Author |
Topic |
morski
Senior Member
2659 Posts
Member since 09/08/2014 |
|
misterx381
Average Member
Serbia
922 Posts
Member since 17/02/2007 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 20/01/2021 : 16:13:05
|
quote: Originally posted by dzoni
najnovija planeta mrtvih je po meni bas losa....bilotta vise ne zna kako dalje da vodi celu pricu...sve je postalo sapunica....
Problem je što se i on i Recchioni čas (kao) udaljavaju od Sclavija, čas se vraćaju korenima. Zato, realno, Dylan Dog i ne ide nigde.
Sumrak živih mrtvaca je, izdvojen kao grafički roman o Dylanu, jedina prava dobra stvar godinama unazad. Dve kolor pričice nebitne, nastavci sve besmisleniji, kako Planeta odmiče... |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9417 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Posted - 21/01/2021 : 01:43:09
|
Ozbiljno.
Očigledan je uticaj Povratka Mračnog viteza, ali je to nebitno, jer smo posle mnogo godina (čitaj: Barbatinog) dobili tog drugačijeg, a svog, da tako kažem, Dylana Doga. I na tome je trebalo da se završi...
Jesu prva 3-4 broja obećavala, ali se onda ispostavilo da to zapravo nije ništa novo. I to su mnogo obećavala... |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9417 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 21/01/2021 : 07:08:50
|
Pa ne bih rekao da je revolucionarno ali i da nije ništa novo. Državni neprijatelj gdje je u fokusu sasvim jedan drugačiji poznati lik, koji je trebao biti vođa a pregazila ga. Pa Dobrodošli u Undead koji može funkcionirati kao pravi crtani roman... ne znam. Meni se ne čini da je nisu ispunili obećanja.
Ali dobro, ne moramo se slagati. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2300 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 21/01/2021 : 08:26:35
|
Tako je. A jedini baš promašen broj je zloglasna nula, Sumrak živih mrtvaca koji je baš dno dna, najjeftinije forsiranje političke korektnosti i crno bijela politika. |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Posted - 22/01/2021 : 03:30:52
|
Naravno, svakom svoje. Poslednju epizodu još nisam pročitao... Daleko od toga da je loša Planeta, samo, meni je prekipelo sa Xabarasom, jer je Bilotta, u postavci koja je odlična, mogao da osmisli kakvog god drugog neprijatelja. Nekako mi se tu izgubio smisao, iako je čak i njega odlično predstavio. Rekoh zašto... Mislio sam da će sve krenuti u nekom antisklavijevskom smeru. (Dakle, više je do očekivanja, jer sam video prostor za to.)
A što se Sumraka tiče, doživeo sam ga kao potpunu kritiku političke korektnosti. Onaj Dylanov pucanj na kraju se može na mnogo nivoa protumačiti. Često se vraćam ovoj priči... |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2300 Posts
Posted - 22/01/2021 : 08:46:52
|
quote: Originally posted by Gil-galad A što se Sumraka tiče, doživeo sam ga kao potpunu kritiku političke korektnosti. Onaj Dylanov pucanj na kraju se može na mnogo nivoa protumačiti. Često se vraćam ovoj priči...
Ha, tko zna.. možda nisam skužio ironiju? Meni je izgledalo baš obrnuto - kao forsiranje P.K. Prolistaću, da se uvjerim. Sjećam se da je onaj političar bio prikazan kao najgori negativac i da se Dilan borio za prava zombija i ja sam to doslovno shvatio. |
|
|
dzoni
Advanced Member
Serbia
4344 Posts
Member since 11/09/2006 |
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11554 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Posted - 25/01/2021 : 04:06:39
|
quote: Originally posted by pcoro
Ha, tko zna.. možda nisam skužio ironiju? Meni je izgledalo baš obrnuto - kao forsiranje P.K. Prolistaću, da se uvjerim. Sjećam se da je onaj političar bio prikazan kao najgori negativac i da se Dilan borio za prava zombija i ja sam to doslovno shvatio.
Taj broj je stvarno odličan za ponovna čitanja... Dylan se borio za budućnost, svestan sadašnjosti i promena koje su ga zadesile/sam ih je izazvao. Otuda je Sumrak jedno veliko suočavanje i prihvatanje. Zombiji su, kao i u celom serijalu, tu u prenesenom značenju...
E, ali sve ovo se izgubilo u nastavcima, taj neki momentum koji izazove onaj pucanj na kraju... Dobra je Planeta generalno, svakako najkvalitetniji DD poslednjih godina, ali i Dylan koji podjednako ne ide nigde, kao i redovna serija. |
|
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11554 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2300 Posts
Posted - 08/02/2021 : 12:06:52
|
Pročitao četvorku - U ime sina i šesticu: Velika utjeha.
