forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zagorova južnoamerička odiseja
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 59

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/03/2021 : 17:54:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Spock

quote:
Originally posted by Dexters
Zagor treba da teži nečemu višem, on nije običan čovjek iz šume, on je mitski gospodar.

To je točno, ali ne na megalomanski način kao Boselli u afričkim epizodama.

Morska strava je jedan od najboljih Zagora, a za razliku od mlakih, bezličnih i usljenih afričkih preseravanja ima jezovitu "lovecraftovsku i poeovsku" atmosferu i, unatoč očiglednim omažima, zadivljujuću originalnost priče. E to je umjetnost postići, ne onaj napad tisuće zombija po uzoru na epske bitke fantasy serijala.
Izgleda da se Boselli pokvario kada je prešao na Texa, gdje se cijene samo jednodimenzionalni pisci i jednostavne priče, a priče iz afričke sage su upravo to - jeftine, jednostavne, a megalomanske kao npr. Tex sam protiv stotinu protivnika.
Samo nema smisla o tome ovdje, kad se nećemo složiti, a samo kvarimo Ponchovo izlaganje.

Ma kakvi pa nije ovaj topic moje vlasništvo, samo dajte nek se raspravlja.

Morska strava stoji u redu najboljih, to je sam vrh zanimljivo je vidit drugačija mišljenja. Pa to je epski spektakl, kako može biti previše akcije?

Afričke priče su još dobre, rekao bi da se Boselli slomio na Kandraxu, tu se baš istrošio. Nije sebi doša do žezla Tir-Hinan, one islandska saga je bila u ništa.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/03/2021 : 17:58:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

Boselli je greške s megalomanskom akcijom pravio u npr. Morskoj stravi, sve je to ispravio poslje. Krvna braća>Teksaški rendžeri, Povratak Kaina>Morska strava. Nemoj biti kao adriano i bježatiu tople mirne kutke, Zagor treba da teži nečemu višem, on nije običan čovjek iz šume, on je mitski gospodar.

Što se tiče tvojih ocjena JA sage, Sudnji dan 98%, a crta Sedioli-Verni, ma daj...

Zanimljivo, ta Boselli je u africi pokopao jadnog Caina, taj je tek u žezlu došao sebi (zanimljivo točno kad i sam Boselli). Morska strava je epski spektakl, baš tu je idejno pogođeno ovo što ti govoriš o nečemu više, to je istinski Zagor.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/03/2021 : 18:04:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

Prva sveska Morske strave- da, najbolji Zagor ikad. Atmosfera, introdukcija likova, napetost-savršenstvo. Druga i treća sveska- totalno rušenje atmosfere. Akcija, akcija, akcija, i epilog s Kainom- gubljenje kompasa, kako bi ti rekao. Što je najsmiješnije, ja već deset godina u čuđenju gledam kako ljudi uzdižu ovu priču kao najboljeg Bosellija, a tek sam nedavno pročitao da je netko napisao manje-više ovo što ja mislim.

Povratak Kaina je uspio da balansira radnju kroz sve sveske. I taj kraj, koji se tebi ne sviđa, je meni vrh. Epic fantasy, ali bez pretjeranih čarolija, raznih čudovišta, naprednih oružja i slič. Sjekira, sablja, rezanje mesa i idol juju kao spoj humora, spletke i sitne čarolije (možda!). Moglo bi se sada ići i u dublje, ali nije mjesto.

on topic, objasni sedioli-verni desetka za crtež nevaljalče xD

Samo daj, nije to toliko off topic, može se povezati ne samo tematski s ovom sagom nego u kontekstu djelovanja autora (Boselli je ipak šef ove sage). Akcija, akcija, akcija tojest život pa to i jest Zagor. Ne vidim tu problem. Nije Afrika loša, daleko od tog, rekao bi da je to zadnji zlatni period, ali Stravu stavljam ipak za stepenicu više. A što se tiče gubljenja kompasa, baš je u Africi Boselli zabrljao oko Caina i degradirao lika koji je tako upečatljiv u Morskoj stravi.

quote:
Originally posted by Spock

quote:
on topic, objasni sedioli-verni desetka za crtež nevaljalče xD

Ne mogu. Davno sam to ocjenjivao impresioniran pričom i ne baš pretjerano iskusan. Možda bi se sada ocjena promijenila, ali ne vjerujem da bih puno spustio s obzirom da sam tada dao desetku.
Trebalo bi opet pročitati, ali ne vjerujem da će se to desiti u bliskoj budućnosti.

