forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka 46 - Sedam života kopca
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

naker
Advanced Member

4670 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 01/01/2021 : 19:09:11  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Ja sam uzeo svoj primerak kada je Fibra uradila reprint
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10390 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 01/01/2021 : 19:12:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Pa ovde je prvi tom izašao pre dva meseca, pretpostavljam da je nekima lakše tako da izdvoje novac nego odjednom punu cifru. Imam Fibrino izdanje, ali svakako da ovaj strip je zasluživao da ga i ovde objave kako zaslužuje.

Imate li vi ČK izdanja u knjižnicama?
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4670 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 01/01/2021 : 19:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Ima, prošle godine otkupljeno oko 60tak naslova
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10390 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 01/01/2021 : 19:59:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Pretpostavljam da se onda mnogi po prvi put tako upoznaju sa ne baš jeftinim stripovima.

Što se mene tiče knjižnica mi puno pomaže oko odluke za kupnju Fibrinih izdanja.
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6295 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 02/01/2021 : 09:57:50  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Pretpostavljam da se onda mnogi po prvi put tako upoznaju sa ne baš jeftinim stripovima.

Što se mene tiče knjižnica mi puno pomaže oko odluke za kupnju Fibrinih izdanja.

+1

Samo sam ja odustao ove godine i od knjižnice.
Zbog korone su uveli pravilo od max ljudi unutra, a stripova ima samo u glavnoj gradskoj knjižnici (čitaj onoj u kojoj je najveća gužva) pa sam odustao, nemam volje čekat u redu.
Ali kad se normalizira sve opet, knjižnica mi je super stvar.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2301 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 02/01/2021 : 11:17:10  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
E da, vezano za strip: nikad nisam.shvatio kojih je to 7 ptica u igri. Pretpostavljam: Ariana, Henri, stari kobac, ali tko još? Mladi kralj? Brat? Onaj bradonja? Arianin otac??
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4670 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 02/01/2021 : 21:25:26  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Malo ti je ispretumban redosled i jedna 'tica je višak
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2301 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 03/01/2021 : 17:33:32  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Samo sam nabrojao likove kojih se sjecam, nije da mi je skroz jasno koja je bila njihova uloga. Ako su oni bili samo likovi u đavovovoj priči onda ok, ali ako je đavao imao neki veliki plan koji su oni morali izvršiti onda nisam shvatio što bi to bilo.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4670 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 03/01/2021 : 19:19:50  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Poslednje dve stranice stripa objasne mnogo toga, nije ovo unastoria ne brini
Go to Top of Page

Aco
stripovi.com suradnik

Slovenia
6206 Posts

Member since 29/11/2001

Posted - 04/01/2021 : 08:54:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Aco's Homepage  Send Aco a Private Message  Reply with Quote
KOliko je 7 života kopca majstorija na svim razinama, toliko su nastavci loši.

Pero na vjetru spada u konkurenciju najdosadnijih stripova koje je fibra izdala. Ne sjećam se tolike muke kod čitanje skoro pa kod nijednog drugog stripa. Baš razočaravajuće, a Juillard sterilan do bola.

Crvena maska je skoro pa u rangu Mikija i Bleka, znači skroz za razbibrigu. Teško povjerovati da se radi o istim autorima koji su napravili Kopca.

Bond.James Bond.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 04/01/2021 : 14:24:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Znači, Crvena maska i Pero nisu vrijedni novaca? Vidim da skoro niko nije oduševljen...
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3294 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 04/01/2021 : 14:59:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Elderane84

Znači, Crvena maska i Pero nisu vrijedni novaca? Vidim da skoro niko nije oduševljen...

Sigurno će se naći neki Anto da ti kaže da vrede, ali ne vrede. Koliko je Kobac sjajan, toliko ostalo nije.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12637 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 04/01/2021 : 15:10:01  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:

Najbolje da se sam uvjeriš. Ako ti svidio Kobac, i ovo bi moglo.
Po mom mišljenju razlika i nije toliko drastična, da ne kažem da je skoro pa i nema.

Have mercy
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10390 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 04/01/2021 : 15:32:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:

Sve ovisi što od stripa tražiš i kakav si ti strip ljubitelj.

