Author |
Topic |
ridiculus
Senior Member
1693 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 04/04/2021 : 14:01:16
|
quote: Originally posted by Paka01
Millar i Bendis su autori koji su nekad davno znali napisati dobre stripove, no kasnije je to jednostavno puklo i otišlo u skroz drugu stranu. Nakon toga su se utopili u moru prosječnosti (možda zbog hiperprodukcije?), a danas su praktički nečitljivi.
Slučaj hiperprodukcije je izraženiji kod Bendisa, koji, poput Stana Leeja ili Roya Thomasa nekad davno, piše po nekoliko serijala istovremeno. Ono što je zaboravio (ili ga nije briga) je da su oni usavršili "Marvelov metod" produkcije, po kojem se na crtača prenese ogroman deo odgovornosti oko priče, posebno na mikro-planu. Bendis piše potpune scenarije, a samo ih štancuje.
S druge strane, Millar kao da je više zainteresovan kako od svake priče da napravi franšizu, od franšize film ili TV seriju, a od njih mnogo novca. Evo, sledećeg meseca na Netflixu ide Jupiter's Legacy, pa možemo očekivati poplavu domaćih izdanja. Naravno, priča je o superherojima, generacijskom jazu, blah-blah, moralnoj odgovornosti , i svemu ostalom što zaokuplja Millarovu dečju imaginaciju, ali ja sam je čitao zbog Quitely-ja. Doduše, čak se i po crtežu (tj. po postavkama) vidi da je rađeno kao predložak za film. Ali onda ide i novi strip-serijal, Jupiter's Legacy: Requiem, koji crta Tommy Lee Edwards, pa ću i to morati da pogledam. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8037 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 04/04/2021 : 17:23:05
|
Milara i Bendisa sam upoznao preko Ultimate X-Men/Spider-Man naslova, objavljivanih na našim prostorima pre mnogo godina.
Možda su tada bili na kretativnim vrhuncima (?!), ali tvrdim sada, kao i onda da je Bendisov scenario za USM bio loš - neinventivno, prerazvučeno prežvakavanje starog, smešteno u savremenije doba/ruho, sa očajnim, patetičnim, sapunjarskim dijalozima i odgovarajućim karakterima. Milarovi UXM su bili korektniji. Ali, kad su izašli njegovi Ultimates-i video sam da ga tu ne zanimaju Osvetnici kao heroji, već njihova dekonstrukcija, a da njegovi fanovi to čak i nisu shvatili, nego progutali strip kao realističniju, modernu verziju heroja. Onda sam zamišljao kako se scenarista smeje iz senke svojim čitaocima, kao izdavač VČ svojim npr. |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 04/04/2021 : 19:43:20
|
Šta se tiče Jupiter's Legacy, kod mene je ista stvar kao i kod ridiculusa. Uhvatio sam se čitati manje-više isključivo zbog Quitelyjevog crteža, no radnja me ipak nije uspjela dovoljno zainteresirati da nastavim dalje. Slična stvar je zapravo sa svim Millarovim autorskim serijalima, većinom bi ih provjerio zbog crtača, no s nijednim nisam oduševljen. Slično su mi mlak dojam ostavili i Superior i Secret Service, a bome i Starlight kod kojeg sam se do kraja zadržao isključivo zbog fenomenalnog Gorana Parlova koji je odradio vrhunski posao. No da, Millarovi noviji stripovi uistinu djeluju kao testni poligoni za filmove, uvijek mi ostavljaju donekle nedovršen osjećaj, kao da su brzinski nastali bez da ih se razradilo kako treba.
Šta se tiče Bendisa i USM, meni je skoro pa nečitljiv. Sve ovo šta alexts kaže stoji. Nekoliko sam ga puta pokušao čitati ispočetka i jednostavno ne ide, baš je loš produkt svog vremena, no mislim da se na kraju pokazalo da se njegov značaj pokazao kroz komercijalni, a ne umjetnički uspjeh. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8037 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 04/04/2021 : 20:03:30
|
Šta se tiče Bendisa i USM, meni je skoro pa nečitljiv. Sve ovo šta alexts kaže stoji. Nekoliko sam ga puta pokušao čitati ispočetka i jednostavno ne ide, baš je loš produkt svog vremena, no mislim da se na kraju pokazalo da se njegov značaj pokazao kroz komercijalni, a ne umjetnički uspjeh.
Da, ono što dobro ide, Amerikanci često nekritički hvale. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10358 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Tonto
Advanced Member
8306 Posts
Member since 11/02/2012 |
Posted - 04/04/2021 : 22:27:12
|
quote: Originally posted by Peyo
Čini mi se da me ovdje netko nedavno ubjeđivao da se stripovi rade prije svega iz ljubavi ...
Pa i rade se... do onog trenutka dok se ne pocnu raditi za pare. |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10358 Posts
Posted - 04/04/2021 : 23:06:28
|
quote: Originally posted by Tonto
Čini mi se da me ovdje netko nedavno ubjeđivao da se stripovi rade prije svega iz ljubavi ...
Pa i rade se... do onog trenutka dok se ne pocnu raditi za pare.