Pa slobodno ponovi, dojam iz prve treba potvrditi.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 29/03/2021 : 18:38:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Nisam ja protiv akcije, baš naprotiv, međutim mora postojati mjera i još bitnije gradacija. U "Povratku Kaina" je gradacija savršeno pogođena, uvijek se nešto događa. Čak i kod velike finalne bitke nastaju nove kostelacije npr. stvaranje novih saveza, pravi se prijatelji nalaze u bitkama, odluke neprestano vise u zraku itd.

Morska strava funkcionira kao uvod u nešto veliko, nešto bitno. Prema tome više bi joj odgovarala redukcija u akcijskom segmentu i stavljanje naglaska na pripovjedački dio. Treća sveska te priče "Kraken" me podsjeća na epilog Bosellijevog Texonea "Ubojice", to je teška monotonija gdje likovi malo što znače.

S obzirom na tvoju tvrdnju da je Kain degradiran u Afici, da li ti tvrdiš i da su oženjeni muškarci degradirani? xD Kain je ovdje novi-stari čovjek. On je pronašao ljubav, mir, zajednicu. On je na jednoj novoj psihičkoj i duhovnoj razini puta sto (podsjeća me na jednog prijatelja u Međugorju). Ipak, on je i dalje ratnik, novi ambijent služi u svrhu tumačenja vremenskog odmaka u odnosu na onog starog Kaina. Iz njega zrači aura "sjećaš li se starih vremena"- upravo tu Boselliju dajem najveće zasluge.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/03/2021 : 18:55:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam ja protiv akcije, baš naprotiv, međutim mora postojati mjera i još bitnije gradacija. U "Povratku Kaina" je gradacija savršeno pogođena, uvijek se nešto događa. Čak i kod velike finalne bitke nastaju nove kostelacije npr. stvaranje novih saveza, pravi se prijatelji nalaze u bitkama, odluke neprestano vise u zraku itd.

Morska strava funkcionira kao uvod u nešto veliko, nešto bitno. Prema tome više bi joj odgovarala redukcija u akcijskom segmentu i stavljanje naglaska na pripovjedački dio. Treća sveska te priče "Kraken" me podsjeća na epilog Bosellijevog Texonea "Ubojice", to je teška monotonija gdje likovi malo što znače.

S obzirom na tvoju tvrdnju da je Kain degradiran u Afici, da li ti tvrdiš i da su oženjeni muškarci degradirani? xD Kain je ovdje novi-stari čovjek. On je pronašao ljubav, mir, zajednicu. On je na jednoj novoj psihičkoj i duhovnoj razini puta sto (podsjeća me na jednog prijatelja u Međugorju). Ipak, on je i dalje ratnik, novi ambijent služi u svrhu tumačenja vremenskog odmaka u odnosu na onog starog Kaina. Iz njega zrači aura "sjećaš li se starih vremena"- upravo tu Boselliju dajem najveće zasluge.

Hehe moglo bi se dobacit poluzajebantski to za brak. Ali ne, nisan cilja na to, to da je Cain našao mir i oženio se je potvrda njegove muškosti, spremnost da osnuje obitelj i bude otac, ne može muškije (gle koja rič) od tog. Ciljao sam na to kako je Cain u toj priči nekako slabiji lik, gurnut u stranu. U Morskoj stravi je skoro pa all pari sa našim junakom, netko ko je junak per se (komotno je moga dobit spin off i svoj vlastiti serijal).Tek u žezlu je to opet onaj Cain kojeg znamo.