Na jednom kraju imaš one kojima strip vrijedi samo ako kroz njega doživljavaju nekakav manji ili veći intelektualni orgazam na nestripovskim temama za koje je primjereniji knjiški oblik (bez crteža) i onda danima "dumaju" i prežvakavaju sadržaj i dokazuju kako strip nije literatura za djecu i zaostale u razvoju jer eto u njima ima divnih depresivno-traumatičnih tema za odrasle. Crtež njima nije toliko bitan. Kod normalnih ljudi ovo je uglavnom literatura za jednokratno čitanje. Označimo ovaj kraj sa 100%.

Na drugom kraju opet imaš one kojima je strip prije svega ležerna razbibriga, avanturističko-humorna zabava za višekratno čitanje i radost i često naglasak daju na crtež. Mnogi od njih zbog nostalgičarskih bolesti ne primjećuju da njihove omiljene stripove više ni današnja djeca ne žele čitati. Ipak to ih ne sprječava u neumornom gomilanju tona stripova i 50-og reprinta istog naslova. Označimo ovaj kraj sa 0%.

E sad, gdje su tu "Pero na vjetru" i "Crvena maska"?

Ako procijenimo da Sedam života kopca naginje određenim dijelom prema onim prvima i da je na 70%, recimo da je Pero na vjetru na pola tog puta na 35%, onda bih za "Crvenu masku" rekao da je na 17%.

Ja imam sve 3 knjige i sretan sam zbog toga (svaku sam kupio svjesno nakon čitanja) jer za svaku imam razlog zbog kojeg je u kolekciji.

Pero na vjetru je mnogo bolji strip nego mnogi hoće priznati/spoznati, ali dosta pada u drugoj polovici i nažalost završeno je bez jasne ideje što s njim napraviti. To nije smetalo mnoge da daju hvalospjeve raznim stripovima koji imaju istu boljku, npr. Veliki mrtvac, Tugovanka, da ne govorim o onim stripovima nejasnih završetaka koji kao imaju višeznačan završetak. Crtež u Peru je i dalje izvanredan i meni već samo zbog toga zaslužuje biti u kolekciji.

"Crvena maska" je dosta nezahtjevan BD koji je više za nostalgične BD kolekcionare. Ne znači da je ovo nezabavna literartura, povremeno više, povremeno manje, a crtež iako manje spektakularan od Kopca i Pera je na solidnoj razini.

Ovi postotci nisu ocjene, kada bih ocjenjivao bilo bi ovako:

Kobac 10, Pero 8,3, Crvena maska 6,6.

Edited by - Peyo on 05/01/2021 22:33:56
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6082 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 04/01/2021 : 15:45:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Tako nekako, složio bih se.

Što se crteža tiče, Pero na vjetru je na istoj razini kao i Kobac i tu nema greške, dok je kod Crvene Maske crtež nešto lošiji.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1059 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 04/01/2021 : 19:44:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

Na jednom kraju imaš one kojima strip vrijedi samo ako kroz njega doživljavaju nekakav manji ili veći intelektualni orgazam na nestripovskim temama za koje je primjereniji knjiški oblik (bez crteža) i onda danima "dumaju" i prežvakavaju sadržaj i dokazuju kako strip nije literatura za djecu i zaostale u razvoju jer eto u njima ima divnih depresivno-traumatičnih tema za odrasle. Crtež njima nije toliko bitan. Kod normalnih ljudi ovo je uglavnom literatura za jednokratno čitanje. Označimo ovaj kraj sa 100%.

Na drugom kraju opet imaš one kojima je strip prije svega ležerna razbibriga, avanturističko-humorna zabava za višekratno čitanje i radost i često naglasak daju na crtež. Mnogi od njih zbog nostalgičarskih bolesti ne primjećuju da njihove omiljene stripove više ni današnja djeca ne žele čitati. Ipak to ih ne sprječava u neumornom gomilanju tona stripova i 50-og reprinta istog naslova. Označimo ovaj kraj sa 0%.

Oprosti Peyo, ali jako se osjeti u ovoj podjeli što tebi strip znači. Čak niti pokušaj ruganja samom sebi ne umanjuje dojam da je to tek samo - tvoja podjela.

Ne razumijem što bi to bile nestripovske teme u - stripovima.
Orgazam (čitanja) je svima isti, razlika je samo koja nam se (nacrtan priča) više sviđa.
Ako je, prema tvojoj podjeli, jedna krajnost tekst bez crteža, onda je druga valjda - crtež bez teksta.
Ne bih mogao prihvatiti da bi (i)jedna krajnost bila "depresivno-traumatične teme za jedno čitanje u kojima crtež nije bitan".

