Author |
Topic |
swamp thing
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4078 Posts
Member since 05/08/2009 |
Posted - 20/01/2022 : 11:59:13
|
quote: Originally posted by DiSkAcH
Zanima me, ima li netko tko je zadnjih par godina prvi puta u životu čitao Bluba uz sve ostale moderne stripove i westerne i smatra ga najboljim westernom ikada i jednim od najboljih BD-a?
Evo mene čeka 5. integral, Bluba nikad ranije nisam čitao, budem podijelio utiske A tu smo i s godinama, balavci, tako da će biti još reprezentativnije |
Edited by - swamp thing on 20/01/2022 12:01:57 |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 20/01/2022 : 12:05:55
|
Kopiram jedan svoj post od prije puno godina:
Blueberry je broj 1 na mojoj top 10 listi i ne mogu ga dovoljno preporučiti. Savjetujem ti da kreneš od početka. Kao i Dicmanjca i mene je priča iz prvih pet albuma napravila doživotnim fanom. Nakon te priče dolazi one-shot album 6, za mnoge najslabiji, a meni koji volim film Rio Bravo, iznimno drag. Priča iz brojeva 7 do 10 je jedan od vrhunaca stripa uopće, ali je kod Bluberrya samo uvod u velike stvari. Albumi 11 i 12 su još bolji, a s brojem 13 počinje priča o blagu Konfederacije koja se proteže kroz 11 albuma. Kad ja ocijenjujem stripove, ta priča je etalon za desetku. Zadnja priča, od 24 do kraja je najslabija i u neku ruku lagano spuštanje.
Blueberrya sam počeo čitati krajem osnovne škole i tad sam već imao neki staž i u stripovima i u knjigama na kojima sam mogao sam izgraditi svoj stav prema djelu. Pročitao sam Blueberrya prije nekoliko godina ponovo i nisam promijenio mišljenje. I dalje je za mene fantastičan strip i to nema nikakve veze s nostalgijom. Ukusi su naravno različiti i naravno da se nekom nešto sviđa, a nekom ne. Ja recimo volim Tolstoja, a mom bratu je to smiješno jer je Tolstoj "dosadan". Njemu je Dostojevski omiljeni pisac. Čudak |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6040 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 20/01/2022 : 12:13:27
|
Cijela rasprava je nastala jer ekipa kada god netko spomene Bluba sa bilo kojim drugim westernom krene sa ''ne stavljajte X sa Blubom u istu rečenicu''. Blub se ne dira, on je religija. Nemojte se ljutit, ali nije svima.
Ma Blueberry je tu najmanje bitan, ali šteta bi bila da propustiš Girauda u najboljem razdoblju zbog tih prvih epizoda koje su, realno, crtane dosta drukčije od kasnijih, i stilski i postavkama table.
Puno taj crtež utječe, ja sam se također poprilično neugodno iznenadio nedavno kad sam čitao otpočetka, iako je meni kao i alexu jako zanimljivo pratiti Giraudov razvoj. |
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10233 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 20/01/2022 : 12:27:23
|
Cijela rasprava je nastala jer ekipa kada god netko spomene Bluba sa bilo kojim drugim westernom krene sa ''ne stavljajte X sa Blubom u istu rečenicu''. Blub se ne dira, on je religija. Nemojte se ljutit, ali nije svima.
Ja san ti ateist, i nevolin ni ja svete krave, ali usporedit Bluba i Duranga je van pameti. |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26836 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 20/01/2022 : 12:44:11
|
Može se svašta usporedit,demokracija,slobodna volja... Ali Durango ne spada u istu ligu s Blueberrijem. Čak bi rekao da ima i dvi lige razlike. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2284 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 20/01/2022 : 13:06:56
|
Kako li ga kenjate
Uzmimo onu najreferentniju, Antovu ljestvicu - po njoj Bluberi ima prosječnu ocjenu dijamantskih 4.75 cijeli serijal, a Durango jakih 3.85. Znači, Bluberi šije Duranga ali nije to sad neka nadnaravno velika razlika. Po toj ljestvici bi se našle i epizode Duranga koje su bolje od nekih epizoda Bluberija. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 20/01/2022 : 13:49:13
|
Nisam ekspert, tek sam počeo čitati oba, ali prva knjiga Duranga je dosta jača od prve knjige Bluberija. E sad, na osnovu vaše priče, Bluberi tek treba biti onošto jeste u narednim knjigama, pa ćemo vidjeti. |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 20/01/2022 : 13:58:02
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Ja san ti ateist, i nevolin ni ja svete krave, ali usporedit Bluba i Duranga je van pameti.