Uff taman sam na onim amazonkama baš u skladu s s tim pitanjima oko muškosti. Saga je obilježena velikom dozom ženskoga u priči, ovdje baš idemo u samo srce feminizma. Što nam to Bure poručuje?

Edited by - Poncho on 29/03/2021 18:55:35
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 29/03/2021 : 19:33:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

quote:

Hehe moglo bi se dobacit poluzajebantski to za brak. Ali ne, nisan cilja na to, to da je Cain našao mir i oženio se je potvrda njegove muškosti, spremnost da osnuje obitelj i bude otac, ne može muškije (gle koja rič) od tog. Ciljao sam na to kako je Cain u toj priči nekako slabiji lik, gurnut u stranu. U Morskoj stravi je skoro pa all pari sa našim junakom, netko ko je junak per se (komotno je moga dobit spin off i svoj vlastiti serijal).Tek u žezlu je to opet onaj Cain kojeg znamo.

Pa, obično je osnivanje obitelji kod nekog junaka znak da je okačio pušku na zid, završio s pustolovinama itd. Mislim da se npr Komandant Mark oženio tek u zadnjoj epizodi, a moguće i Kit Teller.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/03/2021 : 19:38:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

quote:

Pa, obično je osnivanje obitelji kod nekog junaka znak da je okačio pušku na zid, završio s pustolovinama itd. Mislim da se npr Komandant Mark oženio tek u zadnjoj epizodi, a moguće i Kit Teller.

U kontekstu jurcanja za pustolovinama, ali u kontekstu muškosti nije umanjivanje.

Kako kroz amazonke stalno u šakama drže kuglice oko kojih se vrti cila priča Laurenti dolazi na svoje, on je crtao i sve one falusoidne drangulije u Osveti Vudu.

Edited by - Poncho on 29/03/2021 19:39:23
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 29/03/2021 : 19:45:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Ne treba brak da bi se potvrdila muškost, ta tko ima muževniji od Zagora- a neoženjen je. To je taj "mitski gospodar" koji je iznad realnog stanja stvari (kak bi reko Rambo A.) a ne obični čovjek iz šume koji se mora dokazivati.

U Amazonkama, koliko sam ja shvatio, Zagor je vodio ljubav s Marie i oplodio je (dok je bio drogiran ili štoveć). Sad očekujemo Zagorovu kćer- e to će biti spin off kakav serijal zaslužuje
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 29/03/2021 : 19:48:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

quote:

U kontekstu jurcanja za pustolovinama, ali u kontekstu muškosti nije umanjivanje.

Zato je prikladno za kraj serijala.

Ništa južnoameričko nisam čitao, a ovo afričko nisam godinama pa mogu govoriti samo po sjećanju, ali nešto se ne sjećam da se Andrew Cain zaista oženio, ili je samo postao član onog tuareškog plemena.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 29/03/2021 : 19:52:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne treba brak da bi se potvrdila muškost, ta tko ima muževniji od Zagora- a neoženjen je. To je taj "mitski gospodar" koji je iznad realnog stanja stvari (kak bi reko Rambo A.) a ne obični čovjek iz šume koji se mora dokazivati.

Može u brak kad mu završi serijal. Ako sa vješticom već ima i dijete, osnivanje obitelji s njom bi bio pravi neočekivani završetak.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 29/03/2021 : 19:59:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Pa nije se doslovno oženio, ali je pronašao ženu suputnicu, pridružio se plemenu tj. zajednici, prestao biti vuk samotnjak itd. Posebno me dojmilo to prihvatanje skroz druge vjere, kontinenta, načina života. Pod "prihvatanje" ne mislim da je odustao od svoje autentičnosti, već govorim o pronalasku čvrste ljubavi i prijateljstva kroz tu različitost.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 29/03/2021 : 20:01:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa nije se doslovno oženio, ali je pronašao ženu suputnicu, pridružio se plemenu tj. zajednici, prestao biti vuk samotnjak itd. Posebno me dojmilo to prihvatanje skroz druge vjere, kontinenta, načina života. Pod "prihvatanje" ne mislim da je odustao od svoje autentičnosti, već govorim o pronalasku čvrste ljubavi i prijateljstva kroz tu različitost.

