Kako je neko mogao da zna kad krene da kupuje DW da će ga izbaviti SA? U svakom slučaju, Ken i da je nastavio svoje HC izdanje, koje je miljama ispred SA, ubijeđen sam da bi ga većina koja je kupovala do tada, nastavila kupovati uprkos SA izdanju.

Nego, skrenusmo s tebe. Kupite strip, podržite izdavača, uživajte u njemu i to je to. Kome se ne sviđa i/ili nema love, jbg, biće za nešto drugo.

Ma jasno je to, nisi najbolje razumeo moj post.Napisao sam da se tada već moglo uočiti da Darkwood ide silaznim putem i da Ken neće potrajati, zato nisam ni hteo da ga kupujem kao ni kasnije Tintina.A onda se još pojavilo i konkurentno izdanje koje je razvejalo sve iole moguće dileme.

Slažem se, otišli smo malo predaleko, ništa ovde nije niti dramatično niti smak sveta, cena je po mišljenju nekih od nas malo veća, što nije tako strašno jer je izdavač inače odličan i poznat po ok cenama.

Jedino je malo veći problem po meni kratak promotivni period i sporija distribucija.

Edited by - maelstrom on 30/12/2020 12:20:55
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 30/12/2020 : 12:18:54  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
Inače, da dodam još samo ovo, nije poenta u Pinokiu, Sawitch je njega usput napomenuo, ali verujem da to nije bila poenta njegovog posta, promašenih izdanja Darkwooda je bilo dosta bez obzira na to što Pinokio nije među njima.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 30/12/2020 : 13:12:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Došli su im glave serijali i nenormalno širenje na sve strane. A ne neki promašena izdanja. Problem je bio što su svaki požar gasili novom vatrom. U svakom trenu su imali na desetine ongoing serijala. Nikakav Pinokio i slično nisu krivi. Sutra naprasno da, daleko bilo, Fibra, ČK, Komiko, Makondo, Golconda zatvore radnju imaće nezavršenih serijala 5-6 komada max, neki ni toliko. DW ih je imao 50.
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11521 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 30/12/2020 : 13:45:51  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Lepo ovo izgleda.
Još jednom bravo za Golcondu.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21132 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 30/12/2020 : 13:57:57  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
malo oftopik (u vezi Pinokia,koji mi je u hiljadama pročitanih stripova u dvadeset najboljih,možda čak i u deset):
jako mi je drago što savić ide stopama mnogih od nas i otkriva polako stripove van Bonelija,da ne kažem nešto ozbiljnije; sigurno doživljava onaj osećaj kao kad smo kao klinci otkrivali razne junake poput Bleka,Marka,Zagora... kasnije Dilana,Kena,Bluberija,Asteriksa,ovog,onog.

Ali kao i većina nas,i dalje je u tom nekom mejnstrimu - ali doći će vreme kad će i tu prokinuti,pa provaliti neke avangardnije naslove,među kojima je i Pinokio;joj kako će se tad posipati pepelom za neke izgovorene stvari.

A kad se dotičem Pinokija,znate šta je kod njega najčudnije - što ga ni Markos ne "vari"! Jesam li u pravu Šunjiću Markane?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10357 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/12/2020 : 15:46:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Anto, stavljaš u istu ravan Markosa i sawitcha u smislu razumijevanja kvalitete stripa?

Sve dalje si od Ralpha Azhama u Fibrinom izdanju.
Go to Top of Page

vronski 3
Senior Member

2374 Posts

Member since 10/01/2014

Posted - 30/12/2020 : 16:52:57  Show Profile Show Extended Profile  Reply with Quote
Evo i najave za Duranga...

https://www.glas-javnosti.rs/kultura/durango-je-dojahao-prvi-tom-kultnog-francuskog-vestern-stripa-u-srpskom-izdanju-1015

Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10357 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/12/2020 : 20:22:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vronski 3

Evo i najave za Duranga...
https://www.glas-javnosti.rs/kultura/durango-je-dojahao-prvi-tom-kultnog-francuskog-vestern-stripa-u-srpskom-izdanju-1015

Jel' to opet kolegica piše?

U Durangu ima nasilja koje nije za djecu, trebao si je upozoriti.
Go to Top of Page

Pajtos
Advanced Member

Sierra Leone
4678 Posts

Member since 28/07/2008

Posted - 30/12/2020 : 21:39:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Pajtos a Private Message  Reply with Quote
@maelstrom
U pravu si 100%, strip je skup, nema potrebe da se pravdaš za svoje mišljenje.
I ja uzimam dosta izdanja od Golkonde,a uzimam i gomilu drugih strip izdanja, ne tera me niko naravno, ali ne libim se da kažem kad je nešto skupo.
Generalno, strip je precenjena roba, ali to nam je što nam je.
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2704 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 30/12/2020 : 21:54:22  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
quote:

I povodom tog izvikanog tiraža

Evo i ja nisam dobro razumeo tvoj post. Ali verovatno u nekom paralelnom univerzumu izlazio SA pre Dw, i kao po obicaju pametan je onaj ko misli kao ti a ovi drugi nisu. U tom tvom malom univerzumu.

