Author |
Topic |
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13028 Posts
Member since 03/01/2018 |
Posted - 03/04/2021 : 08:42:02
|
quote: Originally posted by Spock
Obožavam Ludensovu preciznost i posvećenost detaljima!
Ovdje sam naletio na riječ "murjak", pomislio sam da čitam Nicka Raidera:
..i ono standardno, bez čega se valjda ne može, zamjena teksta u oblačićima:
|
Strike first. Strike hard. No mercy.
|
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13981 Posts
Member since 28/11/2017 |
Posted - 03/04/2021 : 10:27:50
|
Nekada sam stvarno znao pomisliti da su ove njihove "greške", zapravo samo genijalan marketinški trik, svojevrsno besplatno reklamiranje stripa. Ali s s druge strane, prava sam naivčina kad me u takvo što lako uvjeriti. |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13028 Posts
Posted - 03/04/2021 : 11:33:04
|
A malo čovjeku to pokvari čitanje, te sitnice, iako smo opet u neku ruku zadovoljni da ovo uopće ide... |
|
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6871 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 03/04/2021 : 13:48:26
|
Nakon sinoćnjeg čitanja "Brodolomaca" odnosno "Pirata s Kariba" napisao sam neki svoj "grubi" komentar (koji je trebalo doraditi) u Wordu i danas pođem prvo zalijepiti taj komentar (zapravo njegov drugi dio, koji se odnosi na moje dojmove) za Spockovu recenziju i vidim da je to neki mix Spockove recenzije (koju sam već čitao lani ali zaboravio jer sam još bio daleko od čitanja ovog broja; da sam bio blizu, ne bih čitao) i ReemCP-ova komentara. Hoću reći da sam ono dosta puta u sebi rekao "Tako je" (osim kad ga Spock "šukne" Texu ) dok sam čitao. Ali, hajde, imam taj svoj način rada na ovom topicu pa da nastavim. Dosta jedna naslovnica, iz If Edizioni izdanja jedina vezana za ovu epizodu.
Dakle:
Brodolomci / Pirati s Kariba (LU 38, 39 i 40; str. 169-196, 5-196 i 5-15) P: 8, S: 9, C: 8, N: 6
Nakon rješavanja pitanja nasljedstva lorda Dunhavona, Kit i Moses Teller se iz Irske vraćaju u Ameriku. Na dugoj plovidbi parobrodom "Blue Bird" Mosesa opet muči "morska bolest" ali kad su u pitanju veći problemi ona pada u drugi plan. A veći problemi počinju se redati. Naši junaci su najprije žrtve morske nesreće nakon koje se čamcima pokušavaju dokopati nekog kopna ali su pritom "osuđeni" i na vremenske neprilike koje za žrtvu uzimaju većinu preživjelih no ne i čamac u kojem su Kit i Moses čiji putnici sreću (ali, pokazalo se privremenu) pronalaze osam dana kasnije kada nailaze na brod kapetana Branda koji je na putu za Kubu. No, slab vjetar ubrzo zaustavi brod u blizini jednoga od bahamskih otoka gdje je već nestalo nekoliko brodova jer tu djeluju pirati s Kariba, skupina bandita vođenih hrabrim Marcusom koji svojim metodama, napadajući smišljeno na prepad, sve brodove zastale u blizini uvuče u zamku, opljačka, putnike ubije te brodove uništi. Tako pirati s Kariba ponovno napadnu a u pokušaju spašavanja suputnika ne sudjeluje Kit budući da se, nekoliko minuta ranije, pri udaru broda u stijenu, bacio u more kako bi spasio oca Mosesa koji je nes(p)retno pao s palube. Još pri spašavanju Mosesa, Kitu je jasno da ovo nije nesreća već zamka i da je otok na koji je dospio jazbina dobro organiziranih pirata. Kako je otok male površine, Kit i Moses moraju djelovati pažljivo, otkriti brojnost neprijatelja, njihove položaje i, naravno, pokušati pronaći način da prežive dosad možda najtežu avanturu.
Komentar:
Odlična epizoda, što, moram priznati, nisam očekivao, s obzirom da imam neki odboj prema pričama koje se odvijaju na otvorenom moru ili se, kao ovdje, radnja s mora prisilno "seli" na otok. To je neka predrasuda iz Zagora i moram ju što više potiskivati. Ipak, ovdje je važna razlika u tome što glavni junak odmah zna da ga brodolom nije doveo do naizgled pustog otoka na kojem će vremenom susretati ljude za koje će shvatiti da su mu neprijatelji, već mu je od početka jasno da je zbog njihovog nedjela on na tom tlu, koje je jazbina bandita čiji je napad izbjegao pukom srećom.