Mislim da je u svom prvom pojavljivanju bio kršćanski fanatičan, htio je krstiti prijatelja muslimana itd. To su poslije valjda ublažili, taj aspekt.
Go to Top of Page

Dexters
Senior Member

Croatia
1526 Posts

Member since 05/08/2018

Posted - 29/03/2021 : 20:09:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Dexters a Private Message  Reply with Quote
Da, on je bio školski primjer fanatika, netko kome je religija postala Bog. Netko tko slijepo služi setu pravila, potiho mrzeći sebe i druge.

Doduše, to s prijateljem muslimanom se događa u prologu, prije događaja u Morskoj stravi gdje je njegova fanatičnost najviše dođla do izražaja. Može se tvrditi i da je taj događaj u prologu, skupa s djetinjstvom, oblikovao Kaina u onoj uvodnoj sceni sa Zagorom u gostionici. Legendarna scena.

Edited by - Dexters on 29/03/2021 20:12:27
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2277 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 29/03/2021 : 20:44:45  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Povratak Kaina je uspio da balansira radnju kroz sve sveske. I taj kraj, koji se tebi ne sviđa, je meni vrh. Epic fantasy, ali bez pretjeranih čarolija, raznih čudovišta, naprednih oružja i slič. Sjekira, sablja, rezanje mesa i idol juju kao spoj humora, spletke i sitne čarolije (možda!). Moglo bi se sada ići i u dublje, ali nije mjesto.

Povratak Kaina sam i ja nedavno čitao ponovno i slažem se da je super i dobro izbalansiran (pogotovo ono sa idolum juju, to je baš pogođeno), ali taj zadnji obračun je manjkav. Jednostavno je neuvjerljiv, ne drži vodu.. od početka opsade pa do kraja kušitskih čarobnjaka je logika napustila brod. Zbog toga ipak ocjena manje. Ali gledajući epizodu kao cjelinu - sjajna je.

Šteta što su i Ludensovo i VČ izdanje pretamni i s premalo detalja. Grehota prema tako dobrom crtežu.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/03/2021 : 22:17:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

U Amazonkama, koliko sam ja shvatio, Zagor je vodio ljubav s Marie i oplodio je (dok je bio drogiran ili štoveć). Sad očekujemo Zagorovu kćer- e to će biti spin off kakav serijal zaslužuje

Hmm zanimljivo tumačenje, da li je Zagor oplodio Marie?

Cila ta priča s amazonkama je poprilično u duhu materijahata i zanimljiv je Zagorov položaj u ciloj toj ideji kojom je priča prožeta. Kroz epizodu Marie doslovno drži simbolične testise (kuglice na amajliji) u šaci.

Zanimljiv je detalj da opet imamo ubojstvo oca, ovaj put od onog bogatuna koji je glavni negativac.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 29/03/2021 : 22:21:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, on je bio školski primjer fanatika, netko kome je religija postala Bog. Netko tko slijepo služi setu pravila, potiho mrzeći sebe i druge.

Doduše, to s prijateljem muslimanom se događa u prologu, prije događaja u Morskoj stravi gdje je njegova fanatičnost najviše dođla do izražaja. Može se tvrditi i da je taj događaj u prologu, skupa s djetinjstvom, oblikovao Kaina u onoj uvodnoj sceni sa Zagorom u gostionici. Legendarna scena.

Da, bio je fanatik al je našao svoj mir i izbalansirao je svoju vjeru. Fanatizam je ipak iskrivljeno tumačenje vjere.

Apropo vjere očekivalo bi se element kod amazonki di ih indiosi štuju kao božanstva, Bure je to totalno propustio.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47166 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 30/03/2021 : 08:30:57  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

To ka đankete kad izađu iz vjerskih komuna ,pa upilavaju sve uokolo .

