forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Koji strip ste danas kupili, ukrali, dobili... :)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 524

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/04/2021 : 10:41:09  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Prva knjiga je legendarna tj. Rajtsonov run.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21720 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/04/2021 : 10:53:04  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by going going
A i ta prva knjiga koju scenaristički potpisune Len Vin mi se jako dopala i sa istorijskog aspekta je interesantno i zabavno pročitati te epizode iz 70ih a meni je i dobro legao taj patos i stil naracije. O Rajtsonovom crtežu i da ne pričam.

+1

+1
prva knjiga je jako dobra; stoji da je Murov trk kvalitetniji,ali meni je čak draža (uglavnom iz nostalgičnih razloga) prva knjiga.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

PaoloRivera
Average Member

Croatia
529 Posts

Member since 09/09/2014

Posted - 08/04/2021 : 10:54:25  Show Profile Show Extended Profile  Send PaoloRivera a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Gil-galad

Nabavio DW Stvorenje iz močvare; doduše 2-5, samo Moore. Već sam imao komplet i pročitao samo onu nepotrebnu prvu knjigu, koja mi je ubila želju da čitam dalje... (Isto kao i Miracleman i rereading Nadzirača.)

Swampy zasad obećava...

Također, upravo sam prije neki dan počeo s čitanjem Fibrine prve knjige.
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

5524 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 08/04/2021 : 11:24:46  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Rajtsonov crtež je jedino što je vredno spomena u prvoj knjizi jer onoliko naivan scenario je za no comment

@Gil-galad kod mene u kolekciji sa razlogom stoji samo 2-4
Go to Top of Page

Zlix
Senior Member

Serbia
1909 Posts

Member since 20/03/2006

Posted - 08/04/2021 : 14:03:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlix a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by AleksandarN
Izgleda da sam ja jedini kome se najvise dopala prva knjiga.
Zadnje dve knjige su me udavile jer je Moore poceo da ubacuje sta god mu je palo na pamet, ocigledno pod uticajem LSD-a.

I mene udavilo ono kad je krenuo da luta po svemiru. Sve pre toga je čisto savršenstvo.

IG: @bricktoygrapher
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/04/2021 : 14:09:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
@going - Nisam čitao ST uopšte. Jedan od onih stripova za koje odavno znam da bi trebalo, ali ono, nije moranje, pa kad dođe na red... O Mooreu bih mogao i ovako i onako; genijalan na nekim besmrtnim delima, Vendetti najpre, TKJ, From Hell... Za Watchmen sam nekoliko puta rekao da je vreme bolno pojelo taj strip, ja sam ga jedva pročitao drugi put pre nekoliko godina... Noviji radovi su mu kako koji. Obožavam jedino Prometheu, dok je recimo Liga savršeno nacrtana, ali postoji niz Martina Mysterea koji imaju bolju priču.

Zato sam i čekao sa ST. A Miracleman je, uprkos ogromnom istorijskom značaju i prelepom crtežu, kao i Mooreom kao umetnikom u celini, prenaporan za čitanje, koji me je dodatno udaljio od ST.

A volim kad ovako već na početku postoji taj neki flert sa stripom, zahvaljujući savršenom dizajnu, pa prelistavam... I naredne knjige, takođe i zasad sam najviše zaintrigiran o čemu je to Moore pisao na toliko strana?

A prva knjiga mi nekako kvari ovu celinu, jer je Mooreova priča kako god okreneš nadovezana na neki deseti story arc i opet je tu gomila likova koje nismo videli u prvoj knjizi...

Dugo sam čitao, gledao ovo i ono radi kontinuiteta, značaja, opšte kulture... Vremenom čovek shvati da je to suludo i da bi trebalo da se posveti samo onim delima koja ga iste sekunde uvuku u svoj svet.
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/04/2021 : 14:13:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Istina, samo što dobar strip ne čini samo dobar crtež. Sećam se atmosfere i detalja iz nekih priča, ali šta sam pročitao, to sam zaboravio odmah po čitanju... Doduše, to možda i nije zbog Weina, jer Silver Age priče su generalno veoma slične. Marvel je imao makar Spideya i Surfera iz tog doba koji i danas kidaju.

