forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 STALKER: Noć
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 11/08/2021 : 09:04:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 13/08/2021 : 13:57:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
U novom Vremenu Nikola Dragomirović predstavio je naše izdanje Drijeove Noći!

Go to Top of Page

JAH WOBBLE
Average Member

635 Posts

Member since 20/01/2009

Posted - 19/08/2021 : 23:19:36  Show Profile Show Extended Profile  Send JAH WOBBLE a Private Message  Reply with Quote
Potresno...

Konačno i ovaj humanoid kod nas, u izdanju kakvo zaslužuje.
Jedina primedba: Druillet često i vešto koristi double splash page. Trebalo je omogućiti da se stranice mogu maksimalno razmaknuti.
Nadam se da će biti još Druilletovih stripova u izdanju Stalkera.

Dole je kadar koji me odmah asocirao na Difoolov pad u Incalu.
Ali "Noć" je objavljena 1976. godine...

Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 05/09/2021 : 21:07:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 15/10/2021 : 21:29:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Izuzetno zanimljiv esej Andreja Dolinke o Drijeovoj Noći.

https://www.odiseja.rs/neopozivo-ukidanje-buducnosti/?fbclid=IwAR01cvj8uB8cr42o8UdcIyCsmmx5_Px-zLMOWbSUMjC2Y4iMRRuFPJmCtUs
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 03/11/2021 : 18:09:49  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Puno čitalaca iz Hrvatske interesovalo se kako može doći do naših izdanja. Drago nam je da vas obavestimo da smo sada prisutni i u vašim striparnicama!

- Stripovi na kvadrat, Zagreb
- Stripovi Columbo, Split
- Strip knjižara Babilon, Đakovo
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2137 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 03/11/2021 : 21:39:15  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Jako teška tema. Ako bol može da bude nacrtana, verovatno bi izgledala ovako.
Apstraktan strip koji se bavi borbom... Pa, glupo bi bilo da išta kažem. Sve što ima da se kaže, rečeno je u stripu.
Predgovor je kao vodič. Kratak ali dovoljan da usmeri.

Da se ne ponavljam za kvalitet izdanja- perverzija.
Čestitke!

Resistance is futile.

Edited by - borg on 03/11/2021 23:29:00
Go to Top of Page

naker
Advanced Member

4566 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 10/11/2021 : 18:10:37  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
Ako neko u ovom stripu traži štivo za razonodu ili eskapizam razočaraće se jer Noć je za autora stvar lične prirode i Drije nas ovde pre svega crtežom uvlači u sebe i otvara svoju dušu da je svaki čitalac može da vidi, a njegova osećanja su.. bolno mračna. Sve je ovde podređeno grafičkom izražavanju emocija i dijalozi su svedeni na proste rečenice koje se često završavaju uzvičnikom ili nekada prosto urlikanjem. Gotivno mi je što je sunce prikazano ne kao normalno sunce već kao ognjena crvena kugla koja svojim plamenim jezičcima raspiruje emocije i bes aktera. A u ovom stripu ima dosta angsta i jurnjava motorima po putevima besa me pomalo podseća na Mad Maxa

Crtački govoreći strip oduševljava i ovo je vizuelno oživljena gnevna poezija poraženog, ovo mi spada u onu kategoriju stripova gde se od svake druge table mogu praviti posteri koliko to moćno izgleda, a toliko moćno izgleda da je ovo komotno moglo i u DW format Moebiusovih stripova

Izdanje veoma dobro, mada lično voleo bih da su stranice numerisane. Pohvale za odluku da se objavi Drije, Noć.. je stripčina
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1692 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 10/11/2021 : 19:34:34  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Crtački govoreći strip oduševljava i ovo je vizuelno oživljena gnevna poezija poraženog, ovo mi spada u onu kategoriju stripova gde se od svake druge table mogu praviti posteri koliko to moćno izgleda, a toliko moćno izgleda da je ovo komotno moglo i u DW format Moebiusovih stripova

Zapravo, meni je Noć vizuelno najmanje "moćan" od svih Druilletovih stripova. Najljudskiji je, najemotivniji, ali to nisu odlike koje povezujem sa "moći"... sa skalom, sa monstruoznom veličinom kosmosa. Poput drevne arhitekture jugoistočne Azije: Angkor Wat stripa, Borobudur ilustracije. Ljudi su tu poput mrava... Ranija njegova dela bi trebalo da idu u format koji je veći nego za Moebiusa.