To je premisa za odličan scenarij i stvarno ni ovdje nisam imao dojam da je epizoda trajala 230 stranica. Kit i Moses na jednoj i kormilar Matthew na drugoj strani su jedini preživjeli nakon napada pirata i žele pružiti otpor. Matthew je prošao najbolje godine života, nošen je emocijama zbog izgubljenih prijatelja s broda i jedini mu je cilj sa sobom "povući u grob" što više bandita. Kit i Moses, pak, cijelo vrijeme razmišljaju racionalno. Nije im ugodno gledati ono što se zbiva oko njih, ali Kit se za vrijeme pokušaja spašavanja plovidbom u čamcima nakon prvog brodoloma po povratku iz Irske ne baca za žrtvama divovskih valova, zna da tim ljudima ne može pomoći, potom zna da nema onog uobičajenog rendžerskog načina da privede bandite pravdi, razoruža ih i veže te vodi do nekog šerifovog ureda. Jednostavno, više ih je, ne može ih razoružati, a da nekim čudom i uspije, kako bi ih odveo? Ne zna gdje je, traži li ga itko, pa i da jeste, kad će ga naći? Stoga mi je fenomenalno kad uzme strojnicu i "rešeta" što bolje može.
Sjajno je izveden način kako se preživjeli pozitivci spajaju, a svojim akcijama od početka međusobno nadopunjuju, najprije zbunjuju a svakom novom akcijom stvaraju i povećavaju paniku u redovima pirata čiji vođa Marcus, upečatljiv lik, rapidno gubi autoritet, stječe neistomišljenike, bježi od dojučerašnje grupe poslušnika. Jednostavno, kako postaju svjesniji poraza, ti negativci pokazuju koliko su prepredeni i pokvareni, međusobno se "prorjeđuju" da bi blago dijelili na manje dijelova.
Lavezzolo opet pronalazi mjesta na prebacivanje radnje u utvrdu. Kako dani prolaze i Kitova situacija postaje teža, tako je i tamo više nervoze i negativnih vijesti. A tek otkačeni Knikkerbokker... pravi Robinson Crusoe koji se nakon spašavanja vraća onom što najviše voli do te mjere predano da bez razloga osjeti bijes prema Kitu ali se koliko-toliko uspije "srediti".
Gamba je opet dosta dobar. Za razliku od prošle epizode, ovdje je uspio glavne protagoniste vizualno potpuno odvojiti, nema mjesta zabunama (oni pirati oko Marcusa su nebitni). Za naslovnicu sam ocijenio Ludensovu br. 39, ne sviđa mi se motiv, nije na tragu radnje jer je ovaj trenutak kad je Kit sa strojnicom zapravo jedini kad je u boljoj poziciji od pirata.
Ocjene su tu negdje s prošlom epizodom ali naravno, ova je dosta "teža", sve te nesreće, borba za preživljavanje, neizvjesnost, mi govore da je dosta jedno pažljivo čitanje. "Dunhavonovi nasljednici" je nekako raznovrsnija i laganija epizoda s više etapa kojoj ću se kad-tad rado vratiti. |
loading...
|
Edited by - Dwayne_Looney on 03/04/2021 13:49:46 |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7483 Posts
Member since 26/12/2006 |
Posted - 03/04/2021 : 14:49:42
|
Bravo Dwayne, samo tako nastavi! Jedino se ne mogu složiti za naslovnicu. To nije motiv iz priče, već Rotundova nemoguća (niti je moguće pucati tako iz Gatlinga, niti Gatling puca na način da mu iz svih cijevi istovremeno sijevaju metci ), glupa, moderna, superjunačka... interpretacija briljantne Donatellijeve druge naslovnice ove priče, zbog koje čitatelj dobiva krivi dojam o onome što je unutar stripa.
