Author |
Topic  |
knauso
Junior Member

.jpg)
302 Posts
Member since 18/12/2020 |
|
DOMI
Advanced Member

Croatia
5236 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 02/05/2022 : 08:36:01
|
Bravo, Alaniusfordius  i ja sam "poštimao" uvodnik prve stranice ovog topica (fotke) paaa - tko voli nek još više uživa, netko će možda biti i "na aparatima", a kome pak radi žuč - eeee - za takve postoje ambulante...
Samo nek nam dugo živi naš Alan Ford!! Ultra, mega, termo, naj naj Libellusu želje za nastavak ovako uspješnog rada i daljnje proširenje opusa za sve ukuse!
|
• 55 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 02/05/2022 : 13:13:53
|
Sto vise gledam samo u slike ovih knjiga, sve su mi bolje i draze. A kad tek dodu pod ruke i na vidjelo uzivo... Velik posao i odlican posao je LL obavio, za mene nema dileme sto ce mi biti najbolje izdanje ove godine! |
Los cukar na fritulama! |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 02/05/2022 : 15:50:08
|
Iako su Italijani stavili broj 1, starkelja se zove broj jedan. Nije greška, samo je bilo bolje da su tako nazvali epizodu.
Naslovne ok, permutovao bih boba i šefa, jer je zimska idila Bobova epizoda.
Verujem da će tehnički biti dobro.
|
 |
|
DOMI
Advanced Member

Croatia
5236 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 02/05/2022 : 16:24:13
|
quote: Originally posted by Jasko
Iako su Italijani stavili broj 1, starkelja se zove broj jedan. Nije greška, samo je bilo bolje da su tako nazvali epizodu.
Naslovne ok, permutovao bih boba i šefa, jer je zimska idila Bobova epizoda.
Verujem da će tehnički biti dobro.
Da, tako se čini, sve sluti na dobro ... Vjerujem da će i sam Libellus iskorigirati "u hodu" ako što eventualno bude potrebno/kritike, savjeti.. zanima me još kvalitet tog papira i otisak |
• 55 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts
Posted - 10/05/2022 : 12:37:29
|
Uvodne stranice i naslovnice unutar korica, ovog LL izdanja, sjajno ce izgledati! To mi je bila mora i strepnja, moram priznati, ali kad sam vidio predloske, nemam sto kazati, osim; to je to! 100% fenomenalno! Imamo opet Alan Ford, pa jos kakav!!! |
 |
|
anto
Advanced Member

Serbia
21738 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 10/05/2022 : 12:48:32
|
jel vam bolji ovaj novi font,oriđiđi, i onaj,ručno pisan,iz vjesnikovih izdanja? |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
 |
|
verab
Advanced Member

Croatia
3152 Posts
Member since 22/01/2015 |
|
DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6435 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 10/05/2022 : 13:39:15
|
quote: Originally posted by anto
jel vam bolji ovaj novi font,oriđiđi, i onaj,ručno pisan,iz vjesnikovih izdanja?
Meni je lijepši ovaj novi. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
 |
|
stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 10/05/2022 : 17:55:58
|
quote: Originally posted by anto
jel vam bolji ovaj novi font,oriđiđi, i onaj,ručno pisan,iz vjesnikovih izdanja?
Stari mi je malo ljepši jer ostavlja dojam ručnog rada i automatski mi je povezaniji uz priču, intimniji i manje "kompjuterski".
Novi je isto ok, a veliki plus mu je veći prored, kod onog ručno pisanog često su kvačice skoro dodirivale gornji red i sve je previše nabijeno, što otežava čitanje, pogotovo kad si u malo starijim godinama. 
quote: Originally posted by verab
Znači, ništa od toniranog papira? Šteta.
Ništa. :( Mada mi Magnus prolazi i na čisto bijelom papiru, ali nisam ljubitelj tog crno-bijelog prikaza, fali mu topline i živosti. |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts
Posted - 10/05/2022 : 18:33:03
|
Ako netko ima zivosti i topline 'na bacanje', to je Roberto Raviola u svom crtezu. I to bas on, svojim posebnim, od drugih nikad dostignutim stilom. A bas taj njegov opako dobar crno bijeli crtez, prepun kontrasta i igre svijetla/sjene dolazi posve do izricaja na ovakvom bijelom, svijetlom papiru. Naravno, moram jos to sve uzesti u ruke, 'na svoje oci', ali vidim vec sad da sam se bezrazlozno brinuo oko nekih sitnica za ovo prvorazredno izdanje. Vidim da su svaku sitnicu i svaku moju i najmanju bojazan odlicno odradili. |
 |
|
knauso
Junior Member