Tako da, zabavno si to smislio, ali tek kao opravdanje za svoj doživljaj stripa.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10390 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 04/01/2021 : 20:22:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zula

quote:

Oprosti Peyo, ali jako se osjeti u ovoj podjeli što tebi strip znači. Čak niti pokušaj ruganja samom sebi ne umanjuje dojam da je to tek samo - tvoja podjela.

Ne razumijem što bi to bile nestripovske teme u - stripovima.
Orgazam (čitanja) je svima isti, razlika je samo koja nam se (nacrtan priča) više sviđa.
Ako je, prema tvojoj podjeli, jedna krajnost tekst bez crteža, onda je druga valjda - crtež bez teksta.
Ne bih mogao prihvatiti da bi (i)jedna krajnost bila "depresivno-traumatične teme za jedno čitanje u kojima crtež nije bitan".

Tako da, zabavno si to smislio, ali tek kao opravdanje za svoj doživljaj stripa.

I opet mi tumačiš što ja mislim.

Ovaj moj post je bila više zezancija/provokacija bez zlih namjera.

Kada bih ti uslikao svoju kolekciju ti bi vidio da imam brojne stripove od jednog do drugog raspona.

Stripove volim, a najdraži su mi oni koji uz dobru zabavu imaju i neke druge kvalitete za odrasliju publiku, a bez puno pametovanja ili pretencioznosti. Također nakon toliko pročitanih stripova pažnju mi osim sadržaja privlače dobro strukturirane i pametno složene priče uz dobar crtež.

Imam stripove u rasponu od npr. Mausa, Ardalena, Day Trippera pa do Kopca, Gottfredsonovog MM-a, Štrumpfova.

Ne ljutim se na tvoj komentar, ali premalo me poznaš a donosiš zaključke. Također se ni ti ne bi trebao naljutiti na ovakve moje postove. Red Marquis se lijepo/pametno našalio da je riječ o mojoj borbi protiv imaginarnog protivnika.

Moguće je da sam nekog povrijedio, ako je tako isprika, ali vidim da ima jedan dio ekipe (čije postove jako volim čitati) koju zanimaju samo teške/čudne tema koje u biti nisu stripskog karaktera (što ne znači da to nisu iznimni stripovi), ali svijet stripa je mnogo širi i ne treba ga se sramiti ako služi i samo u svrhu zabave (obično oni koji se rugaju čitateljima stripa gledaju šund blockbustere ili sapunice i čitaju nezahtjevnu beletristiku, a to su valjda intelektualno poticajni sadržaji). Dapače treba proširivati vidike.

Čovjek je pitao kakva je Venecija koja je jedan relaksirajući pametan stripić kojeg imam u kolekciji, a otkud ja znam što njega zanima. Da li neke teške slice of life teme ili ovakva zabava.

Zato sam malo isprovocirao temu. Ako nekog nešto zanima trebao bi barem suziti kriterije na temelju kojih bi mu se moglo reći da li je to možda za njega ili nije.

I na kraju (ako si slučajno stekao takav dojam) nemam ništa protiv tebe. Baš naprotiv.

Edited by - Peyo on 04/01/2021 20:24:37
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8285 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/01/2021 : 20:34:26  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zula

[quote]

Ako si iole pažljivo pročitao ono što komentarišeš, vidiš da Peyo nije pisao o stripovima, nego svoje utiske o čitaocima stripova, i to koje je sretao, mahom ovde na forumu.

Pri tome se nije bavio subjektivnim izmišljanjem, nego objektivnim opservacijama. Zaista postoji strip publika koja u stripovima traži "ozbiljnu umetnost" po pristupu karakterističnu za beletristiku. I zaista kod ovog tipa čitalaca često dolazi do previđanja da je strip vizuelni medij, pa u svojim vrednovanjima potpuno zanemaruju glavne stripovske kvalitete izražene kroz crtež (koji nosi i sam scenario). Tako da to stoji, nezavisno od njega.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8285 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/01/2021 : 20:44:08  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
A ovo o ponovljenim čitanjima, jeste subjektivno, ali i to stoji donekle.

TV seriju o tragičnoj sudbini dece koju maltretiraju roditelji će neko, ma koliko bila dobra, teško gledati dva puta. A Šerloka Holmsa, Poaroa ili Mućke, možeš gledati kad hoćeš iznova.