Thought's the slave of life, and life Time's fool.
Go to Top of Page

corto33
Senior Member

Slovenia
2536 Posts

Member since 18/11/2003

Posted - 10/11/2021 : 19:59:10  Show Profile Show Extended Profile  Send corto33 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ridiculus

quote:
Originally posted by naker

Zapravo, meni je Noć vizuelno najmanje "moćan" od svih Druilletovih stripova. Najljudskiji je, najemotivniji, ali to nisu odlike koje povezujem sa "moći"... sa skalom, sa monstruoznom veličinom kosmosa. Poput drevne arhitekture jugoistočne Azije: Angkor Wat stripa, Borobudur ilustracije. Ljudi su tu poput mrava... Ranija njegova dela bi trebalo da idu u format koji je veći nego za Moebiusa.

Znači verovatno nema smisla da nabavljam Druilleta u smanjenom formatu 19 x 26? Tako su ga odradili talijani.

Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1692 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 10/11/2021 : 20:09:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by corto33

Znači verovatno nema smisla da nabavljam Druilleta u smanjenom formatu 19 x 26? Tako su ga odradili talijani.

Da li ima ili nema smisla zavisi od tebe, i zavisi od alternativa. Njegove originalne table su ogromne - ne znam dimenzije napamet, ali pričalo se da jedva mogu da prođu kroz vrata. I razmera njegovih crteža - odnos prostora i likova u njemu - ume da prevaziđe sve ostale crtače, pa i Moebiusa.

Ali ne posedujem ništa od toga, pa ne mogu da ti kažem iz prve ruke kako izgleda kada imaš Druilleta na zidu.

Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 10/11/2021 : 20:41:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Interesantno, premda sam i ja mišljenja da je za Drije i A3 malo, ako je ovo tačan podatak, tabla na strani 38 iz naše Noći je zapravo u realnoj razmeri.

https://www.2dgalleries.com/art/bleu-original-de-la-nuit-154406

Stalkerovo izdanje je A4, tj. 210 x 297.
Ova originalna tabla je 210 x 260 (razlika je u marginama našeg izdanja, koje ispada da su prevelike iako mi je neko rekao da su premale).

Ali Ridiculus je u pravu, neke table su veće i to drastično.

Tabla iz Miraža, 500 x 650.
https://www.2dgalleries.com/art/planche-originale-druillet-philippe-metal-hurlant-mirage-43548?lang=en

Tabla iz Nosferatua, 510 x 630.
https://www.2dgalleries.com/art/druillet-nosferatu-16658

Tabla iz Loun Slouna, prodata za tričavih 11.700e je čak 650 x 854! Malo mu fali do metra visine. Pada mi na pamet da su takve dimenzije recimo tabli Fosterovog Valijanta.

https://www.artcurial.com/en/lot-philippe-druillet-ne-en-1944-lone-sloane-les-6-voyages-de-lone-sloane-rose-encre-de-chine

Edited by - Dzimi Gitara on 10/11/2021 20:56:57
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 10/11/2021 : 20:42:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Naravno, ne mora da znači da su sve table u Noći istih dimenzija, ova nema previše detalja. Dok, za neke table kad uveličam digitalne materijale da mi jedan kadar bude preko celog monitora, onda shvatim šta je taj čovek sve tu strpao, a što se ne može lepo videti u standardnim albumskim formatima.
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12519 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 10/11/2021 : 20:43:47  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
Mali format nema smisla. Imam njemačko izdanje Lone Sloane koje je objavljeno u Überformatu.
I stvarno izgleda gromovski. Šteta što nisu objavili sve. Morao sam kupovati ono od Titan Comicsa koje je nešto manjih diomenzija ali i lošije kvalitete.

Mogu misliti kako to izgleda na zidu. Ostat će neostvarena želja.

Inače najmoćnije izgleda Salammbo.