Ostalo, napisah i u prehodnom postu, stvarno ne mogu da čitam zarad istorijskog ili ovog, onog, konteksta; taman to bio i jedan Alan Moore (mislim na Miraclemana).
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/04/2021 : 14:18:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vremenom čovek shvati da je to suludo i da bi trebalo da se posveti samo onim delima koja ga iste sekunde uvuku u svoj svet.

Eh, ne znam baš Mislim, djelomično se slažem. Moj je stav da svemu treba dati priliku jer neke su stvari klasici s razlogom (nebitno pričamo li o stripu, knjizi, muzici ili filmu), a oće li nam se to svidjeti, e to je druga stvar. Ono s čime se slažem je to da ne treba gurati na silu ako ne ide. Radije probati nakon x godina ponovno. Neke stvari koje nikako nisam mogao provariti prije 10ak godina su mi danas fenomenalne, a bome ima i obrnutih primjera

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/04/2021 : 14:22:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
Pa to sam i mislio. Overim dve-tri epizode stripa ili serije, početak knjige ako je neka fantasy saga... I ide - ide, ne ide - ne ide. Ne udubljujem se na silu, a pre jesam to radio, jer nešto važi za klasiku i sl.

Ne mogu ono "izdrži početak, posle bude bolje i sl."...
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/04/2021 : 14:26:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne mogu ono "izdrži početak, posle bude bolje i sl."...

Je je, to je katastrofa Tako su i meni svojedobno govorili po pitanju serije Breaking Bad.

- Pogledao prvu epizodu, dosadno.
- Kažu ljudi "ma trebaš pogledati cijelu prvu sezonu, pri kraju nje postane bolje".
- Pogledao cijelu prvu sezonu, dosadno.
- Opet kažu "od druge sezone postaje još bolje".
- Pogledao polovicu druge sezone, još uvijek ubitačno dosadno.
- "je, ali krajem druge sezone bude super!"

Ma ajde đavlu odustao i više joj se nikad nisam vratio.

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2993 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 08/04/2021 : 16:20:10  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
Najbolja serija ikada :)

Pumpaj
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3384 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 08/04/2021 : 16:24:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Stvari koje ti ne legnu nakon par epizoda odmah treba bataliti. Ali se može posle nekog vremena ponovo probati ako te kopka, dešavalo mi se da nešto što sam izdržao par ep i kao "Što ja ovo gledam?" posle koju godinu probam opet i bude odmah "Šta sam ja gledao prošli put kad mi se ovo nije svidelo?!".
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9273 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/04/2021 : 16:34:06  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Istina, samo što dobar strip ne čini samo dobar crtež. Sećam se atmosfere i detalja iz nekih priča, ali šta sam pročitao, to sam zaboravio odmah po čitanju... Doduše, to možda i nije zbog Weina, jer Silver Age priče su generalno veoma slične. Marvel je imao makar Spideya i Surfera iz tog doba koji i danas kidaju.

Ostalo, napisah i u prehodnom postu, stvarno ne mogu da čitam zarad istorijskog ili ovog, onog, konteksta; taman to bio i jedan Alan Moore (mislim na Miraclemana).

Vidiš, OK je lično mišljenje i doživljaj, svako treba da je iskren prvo prema sebi. Ozbiljnija analiza i vrednovanje su već za diskusiju.

Ali, ja ću sad na sopstveni lični stav da (se) podsetim - ja se sećam svih scena i mnogih dijaloga (otprilike), što bi se reklo - znam napamet prvih nekoliko epizoda. Meni su odlične, a čitao sam i Tomasa Mana, Džojsa, Borhesa, Legvinovu... (da ne nabrajam) i uživao u sličnoj meri, ali očigledno sa drugačijim pristupom i očekivanjima.