U ime oca mi je bezveze. Uveden je lik Dilanovog i Sybilinog sina, Goodwina Doga, a na kraju je potraćen na nekakvu fantazmogoričnu epizodu gdje se nezna tko pije ni tko plaća. Nije mi sad epizoda totalni odron, ali je nekako nezadovoljavajuća, a i radnja se skoro nimalo ne pomakne. Po meni najlošija epizoda.
Velika utjeha mi je fora, iako.. iako ju je Ambrosini grozno isfušario. Ovdje crtež baš spušta dojam stripa. Čini se da je namjera bila dobiti siroviji, "nezavršeniji" ali ekspresivniji crtež ali na kraju se to većinom pretvorilo u polunezavršene brljarije. Nađe se i pokoji pogođen kadar, ali sve manje kako strip ide kraju. Ne pomaže ni to što Ambrosini crta svoje generičke, uvijek iste likove i niti ih ne pokušava okarakterizirati crtežom što je u prošloj epizodi tako majstorski pošlo za rukom Bacilieriju. Možda je to najočiglednije u završnici stripa koja se poziva na završnicu epizode br 10 "Iza ogledala". Tu izlazi na vidjelo sva Ambrosinijeva bijeda jer je tu 10tku bio crtao Casertano, tada na vrhuncu snage.
SPOILER: Što se priče tiče, ona prati jednim dijelom Dilana, a jednim dijelom smrt iz "Iza ogledala" i povezuje tu epizodu sa Ksabarasom i Gručom. Meni je to bilo fora.. simpatična nostalgična priča koja dobro funkcionira kao posveta ali opet i donosi neke nove momente vezane uz sadašnju priču.
Možda je mana što se ta sadašnja glavna priča Planeze mrtvih razvija glacijalno sporo. U onim brojevima s Ksabarasom se činilo kao da to sve negdje ide i da će se ubrzo desiti nešto važno, a u ovih zadnjih par brojeva se skoro ništa ne dešava, osim što se lik Dilana izmijenio i sad je to jedan novi, čvrsti Dilan. U biti nije toliki problem što se malo toga dešava neo što je taj ritam tako spor. Ovo bi bilo ok za neki strip koji izlazi češće, ali uz tempo jednom godišnje tko će dočekat završnicu, ako je uopće zamišljeno da je bude |
|
|
Lex
New Member
Serbia
194 Posts
Member since 12/09/2004 |
Posted - 08/02/2021 : 18:27:04
|
Meni se dopada, osim izmeštanja Dilana iz onoga na šta smo navikli, što svaka Planeta Mrtvih može da se pročita i zasebno i kao poslednji broj serijala. (ili bar ja imam takav utisak) |
Kick You Down Like Gravity! |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2300 Posts
Posted - 08/02/2021 : 21:55:09
|
Ja nemam takav dojam. Dapače, za svaku epizodu imam dojam da nije gotova, da još nešto treba reći. Tako i sad za ovu Veliku utehu - OK, nešto se dogodilo, nešto se otkrilo, ali, kako će se sad to odraziti na Groucha? Kako na Ksabarasa? Šta će biti sa Blochom? Što će biti sa cijelim svijetom? Ja bi to želio saznati, prije ili kasnije i da onda mogu složiti sve dijelove slagalice u cjelinu i reći: E, sad tek vidim da je ovo sve jedna prava, velika, vrhunska priča!
A čini se da smo daleko od toga |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4652 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 25/02/2021 : 21:11:26
|
Velika uteha - nema sta, Bilotta hrabro grabi tamo gde niko nikad nije isao, ovo su bas veliki i hrabri zalogaji koje on otkida od serijala i daje im novi zivot i novo znacenje. Sjajno zamisljeno, mozda pomalo traljavo izvedeno, jer moram da priznam da mi se prvi put citanje iz ove edicije ucinilo kao vecnost, posebno prica o Betani. Takodje, ono sto smo vec pricali da se serijal siri uzduz i poreko a kraj nije ni na vidiku, ovde se samo potvrdjuje, ali meni je to sasvim u redu. Mirise da ce u konacnici ovo ipak poprimiti velike rzamere i slavno zavrsiti u rangu klasika zanra. Steta sto je Ambrosini ovo odradio na nacin na koji je odradio. Koliko god ga voleo i kao crtaca i kao scenaristu, ovo je stvarno moralo biti bolje odradjeno.Tu i tamo se nadje nesto bas lepo, ali uglavnom imamo "skicirani" prosek. Kad se samo setim price da je posao na Ken Parkeru dobio zato sto je sjajno crtao konje... e pa proverite sada par onih tabli sa konjima ovde |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4652 Posts
Member since 10/10/2003 |
|
Sarghan
stripovi.com suradnik
Croatia