forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Kojim stripovima se nadate u Fibrinom izdanju
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 94

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3304 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 30/03/2021 : 17:37:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by AleksandarN

quote:
Originally posted by Red Marquis

Pa stvarno si lupio ozbiljnu glupost ako su ti Sacco i Satrapi uopšte slični kvalitetom (crteža ne tema).

Nisam rekao da su slicni nego imaju crtez koji mi se ne dopada. Opet, to ne znaci da cu preskociti njihove stripove (imam ih u kolekciji). Los crtez mogu da prihvatim ali losu pricu (i superheroje) i ne bas.

Pa napisao sam, kvalitetom.
Pošto je Saccov crtež klasu iznad. Razumem da nekog ne interesuju tematski ti stripovi, ali mi čudno da se nekom takav crtež ne sviđa. Jesi li video kako izgleda The Great War? Ne znam, meni on super kao crtač.
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4414 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 30/03/2021 : 21:12:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo
https://www.bedetheque.com/BD-Wild-West-Gloris-Lamontagne-Tome-1-Calamity-Jane-383561.html

Ovo nije loše, prilično dobra priča sa solidnim twistom na kraju. Crtež isto klasično lijep ali meni osobno neuzbudljiv. No ne vidim ga u Fibrinom katalogu, prije Libellusovom.

Martha Jane Cannary izgleda interesantno ali slažem se s Pakom; pisana slova u stripovima treba zabraniti dekretom, puškom, dinamitom i ostalim lijekovima.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1549 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 31/03/2021 : 01:10:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Pa stvarno si lupio ozbiljnu glupost ako su ti Sacco i Satrapi uopšte slični kvalitetom (crteža ne tema).

Nisam rekao da su slicni nego imaju crtez koji mi se ne dopada. Opet, to ne znaci da cu preskociti njihove stripove (imam ih u kolekciji). Los crtez mogu da prihvatim ali losu pricu (i superheroje) i ne bas.

Pa napisao sam, kvalitetom.
Pošto je Saccov crtež klasu iznad. Razumem da nekog ne interesuju tematski ti stripovi, ali mi čudno da se nekom takav crtež ne sviđa. Jesi li video kako izgleda The Great War? Ne znam, meni on super kao crtač.

Sacco nije klasu iznad Satrapijeve jer nije kvalitet u crticama i šrafurama. Na sličnom nivoju su.

Na osnovi čega daješ sud o kvaliteti crteža?

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 31/03/2021 01:12:00
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8602 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 31/03/2021 : 02:04:12  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Macon

Sacco nije klasu iznad Satrapijeve jer nije kvalitet u crticama i šrafurama. Na sličnom nivoju su.

Naravno.

I u jednom i u drugom slučaju, radi se o ljudima koji ne znaju dobro da crtaju, niti su ikada poželeli da nauče i potrude se, nemaju talenat za to, niti ih crtež kao takav uopšte zanima. Njima je bitno da ispropovedaju nekakvu svoju ispovest, događaje iz sopstvenog života i kojima su prisustvovali.

Mnogo logičnije je bilo da su se bavili književnošću i pisali biografske romane ili putopise. Zašto nisu - verovatno jer nemaju dovoljno talenta ni za vrhunsku književnost, a ne dopada im se da ih rastržu književni kritičari.

Zato je lakše da naprave nekakve ilustrovane romane, gde im crtačko umeće nije potrebno, gde ima nezahtevne publike, kojoj crtež nije bitan (ili misle da je to dobro!), a tako možda pokupe i neku nagradu, ugovor za filmsku adaptaciju i sl.

Zaista ne smatram da to što rade nema kvalitete, ali oni leže u svemu drugom (autentičnost, socio-politička dimenzija, društvena angažovanost, prikaz kulture...), sem u crtežu i estetici.

Edited by - alexts on 31/03/2021 02:05:20
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10902 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 31/03/2021 : 06:06:12  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts
Mnogo logičnije je bilo da su se bavili književnošću i pisali biografske romane ili putopise. Zašto nisu - verovatno jer nemaju dovoljno talenta ni za vrhunsku književnost, a ne dopada im se da ih rastržu književni kritičari.

e pa sad, znaci i maus bi logicno trebao da bude knjiga.
ima mesta i za sacca i za satrapijevu u stripu, takvi stripovi jesu potrebni. imam ja tu i zamerke, posebno na satrapijevu al to sad i nije bitno. ako se vec nisi prilagodio ovako necem a ti citaj torgala ceo zivot
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2322 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 31/03/2021 : 08:13:40  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Ma dobar je Sacco. Čitao sam nedavno Palestinu i to je jako dobro nacrtano. Sjećam se onih kišnih scena u kampu/logoru i tamo je crtež baš dobro prenio atmosferu i bijedu. Na nekim drugim mjestima je bio previše karikaturalan i napadan ali opet, priča priču. Kod njega se vidi trud da ispriča priču, cijenim to.