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 30/03/2021 : 20:34:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Matrijahat u srcu prašume

Ako je bilo i dvojbi oko Mumije s Anda, ovdje ih nema, alkar Bure u ništa.

Krajnje je nejasno šta je pjesnik htio reći, jer ova priča opet nije neka zaokružena cjelina već opet neka usputna priča kako bi se lik s točke A pomaknuo na točku B. Ovo već postaje jasni uzorak cile sage u ovom trenutku. Kad se baci usporedba sa sjevernoameričkom sagom il s Nolitinom odisejom vidimo jasnu razliku u strukturiranju putovanja.

Ako se baci pogled na tehnički dio izvedbe scenarija, imamo teškog Burattinija, sve njegove mane su tu. Prepričavanje, prepričavanje, flashback, prepričavanje, prepričavanje, flashback, prepričavanje i tako stotinama stranica. Likovi su hrpa bezveznjaka, glavni negativac je neki bezveznjak kojemu opet ne mogu upamtiti ime, zapravo je najupečatljiviji lik cile priče njegov henchman Barranca-odavno jedan tako usputan naoko običan lik nije bio tako nezgodan. A što tek reći na banalne amazonke s nula atmosfere i misterije? Bure ih samo banalno istresa pred čitatelje a da nije stvorio nikakvu mistiku oko njih. Stvarno je amater u građenju atmosfere i napetosti, žalosno da je kao mlad i neiskusan scenarist u tome bio bolji.

A tek Marie Laveau, jedna od karizmatičnijih likova u serijalu? Iz prve sam se prepao da se Bure ide petljat s tim likom i nisam pogriješio. Bila je tako bezvezna i dosadna, čista mizerija.

I tu imamo zanimljiv obrat. A to je na polju idejnog. Naš Bure se uhvatio guslat nekakvu feminističku tematiku. Cijela priča je bazirana na matrijahatu. Stari motiv iz mitova Amazonke su centralna tema, čak i doslovno kroz epizodu Bure nam gura scene di drže "kuglice" s amajlije (te simbolične testise) u šakama i kontroliraju sve te muškarce koji se motaju oko njih. Čak i opet imamo motiv ubojstva oca, ovaj put amazonke ubijaju oca od glavnog negativca. Imamo ponižavanje muškog kroz priču, pa i Zagora nemoćnog u fetus položaju.

No naš je Bure tako nespretno izveo cijelu stvar da su te amazonke ispale neke šupljače koje se prešetavaju po šumama i gorama i naganjaju ih neki lokalni kokošari. Nesvjesno je Bure izveo lakrdiju sa cijelom tom ženskom tematikom. Ili je naš Bure kralj 6D šaha? Doduše imamo scenu kad Zagor sreže Marie i kaže joj jasno da ide za njom svojom voljom, al opet imamo i scenu u kojoj je Zagor možebitno drogiran i iskorišten za potomstvo pa je teško zamisliti da je naš Bure tako lukav i promućuran tip.

