Afrički kup nacija 2022. će biti 33. izdanje Afričkog kupa nacija. Prvobitno je bilo predviđeno da se turnir igra u lipnju i srpnju 2021. godine, ali OSRH je 15. siječnja 2020. objavio da će se zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta u tom razdoblju turnir održati između 9. siječnja i 6. veljače 2021., a Kamerun će biti domaćin. Naziv Afrički kup nacija 2021 zadržao je u svrhu sponzorstva. Alžir je branitelj naslova koji je pobijedio u izdanju 2019.
Na završnom turniru nastupit će ukupno 24 ekipe. Samo su domaćini dobili automatsko mjesto u kvalifikacijama, dok su se ostale 23 momčadi kvalificirale kroz kvalifikacijski turnir. Ekipe u svakoj skupini igraju jednu rundu. Nakon grupne faze, dvije najbolje momčadi iz svake skupine i četiri najbolje rangirane trećeplasirane momčadi plasirat će se u osminu finala. Pobjednici osmine finala plasirat će se u četvrtfinale, a pobjednici četvrtfinala u polufinale. Polufinalni poraženi igrat će u utakmici za treće mjesto, dok će se pobjednici polufinala boriti u finalu.
S obzirom da je Afrički kup nacija proširen sa 16 na 24 momčadi, očekuje se da će se koristiti najmanje šest mjesta u pet kamerunskih gradova. Utakmica otvaranja turnira i finale održat će se na novoizgrađenom stadionu Olembe kapaciteta 60.000 mjesta u Yaoundéu.
@tex2 - hvala na ovom infou, ja nekako najviše navijam za Salaha :) Znači, za Egipat, iako navijači Liverpoola će se možda nadati da Egipat čim prije ispadne ne bi li se Salah što prije vratio na Anfield :)
Evo, već ova prva utakmica dosta zanimljiva, Kamerun preokret u prvom dijelu..doduše, oba iz penala, ali dobro.
Zanimljive su mi skupine u kojima su Nigerija i Egipat te Alžir i Obala Bjelokosti. To će biti dobri dvoboji.
@DK24 - izvrsno :) Inače, pitao sam se tko će biti komentatori jer to mi je dosta bitno kad gledam neki sportski događaj, a super što će jedan od biti ovaj Zoran Grgić koji komentira ovu prvu utakmicu :) Čovjek baš ima nekako ugodan, umirujući glas i puno korisnih informacija kaže u kratkom vremenu.
Između utakmica vidim da će biti i SK studio uživo, super.
Moje simpatije idu Maroku i Alziru. A navijam da Egipat i Senegal ne prodju grupu.
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
I da se čarobni dvojac što prije vrati na Anfield kako ne bi gledao ubuduće onakav sastav kao jučer protiv Shrewsburyja
Ma, i takav sastav je zabavan, ali, neka ga dvojac, makar, na klupi.
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
Šteta bi bila da zbog afričkog kupa nacija Salah ne bude najbolji strijelac PL, zasad ima 6 golova više od Jote.
Originally posted by Caleb
Moje simpatije idu Maroku i Alziru. A navijam da Egipat i Senegal ne prodju grupu.
Ne verujem da ce ga neko stici u ovih mesec dana.
Samo mi nije jasno čemu toliko ulaganje u izgradnju stadiona koji će zvrjati prazni.
Za ovo prvenstvo navodno neće biti puno gledatelja (osim kad domaćin igra), navodno se samo 2% populacije tamo cijepilo drugom dozom, pa valjda zato su tribine poluprazne ili dosta manje od toga.
Ovo u 17h Nigerija i Egipat bi trebao biti dobar derbi :) Iako se dosad i nismo baš nagledali golova. Baš je jedan komentator na SK-u rekao da će malo golova biti na tim utakmica, a kako se igra na samo 6 stadiona, da će uvjeti na terenu biti još gori u nastavku kad se isti potroše..