Preporuka za Lone Sloane.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2236523

Have mercy
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 10/11/2021 : 20:47:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
Evo primera. Ovo su dva "manja" kadra sa 60. str.

Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 10/11/2021 : 20:50:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by izivko
Inače najmoćnije izgleda Salammbo.

Preporuka za Lone Sloane.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?whichpage=-2&TOPIC_ID=34842&REPLY_ID=2236523

Da, ako budemo radili još Drijea, a nije nemoguće, jer dobre su reakcije čitalaca, onda bi to možda najpre bili Šest avantura Louna Slouna i Salambo. No, ostavimo te maštarije za sada po strani.
Go to Top of Page

ridiculus
Senior Member

1692 Posts

Member since 11/06/2008

Posted - 10/11/2021 : 20:52:01  Show Profile Show Extended Profile  Send ridiculus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dzimi Gitara

Tabla iz Loun Slouna, prodata za tričavih 11.700e je čak 650 x 854! Malo mu fali do metra visine. Pada mi na pamet da su takve dimenzije recimo tabli Fosterovog Valijanta.

Na Sloane-a sam i mislio, pošto ništa njegovo iz kasnijeg perioda (recimo, posle 1970-ih) nisam čitao.

A tu ima i nekih duplih tabli, koje idu više od metra u širinu.

Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 10/11/2021 : 20:54:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dzimi Gitara
Pada mi na pamet da su takve dimenzije recimo tabli Fosterovog Valijanta.

I kad već odoh u ovu digresiju da nastavim jer je ilustrativna za našu temu. Pogledajte razmere originalnog Valijanta. I koliko se detalja gubi sa svakim smanjivanjem.

https://www.youtube.com/watch?v=WTYQFr-5G7s
Go to Top of Page

Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik

1922 Posts

Member since 14/11/2001

Posted - 10/11/2021 : 20:59:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Dzimi Gitara's Homepage  Send Dzimi Gitara a Private Message  Reply with Quote
E sad zamislite potencijal i budućnost digitalne knjige, makar smo ovde svi "fetišsti papira".
Uskoro ćemo verovatno moći ovo da projektujemo preko celog zida i uživamo u svakoj sitnici.
Go to Top of Page

Manny
Average Member

572 Posts

Member since 21/08/2011

Posted - 14/11/2021 : 15:14:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Manny a Private Message  Reply with Quote
Kako izgleda dolazak kraja u postapokaliptičnom svetu? Drijeva Noć sve je sem klasičnog stripa, to je jedan nihilistički horor bez previše priče i smisla, nacrtan izuzetno snažno i impresivno, kroz ceo strip osećamo da nam autor želi reći i nešto više ali je previše skrhan da bi to mogao komunicirati. Za ljubitelje Mebijusa i te halucinogene družine iz sedamdesetih godina.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/12/2021 : 18:27:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Nisam siguran kako pristupiti pisanju osvrta za ovaj strip. Točnije rečeno, nisam uopće siguran kakav mi je dojam ostavio nakon čitanja i moram priznati da sam poprilično zbunjen jer se ne sjećam kada me posljednji put jedno djelo toliko odbijalo i privlačilo u isto vrijeme.

The Night je svojevrsna katarza, pročišćenje koje je Druillet stvorio nakon smrti supruge te je odmah jasno da zbog same prirode priče ovo nikako ne može biti pitko i lagano štivo. Čini mi se kao da je priča tek okvirno u granicama (mojih) mogućnosti razumijevanja, barem njen tekstualni dio. Rečenice su kratke, abrazivne i nasilne te na taj način izražavaju autorovo stanje psihe, njegove emocije i srdžbu. Međutim, ne mogu reći da mi se takav pristup sviđa. Previše mi je taj stil kaotičan i ne daje mi ono što želim od dijaloga u stripu, odnosno ne donosi mi ikakvo smisleno nošenje radnje (ili pak donosi, no ja to ovako kroz jedno čitanje nisam uspio pohvatati kako treba). Negdje na polovici stripa sam jednostavno prihvatio da mi probijanje kroz tekst teško ide tako da sam ga odlučio doživljavati kao još jedan grafički element, kao dio crteža. Izbor tipografije i obojanost tekstualnih oblačića mi se sviđa te se sasvim prirodno uklapa u ostatak crteža.