Najjači utisak priče je ta banalanost, amazonke i njihova visoka tehnologija su tako bezveze s 0 atmosfere i šarma predstavljene, oni star trek uređaji su smijeh. Marie Laveau koja je tu zato da bude tu jer eto... Sjetim se osvete Vudu i simboličnosti scena, seksusalnih aluzija. A ovdje Zagor i Marie uđu u futurističko vozilo i prvi put dožive prometnu nesreću da bi drugi put uz pratnju poplave prodrli u tunel i onda doživjeli orgazam ovaj prasak. Jao kako vješto i sugestivno Bure.
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10816 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 30/03/2021 : 22:37:58  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message  Reply with Quote
Veceras napokon procitao JA sagu i stigao do Mortimera i njegovih cigara.
Bio sam stao kod "kamena suma"/"vrijeme subdine" jos prije godinu i pol dana.Toliko nisam citao Zagora.
Heh, prica sa ono troje JA studenata u Londonu malo suvisna ispada kao neka voznja brodom po otocima oko magellanovog prolaza koji na karti izgleda kao trticna kost i sve samo zuje okolo i ne mozes se oteti dojmu da je filer prica da se ne priblizi previse Greenu. Dogodi se i Zagoru da ne uhvati vlak, u ovom slucaju parobrod ledolomca.
A Bure pricicu toliko familijazira da mornar nudi caj koji je on napravio po receptu svoje bake. Ono muzjak,tipcina poput Gorzaa rado pije bakin caj. Kao u reklami za riblje stapice Dr.Iglo, samo sto mornar nudi caj. Laku noc, Zagore!🥱
Malo hommagea "Thingu" ok nije lose,ali amebe? Kao neki los SF film iz 50-tih.
Zagor spika atlantidjanski?
Ne sjecam se da je u vrijeme dok je brijao sa Shyer imao znanje jezika,ona je spomenula da ima vec u glavi!?
Koliko se sjecam on je dio znanja dobio preko VR kacige u Ciboli tek tad je mogao dobiti koji megabajt memorije.
Ma ima tu jos nekih caka..

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"

Edited by - emirem on 30/03/2021 22:40:51
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 30/03/2021 : 22:46:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Bure je idejno jako zbunjen, rekao bi bivši premijer -piškit ću kakit ću. A kao fan je slijepo zaljubljen, da ništa ne shvaća od svog fanatizma.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 05/04/2021 : 10:52:18  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by going going

Da, da, na ovoj temi sam pisao osvrte. Ali moguce je da nisam napisao za tu pricu. Ne secam se vise, davno je bilo.

Da da sjećam se tog osvrta, našao sam. Ne znam dao si 9, to je poprilično visoko, rekao bi da je u afektu?

Dexters: Da, al sad ponovno iščitavam da osvježim kako bi ima šta napisat.

Apsolutno u afektu!
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 05/04/2021 : 11:00:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Da, da, na ovoj temi sam pisao osvrte. Ali moguce je da nisam napisao za tu pricu. Ne secam se vise, davno je bilo.

Da da sjećam se tog osvrta, našao sam. Ne znam dao si 9, to je poprilično visoko, rekao bi da je u afektu?

Apsolutno u afektu!

Zato se i čudim, 9 je jako visoko. Ja svako malo pročitam neki nollitin klasik il nešto iz sjevernoameričke odiseje da razbistrim osjetila, da nepci se izbalansiraju. Pročitah Osvetu Vudu pa opet ovo promašeno naganjanje s amazonkama i s nesretnom Marie Lavou. Uf uf dojam još gori. Zašto se Bure uopće hvata lika koji nije njegov i ne razumi ga?

Najviše me fascinira banalnost, ovo je priča za epske proporcije a Bure nam daje priču koja je razina naganjanja s famoznim švercerima alkohola. Kako je Bure pod stare dane posta tako banalan?
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 07/04/2021 : 12:56:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Kako jedan od nižerangiranih zlikovaca u ovoj odiseji ima nadimak chucillo (što je Bure "posudio" od jednog od kriminalaca iz Bosellijeva akcijsko-pustolovnog remek-djela "Sedam gradova Cibole") baš povukoh paralelu amazonki sa Sedam gradova Cibole. Ima ta linija s Atlantidom i Muom koja se provlači kroz ta djela.

Ali tu pristaje svaka usporedba! Boselli je u Ciboli rasplesan, nadahnut i u Indiana Jones stilu nam daje epsku pustolovinu. Bure u ovoj fazi manirizma svaku akciju uguši sa silnim prepričavanjem, objašnjavanjem i flashbackovima. Nema te lepršavosti, nema te pustolovine veće od života koja pršti, igra, kreće se. Sve stoji u mjestu, jednako kao i bezvezna Marie Lavoue (bezvezna u kontekstu ove priče).