A naklada nije "izvikana", ona igra najvecu ulogu oko formiranja cene...i tesko je porediti sa Ck naslovima koji idu na 1000+, a ne daj boze usporedjivati sa Natanom Neverom.
Go to Top of Page

zare80
Average Member

Serbia
586 Posts

Member since 22/09/2008

Posted - 31/12/2020 : 06:17:35  Show Profile Show Extended Profile  Send zare80 an AOL message  Send zare80 a Yahoo! Message  Send zare80 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Pajtos

@maelstrom
I ja uzimam dosta izdanja od Golkonde,a uzimam i gomilu drugih strip izdanja, ne tera me niko naravno, ali ne libim se da kažem kad je nešto skupo.

Slazem se, HC biblioteka strip jeste skup generalno, ali zavisi i sta dobijes i sta zelis. Ako hoces jeftino onda kupujes kiosk strip na VC papiru i stampi 😀. I naravno izbegavas Obojeni program. Svuda u svetu su cak i vece cene od ove za slican broj strana. Ali potpuno podrzavam, za iste ove pare kupim zimsku jaknu detetu na novogodisnjem popustu, pa ako poredis sa time, samo CK i DW sa sadasnjim popustima da isprazni magacine nije skup. A i to je pitanje, ljudima koji nisu kolekcionari mislim da je i Asterix sa najvecim popustom skup i to je isto razumljivo

Cenu po meni moras formirati na osnovu tiraza i koliko mislis da ce se prodati, pa ako se tu zeznes, sam si kriv. Ocigledno je procena da nema vise od nekog malog broja sigurnih kupaca i to prati i cena. A da se ne lazemo, ipak je CK mnogo veca masina, sa ociglednom vecim pokricem u slucaju da nesto ne prodje kako je zamisljeno.
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 31/12/2020 : 06:17:57  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by john connor

quote:

I povodom tog izvikanog tiraža

Evo i ja nisam dobro razumeo tvoj post. Ali verovatno u nekom paralelnom univerzumu izlazio SA pre Dw, i kao po obicaju pametan je onaj ko misli kao ti a ovi drugi nisu. U tom tvom malom univerzumu.

A naklada nije "izvikana", ona igra najvecu ulogu oko formiranja cene...i tesko je porediti sa Ck naslovima koji idu na 1000+, a ne daj boze usporedjivati sa Natanom Neverom.

Za takve teško iskompleksirane likove poput tebe koji jedinu utehu i potrebu za nekim priznanjem traže u piskarenju preko interneta, hvaljenju kako imaju puno para i vređanju i provociranju drugih, a u suštini se srame toga ko su i šta su, svakako sam doktor svih mogućih nauka.
Znam samo da je živeti u tvom univerzumu pravi mali pakao, nije ti sigurno lako kada se budiš svaki dan.
Na takve "persone" poput tebe neću da trošim više nijedno slovo.

Edited by - maelstrom on 31/12/2020 06:19:45
Go to Top of Page

maelstrom
Senior Member

1262 Posts

Member since 21/12/2010

Posted - 31/12/2020 : 06:23:46  Show Profile Show Extended Profile  Send maelstrom a Private Message  Reply with Quote
quote:

@maelstrom

Izem ga Pajtose, vidiš da je izgleda zabranjeno tako nešto i pomisliti, kamoli napisati, odmah skače armija drvenih advokata kojoj je samo cilj da ih neko potapše po ramenu nakon što se duboko uvuku jer su nesigurni u sebe i u suštini duboko nezadovoljni svojim životom jer ih u realnosti, a ne preko interneta, niko živ ne zarezuje.

Ovaj forum je zaista dno dna, bukvalno ti ništa nije dozvoljeno da napišeš što nije duboko uvlakačka retorika i što se ne uklapa sa tendencijom krda i to krda koje samo preko interneta ima neku svoju svrhu.

Edited by - maelstrom on 31/12/2020 06:27:29
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 31/12/2020 : 06:48:39  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

@maelstrom

Svako je u pravu 100% ako govori u ime sebe i svog novčanika. Ili kupi ili nemoj, niko te ne tera i niko te nista ne pita. Ako moras nesto da kazes, reci da TI JE skupo, da TE ne zanima. To pravdati poredjenjem sa stripovima a5 formata, crno-bele stampe i drugog tiraza je u najmanju ruku smesno i odise sasvim drugim namerama od pukog kritikovanja cene, pogotovo ako je tako ucestalo i strastveno kako maelstrom servira ovde, gde ce da se rasproda i stoti reprint Zagor priča i pride dosegne cene nekoliko hiljada kuna na aukcijama mesec dana posle.

Mozda on nema lose namere, ali ovde, gde svi pisemo vec neko vreme, kada naglasavas nesto negativno oko nekog izdanja, treba da pazis na ton onoga sto pises jer moze lako da ispadne nesto na sta ce se samo tebi da se zameri.

Mene je zavir ubedio. Novčanik će rado da podnese žrtvu.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000