Kažu da novac kvari ljude ! |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
|
borg
Senior Member
Serbia
2142 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 04/04/2021 : 23:21:57
|
Mislim da se pominjalo da su najbolji stripovi nastali iz duše i srca... (ludila, kokaina, morfijuma....) A da ima jedna zemlja u kojoj se uglavnom o stripu razmišlja kroz novac... E sada, ne znam ove stripove o kojima pričate, čija su produkcija Al gde novac počne da odlučuje, tu kriterijumi padaju... Pa u toj zemlji se čak i pozitivne recenzije plaćaju. Pohvale i preporuke su takođe deo biznisa... |
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 04/04/2021 23:23:53 |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10358 Posts
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
|
Tonto
Advanced Member
8306 Posts
Posted - 05/04/2021 : 06:49:04
|
quote: Originally posted by Tonto
Pa i rade se... do onog trenutka dok se ne pocnu raditi za pare.
Kažu da novac kvari ljude !
Novac kvari ljude, moć kvari ljude, slava kvari ljude... a da nije ipak problem u ljudima? |
The less I have the more I am a happy man |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10358 Posts
|
Tonto
Advanced Member
8306 Posts
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10358 Posts
|
ridiculus
Senior Member
1693 Posts
Member since 11/06/2008 |
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 07/04/2021 : 22:37:18
|
quote: Originally posted by ridiculus
Millar i Bendis su autori koji su nekad davno znali napisati dobre stripove, no kasnije je to jednostavno puklo i otišlo u skroz drugu stranu. Nakon toga su se utopili u moru prosječnosti (možda zbog hiperprodukcije?), a danas su praktički nečitljivi.
Slučaj hiperprodukcije je izraženiji kod Bendisa, koji, poput Stana Leeja ili Roya Thomasa nekad davno, piše po nekoliko serijala istovremeno. Ono što je zaboravio (ili ga nije briga) je da su oni usavršili "Marvelov metod" produkcije, po kojem se na crtača prenese ogroman deo odgovornosti oko priče, posebno na mikro-planu. Bendis piše potpune scenarije, a samo ih štancuje.
S druge strane, Millar kao da je više zainteresovan kako od svake priče da napravi franšizu, od franšize film ili TV seriju, a od njih mnogo novca. Evo, sledećeg meseca na Netflixu ide Jupiter's Legacy, pa možemo očekivati poplavu domaćih izdanja. Naravno, priča je o superherojima, generacijskom jazu, blah-blah, moralnoj odgovornosti , i svemu ostalom što zaokuplja Millarovu dečju imaginaciju, ali ja sam je čitao zbog Quitely-ja. Doduše, čak se i po crtežu (tj. po postavkama) vidi da je rađeno kao predložak za film. Ali onda ide i novi strip-serijal, Jupiter's Legacy: Requiem, koji crta Tommy Lee Edwards, pa ću i to morati da pogledam.
Eno na ČK najavljuje temi, najava upravo za Jupiter Legacy, kao što si i predvideo. Vidim da izgleda da taj strip nije vredan čitanja, ali možda mu dam šansu. Od ostalih Milarovih dela, Prvi Kick Ass mo je bio jako dobar, imam i dvojku pa će se čitati. Deluje mi privlačno i Vulverin drzavni neprijatelj što je radio sa Romitom Jr. Je l ste čitali to, radni narode? |
|
|
PaoloRivera
Average Member
Croatia
520 Posts
Member since 09/09/2014 |
Posted - 07/04/2021 : 23:59:00
|
quote: Originally posted by going going Deluje mi privlačno i Vulverin drzavni neprijatelj što je radio sa Romitom Jr. Je l ste čitali to, radni narode?
Ja još nisam uspio nabaviti, ali volio bih čitati jer i meni izgleda privlačno, a osim toga i jer me zanima Marvel iz perioda 2000-ih općenito. Inače mi se od Millara sviđaju Ultimatesi 1 i 2 koje već preko 10 godina imam u originalnim oversized hardcoverima, Civil War kao premisa (manje izvedba), a i Old Man Logan u izdanju ČK mi je dobro legao. |
|
|
going going
Advanced Member
Serbia
11867 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 08/04/2021 : 01:37:11
|
quote: Originally posted by PaoloRivera
quote: Originally posted by going going Deluje mi privlačno i Vulverin drzavni neprijatelj što je radio sa Romitom Jr. Je l ste čitali to, radni narode?
Ja još nisam uspio nabaviti, ali volio bih čitati jer i meni izgleda privlačno, a osim toga i jer me zanima Marvel iz perioda 2000-ih općenito. Inače mi se od Millara sviđaju Ultimatesi 1 i 2 koje već preko 10 godina imam u originalnim oversized hardcoverima, Civil War kao premisa (manje izvedba), a i Old Man Logan u izdanju ČK mi je dobro legao.
Da, po dekadama najinteresantnije za citanje Marvela izgledaju 80e i period 2000-2010. Naravno, svugde postoje izuzeci i stripovi vredni citanja. |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 08/04/2021 : 01:52:26
|
quote: Originally posted by going going
Da, po dekadama najinteresantnije za citanje Marvela izgledaju 80e i period 2000-2010. Naravno, svugde postoje izuzeci i stripovi vredni citanja.
Bukvalno je ovako. |
|
|
PaoloRivera
Average Member
Croatia
520 Posts
Member since 09/09/2014 |
Posted - 08/04/2021 : 10:51:13
|
going going, pogodio si moj ukus 1/1 😄 80-te su mi bas u zadnje vrijeme postale jako umjetnicki interesantne, premda i 90-te imaju svojih kvaliteta na jedan drugaciji nacin 🙂 |
|
|
jagodanbg
Senior Member
2816 Posts
Member since 17/07/2019 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40327 Posts
Member since 17/11/2007 |