Kad su pop-kulturni sadržaji u pitanju, meni je bolji film Cat People (1942.) Jacquesa Tourneur-ja od Cat People (1982.) Paula Schradera, iako je prvi film naivniji, a drugi savremeniji i prihvatljiviji savremenom gledaocu. The Mummy iz 1932. bolji od The Mummy iz 1999. i od filma iz 2017. (od ovog ubedljivo). King Kong iz 1933. bolji od obe kasnije verzije (premda je DŽeksonova sasvim dobra).

Svi ti stari filmovi su naivniji i zastareliji. Ali bolji.

S druge strane,The Thing from Another World iz 1951. nije bolji od Karpenterovog (treći da ne pominjem).

Ne bih rekao da nostalgija ima presudan faktor, iako očigledno ja jesam odrastao uz početne epizode Swamp Thinga i one su mi bile dobra tada (i svima koji ih su ih čitali, tada, sa kojima sam kontaktirao) i sada.

Jednostavno, kad je horor u pitanju (pa i monster movies & comics) atmosfera je presudna!

S treće strane, ja bih voleo da čujem konkretne primedbe na pojedine script-ove, ne samo uopštene. Kad sam pre neki dan upitao čoveka zašto mu je kriminalno naivan specijalac Nika Rajdera (jer sam razmišljao da ga kupim; naručih ga u međuvremenu), da navede konkretne primere - odgovora nema.

Zanimljivo bi bilo da neko analizira npr. prvu epizodu Čudovišta/Stvorenje iz močvare i kaže šta tu škripi. Mislim da znam dobro kad u scenarijima nešto ozbiljno škripi i primećujem i sitnice, ne bih rekao da bitnih nedostataka ima u bar prve 4 epizode, koje su i najbolje.

Meni je zasmetalo u jednoj od početnih epizoda (valjda ona sa vešticom i sinom) kad ST izbaca ljude iz voza kroz daščani zid od vagona u pokretu i razmišlja "Nasip je mek, ništa im neće faliti". To je "naivnost" starih stripova. Scenarista Wein je hteo efektnu scenu, gde ljudi izleću iz voza i dobio je, ali i da opravda S. Thinga koji je pozitivac, da nikog nije ubio ili ozbiljno povredio.

Ali, ako mi je to bolo oči još kao klincu, još više mi smeta što u Snajderovoj Sagi o sovama, Betmena probadaju, raznose, dave i ništa mu ne fali, apsolutno je bez posledica. Opet samo radi efektnosti scena.

Tako da što se naivnosti tiče, tu se vidi da nema stvarnog pomaka i suštinske razlike u toj vrsti stripa (superherojski, američki, u najširem smislu.)

Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/04/2021 : 16:40:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Stvari koje ti ne legnu nakon par epizoda odmah treba bataliti. Ali se može posle nekog vremena ponovo probati ako te kopka, dešavalo mi se da nešto što sam izdržao par ep i kao "Što ja ovo gledam?" posle koju godinu probam opet i bude odmah "Šta sam ja gledao prošli put kad mi se ovo nije svidelo?!".

Naravno. Tipičan primer Ken, kojeg je retko ko voleo kao klinac.
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/04/2021 : 17:12:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
@alexts, što se filmova tiče - ili muzike i književnosti - stare mnogo lepše od većine stripova. Ripa Kirbyja još kad je Fibra krenula jednostavno nisam mogao da čitam, niti ČK Flasha, DW Fosterovog Tarzana... A opet ima drugih stripova iz tog perioda koji su mi bliski i dan-danas. Jer je priča prelinearna i zamorna.

