forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Kojim stripovima se nadate u ČK izdanju
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 11

john connor
Senior Member

Serbia
2725 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 06/02/2022 : 14:13:58  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Karvene druze, ukoliko je tacno za Nailbiter, da li postoji mogucnost da probate sa sc trejdovima poput 300 cuda? Mozda se prodaja pokaze i boljom nego ovi hc skraceni...
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 06/02/2022 : 15:08:08  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Ne

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 06/02/2022 : 15:53:51  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Dobro, mislim da moram da pojasnim. Prvo, kao neko ko je kupovao ova izdanja pre nego što je počeo da radi za ČK, i kao neko ko ima stotine stranih izdanja, tvrdim da tih 2cm razlike po visini ne čini apsolutno nikakvu razliku koja ometa čitanje. Ali kapiram da ima čitalaca poput tebe kojima zaista smeta ovakav format. Okej, žao mi je zbog toga, ne vidim po čemu je ta razlika u formatu toliko značajna, ali verujem kada kažeš da ti smeta. Ali, a to je veliko ALI, cena štampanja takvog formata koji bi pratio američko izdanje nije proporcionalna razlici u veličini. Za 2cm visine i 1cm u širini (otprilike, ne da mi se sada premeravati) cena bi bukvalno bila duplo veća. I dokle god bi prelazak na takav format privukao nekoliko čitalaca, mnogo više njih bi odustalo zbog drastične razlike u ceni. Više ljudi gleda cenu nego format i to je na kraju ono što se jedino i računa. Pritom, koliko ljudi bi zbog većeg formata zaista kupilo strip, a koliko njih to samo kaže na forumu ili Fb? Da li bi ti prvi kupovao baš svako izdanje američkog stripa od ČK kada bi se format povećao? Naravno da ne bi.

Ja volim stripove više nego verovatno 99% ljudi na ovoj planeti. Ko ne veruje u to, ili me ne poznaje, neka pita mog kuma. Raditi na stripovima na ovaj način mi je životna želja. Cilj mi je da što više valjanih stripova bude objavljeno ovde, a da bi to bilo moguće ne bi se trebalo prepuštati suicidnim potezima. Objavljivanje stripova koji će kupiti 200-300 ljudi nije građenje strip kulture u ovoj zemlji i održiv vid poslovanja. Dugoročno gledano, da bi se stripovi ovde održivo objavljivali, udovoljavanje u formatu manjem broju ljudi po cenu gubitka većeg broja čitalaca nije nimalo smislen potez i ja ga ne bih podržao, a kamoli predložio. Iskreno, niko me nije pitao za to. Ali i da jeste, prvi bih rekao da se treba ostati na ovom formatu.

Ako ću da biram između toga da se objavi skuplji strip u većem formatu koji će kupiti 300 ljudi, ili 2cm kraći strip koji će moći da priušti i pročita 700-800, nadajmo se i 1000 ljudi, biram ovo drugo. Ako strip pročita više ljudi, onda će više ljudi kupovati i čitati stripove generalno, i polako ćemo imati stabilno tržište stripa koje će onda moći da koriste i drugi izdavači. Objavljivanje stripova za mali broj fanova samo stvara hermetičku malu supkulturu koja će izumreti kako polako odumire i naša generacija. To je besmisleno i strip zaslužuje mnogo više od toga.

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

PaoloRivera
Average Member

Croatia
520 Posts

Member since 09/09/2014

Posted - 06/02/2022 : 15:56:20  Show Profile Show Extended Profile  Send PaoloRivera a Private Message  Reply with Quote
Meni i dalje ta prica s formatima nije najjasnija, zasto se ne moze vec jednom uspostaviti neki standard kojeg se drze svi izdavaci? Moze biti i smanjeno, na kraju dana za dozivljaj citanja sasvim je svejedno kojih je knjiga dimenzija, ali svaki izdavac tvrdoglavo gura svoje… o cemu se radi?
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 06/02/2022 : 16:09:20  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Američki format stripa je nezgodan za naše štamparije i gubitak papira koji završi u đubretu je jednostavno prevelik. Naravno da se može štampati tako, ali papir koji je potreban za to a odbaci se svejedno platiš, a na kraju i kupci. A znamo i kakva je kriza u snabdevanju papirom. Ponavljam, sve to možeš da odštampaš, baciš protraćeni papir, ali to košta. Ispostavi se da ti dođe skoro isto da štampaš strip u američkom ili a4 formatu.
Ko će onda da snosi tu razliku u ceni? Čitaoci. Kratkoročno ti dođe isto - 300 ljudi će kupiti skuplji a veći strip (na primer), dok će duplo više njih kupiti jeftiniji a nešto manji. Izdavač će manje-više isto proći. Ali dugoročno gledano, što više ljudi kupuje stripove imaš i veću čitalačku publiku za buduća izdanja.