I kao još jedan ateista, amin na ovo. |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12533 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12925 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 20/01/2022 : 14:42:37
|
quote: Originally posted by izivko
Valja iskoristiti priliku i naglasiti da si ateista kad porediš Blueberryja i Duranga. Kakve to veze ima?
[Anto]Zato što su ateisti jedini ljudi koji valjaju.[/Anto]
|
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 20/01/2022 : 14:54:16
|
quote: Originally posted by Elderane84
Nisam ekspert, tek sam počeo čitati oba, ali prva knjiga Duranga je dosta jača od prve knjige Bluberija. E sad, na osnovu vaše priče, Bluberi tek treba biti onošto jeste u narednim knjigama, pa ćemo vidjeti.
U svakom slucaju, da. Neces pogrijesiti sa Blueberryem. Ma vise je i nepotrebno naglasavati o kakvom se stripu radi. Meni je stvarno 'tupilo od nekuzenja' kako to iole pristojan konzument prica sa oblacicima ne zna, nije citao, nije cup za to...jbg. Ako je neki junak bio zastupljen u stripovima na ovim prostorima to je Blueberry. (Politikin zabavnik, Stripoteka, Decje novine, Kekec, Cak, Biser strip, Mini eks, Spunk, Comic strip, Bookglobe, Carobna knjiga...) |
Los cukar na fritulama! |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 20/01/2022 : 15:14:02
|
quote: Originally posted by izivko
Valja iskoristiti priliku i naglasiti da si ateista kad porediš Blueberryja i Duranga. Kakve to veze ima?
Pa zato što je Diskach pominjao da tretiramo Bluberija kao religiju. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26836 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 20/01/2022 : 15:39:21
|
quote: [i]Originally posted by ivanl (Politikin zabavnik, Stripoteka, Decje novine, Kekec, Cak, Biser strip, Mini eks, Spunk, Comic strip, Bookglobe, Carobna knjiga...)
Ima još Strip 81(nasljednik Denisa). Inače,jedan od najglupljih izdavačkih poteza je bilo ukinuti strip reviju na normalnom formatu i pokrenuti novu na onom očajnom formatu gdje je svaki strip trebao biti premontiran. Kako je u nas uvijek nešto kopirano izvani možda je i to negdje pokupljeno?Ili sam ja podcijenio yugovičku glupost🙂 |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3522 Posts
Member since 29/04/2020 |
Posted - 20/01/2022 : 15:43:26
|
quote: Originally posted by alexts
Ti prvo da shvatiš da su američki klasični filmski westerni 100x bolji od špagetija. Pa se onda vrati na Bluberija.
Bolji ne, ali u vecini slucajeva, kvalitetniji to da. Samo mene kod vesterna zanima atmosfera i glazba a tu su spageti ispred americkih drama.
Moguce da tu postoji neka poveznica. Onaj tko vise voli drame blizi mu je i Blubac |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8033 Posts
Member since 25/09/2005 |
|
BeaGea
Advanced Member
3522 Posts
Posted - 20/01/2022 : 16:16:46
|
quote: Originally posted by alexts
Da, američki vesterni su najviše bili prvenstveno drame.
Drame smještene na Divlji Zapad i zato mi ne leže, čast izuzecima poput filmova Anthonya Manna, Sama Peckinpaha i poneki od Forda i Hawksa.
Pročital jutros drugu epizodu Duranga, Horde gnjeva. O Bože kakav krš od epizode |
Kažite mi, jeste li se umorili Jesu li vas prevarili Je l'nas vrijeme pregazilo |
Edited by - BeaGea on 20/01/2022 16:58:42 |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 20/01/2022 : 16:41:01
|
quote: Originally posted by jaki
quote: [i]Originally posted by ivanl (Politikin zabavnik, Stripoteka, Decje novine, Kekec, Cak, Biser strip, Mini eks, Spunk, Comic strip, Bookglobe, Carobna knjiga...)