Za Satrapi mi se čini da je ona jednom pomislila: gle, stripovi! I ja bi to mogla! i da je samo počela crtat i da se nikad nije potrudila da nauči išta o crtanju. Slično kao i one njene slike koje je Shaner postao. Ali opet, i to njeno je funkcionalno - stripovi su dobri, lako se čitaju, crtež nije smetnja. Očigledno može i tako,

Edited by - pcoro on 31/03/2021 08:21:15
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47315 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 31/03/2021 : 08:38:10  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Pitanje je i šta bi danas značija pojam "vrhunska književnost" kad doslovno svak piše knjige.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10418 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 31/03/2021 : 10:00:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
[
I u jednom i u drugom slučaju, radi se o ljudima koji ne znaju dobro da crtaju, niti su ikada poželeli da nauče i potrude se, nemaju talenat za to, niti ih crtež kao takav uopšte zanima. Njima je bitno da ispropovedaju nekakvu svoju ispovest, događaje iz sopstvenog života i kojima su prisustvovali.

Zato je lakše da naprave nekakve ilustrovane romane, gde im crtačko umeće nije potrebno, gde ima nezahtevne publike, kojoj crtež nije bitan (ili misle da je to dobro!), a tako možda pokupe i neku nagradu, ugovor za filmsku adaptaciju i sl.

Zaista ne smatram da to što rade nema kvalitete, ali oni leže u svemu drugom (autentičnost, socio-politička dimenzija, društvena angažovanost, prikaz kulture...), sem u crtežu i estetici.

U jednom je intervjuu Eisner (koji je odličan crtač) rekao nešto u stilu (ako se dobro sjećam) da nije bio dovoljno dobar za umjetnika/slikara, ni za pisca, ali da mu je grafička novela pružila mogućnost za izražavanje i srećom uspio je.

Ovdje je izrazio i svoje razmišljanje o smjeru u kojem se strip razvija:

An Interview with Will Eisner (pp. 33-39)
DAVE SIM and Will Eisner
Sim: How do you see the development of comic art in recent years?

Eisner: I think it is undergoing an exciting imaginative change. I think we’re at the threshold of a big directional change in comic book art. I’m very excited by the new, more intelligent, more intellectual talent that is coming along. I think the biggest single thing that is happening in comics is that it’s moving toward intellectualism. I think this is an exciting thing and I think as technology increases the physical format of comics is changing. And the audience is increasing.
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2010 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 31/03/2021 : 10:31:18  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Naravno.

Bravo!
Apsolutno se slazem sa tim sto si napisao. Nema potrebe ni dodavati ni oduzimati. Manifest za strip autore poput pomenutih!

Kad je moj tata (strip ljubitelj i kolekcionar starih stripova jos od pocetka '70) video Palestinu, upitao me je: "otkud ti da kupujes underground strip?" jer zna da nikada nisam voleo te samostalne strip fanzine koje je on skupljao. Nekada je takav strip bio underground (fanzin) a sada je sve to postalo komercijalno zahvaljujuci niskim kriterijumima za crtez ili je ljudima jednostavno dosadio uredan genericki strip crtez. Indie publika ce prigrliti sve sto nije uobicajneno pa maakar im se ne dopadalo cisto zato sto je to "cool".

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1702 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 31/03/2021 : 10:59:14  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
Pa ono jes, ni Pikaso nije umeo da crta, nego je žvrljao neke gluposti...

Dosta je bilo praštanja!
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1549 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 31/03/2021 : 11:06:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Naravno.

Dobro crtanje nije nužno realistićko crtanje jer crtež ima elemente koji mogu biti kvalitetno odrađeni sami po sebi. Linija, cb kontrast (ili boja), prostor, svetloba i sjena, kompozicija a u stripu još montaža i narativni tok. To, da neko kvalitet određuje sa sličnošću sa vidnim kad pogledamo kroz prozor, znaći, da u stvari ne zna puno o crtežu i crtanju.

