Author |
Topic |
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 18/08/2021 : 18:39:10
|
To je jedna od stvari zbog kojih je ovaj strip sjajan, kraj koji se može različito tumačiti i nijedno tumačenje ga ne narušava :) Nije mi jasno zašto Mur nije zadovoljan. |
|
|
Beren
Advanced Member
Montenegro
3793 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 18/08/2021 : 19:26:05
|
Možda zato što nije bio hrabriji i završio strip ovako kako sam ga interpretirao u prvoj verziji, bez ostavljanja prostora za dilemu |
Moja domovina je mene dala ovu koru bijelog hleba, sretne ljude, srecnu mladost, velik komad vedrog neba... |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 18/08/2021 : 22:25:54
|
Druga verzija 100%, barem sam ja od tog teoretskog talasa drekavaca. Kao prvo, Mur je to. Nije taj sposoban da završi priču a da do koske ne sje*e status quo.
Edit: P.S. preferiram Higinsovu verziju. Bolandov kolor je sjajan, ali je samo njegova vizija. Higinsov vrišti Murovim uputstvima, vizijama i drečećom psihodelijom osamdesetih. Koliko je samo bolje kada ti zatreba vremena (mozda i veci deo stripa...we'll never know) da skapiras da si presao u retrospektivu Dzokerovih korena (ili jednu od verzija).
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 18/08/2021 22:31:34 |
|
|
karven
Senior Member
Serbia
1871 Posts
Member since 16/07/2006 |
Posted - 19/08/2021 : 07:16:32
|
Betmen koji je pukao i ubio Džokera je mnogo slabije od Betmena koji se smeje Džokerovom vicu. Ne znam gde silni ljudi vide to da je Betmen zadavio Džokera na kraju. Meni je to uvek delovalo kao nategnuta i loša teorija. Muru više priliči da prikaže na kraju Betmena i Džokera koji se zajedno smeju vicu, što u nekom podkontekstu deluje mnogo jezivije nego ovo drugo. |
All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands. |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Posted - 19/08/2021 : 18:56:39
|
quote: Originally posted by karven
Betmen koji je pukao i ubio Džokera je mnogo slabije od Betmena koji se smeje Džokerovom vicu. Ne znam gde silni ljudi vide to da je Betmen zadavio Džokera na kraju. Meni je to uvek delovalo kao nategnuta i loša teorija. Muru više priliči da prikaže na kraju Betmena i Džokera koji se zajedno smeju vicu, što u nekom podkontekstu deluje mnogo jezivije nego ovo drugo.
Pa zapravo je moguća i verzija gdje se desilo sve troje istovremeno pukao je, smije se vicu i onda ga zadavi. Ono brisanje linije u zadnjim kadrovima može se protumačiti i poprilično zloslutno. |
|
|
ridiculus
Senior Member
1702 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 19/08/2021 : 21:03:39
|
quote: Originally posted by swamp thing
To je jedna od stvari zbog kojih je ovaj strip sjajan, kraj koji se može različito tumačiti i nijedno tumačenje ga ne narušava :) Nije mi jasno zašto Mur nije zadovoljan.
Mur nije zadovoljan - ili sam bar ja tako shvatio celu priču - zato što je njegov rad kasnije korišćen kao uzor i osnova za nadmetanje čiji će zločinci biti navodno "realniji", a zapravo veći sadisti. To je jedna od glavnih lekcija koje će kasnije generacije naučiti iz njegovoh rada, i, normalno, to ga je tištilo. U jednom novijem intervjuu je rekao kako nije mračna osoba.
Isto kao i kod Watchmena. Taj strip je trebalo da bude i kraj ozbiljne priče o superherojima, ali ja postao osnova za novi pristup, navodno "još ozbiljniju" priču o superherojima.
Možda je Mur pomalo naivan (= idealista, ako hoćete) pa ne zna kako ljudski mozak i kako ljudsko društvo funkcioniše. Um ne polazi od "realnosti", već gradi svoju viziju realnosti oko svojih bazičnih potreba ili uverenja. Kao što je nada. Ne može se uništiti tako što će se pokazati da je u osnovi lažna. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
Edited by - ridiculus on 19/08/2021 21:05:03 |
|
|
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
|
Topic |
|