Go to Top of Page

PaoloRivera
Average Member

Croatia
520 Posts

Member since 09/09/2014

Posted - 06/02/2022 : 16:20:56  Show Profile Show Extended Profile  Send PaoloRivera a Private Message  Reply with Quote
Jasno, to ima smisla, ali ja se ni ne zalim na skraceni format nego me vise smeta (citaj: proradi mi OKP) kad vidim da polica stripova “plese” po visini. Nije primjedba konkretno za CK, vec bi bilo lijepo kad bi se svi regionalni izdavaci koje kupujemo mogli usuglasiti oko nekakvog standarda po tom pitanju kojeg se onda svi drze, kao sto su Amerikanci davno napravili.

Doduse, imam jednu primjedbu na CK: The Best of Marvel biblioteka nije istih dimenzija kao kasnije Best of i DC biblioteke koje izdajete. Ovaj novi format je bolji i trebate ga zadrzati, ali zasto ste uopce krenuli s onim prvim, bas bas dzepnim formatom?
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2725 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 06/02/2022 : 16:38:46  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
@karven

Hvala na odgovoru, nemam prigovora, osim sto mi je vise postalo besmisleno ponavljanje politike postavljanja temelja strip kulture u Srb, briga za sledece generacije i sl. To su ponavljali i Beli Put, Dw, eto sada opet...meni to nema smisla, ukoliko se proceni trziste kako treba, onda konkretan naslov u tom tirazu neka ide...lepo si rekao vise ljudi gleda cenu, vise ce ljudi kupovati, verovatno u stotinama, nego sto ce nas 10ak kukumavciti za originalan format, i to je sasvim opravdana izdavacka politika, sta je tu je...
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 06/02/2022 : 16:39:38  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Way before my time there. Nisam upoznat sa tim.

Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 06/02/2022 : 16:47:34  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by john connor

@karven

Hvala na odgovoru, nemam prigovora, osim sto mi je vise postalo besmisleno ponavljanje politike postavljanja temelja strip kulture u Srb, briga za sledece generacije i sl. To su ponavljali i Beli Put, Dw, eto sada opet...meni to nema smisla, ukoliko se proceni trziste kako treba, onda konkretan naslov u tom tirazu neka ide...lepo si rekao vise ljudi gleda cenu, vise ce ljudi kupovati, verovatno u stotinama, nego sto ce nas 10ak kukumavciti za originalan format, i to je sasvim opravdana izdavacka politika, sta je tu je...

Da, dobro, činjenica da to deluje kao floskula. Ali eto, meni je želja da se ovim bavim do kraja radnog veka u ovoj izdavačkoj kući, pa to posmatraj sa te strane. Realno jeste da je cilj da što više ljudi čita strip da bi to bio bilo ostvarivo.
Znam da to deluje kao nestvarno, možda u neku ruku i jeste, ali objavljivanje jednog serijala u formatu koji tebi ne odgovara, ne isključuje mogućnost da se isti nekada pojavi u nekom formatu. Vidi Sendmena i novo izdanje, na primer. Ili Nadzirači koji su išli prvo u BP, pa veliki u ČK, pa mali u ČK, pa ponovo veliki. Vic je išao kod Feniksa u SC trejdu, pa onda veliki HC. Vendeta je išla kao trejd, pa opet je izašla u velokom HC. Okej, neko će reći da su to klasici sa garantovanim uspehom, ali ni to ne bi bilo moguće da danas veći broj ne kupuje stripove nego pre deceniju.

Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2725 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 06/02/2022 : 16:54:53  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
To sve stoji, a ko zna mozda vama uspe sto drugima nije.Da, nekada je bilo nezamislivo ocekivati trejdove Sendmena u velikom formatu...
Go to Top of Page

Chief Warhead
Senior Member

1258 Posts

Member since 28/08/2011

Posted - 06/02/2022 : 18:23:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Chief Warhead a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by karven

Ali eto, meni je želja da se ovim bavim do kraja radnog veka u ovoj izdavačkoj kući,

Baš u toj, ne u nekoj boljoj?

Tri ljuta moderatora suzbijala spam.
Jedan dobi povišicu, ostade ih dva...
Go to Top of Page

knauso
New Member

299 Posts

Member since 18/12/2020

Posted - 06/02/2022 : 19:24:04  Show Profile Show Extended Profile  Send knauso a Private Message  Reply with Quote
Sto se tice velicine i ja sam tu bio u zabludi, u americkim originalima ima vise praznine oko tabli tako da nije CK toliko manja. Po dimenzijama celih knjiga jeste
Ali u praksi je razlika mnogo manja.

Veci problem je sto je boja losa, da i je do pripreme ili do losih stamparija ne znam.
Na svakoj strani boja koje ima najvise preuzme primat.
Izgube se svi medjutonovi, ili cak promene boju kompletno.
Vidite detalje na volwerinovom telu ili kako je original ljubistasta postal kod CK plava.

Ja sam zbog toga Dzeremaju prodao i uzeo strip agent izdanje.
Sad ce neko reci “nema veze vazno da je jeftino” ali za prave fanove
Ovo je kao da gledaju cam rip umesto blueray filma.

https://ibb.co/w08mtYg

https://ibb.co/Rp3mZMG

Edited by - knauso on 06/02/2022 19:25:11
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 06/02/2022 : 20:00:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Knauso, hoces da kazes da je kod Ck Dzeremaje kolor bitno drugaciji od originala?

Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2839 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 06/02/2022 : 20:11:17  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
quote:

Dobro, mislim da moram da pojasnim. Prvo, kao neko ko je kupovao ova izdanja pre nego što je počeo da radi za ČK, i kao neko ko ima stotine stranih izdanja, tvrdim da tih 2cm razlike po visini ne čini apsolutno nikakvu razliku koja ometa čitanje. Ali kapiram da ima čitalaca poput tebe kojima zaista smeta ovakav format. Okej, žao mi je zbog toga, ne vidim po čemu je ta razlika u formatu toliko značajna, ali verujem kada kažeš da ti smeta. Ali, a to je veliko ALI, cena štampanja takvog formata koji bi pratio američko izdanje nije proporcionalna razlici u veličini. Za 2cm visine i 1cm u širini (otprilike, ne da mi se sada premeravati) cena bi bukvalno bila duplo veća. I dokle god bi prelazak na takav format privukao nekoliko čitalaca, mnogo više njih bi odustalo zbog drastične razlike u ceni. Više ljudi gleda cenu nego format i to je na kraju ono što se jedino i računa. Pritom, koliko ljudi bi zbog većeg formata zaista kupilo strip, a koliko njih to samo kaže na forumu ili Fb? Da li bi ti prvi kupovao baš svako izdanje američkog stripa od ČK kada bi se format povećao? Naravno da ne bi.

Ja volim stripove više nego verovatno 99% ljudi na ovoj planeti. Ko ne veruje u to, ili me ne poznaje, neka pita mog kuma. Raditi na stripovima na ovaj način mi je životna želja. Cilj mi je da što više valjanih stripova bude objavljeno ovde, a da bi to bilo moguće ne bi se trebalo prepuštati suicidnim potezima. Objavljivanje stripova koji će kupiti 200-300 ljudi nije građenje strip kulture u ovoj zemlji i održiv vid poslovanja. Dugoročno gledano, da bi se stripovi ovde održivo objavljivali, udovoljavanje u formatu manjem broju ljudi po cenu gubitka većeg broja čitalaca nije nimalo smislen potez i ja ga ne bih podržao, a kamoli predložio. Iskreno, niko me nije pitao za to. Ali i da jeste, prvi bih rekao da se treba ostati na ovom formatu.