.jpg)
302 Posts
Member since 18/12/2020 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts
|
verab
Advanced Member

Croatia
3152 Posts
Posted - 10/05/2022 : 19:09:10
|
quote: Originally posted by stripofil
Znači, ništa od toniranog papira? Šteta.
Ništa. :( Mada mi Magnus prolazi i na čisto bijelom papiru, ali nisam ljubitelj tog crno-bijelog prikaza, fali mu topline i živosti.
Samo da nije sjajni papir, mat će ublažiti "sterilnost". Ipak, ostaje žal za lagano toniranim žućkastim papirom, recimo nešto poput tona koji su koristili za korice. To bi dalo dubinu i lijepu patinu Bunkerovom crtežu.
Teško je suditi po ovom što su postavili na svom forumu, vidjet ćemo uskoro kako to uživo izgleda. Nadam se puno bolje.
Markova sugestija očito nije prošla, ili je prekasno stigla, ili nečiji ego to nije mogao svariti... sad šta je tu je. Ne treba kukat. Bit će ovo izdanje za 10, ili bar za 9.5  |
 |
|
Lorda
Average Member

Croatia
696 Posts
Member since 07/11/2002 |
Posted - 10/05/2022 : 19:13:01
|
Izdanje lijepo izgleda, bijeli papir mi je sasvim ok no nisam siguran za font, što ga više gledam manje mi se sviđa, iako je napravljen po "ručnom" fontu izgleda mi nekako neprirodno, ukočeno tako da mi je bolji originalni font. Strip je anarhističan a takav bi trebao biti i font a ne hladan, kompjuterski. Ako već tjeramo mak na konac... |
Edited by - Lorda on 10/05/2022 19:14:15 |
 |
|
verab
Advanced Member

Croatia
3152 Posts
Posted - 10/05/2022 : 19:31:21
|
quote: Originally posted by Lorda
Strip je anarhističan a takav bi trebao biti i font a ne hladan, kompjuterski. Ako već tjeramo mak na konac...
Lijepo primijećeno.
Odlučili su se za originalni (talijanski) font. Izdanje je odlično, ali Vjesnikovo je svetinja. |
 |
|
Peyo
Advanced Member