Neki samo barataju epitetom lijepo (estetika). Onda je lijepo kvalitetno a manje lijepo manje kvalitetno i ružno loše. A lijepo određuju ljudi koji nemaju pojma o crtanju i nikakvog likovnog obrazovanja (formalnog ili neformalnog), znači sa netreniranim očima koje gledaju a ne znaju šta vide.

Sve lekcije modernizma govore, da ne ide to tako. I suzdržavajte se riječi loše jer je stvarno loš crtež težko pronači i u skoro svemu je moguče pronalaziti neki pozitivni kvalitet. A pronašli ste Sacca i Satrapijevo, majstora karikaturalne stilizacije gdje sve funkcionira i promišljeno je. Njun crtež je zbog toga vrlo estetski. Franquin je isto stiliziran, da li je on kvalitetan crtač dok su Sacco i Satrapi loši?

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 31/03/2021 11:13:50
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1549 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 31/03/2021 : 11:07:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KuntaKinte

Nemaš pojma o pojmu.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

Bokoja
New Member

137 Posts

Member since 26/11/2020

Posted - 31/03/2021 : 11:34:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Bokoja a Private Message  Reply with Quote
Zanimljiv Eisnerov citat, Peyo. Evo ja imam koleginice koje ne čitaju stripove, ali imaju Persepolis još od onog izdanja Fabrike knjiga u 4 sveščice. Po Guardianu je u gornjoj polovini 100 najboljih knjiga 21. veka, strip je prodat u preko 2 miliona primeraka, po stripu je snimljen film nominovan za Oskara, and the audience is increasing, indeed.

Edited by - Bokoja on 31/03/2021 11:39:05
Go to Top of Page

KuntaKinte
Senior Member

Serbia
1702 Posts

Member since 25/09/2007

Posted - 31/03/2021 : 11:55:45  Show Profile Show Extended Profile  Send KuntaKinte a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Nemaš pojma o pojmu.

Ako treba da objašnjavam da je to bila šala, onda jebi ga...

Dosta je bilo praštanja!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10418 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 31/03/2021 : 12:46:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bokoja

Zanimljiv Eisnerov citat, Peyo. Evo ja imam koleginice koje ne čitaju stripove, ali imaju Persepolis još od onog izdanja Fabrike knjiga u 4 sveščice. Po Guardianu je u gornjoj polovini 100 najboljih knjiga 21. veka, strip je prodat u preko 2 miliona primeraka, po stripu je snimljen film nominovan za Oskara, and the audience is increasing, indeed.

Nije to neka novost. Grafičke novele se već neko vrijeme natječu za nagrade u konkurenciji s ostalom literaturom. Podsjetit ću na ovaj događaj još iz 2012.:

Husband and wife team Mary and Bryan Talbot, who jointly win the Costa Biography Award for Dotter of Her Father’s Eyes, an interweaving of two father-daughter relationships (that of James Joyce with his daughter Lucia, and that of the author with her father, a James Joyce scholar) and the first graphic work ever to win a Costa Award.

Kod nas su se VBZ i Sandorf ohrabrili i krenuli u poduhvat sa nekim naslovima koji idu u kategoriju literatura u stripu. Vidjet ćemo kako će proći u zemlji gdje se knjige i inače slabo čitaju.

Iako vjenčanje stripa i literature ponekad daje dobre rezultate nisam veliki pristalica takvih fuzija (rado pročitam, ali rijetko kupujem), i ne mislim da je to budućnost stripa.
Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
624 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 31/03/2021 : 12:51:43  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:

quote:
Originally posted by jaki

https://www.bedetheque.com/BD-Martha-Jane-Cannary-INT-259383.html

Nisam mislio da postoji odbojniji (da ne kazem gluplji da se pojedini ne ljute) crtez od onoga sto radi Joe Sacco i Marjane Satrapi ali ovo je za nagradu! Ako se ikada objavi ovo, kod mene kandidat za najodbojiji crtez godine!

posle ovakve izjave najbolje da se ne javljaš na forumu,jedno šest meseci.
koliko da malo zaboravimo ovu nebuloznu glupost.

Zanimljivo kako netko ne odraste tijekom pustih godina
Go to Top of Page

ninel
Senior Member

Serbia
1583 Posts

Member since 16/11/2004

Posted - 31/03/2021 : 12:56:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ninel a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Nemaš pojma o pojmu.