To je prednost pop-kulture nad ozbiljnom i ono što je čini popularnom. Često nema dubinu, ali je relaksirajuća i lakša za konzumaciju, a kad je dobra i adiktivna.

Edited by - alexts on 04/01/2021 20:45:46
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1059 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 04/01/2021 : 22:25:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne ljutim se na tvoj komentar, ali premalo me poznaš a donosiš zaključke. Također se ni ti ne bi trebao naljutiti na ovakve moje postove.
Moguće je da sam nekog povrijedio, ako je tako isprika...
I na kraju (ako si slučajno stekao takav dojam) nemam ništa protiv tebe.

Nema nikakve ljutnje, niti shvaćam bilo što osobno. To je tek mala rasprava da bi bilo zabavnije.
Naveo sam samo svoje mišljenje o onome što si napisao, i to samo ono što meni nije bilo logično. Već smo negdje malo raspravili što tebi predstavljaju stripovi pa se to prelilo i na ovu stranicu.
Nema ispričavanja, sve je to jedna korektna rasprava. Uživaj!
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1059 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 04/01/2021 : 22:33:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Pri tome se nije bavio subjektivnim izmišljanjem, nego objektivnim opservacijama.

Uh, sad nam ne preostaje drugo nego da operacionalno definiramo pojmove "subjektivno izmišljanje" i "objektivna opservacija" da bi znali o čemu govorimo. Inače ćemo se građati terminima koje svak može tumačiti kako želi pa postoji vjerojatnost da se nećemo razumijeti...
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8285 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/01/2021 : 22:54:28  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Jedno je kad imaš neku sopstvenu teoriju, ili kategorizaciju, na osnovu kriterijuma koje si osmislio, a drugo kad samo prenosiš šta si video, čuo, pročitao, saznao... Tako nekako.
Go to Top of Page

Zula
Senior Member

1059 Posts

Member since 07/10/2015

Posted - 04/01/2021 : 23:17:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Zula a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Jedno je kad imaš neku sopstvenu teoriju, ili kategorizaciju, na osnovu kriterijuma koje si osmislio, a drugo kad samo prenosiš šta si video, čuo, pročitao, saznao... Tako nekako.

Izmišljanja su uvijek subjektivna.
Objektivna opservacija je jedan ideal koji je teško muguće dostići. Čak i uz dobro definirane kriterije koji se promatraju, ma kako dobro uvježban, promatrač je samo čovjek, dakle, subjektivan.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8285 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 04/01/2021 : 23:21:26  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ipak, nekim ljudima veruješ, neki lažu kad zinu...
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 05/01/2021 : 00:37:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Sve ovisi što od stripa tražiš i kakav si ti strip ljubitelj.

E sad, gdje su tu "Pero na vjetru" i "Crvena maska"?

Ako procijenimo da Sedam života kopca naginje određenim dijelom prema onim prvima i da je na 70%, recimo da je Pero na vjetru na pola tog puta na 35%, onda bih za "Crvenu masku" rekao da je na 17%.

Ja imam sve 3 knjige i sretan sam zbog toga (svaku sam kupio svjesno nakon čitanja) jer za svaku imam razlog zbog kojeg je u kolekciji.

Pero na vjetru je mnogo bolji strip nego mnogi hoće priznati/spoznati, ali dosta pada u drugoj polovici i nažalost završeno je bez jasne ideje što s njim napraviti. To nije smetalo mnoge da daju hvalospjeve raznim stripovima koji imaju istu boljku, npr. Veliki mrtvac, Tugovanka, da ne govorim o onim stripovima nejasnih završetaka koji kao imaju višeznačan završetak. Crtež u Peru je i dalje izvanredan i meni već samo zbog toga zaslužuje biti u kolekciji.

"Crvena maska" je dosta nezahtjevan BD koji je više za nostalgične BD kolekcionare. Ne znači da je ovo nezabavna literartura, povremeno više, povremeno manje, a crtež iako manje spektakularan od Kopca i Pera je na solidnoj razini.

Ovi postoci nisu ocjene, kada bih ocjenjivao bilo bi ovako:

Hvala na zaista jasnom i opširnom odgovoru. Po ovoj tvojoj podjeli, nikad se ni u snu ne približavam ni 100% ni 0%. Stoga je vjerovatno da Pero trebam nabaviti,a Crvenu masku baš i ne :)
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000