Ako ću da biram između toga da se objavi skuplji strip u većem formatu koji će kupiti 300 ljudi, ili 2cm kraći strip koji će moći da priušti i pročita 700-800, nadajmo se i 1000 ljudi, biram ovo drugo. Ako strip pročita više ljudi, onda će više ljudi kupovati i čitati stripove generalno, i polako ćemo imati stabilno tržište stripa koje će onda moći da koriste i drugi izdavači. Objavljivanje stripova za mali broj fanova samo stvara hermetičku malu supkulturu koja će izumreti kako polako odumire i naša generacija. To je besmisleno i strip zaslužuje mnogo više od toga.

👏👏👏
Go to Top of Page

jagodanbg
Senior Member

2839 Posts

Member since 17/07/2019

Posted - 06/02/2022 : 20:15:47  Show Profile Show Extended Profile  Send jagodanbg a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by knauso

Sto se tice velicine i ja sam tu bio u zabludi, u americkim originalima ima vise praznine oko tabli tako da nije CK toliko manja. Po dimenzijama celih knjiga jeste
Ali u praksi je razlika mnogo manja.

Veci problem je sto je boja losa, da i je do pripreme ili do losih stamparija ne znam.
Na svakoj strani boja koje ima najvise preuzme primat.
Izgube se svi medjutonovi, ili cak promene boju kompletno.
Vidite detalje na volwerinovom telu ili kako je original ljubistasta postal kod CK plava.

Ja sam zbog toga Dzeremaju prodao i uzeo strip agent izdanje.
Sad ce neko reci “nema veze vazno da je jeftino” ali za prave fanove
Ovo je kao da gledaju cam rip umesto blueray filma.

https://ibb.co/w08mtYg

https://ibb.co/Rp3mZMG

I sad se vracamo na ovaj Karvenov 'tepih' post 🙂
Koliko ima tih 'pravih' fanova?!
Znas li koliko mene zabole da li je boja malo ili vise svetlija?!
Bitan mi je sadrzaj onoga sto citam.
U kolekciji imam najvise ČK izdanja, a razlog za to je njihov odnos: cena-kvalitet-sadrzaj!
Na listi zelja mi je toliko stripova drugih izdavaca, godinama bleje na spisku, i taman kad imam lovu da kupim nesto od toga ČK izbaci nesto novo i za tu cenu kod ČK mogu da uzmem 2 stripa, sto mi je i najbitnije, da imam što više sadržaja!

Edited by - jagodanbg on 06/02/2022 20:17:54
Go to Top of Page

john connor
Senior Member

Serbia
2725 Posts

Member since 15/02/2011

Posted - 06/02/2022 : 21:43:58  Show Profile Show Extended Profile  Send john connor a Private Message  Reply with Quote
Ovo sto je knauso postavio, uzasno izgleda kod Ck, bas lose...i nije stvar sto bi neko pausalno ocenio, da li svetlija ili tamnija nijansa, mnogo se detalja izgubilo...
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8360 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 06/02/2022 : 22:25:22  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Ne znam koliko je merodavno to što je knauso postavio kao "original", kad Amerikanci uvek imaju bojene verzije starijih stripova, koje se razlikuju međusobno?

Ja na netu nalazim ovaj kadar gde Wolverine stoji, koji je dosta bliži po bojama verziji ČK, nego onoj drugoj.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8360 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 06/02/2022 : 22:34:50  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Mada nema sumnje da je ovde ČK zatamnio boje, previše. Ima tih primera dosta. Samo kažem da ni ono drugo izdanje nije najbolje.

Edited by - alexts on 06/02/2022 22:35:06
Go to Top of Page

PaoloRivera
Average Member

Croatia
520 Posts

Member since 09/09/2014

Posted - 06/02/2022 : 22:55:30  Show Profile Show Extended Profile  Send PaoloRivera a Private Message  Reply with Quote
I ja sam htio pitati, da nisu to dva razlicita coloring jobs? Meni vise tako izgleda, ali nisam strucnjak
Go to Top of Page

knauso
New Member

299 Posts

Member since 18/12/2020

Posted - 07/02/2022 : 06:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send knauso a Private Message  Reply with Quote
U pravu ste da ima dva coloringa za Weapon x,Jedno je staro originalno a ovo sto je CK izbacila je novo, isto kao ovo sto sam slikao.