Silver Age je period u kome su stripovi najviše ličili jedni na druge (superherojski, a početni Swampy se tu kao horor ne razlikuje preterano žanrovski...). Prosto, priče su slične i pročitaš dva-tri serijala - pročitao si sve. Mislim na način pripovedanja, zaplete, tvistove... Opet navodim dva izuzetka, Spideya kao junaka/serijal koji se konstantno razvijao i posle Stana Leeja, zaključno s meni najdražim Conwayem... I Letača, to valjda ne moram da pojašnjavam?

Ali Marvel je imao Stana Leeja, koji je to makar umeo da upakuje. DC je meni generalno tiha jeza, a posebno Silver Age. Znaš da i sam volim starije naslove, a šansu dam svemu što me zaintrigira. (Nekoliko puta sam bezuspešno pokušao da shvatim i zašto ljudi vole Zagora...) Poslednjih meseci uživam u Pilotu. Naivan je, ali i prepun neke životne radosti...

On topic, Weinov Swampy. Predvidiv, čak ne ni nešto posebno originalan... Odbačeni junak, kome autor pošto-poto želi da pribavi arhinemezisa. Uvodi krajnje sterilne sporedne junake... Šetka ga po svetu i zabačenim sredinama... Spaja s drugim junacima, poput Batsa. To su sve pretpostavke stripova iz tog perioda, ali je problem hiperprodukcija i mnoštvo naslova koji sadrže gotovo iste priče (isti je makar kalup, što se kaže).

Potpuno prosečna i viđena priča, koju tek neznatno - do granice da je čitljivo makar - spasava crtež. I to je objavljeno samo zato što je neko u DW voleo Wrightsona. Dokaz je i onaj Batman jedan, koji je kao mini-celina kopija TDKR (četiri epizode), a kvalitativno na nivou osrednjeg Bonellija (iako je lepo nacrtan), te Frankenstein, kao jedina knjiga koju su objavili...

I prosto mi je Mooreov ST pokvaren kao celina. Zato sam napisao "nepotrebna prva knjiga". Čim sam je pročitao do kraja, znači da i nije bila toliko loša. Međutim, to je bilo pre dve godine, pa u neku dublju analizu ne bih mogao da se upustim.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1788 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 08/04/2021 : 17:30:18  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Stvari koje ti ne legnu nakon par epizoda odmah treba bataliti.

Ništa ne "treba". Nema generalnog pravila. Postoje stvari koje će biti zamorne, dosadne, ili nečitljive/negledljive/neslušljive koliko god da ih čitaš/gledaš/slušaš, a postoje i one koje će te kasnije zaintrigirati, uvući u svoj svet, ili čak oduševiti, iako ne obećavaju to od starta. Pa ne mora sve što ti se sviđa da ti se apsolutno svidi od samog svog početka. Da sam tako razmišljao, propustio bih neke od najboljih televizijskih serija koje sam gledao.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1788 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 08/04/2021 : 17:39:58  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:

S treće strane, ja bih voleo da čujem konkretne primedbe na pojedine script-ove, ne samo uopštene.

E, da, to i ja volim da čujem. Suviše često se zameraju stvari koje nisu mane same po sebi - npr. "dosadno je". "Dosada" je subjektivno stanje i zavisi od onoga ko procenjuje delo. Nešto može biti dosadno zato što se ništa ne događa, a može biti i dosadno zato što čitaoca ne zanima ono što se događa, bez obzira koliko ima preokreta. Ili ne ume da prepozna ono što se događa, jer nije deo njegovog/njenog okruženja ili života. Npr. mene autobiografski stripovi odbijaju po sebi (čast izuzecima koji su vodili sulude živote), ali nikad ne bih zbog toga svrstao ta dela u loša.

Nostalgija takođe nema udela. Skoro sam ponovo gledao Samo za tvoje oči i jedva sam izdržao do kraja, a kao klinca me taj film oduvao. S druge strane, Bilo jednom na Divljem Zapadu mi je isto dobar kao i pre 40 godina, i nimalo ne smeta što Leone nameće onako spor - skoro kontemplativan - tempo.