Croatia
10648 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 10/05/2022 : 20:01:04
|
Čitam na LL forumu u vezi teksta na Grunfovoj majici gdje piše:
"EIN REICH EIN VOLK EIN FURHER (da, baš piše FURHER, što znači da ni Talijani nisu bili imuni na tipfelere) "
i dalje:
"Naravno, mi smo korigirali i jedne i druge i naveli kako treba:
EIN REICH EIN VOLK EIN FÜHRER"
Ne znam da li negdje piše da je ovo bio tipfeler.
Meni se čini da je to namjerno napisano tako (s pogreškom) radi štosa.
Osobno sam protiv "popravljanja" originala.
|
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29702 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 10/05/2022 : 20:03:10
|
Font je dobar, malo su mi samo čudna slova Ž i Z, nekako odskaču. Možda ne bi bilo loše popraviti u idućim knjigama. Sve ostalo je uobičajeno odlično, bravo. Skenovi, čega sam se najviše plašio, mi djeluju jako dobri, to je bitno. Meni osobno još samo ostaje da vidim kakav će papir biti, ali to neće biti presudno. |
Trouble will find me |
 |
|
stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts
Posted - 10/05/2022 : 21:45:24
|
quote: Originally posted by ivanl
Ako netko ima zivosti i topline 'na bacanje', to je Roberto Raviola u svom crtezu. I to bas on, svojim posebnim, od drugih nikad dostignutim stilom. A bas taj njegov opako dobar crno bijeli crtez, prepun kontrasta i igre svijetla/sjene dolazi posve do izricaja na ovakvom bijelom, svijetlom papiru. Naravno, moram jos to sve uzesti u ruke, 'na svoje oci', ali vidim vec sad da sam se bezrazlozno brinuo oko nekih sitnica za ovo prvorazredno izdanje. Vidim da su svaku sitnicu i svaku moju i najmanju bojazan odlicno odradili.
Meni je drag njegov crtež, prepoznatljiv i specifičan, ali imam odbojnost prema jakom kontrastu kad je u pitanju c/b, nekako mi to baca na osmrtnicu i imam osjećaj da su likovi u stripu mrtvaci. Možda djeluje glupo, ali takav je moj dojam. Možda je to posljedica previše pročitanih Bonellija i starih AF-a. 
Sad kad je papir već polarno bijel bilo bi lijepo da je mat i malo hrapav, nekako mi to ide uz tip stripa kao što je AF. Recimo onaj iz Fibrine Drakule mi je izvrstan, naravno ne treba biti tolike gramaže jer bi i "tanji" bio sasvim ok za AF.
quote: Originally posted by verab Samo da nije sjajni papir, mat će ublažiti "sterilnost". Ipak, ostaje žal za lagano toniranim žućkastim papirom, recimo nešto poput tona koji su koristili za korice. To bi dalo dubinu i lijepu patinu Bunkerovom crtežu.
Teško je suditi po ovom što su postavili na svom forumu, vidjet ćemo uskoro kako to uživo izgleda. Nadam se puno bolje.
Markova sugestija očito nije prošla, ili je prekasno stigla, ili nečiji ego to nije mogao svariti... sad šta je tu je. Ne treba kukat. Bit će ovo izdanje za 10, ili bar za 9.5 
Ne znam što je Marko predložio, vjerujem da je bio dobar savjet, ali ovo drugo što si napisao potpuno se slažem.
quote: Originally posted by Lorda
Strip je anarhističan a takav bi trebao biti i font a ne hladan, kompjuterski. Ako već tjeramo mak na konac...
Lijepo primijećeno.
Odlučili su se za originalni (talijanski) font. Izdanje je odlično, ali Vjesnikovo je svetinja.
Da, tako i meni djeluje, malo hladno i kompjuterski, ali s druge strane veći prored je za pohvalu, ne volim kad se redovi toliko nabiju jedan uz drugi da se slova skoro dodiruju, to je teško za čitati i djeluje neuredno. Ovdje je to skroz ok.
quote: Originally posted by Peyo
Čitam na LL forumu u vezi teksta na Grunfovoj majici gdje piše:
"EIN REICH EIN VOLK EIN FURHER (da, baš piše FURHER, što znači da ni Talijani nisu bili imuni na tipfelere) "
i dalje:
"Naravno, mi smo korigirali i jedne i druge i naveli kako treba:
EIN REICH EIN VOLK EIN FÜHRER"
Ne znam da li negdje piše da je ovo bio tipfeler.
Meni se čini da je to namjerno napisano tako (s pogreškom) radi štosa.
Osobno sam protiv "popravljanja" originala.
+1
Teško je znati je li autor to tako namjerno napravio ili je tipfeler, mislim da bi se trebalo držati originala osim ako nemaju informaciju da je u originalu tipfeler. Ali nekako "poznavajući" Grunfa sasvim logično bi bilo "FURHER"  |
 |
|
verab
Advanced Member