Jednostavno ne možeš očekivati da čovek bez smisla za humor shvati poentu.

http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 31/03/2021 : 13:06:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ti volis te crtrze sto su kao da ih deca u osnovnoj skoli na likovnom crtaju, ja ih ne volim i to je to. Iako nisam toliko iskljuciv kao Savic, on ce me podrzati.

Aleluja, imamo ucitelja likovnog ovde pa da nam objasni!

Ajde da si napisao samo da ti se ne dopada i mirna Bosna, ali ovakve nebuloze... jedino ako si kriticar sa diplomom, onda je to (valjda! sic) uvazeni sud.

Sve mi se cini da si ti do sada samo malo preletio Sakove stripove. Sto se kolicine detalja u njegovim stripovima tice, kako crta gradove, zgrade, sve sto nije covjek... mislim da govore sami o sebi.
A sto se njegovih karikaturalnih lica tice, ono kao da nema bezbroj takvih u Kolorkama, samo sto su ih napravili vrancuzi, i u koloru su.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

AleksandarN
Senior Member

Serbia
2010 Posts

Member since 24/10/2019

Posted - 31/03/2021 : 13:40:55  Show Profile Show Extended Profile  Send AleksandarN a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

quote:

Ti volis te crtrze sto su kao da ih deca u osnovnoj skoli na likovnom crtaju, ja ih ne volim i to je to. Iako nisam toliko iskljuciv kao Savic, on ce me podrzati.

Aleluja, imamo ucitelja likovnog ovde pa da nam objasni!

Ajde da si napisao samo da ti se ne dopada i mirna Bosna, ali ovakve nebuloze... jedino ako si kriticar sa diplomom, onda je to (valjda! sic) uvazeni sud.

Sve mi se cini da si ti do sada samo malo preletio Sakove stripove. Sto se kolicine detalja u njegovim stripovima tice, kako crta gradove, zgrade, sve sto nije covjek... mislim da govore sami o sebi.
A sto se njegovih karikaturalnih lica tice, ono kao da nema bezbroj takvih u Kolorkama, samo sto su ih napravili vrancuzi, i u koloru su.

Slava Satani! ⸸

Zao mi je sto ne kapiras ali se necu truditi da objansim. Mozda je samo problem razlika u jeziku.

"Whatever it is, I'm against it."
Groucho Marx
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2539 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 31/03/2021 : 13:51:26  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
Sacco generalno nije loš crtač, slažem se da dosta ulaže u crtež i radi puno detajla.
Meni lično se njegov stil ne dopada ali to je više stvar ukusa.
Moglo bi ga se usporediti sa Crumbom jer ima sličnu stilizaciju crtanja ljudi.
U toj usporedbi Sacco je bar za dva nivoja lošiji od Crumba ...

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1549 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 31/03/2021 : 13:54:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Nemaš pojma o pojmu.

Izvini onda.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1634 Posts

Member since 01/02/2007

Posted - 31/03/2021 : 13:55:58  Show Profile Show Extended Profile  Send cerichus a Private Message  Reply with Quote
Čitam ovu raspravu o kvalitetu crteža u stripu i pitam se šta bi ovi kojima se ne sviđa crtež Saccoa i Satrapi rekli za crtež Huga Prata?

Elvis has just left the building!
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3304 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 31/03/2021 : 14:07:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cerichus

Čitam ovu raspravu o kvalitetu crteža u stripu i pitam se šta bi ovi kojima se ne sviđa crtež Saccoa i Satrapi rekli za crtež Huga Prata?

Pošto Pratt crta avanturističke stripove (jej!), a Sacco i Satrapi ozbiljne teme (bljak bljak) koje čitaju i oni koji nisu stripadžije (bljak bljak) siguran sam da on može da prođe kod njih.
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1549 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 31/03/2021 : 14:11:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by corto33

Sacco generalno nije loš crtač, slažem se da dosta ulaže u crtež i radi puno detajla.
Meni lično se njegov stil ne dopada ali to je više stvar ukusa.
Moglo bi ga se usporediti sa Crumbom jer ima sličnu stilizaciju crtanja ljudi.
U toj usporedbi Sacco je bar za dva nivoja lošiji od Crumba ...

Crumb bolje niansira na facama jer izlazi iz puno skiciranja portreta u živo. Saccu je po mome važnije pričanje priča.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 31/03/2021 : 14:12:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

A moze jos i da nauci ako dovoljno dugo vezba.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page
Page: of 94 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000