Edited by - ridiculus on 08/04/2021 17:50:49
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10924 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 08/04/2021 : 17:46:19  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
mda, i mene zamara murovo stvorenje, bas zbog problematicnog uvoda. steta sto kasnije nije napisao neki uvodni deo, da se popeglaju koliko toliko kljucni likovi. od mura mi je genijalna ta druga dw knjiga, iliti jos tacnije prve dve od fibre. ostatak mura me zamara da bi na kraju to postalo katastrofa, a ovo pre mura mi je necitljivo + opet ima zjapeca rupa. sve u svemu ne da mi se da imam ovaj serijal
cudotvorac mi je genijalan, za razliku od mocvarka ima pocetak i odlican kraj.
ken mi je u detinjstvu bio strip za zaobici, pa mi je jedno vreme bio odlican. sad ne znam da li cu ga vise ikad citati, imam ovo od strip agenta. lepo ce uskoro da ide u podrum da se druzi sa mrakom. slicno za za magicnog vetra, jedno vreme mi je bio super, sad uzimam golkondu do nekog broja sa tim sto ovo znam da vise necu citati.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10636 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 08/04/2021 : 17:53:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Ja dugo nisam imao volju pogledati Breaking Bad.
Em me živcirala pompa oko serije, em neki profesor pravi drogu i baš ga briga tko kupuje i stradava od te droge, samo da se on izliječi od svoje bolesti. Međutim, kada je bila 10-godišnjica serije počeo sam gledati nakon nekoliko epizoda i jako mi se svidjela. Ne da mi nije bila dosadna, nego nisam mogao sačekati slijedeću epizodu.

Mišljenja i ukusi su različiti i tu nema ničeg lošeg. No da se vratimo na stripove i nekakvo njihovo vrednovanje.

Osobno me smeta kada se neki bilo da su naglo "odrasli" ili su se kao padobranci u strip vode ubacili zadnjih godina (zato što je strip sve češće u medijima), te čitaju npr. Mausa, Sandmana, Asteriosa, Persepolis, Arapina, Daytripper (molim one koji površno čitaju postove i razvijaju raznorazne teze da zamijete kako sam napisao da su mi ovo odlični stripovi) i slične da ne kažem slice of life stripove (iako taj izraz obuhvaća i neke druge „naivnije“ stripove, ali se često koristi kao oznaka stripova za „zahtjevniju“ publiku), te neke scenaristički zahtjevnije stripove poznatih strip autora po kojima se nerijetko snimaju i filmovi.

I sada se oni kao samopromovirani stručnjaci (opće prakse) svisoka i prezirno postavljaju prema neupitnim klasicima i vrijednostima u svijetu stripova. I čude se kako njihovi junaci ne razmišljaju o bitku, spašavanju i očuvanju prirode, političkoj korektnosti, ravnopravnosti gayeva, ljudi druge boje kože i vjere, veganstvu i ne znam čemu sve ne. Umjesto toga njihov sadržaj je (o užasa) zabava, geg/smijeh, avantura i sve one ispraznosti koje ljudima ne trebaju, začinjeni opuštenom naivom i nepotrebno dobrim crtežom. Znači žalibože vremena niževrijedna literatura nedostojna trošenja njihovog vremena.
I onda nas još počaste svojim ocjenama koje su u biti pljuvačina po klasicima koje volimo i po nama koji ih volimo. Istina je da su neki stripovi (kao i sve ostalo) bili precijenjeni ili loše stare, ali postoje brojni klasični stripovi koji su zadržali vrijednost s obzirom na trenutak nastanka, na način razmišljanja i djelovanja autora u tom vremenu. Ali pljuvače to i ne zanima (mnogi su ionako samo usputni prolaznici u svijetu stripa) i ne znaju procijeniti njihov značaj. I zato hvala vam na trudu, ali nema potrebe da nas prosvjetljujete.