Kad je već spominjem:
|
Kamo god da kreneš, uvijek si tu. |
Edited by - Spock on 03/04/2021 14:52:50 |
|
|
Dwayne_Looney
Advanced Member
6871 Posts
Member since 15/10/2014 |
Posted - 03/04/2021 : 15:24:45
|
Da, u pravu si. Nema ovakve scene u stripu, da puca stojeći... A frcanje metaka iz svih cijevi istodobno baš je odraz te superherojštine. |
loading...
|
|
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11499 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7483 Posts
Posted - 05/04/2021 : 21:20:40
|
quote: Originally posted by ReemCP
Napokon došao do svog primjerka LU 42 (malo kasnim), pa me iznenadilo na kraju epiloga El Charro, Spock mi je pričao o pumi, a ono odjednom jaguar na kraju
A što sad reći pametno
Evo kako izgleda puma (lijevo) i kako izgleda jaguar (desno), ako netko slučajno ne zna (nije da ih se lako može zamijeniti):
Po običaju, napisao si odličan komenatar. Vezano za pumu i kronologiju obrati pozornost na zanimljivosti sljedeće recenzije, epizode "Pustinja ne oprašta", koja počinje i završava u ovom Ludensovom broju. Veselim se i uskoro očekujem još jedan tvoj komenatar! |
Edited by - Spock on 05/04/2021 21:21:53 |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7483 Posts
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13028 Posts
Posted - 06/04/2021 : 10:20:40
|
Po običaju, napisao si odličan komenatar. Vezano za pumu i kronologiju obrati pozornost na zanimljivosti sljedeće recenzije, epizode "Pustinja ne oprašta", koja počinje i završava u ovom Ludensovom broju. Veselim se i uskoro očekujem još jedan tvoj komenatar!
Joj, još sam tu recenziju pročitao više puta (prva uopće koju sam postavio), a znam da mi je negdje ostalo da si spomenuo taj podatak Kako je super to VG napravio što je natuknuo čitateljima za pumu i otkud ona tu. Kao što rekoh, treba recenzije čitati, puno se tog nauči i nema onda zbunjenosti
Na zadnji ovogodišnji udar zime jedna snježna Kit Teller epizoda, a Hercule ima čast da njegova recenzija bude jubilarna pedeseta ovog junaka:
https://www.stripovi.com/recenzije/kit-teller-kt-zs-385-386-ledeni-ratnik/2624/
Imamo top 50 sad Kita Tellera, a dodajmo da je i Hercule obilježio još jedan jubilej, njegova 40. recenzija
Glede ovog udara zime, u prošlu subotu ujutro kod mene sve zabijelilo, a taj se snijeg potom otopio kasnije to popodne. No hladnoća je ostala i zadržala se, puhao je hladan vjetar ovih dana i nije se moglo dugo boraviti vani, unatoč suncu i naizgled lijepom vremenu.
Jutros se probudim i pogledam kroz prozor kuhinje Kako reče Frankie u ovoj Herculeovoj recenziji na predzadnjoj slici "Kakva strašna vejavica!", pomislih i ja to A nisam jučer niti gledao prognozu, ova recenzija isto ispala odlično tempirana.
|
|
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13981 Posts
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 06/04/2021 : 10:40:47
|
ReemCP, na slici se odmah vidi da živiš u gradu...neka metropola.. I kod nas ga 10 cm zapalo, moram u grad po Zagor original, jos nisam uzeo... kod nas ionako vozimo zimske gume do kraja 5 meseca skoro... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13028 Posts
Posted - 06/04/2021 : 12:55:39
|
quote: Originally posted by teller
ReemCP, na slici se odmah vidi da živiš u gradu...neka metropola..
Metropola zvana na rubu divljine
Nego Telleru, jesi li bio jedan od sretnika u djetinstvu, a da je imao ovu epizodu (recenzija koja je trenutno na sajtu) Ledeni ratnik/Blago Vikinga, i ako da, jel ti se svidjela? |
|
Edited by - ReemCP on 06/04/2021 12:56:09 |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 06/04/2021 : 15:08:24
|
quote: Originally posted by ReemCP
quote: Originally posted by teller
ReemCP, na slici se odmah vidi da živiš u gradu...neka metropola..
Metropola zvana na rubu divljine
Nego Telleru, jesi li bio jedan od sretnika u djetinstvu, a da je imao ovu epizodu (recenzija koja je trenutno na sajtu) Ledeni ratnik/Blago Vikinga, i ako da, jel ti se svidjela?