Ima tu još jedan moment. Naime Zagor jest strip za sve žanrove, no scenaristi često kad nemaju nešto pametno izvuku fantastiku iz rukava. I onda fantastika postane banalna, ne oduševljava. Oko tih amazonki bi netko vještiji (npr. stanoviti Nolitta) vješto pleo misterioznost, gradio pomalo atmosferu i napetost. Uopće nije iskorišten moment obožavanja amzonki kao božanstava od strane indiosa. Bure nam servira te amazonke tako banalno, ušetale su u priču kao neke random bezvezne ženskice (što je krajnje zanimljivo u kontekstu faminističke priče). Lagano mi sva ta fantastika i Atlantida izazivaju kretanje u probavi.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 07/04/2021 : 22:31:33  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Apsolutno u afektu!

Zato se i čudim, 9 je jako visoko. Ja svako malo pročitam neki nollitin klasik il nešto iz sjevernoameričke odiseje da razbistrim osjetila, da nepci se izbalansiraju. Pročitah Osvetu Vudu pa opet ovo promašeno naganjanje s amazonkama i s nesretnom Marie Lavou. Uf uf dojam još gori. Zašto se Bure uopće hvata lika koji nije njegov i ne razumi ga?

Najviše me fascinira banalnost, ovo je priča za epske proporcije a Bure nam daje priču koja je razina naganjanja s famoznim švercerima alkohola. Kako je Bure pod stare dane posta tako banalan?

Osveta vudu je remek delo, a i nastavak Kraljica mrtvog grada. Meni je Afrika ostavila jako dobar utisak iako je bila kratka. Ali bolje i kratko i koncizno kao Afrika nego razvučeno i besmisleno kao što se za sada čini Južna Amerika.
Moram da ponovim Buretove Amazonke, skoro sigurno nisu za 9 ali mislim da nisu ni baš očajne. Moram da ponovim.
Pravi Buretov sunovrat kreće od #600 pa nadalje, tu za sad nije napisao ni jednu dobru priču a da sam je ja pročitao (stigao sam do udruženog povratka Čoveka munje i letećeg manijaka Markusa).

Sve nade za budućnost serijala polažem u to da dođe novi urednik i rastereti Burattinija, da čovek može malo da se odmori i uzme da piše tek onda kad ima šta da kaže. A kao glavne scenariste staviti da ravnopravno budu Rauch i Marolla.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 07/04/2021 : 22:40:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Apsolutno u afektu!

Osveta vudu je remek delo, a i nastavak Kraljica mrtvog grada. Meni je Afrika ostavila jako dobar utisak iako je bila kratka. Ali bolje i kratko i koncizno kao Afrika nego razvučeno i besmisleno kao što se za sada čini Južna Amerika.
Moram da ponovim Buretove Amazonke, skoro sigurno nisu za 9 ali mislim da nisu ni baš očajne. Moram da ponovim.
Pravi Buretov sunovrat kreće od #600 pa nadalje, tu za sad nije napisao ni jednu dobru priču a da sam je ja pročitao (stigao sam do udruženog povratka Čoveka munje i letećeg manijaka Markusa).

Sve nade za budućnost serijala polažem u to da dođe novi urednik i rastereti Burattinija, da čovek može malo da se odmori i uzme da piše tek onda kad ima šta da kaže. A kao glavne scenariste staviti da ravnopravno budu Rauch i Marolla.

Oh moj Bože Markus onaj s početaka serijala od starog Bonellija? I njega je vratio

Ja tog Raucha nikako ne doživljavam, promiče mi njegova kvaliteta. Vidim pohvale za tog Marollu, nisam još ništa njegovo čitao, morat ću baciti oko. Moj talijanski je pretanak doduše, pretpostavljam da ništa njegovo nije izašlo joškod nas?

Moram priznati da nakon konfuzije sa amazonkama Mignacco i pitanja revolucije i ropstva dođu kao melem na ranu. Ima dobrih momenata, ima srži.
Go to Top of Page
Page: of 59 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.29 seconds. Snitz Forums 2000