Kaže RM da se borim protiv nevidljivih protivnika, ali niti su nevidljivi niti ih ima malo. Nemam ništa protiv tuđeg mišljenja, ali ne volim pljuvanje od „veleumova“.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11453 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/04/2021 : 17:57:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Uf, izgleda da nema baš previše ljubitelja "svemirskog" dijela Mooreovog Swamp Thinga. Ja ga obožavam My Blue Heaven je vjerojatno jedna od najboljih epizoda u cijelom serijalu, a posebno mi je drag i onaj dio na Rannu s Adamom Strangeom. Osim njih mi je odlično sjela i ona epizoda s "biljnim" Green Lanternom, kao i ona s Metronom (iako je tu Rick Veitch uskočio na scenarističko mjesto umjesto Moorea).

A Miracleman... Miracleman je sve na svijetu. Brutalna agresivna prelijepa poezija u stripu.

Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1788 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 08/04/2021 : 18:08:31  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:

Silver Age je period u kome su stripovi najviše ličili jedni na druge (superherojski, a početni Swampy se tu kao horor ne razlikuje preterano žanrovski...). Prosto, priče su slične i pročitaš dva-tri serijala - pročitao si sve. Mislim na način pripovedanja, zaplete, tvistove... Opet navodim dva izuzetka, Spideya kao junaka/serijal koji se konstantno razvijao i posle Stana Leeja, zaključno s meni najdražim Conwayem... I Letača, to valjda ne moram da pojašnjavam?

Ali Marvel je imao Stana Leeja, koji je to makar umeo da upakuje. DC je meni generalno tiha jeza, a posebno Silver Age.

Valjda je jasno da Swamp Thing spada u "bronzano doba"? Ali to nije presudno, pošto se odnosi na generalne tendencije (i to u superherojskom stripu), a izuzetaka koliko hoćeš. A te tendencije nam kažu da je bronzano doba daleko mračnije od srebrnog, i ispunjeno antijunacima. Ili čak ne ni "junacima". Pa gde drugde imamo strip o negativcu kakav je Drakula? Danas se to može uraditi, naravno, ali bi lik Drakule bio učinjen pristupačnijim i manje zaista zlim. Verovatno bi bio ili gnevni, ali pravedni osvetnik, ili samo nesrećni emo lik...

Meni potpis Stana Lee-ja ne predstavlja dovoljno veliku prednost (za neki strip). Solo Kirby > Kirby + Lee, iako manje pristupačan (i, shodno tome, popularan) ali dobro, ja sam čudan.

Zapravo, DC je na prelazu iz 60-e u 70-e bio kreativniji i "jači" izdavač. Kubertov Enemy Ace (i, kasnije, Tarzan), Adamsov The Crow (pardon, Deadman!), Ditkov Creeper, Kirbyjev Fourth World, i na kraju Goodwinov i Simonsonov Manhunter su zanimljivije štivo od svega što je Marvel radio u to vreme, bar dok ovaj nije započeo svoje crno-bele stripove.

quote:

To su sve pretpostavke stripova iz tog perioda, ali je problem hiperprodukcija i mnoštvo naslova koji sadrže gotovo iste priče (isti je makar kalup, što se kaže).

A pazi sad ovo: statistički nije moguće da je hiperprodukcija bila veća početkom 70-ih nego danas.

Edited by - ridiculus on 08/04/2021 18:19:25
Go to Top of Page

BeaGea
Advanced Member

4063 Posts

Member since 29/04/2020

Posted - 08/04/2021 : 18:08:57  Show Profile Show Extended Profile  Send BeaGea a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Osobno me smeta kada se neki bilo da su naglo "odrasli" ili su se kao padobranci u strip vode ubacili zadnjih godina (zato što je strip sve češće u medijima), te čitaju npr. Mausa, Sandmana, Asteriosa, Persepolis, Arapina, Daytripper (molim one koji površno čitaju postove i razvijaju raznorazne teze da zamijete kako sam napisao da su mi ovo odlični stripovi) i slične da ne kažem slice of life stripove (iako taj izraz obuhvaća i neke druge „naivnije“ stripove, ali se često koristi kao oznaka stripova za „zahtjevniju“ publiku), te neke scenaristički zahtjevnije stripove poznatih strip autora po kojima se nerijetko snimaju i filmovi.