I ja sam odrasta u takoj "metropoli" ko i ti, tako da mi je prva trafika bila 20 km daleko a prevoz tada nikakav. ... Tako da sam stripove dobivao u skoli ili kad su gradska dijeca dosla na razpust na selo.. Tako da sam tog Tellera dobio puno kasnije kad sam kompletirao obe serije, i ZS i LMS.. Nažalost sam 1999 obe kolekcije prodao a imao sam kompletne.. za pisljivih 3000 DM.. Ta epizoda je odlična, uz snjeznu Kubaj Kan jedna od boljih Tellerovih.. Za recenzije nemam vremena i obecava da cu ostavit komentare kad se vratim na posao jer sam na dopustu trenutno.. Čitam stripove i manje pišem.. sad idem na Otmicu Ikara la plumea.. Sve je dobro za skratit vreme dok cekam novog Malog Rendžera..
|
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
Edited by - teller on 06/04/2021 15:09:29 |
|
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13028 Posts
Posted - 06/04/2021 : 15:16:51
|
Odlično Telleru Ma pitam te to ponajviše jer vjerujem da ti imaš dosta tih zgoda i anegdota iz djetinstva u vezi ovih stripova, a ja ti uvijek volim čuti te priče kako je netko nešto nabavio prije i u kojoj mjeri mu se to svidjelo, koliko mu je značila ta priča prije u djetinstvu i sl. stvari, volim kad netko podijeli neki svoj doživljaj otprije :) |
|
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7483 Posts
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13981 Posts
|
wesskowaz
Advanced Member
Serbia
11499 Posts
Member since 10/07/2007 |
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7483 Posts
Posted - 16/04/2021 : 11:55:43
|
quote: Originally posted by Hercule Poirot
@Spock,je,sve je kod Reema na lageru. Šta kažeš za cover? Vrhunski ga je Reem pripremio, svaka čast!
Odličan, dobro si se sjetio Dekijeve naslovnice. |
|
|
goghy
Average Member
Croatia
645 Posts
Member since 11/12/2012 |
|
sumohrvat
Advanced Member
4026 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 16/04/2021 : 15:44:55
|
quote: Originally posted by goghy
Školska knjiga, mali rendžer, van Gogh-svi su brojevi po 10 kn.
Ja sam upravo u Rijeci pokupovao sve što mi je falilo.... Jel ima koji broj da je rasprodan? Od Van Gogha... Jel ima u toj Školskoj knjigi i starijih brojeva jer kod nas je broj 59 bio najniži... |
|
|
goghy
Average Member
Croatia
645 Posts
Member since 11/12/2012 |
|
ReemCP
stripovi.com suradnik
Croatia
13028 Posts
Posted - 16/04/2021 : 17:44:41
|
quote: Originally posted by Hercule Poirot
Šta kažeš za cover? Vrhunski ga je Reem pripremio, svaka čast!
Meni je jedino žao što nismo mogli i donji dio naslovnice uhvatiti (ostale članove KKK i ono gdje vatra gori), ali ti si bar stavio u rubriku zanimljivosti da svi vide kako izgleda cijela naslovnica Baš me zanima jel ddeki vidio recenziju.
quote: Originally posted by wesskowaz
Draga epizoda iz detinjstva. Kad sam se ponovo vratio stripovima, pre desetak godina, morao sam i ovo ponovo imati.
Mogao si zaljepiti komentar ispod recenzije |
|
|
|
sumohrvat
Advanced Member
4026 Posts
Member since 22/11/2004 |
Posted - 16/04/2021 : 18:15:03
|
Tako i u Osijeku, mislim da je zadnji broj 133, iako nisu ni tu svi brojevi redom.
Mene zanima ako ima ovih od 45 do 60 šta... Jel može tko pogledat. |
Edited by - sumohrvat on 16/04/2021 18:33:47 |
|
|
Spock
stripovi.com suradnik
Croatia
7483 Posts
Posted - 16/04/2021 : 21:06:03
|
Školska knjiga, mali rendžer, van Gogh-svi su brojevi po 10 kn.
Ajoj, to nije dobra vijest! Je li bilo onih brojeva koji su rasprodani, npr. 84,85,113,114,115,116,117,118...?
Čim se tako rasprodaje nije dobro po izdavača. Bojim se da je to konačan kraj. Rakosi, imaš li kakvu pozitivnu informaciju?
|
Edited by - Spock on 16/04/2021 21:06:22 |
|
|
Topic |
|
|
|