Croatia
3152 Posts
Posted - 10/05/2022 : 21:51:47
|
Ne znam što je Marko predložio, vjerujem da je bio dobar savjet
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by alaniusfordius Markose imajuci u vidu tvoje odnose sa Dadama, mozda mozes uticati da ti prvi brojevi budu ovako kako ti predlazes? Jes poslovna politika al verujem da je ovo prijateljski savet...
Ja ću im to svakako reći, kao i moju sugestiju da uzmu ovaj zućkasti papir, jer na bijelom papiru to neće biti tako dobro, ali bojim se da je vjerojatno sad već prekasno za promjene takvog tipa.
|
 |
|
stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts
Posted - 10/05/2022 : 22:15:03
|
Ne znam što je Marko predložio, vjerujem da je bio dobar savjet
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by alaniusfordius Markose imajuci u vidu tvoje odnose sa Dadama, mozda mozes uticati da ti prvi brojevi budu ovako kako ti predlazes? Jes poslovna politika al verujem da je ovo prijateljski savet...
Ja ću im to svakako reći, kao i moju sugestiju da uzmu ovaj zućkasti papir, jer na bijelom papiru to neće biti tako dobro, ali bojim se da je vjerojatno sad već prekasno za promjene takvog tipa.
Dobar savjet, barem sa mog stajališta.  |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts
Posted - 11/05/2022 : 08:32:10
|
Sa velikim zadovoljstvom docekujem bijeli papir ovog LL izdanja, koje ce savrseno prikazati crno-bijelo majstorstvo Magnusa, (ne Bunkera kako je gore netko 'tipfelirao' ). Bas zbog razloga sto se islo na knjige gabarita identicnih originalnih majstorevih tabli. A onaj tko ih je imao prilike vidjeti i drzati u rukama, zna koliko to fantasticno izgleda nacrtano na bijelini! Jako je ljepse njegov rad otisnuti na bijelom papiru. Ovo i ovakvo pun je pogodak!
|
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27627 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
stripofil
Senior Member

Croatia
1687 Posts
Posted - 11/05/2022 : 18:44:09
|
quote: Originally posted by ivanl
Sa velikim zadovoljstvom docekujem bijeli papir ovog LL izdanja, koje ce savrseno prikazati crno-bijelo majstorstvo Magnusa, (ne Bunkera kako je gore netko 'tipfelirao' ). Bas zbog razloga sto se islo na knjige gabarita identicnih originalnih majstorevih tabli. A onaj tko ih je imao prilike vidjeti i drzati u rukama, zna koliko to fantasticno izgleda nacrtano na bijelini! Jako je ljepse njegov rad otisnuti na bijelom papiru. Ovo i ovakvo pun je pogodak!
Mislim da to ovisi kako gledaš na sadržaj, ako ćemo gledati striktno umjetnički na crteže onda s te pozicije je vjerojatno taj crno-bijeli stil onako kako to treba biti prikazano.
Kod mene je problem što dok čitam meni ti likovi ožive, ne znam kako je kod drugih, ali ja ih ne vidim kao statične slike, već svi likovi se kreću, pričaju, otvaraju usta i imam dojam da gledam živu animaciju i tu mi pomaže manji kontrast i realniji prikaz, kod Bonellija i AF je to taj žučkasti papir koji ublažava kontrast između crteža i pozadine i stapa sve u jednu "živu" cjelinu.
Kod kolorki je slično, imam problem sa crtežima poput Rossovih, gdje su crteži toliko umjetni i neprirodni da jednostavno imam dojam da sam u nekakvoj galeriji, a ne da se pokušavam uživiti u priču i radnju.
Ako mene pitaš likovi iz AF-a stvarno postoje, živi su, samo su smješteni u nekakvu stripovsku dimenziju, koju kad gledam i čitam postane dio i moje dimenzije.
quote: Originally posted by jaki
roto papir,žućkast je prava stvar. za ovaj triba vidit uživo kako će to izgledati.
I meni se tako čini, ali svejedno vjerujem da će izdanje biti vrhunsko. Teško je svima ispuniti sve želje. |
 |
|
ivanl
Advanced Member

Croatia
15852 Posts
Posted - 11/05/2022 : 18:59:30
|
Istina ziva; sto ljudi-sto cudi. Bitno je da bude; kako Bog zapovida! A kako ce ih ko pojiti i hraniti poslije, 'problem' je svakog od nas ponaosob. |
 |
|
Topic  |
|