I sada se oni kao samopromovirani stručnjaci (opće prakse) svisoka i prezirno postavljaju prema neupitnim klasicima i vrijednostima u svijetu stripova. I čude se kako njihovi junaci ne razmišljaju o bitku, spašavanju i očuvanju prirode, političkoj korektnosti, ravnopravnosti gayeva, ljudi druge boje kože i vjere, veganstvu i ne znam čemu sve ne. Umjesto toga njihov sadržaj je (o užasa) zabava, geg/smijeh, avantura i sve one ispraznosti koje ljudima ne trebaju, začinjeni opuštenom naivom i nepotrebno dobrim crtežom. Znači žalibože vremena niževrijedna literatura nedostojna trošenja njihovog vremena.
I onda nas još počaste svojim ocjenama koje su u biti pljuvačina po klasicima koje volimo i po nama koji ih volimo. Istina je da su neki stripovi (kao i sve ostalo) bili precijenjeni ili loše stare, ali postoje brojni klasični stripovi koji su zadržali vrijednost s obzirom na trenutak nastanka, na način razmišljanja i djelovanja autora u tom vremenu. Ali pljuvače to i ne zanima (mnogi su ionako samo usputni prolaznici u svijetu stripa) i ne znaju procijeniti njihov značaj. I zato hvala vam na trudu, ali nema potrebe da nas prosvjetljujete.

Kaže RM da se borim protiv nevidljivih protivnika, ali niti su nevidljivi niti ih ima malo. Nemam ništa protiv tuđeg mišljenja, ali ne volim pljuvanje od „veleumova“.

Sve nas trpaš u isti koš ili prihvaćaš da ima jednostavno pojedinaca koji žele više od zabave, i to žele doživjeti kroz različite medije (strip, film, glazba)?

Kažite mi, jeste li se umorili
Jesu li vas prevarili
Je l'nas vrijeme pregazilo
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10636 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 08/04/2021 : 18:50:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
@BeaGea, čitaj sa pažnjom i razumijevanjem.

Možda je i do mene, moguće da nisam bio dovoljno jasan kada krivo zaključuješ.

Edited by - Peyo on 08/04/2021 18:51:09
Go to Top of Page

Gil-galad
stripovi.com suradnik

Serbia
3544 Posts

Member since 19/05/2008

Posted - 08/04/2021 : 19:08:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Gil-galad a Private Message  Reply with Quote
@Peyo, a kome se ti tačno ovde obraćaš? Nekome ko je na forumu napisao nešto s čime se ne slažeš ili ovako reaguješ generalno kad ti se nečije mišljenje ne sviđa, pa pustiš u etar, obraćajući se "njima"? Ko su ti oni? Ne postoji tako nešto kao "neupitan klasik" u opštem smislu. Svako ima pravo na ukus, mišljenje, pogled na stvar... (Dokle god ne počne to nešto svoje da nameće kao postulat koji bi iz korena trebalo da promeni svet i sl.)

@ridiculus, nastao je u prvoj polovini sedamdesetih, a termini Silver i Bronze Age su tu da ukažu na proces sazrevanja i otvaranja, a ne tačno tu_i_tu godinu. Samo zato što je početni ST pomalo eksplicitniji ne menja bitno Weinovo pripovedanje u skladu sa erom. To je kao Kirbyjev Kep iz sedamdesetih: Silver Age pripovedanje prošireno tek za eksplicitnije izražavanje. Još uvek tu nema suštinskih promena, kao kod Mooreovog ST.