Jednostavno je problem kao sa nekim
Drugim izdanjima, bukvalno isti problem sa bojom.
Evo Dzeremaje gde se vidi kako zelena boja preuzima primat strane, kao da je na kraju preko
Svega neko prosao jos jedan blagi sloj zelene: https://ibb.co/Lpg5sJd
(Kod kasnijih knjiga gde je radjeno drugom tehnikom, izgleda jos gore ali nemam sad da fotkam. To sto je CK veci format ne znaci nista jer u SA izdanju sve izgleda dosta ostrije, pogotovo ti kasniji brojevi, da ne pricamo tek o scenama u mraku gde se i ne vidi lepo kontrast).

Ne bih da hejtujem, imam i ia CK neka izdanja (npr asterix je odradjen vrhunski), ali mislim da treba ispostovati neki standard da bi se time ispostovali i umetnici. Nije ovo obican roman pa da nas briga da li je tekst crn ili siv, ipak je ovo umetnost i pored sadrzaja/radnje bitno je i sve ostalo.

Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6303 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 07/02/2022 : 08:24:36  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Da li je Wolverine Simbol ili Rotografika?

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 07/02/2022 : 09:25:00  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Roto, ali nema to nikakve veze sa štamparijom ili ČK. Ameri su menjali kolor, dobiješ materijale i nema tu šta da se dorađuje i menja.

Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7817 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 07/02/2022 : 09:35:59  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
quote:

A ovo ostalo manje-više deluje zanimljivo koliko i čupanje noktiju.

baš tako

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

knauso
New Member

299 Posts

Member since 18/12/2020

Posted - 07/02/2022 : 13:58:30  Show Profile Show Extended Profile  Send knauso a Private Message  Reply with Quote
quote:

Roto, ali nema to nikakve veze sa štamparijom ili ČK. Ameri su menjali kolor, dobiješ materijale i nema tu šta da se dorađuje i menja.

Kako mislis? Ako je isti materijal kako je razlicito izaslo u stampi (jer ovo sto sam slao JESTE isti kolorit, taj menjani naspram originala iz 900-ih)? http://barrywindsor-smith.com/studio/wxbio23.html
Ispravka - boje i nisu drugacije nego se vidi da je bila losija stampa i papir pa nije izvuklo originalne boje (pretpostavljam)

Zbog lose pripreme ili lose stampe zar ne? Prosvetli nas molim te :)

I ameri i mi stampamo u CMYK a odredjeni kolor profil (ako je to problem) moze da se namesti u (npr) Photoshopu kad se otvori fajl.

Sto se tice provere kvaliteta, ja se nadam da radite kao i neka marketinska agencija: dobijete prvi probni uzorak, proverite boje da li je sve kako treba po "dizajnu" i onda potpisete taj primerak i svih ostalih 1000 primeraka mora da bude identicno kao taj jedan oobreni.

Isto tako, ako se firma specijalizovana za stripove time bavi detaljno, sigurno dobije (ili kupi) originalno izdanje da ima uzorak na koji se ugleda (bas zbog toga jer na svakom kompujteru kad se otvore fajlovi, boja izgleda drugacije).

Edited by - knauso on 07/02/2022 14:01:26
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 08/02/2022 : 19:10:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vendeta je išla kao trejd, pa opet je izašla u velokom HC. Okej, neko će reći da su to klasici sa garantovanim uspehom

Kakva je situacija s Vendetom, jel' se rasprodalo više od polovine tiraža?
Vidim da se sprema već treće izdanje (ČK, ne računajući Beli Put) Nadzirača,
pa da vidimo hoće li i Vendetu da ponove možda u nekom manjem formatu...

...Mada, ako bi ostao ovakav dizajn naslova na korici, onda ništa, bolje da potražim negde izdanje Belog Puta...

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page
Page: of 11 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000