E, sad, crtež... S vizualne strane The Night je za mene remek-djelo. Fantazmagorični pejzaži postapokaliptičnog svijeta, lica i tijela likova koji istovremeno djeluju tako ljudski, a opet tako strano, sve to začinjeno psihodeličnim, eksplozivnim kombinacijama boja na mene su ostavili izrazito jak dojam. Ovaj strip je vizualna poslastica, zbirka ultradetaljnih kadrova koji su toliko hladni i daleki, no istovremeno tako jako privlače čitatelja da uroni u njih. Što strip ide dalje, to je Druilletov stil sve zgusnutiji, teži, bolji. Posljednjih 10-15 stranica crtež doživljava vrhunac i moram priznati da mi je dugo trebalo za proći kroz njih. Ne zato što su možda zbunjujuće ili loše, već zato što donose toliko materijala za gledanje da mi je baš bilo žao žuriti. Najbitnije od svega, crtež priča priču i iz njega se da iščitati sve ono što je potrebno za razumijevanje radnje.

Iskreno, nisam kupio Stalkerovo izdanje jer nisam baš bio siguran kako će mi strip leći zbog same tematike i izvedbe i htio sam ga prvo pročitati. Sada nakon čitanja još uvijek nisam siguran šta da mislim. S jedne strane mi je bilo jako teško pratiti šta se događa, dok s druge strane nisam mogao odlijepiti oči s crteža. Ipak, moram priznati da više naginjem ka pozitivnom dojmu nego negativnom, jer čini mi se da bi The Night mogao postati jedan od onih stripova koje ću vjerojatno rijetko čitati opet, no rado ću ih listati i uživati u nasumičnim tablama ispočetka i ispočetka.

P.S.
Utjecaj Druilletovog vizualnog izričaja je išao i van sfere stripa tako da me ni ne čudi što ga Away (pravog imena Michel Langevin, bubnjar i crtač naslovnica benda Voivod) citira kao jednog od glavnih uzora. Volim Voivod i nije teško za primjetiti da naslovnice albuma, barem one za prvih 4-5 albuma, ne kriju inspiriranost Druilletovim stilom crtanja, no nakon čitanja Noći ne mogu se oteti dojmu da je Druillet utjecao i na glazbeno/tekstualni stil Voivoda. Rasprava je to za neku drugu temu, možda i neki drugi forum, no žao bi mi bilo ne spomenuti.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21126 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/12/2021 : 21:29:20  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Dakle,Čelične ruke je ujedinio gradska plemena živih
mrtvaca u noći...Da bi povratili plavi depo,da bi pobedila
Lobanje i Aveti koje ga sada drže.Da bi se borila za
opstanak pre užasnog dolaska zore...

Jbga,kako ja to vidim - mogao je Drije da preboli supruginu smrt ko i svi normalni ljudi,i da nas poštedi ove gluposti od stripa kao posvete svojoj voljenoj.

1/5

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21126 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 10/12/2021 : 21:34:19  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
ovo što kaže Paka, da mu je crtež remek-delo,je kao da me neko ubeđuje da je tetka Stamena,tu jedna komšinka od 70 i neku godinu,sa sve otromboljenim sisama i bradavicama po licu vrh pička.

ali nebitan je sad crtež,provario bih ja i njega,da priča ima i malo smisla.A nema ga.Ko kaže drugačije,laže.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 10/12/2021 21:36:52
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 10/12/2021 : 21:47:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Pa ja te ništa ne uvjeravam, prestani se opirat
Zvučiš ko moja mater kad komentira kako mogu slušat ovako nešto i da takva muzika nema nikakvog smisla.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 10/12/2021 : 22:00:07  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Pa ja te ništa ne uvjeravam, prestani se opirat
Zvučiš ko moja mater kad komentira kako mogu slušat ovako nešto i da takva muzika nema nikakvog smisla.

Slazem se s tvojom majkom Paka!
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.37 seconds. Snitz Forums 2000