Glede Stana Leeja, rekao sam "umeo lepo da upakuje", ne da je generalno to neka velika prednost. Fourth World je prilično progresivan Kirby, ali i dalje Kirby koji nije mnogo toga rekao, već bio mnogo eksplozivan, zabavan i beskrajno razmaštan. Manhunter strip za jedno čitanje, sasvim dovoljno i u skenu... Creeper mi se nije dojmio nikako. Ostalo nisam čitao, ali nemam problem što neko više voli DC od Marvela. Što se mene tiče, kolika im je poslednjih godina razlika u filmovima, tolika je i u stripovima... (Ali da, imaju Batmana, u oba slučaja, s nekim od najboljih stripova i filmova u istoriji.)

Još, "statistički nije moguće da je hiperprodukcija bila veća početkom 70-ih nego danas" - istina, ali to nema mnogo veze sa ST iz prve polovine sedamdesetih. Današnji stripovi (superherojski) u mnogo čemu škripe, ali ne liče jedni na druge ni izbliza koliko oni od pre pedeset godina...
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1788 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 08/04/2021 : 19:38:34  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ridiculus, nastao je u prvoj polovini sedamdesetih, a termini Silver i Bronze Age su tu da ukažu na proces sazrevanja i otvaranja, a ne tačno tu_i_tu godinu. Samo zato što je početni ST pomalo eksplicitniji ne menja bitno Weinovo pripovedanje u skladu sa erom. To je kao Kirbyjev Kep iz sedamdesetih: Silver Age pripovedanje prošireno tek za eksplicitnije izražavanje. Još uvek tu nema suštinskih promena, kao kod Mooreovog ST.

E pa sad, ako je tebi Moore-ov Swamp Thing savršen primer "bronzanog doba", onda nije čudo da se nećemo složiti oko tih stvari. Taj period se i klasifikuje kao zaseban zbog stripova koji su nastali početkom 70-ih, ne sredinom 80-ih. Na način na koji se generalna društvena klima i pesimizam 70-ih razlikuje od optimizma 60-ih u svim sferama društvenog života i kulture.

quote:
Glede Stana Leeja, rekao sam "umeo lepo da upakuje", ne da je generalno to neka velika prednost. Fourth World je prilično progresivan Kirby, ali i dalje Kirby koji nije mnogo toga rekao, već bio mnogo eksplozivan, zabavan i beskrajno razmaštan.

O, rekao je on sasvim mnogo, ali treba imati uši da to čuješ. Na primer, ne možeš ocenjivati poeziju pravilima i očekivanjima koja se primenjuju na naturalistički roman. Ja mogu da izvučem iz Četvrtog sveta više simbola i tema nego skoro bilo ko drugi iz npr. Sandmana, a to ne zato što sam pametniji, nego je sve već tamo. I o tome se može čitati i na drugim mestima, nisam ja to izmaštao - potrebno je samo imati interesovanje. Uglavnom sam se klonio dubljih rasprava zato što sam čekao da izađe film The New Gods, a i nisam bio siguran da tema ikoga zanima, ali kako za sada ništa od filma, možda napišem nešto. (Drugi problem je, kada se piše na tom nivou, spojleri su SVUDA. Znači, moram da očekujem da je bar neki zavidan broj ljudi pročitao delo.)

quote:
Još, "statistički nije moguće da je hiperprodukcija bila veća početkom 70-ih nego danas" - istina, ali to nema mnogo veze sa ST iz prve polovine sedamdesetih. Današnji stripovi (superherojski) u mnogo čemu škripe, ali ne liče jedni na druge ni izbliza koliko oni od pre pedeset godina...

Što u prevodu znači da samo nisi čitao dovoljan broj modernih superherojskih stripova.

Go to Top of Page
Page: of 524 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.86 seconds. Snitz Forums 2000