Ima još Strip 81(nasljednik Denisa). Inače,jedan od najglupljih izdavačkih poteza je bilo ukinuti strip reviju na normalnom formatu i pokrenuti novu na onom očajnom formatu gdje je svaki strip trebao biti premontiran. Kako je u nas uvijek nešto kopirano izvani možda je i to negdje pokupljeno?Ili sam ja podcijenio yugovičku glupost🙂
Bome, nenormalan je bija format stripa 81, 82 i 83. Ali sican se da mi je bija jako zanimljiv glazbeni dio tipa; predstavljanje Filigranskih plocnika Azre di je Stulic objasnjava pismu po pismu s njega, to bi volija nac danas. A od Bluba su bili i neki pirati jos, koliko se sican. Neki Reborn comics je bija... |
Los cukar na fritulama! |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 20/01/2022 : 18:24:29
|
quote: Originally posted by jaki
Ima još Strip 81(nasljednik Denisa). Inače,jedan od najglupljih izdavačkih poteza je bilo ukinuti strip reviju na normalnom formatu i pokrenuti novu na onom očajnom formatu gdje je svaki strip trebao biti premontiran. Kako je u nas uvijek nešto kopirano izvani možda je i to negdje pokupljeno?Ili sam ja podcijenio yugovičku glupost🙂
Netko je pisao kako su u tisku ( nečega ) imali veliki otpad baš tog formata... a znamo kakva je nestašica papira bila... sve je moguće
A za premontiranja i docrtavanja... morale su i vojske zaposlenih nešto "radit". |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11092 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 20/01/2022 : 18:36:22
|
quote: Originally posted by Elderane84
Nisam ekspert, tek sam počeo čitati oba, ali prva knjiga Duranga je dosta jača od prve knjige Bluberija. E sad, na osnovu vaše priče, Bluberi tek treba biti onošto jeste u narednim knjigama, pa ćemo vidjeti.
Razlog u velikoj mjeri možemo pronaći u tome što je Blueberry pisan nekih 17, 18 godina ranije... Početkom šezdesetih standardno su priče bile jednostavnije i naivnije. Kako serijal odmiče čudo se primiče
Prvijenac Duranga objavljen je u godini između Dugog marša i Fantomskog plemena, 19. i 20. epizode. Prema ovom peridou prvi durango je kao odstajala kava... Unatoč tome što je ovdje pomalo primjetan zamor materijala kod Blueberryja. No ponovit ću se... Svaka čast Durangu, imam, kupujem... no ne može u istu rečenicu sa Blueberryjem. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8033 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 20/01/2022 : 22:13:42
|
quote: [i]
Pročital jutros drugu epizodu Duranga, Horde gnjeva. O Bože kakav krš od epizode
Pa nije loša druga epizoda. Baš špagetijevska, puna nasilja, surovi negativci. Fino napisana, samo je karakterizacija slaba, likovu su jednodimenzionalni. |
|
|
BeaGea
Advanced Member
3522 Posts
Posted - 20/01/2022 : 23:18:07
|
quote: Originally posted by alexts Baš špagetijevska, puna nasilja, surovi negativci. Fino napisana, samo je karakterizacija slaba, likovu su jednodimenzionalni.
Ne gledamo iste špagete...kao prvo u onim špagetima koje je preferiram nema crno bijelih likova, a i nema baš surovih negativaca koji ubijaju djecu, svećenike i sl. Companeros, A bullet for general, Une corde un colt, Django ili bastard, Sartana kolekcija, Corri uomo corri itd, itd. |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18896 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 21/01/2022 : 08:26:18
|
Durango je odličan a Borovnica smor veliki. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
SPQRoma
Average Member
Italy
939 Posts
Member since 30/06/2015 |
|
john connor
Senior Member
Serbia
2704 Posts
Member since 15/02/2011 |
Posted - 22/01/2022 : 22:32:00
|
Da, zanimljiva opservacija. Svi Bluberija stavljamo na pijedestal, i jeste klasik, ali većina nas to čini i iz donekle nostalgicnih razloga, jer smo rasli sa njim, maštala o sledećim, preskočiti albumima. Iz svega toga mislim da svako mladji ko je neopterecen time, ko nije čitao ranije, da mu sada damo neki od nabrojanih westerna, da bi mu se najviše svideo Pogrebnik, moderno, dinamično, sjajno nacrtao, kadrirano, sa dobrim kolorom. Bluberi u početku, a negde i kasnije ima mnogo teksta, tako da Diska ha u potpunosti razumem. Duran je linearna, bez iznenađenja, tako da tu nema sta da ti se ne svidi, ali nema nista ni za one sto traže Hegela u stripu... |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21132 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 23/01/2022 : 23:35:14
|
quote: Originally posted by Red Marquis
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Ja san ti ateist, i nevolin ni ja svete krave, ali usporedit Bluba i Duranga je van pameti.
I kao još jedan ateista, amin na ovo.
i ja kao vernik,amin na ovo.
nego,čudi me da još niko nije upoređivao Duranga sa jednim drugim vesternom,sa kojim bi pre trebao da se upoređuje (izdavan i ranije,ali samo u nekoliko brojeva,popularan,ali ne u klasi Komanče i Bluba + takođe ga izdaje Golkonda) |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
Edited by - anto on 23/01/2022 23:38:03 |
|
|
Topic |
|