Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
fandango
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/grimfandango.jpg)
1637 Posts
Member since 10/06/2004 |
Posted - 13/01/2022 : 19:07:23
|
quote: Originally posted by ridiculus
Da, sad kad sam bacio pogled, vidim da sam baš na to mislio.
Sve je rečeno kroz tekst, a ipak ne dovoljno. A grafički deo je samo dodatak u vidu ilustracije, niz slobodnih asocijacija, kojima bi bez teksta bio potreban psihokriptolog da ih rastumači.
Da li je Unflattening bila doktorska disertacija koju je on onda preoblikovao u strip, ili je upravo Unflattening doktorska disertacija koju je obranio?
Ako tumacimo McClouda i Unflattening kao strip kao formu za akademski izricaj, onda ima i Filmish Edwarda Rossa, eseji o filmu u formi stripa:
![](https://www.page45.com/store/Filmish-2.jpg) |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
ridiculus
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
![](AvatarUpload/Penguin.JPG)
1706 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 13/01/2022 : 19:16:17
|
quote: Originally posted by Vlaadisha
ovo? https://tinyurl.com/4zeu46rx
imas tu i ostale tvoje tekstove
O, ne! Ovo je samo da me podseti da mi je u to vreme trebao lektor, zar ne? ![](icon_smile_dead.gif)
Kada si već potegao Vremeplov, onda da kažem da nije to tekst na koji sam uputio, već se taj zove: Šta japanske devojke rade sa mangama i zašto? Epizoda 13 Mog privatnog Tokija.
Ako odbacimo ono što sam rekao za lektora - npr. umesto fanatizam stavio sam fanaticizam - mislim da je tekst vrlo čitljiv i danas. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
ridiculus
Senior Member
![](AvatarUpload/Penguin.JPG)
1706 Posts
Member since 11/06/2008 |
Posted - 13/01/2022 : 19:37:38
|
quote: Originally posted by fandango
Da li je Unflattening bila doktorska disertacija koju je on onda preoblikovao u strip, ili je upravo Unflattening doktorska disertacija koju je obranio?
Ne znam, ne sećam se, osim utiska da je originalno bila u toj formi.
quote: Ako tumacimo McClouda i Unflattening kao strip kao formu za akademski izricaj, onda ima i Filmish Edwarda Rossa, eseji o filmu u formi stripa
Vrlo je depresivno to što, uz izuzetak Svetog McClouda, ostali ne pokazuju neko preterano razumevanje forme. |
Thought's the slave of life, and life Time's fool. |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/donald-vader.jpg)
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 13/01/2022 : 19:57:28
|
quote: Originally posted by fandango
prica koju ja znam je da je strip jedina forma u kojoj je predstavio disertaciju; ako se ispostavi da je suprotno u pitanju, rusi mi se snesko xD |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
|
going going
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/x43qkm.jpg)
Serbia
11913 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 13/01/2022 : 22:50:17
|
quote: Originally posted by ridiculus
Američki kulturni antropolog, Matt Thorn, je napisao mnoge sjajne tekstove o japanskom stripu, bez suvisle terminologije i pristupačno laicima, ali sa naučnom metodološkom disciplinom, i ja sam preveo jedan od najboljih za sajt UPPS, o šođo-mangama ("za devojčice"), uz njegov blagoslov, naravno. Kažem "napisaO" i "njegov", ali Matt je kasnije promenio pol. Kako god. Nažalost, UPPS više ne postoji, pa je sadržaj izgubljen.
A bas je Chris sa Comic Tropesa pre neki dan objavio svoju epizodu o ovome sto ti spominjes. Nisam se do sada uopste susretao ni sa tim pojmom ni sa tim stripovima. Ali dobro ja bas ne znam japanski strip.
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/dzimi.jpg)
1965 Posts
Member since 14/11/2001 |
|
Vlaadisha
Advanced Member
![](AvatarUpload/avatar_53.jpg)
USA
3514 Posts
Member since 21/07/2004 |
|
fandango
Senior Member
1637 Posts
Posted - 21/01/2022 : 09:23:48
|
Jos jedan zanimljiv clanak, Sousanis je koautor. Strip kao metoda za znanstveno istrazivanje. Tko nema pristup, nek ide na Sci Hub.
Comics-based research: The affordances of comics for research across disciplines Paul J. Kuttner, Marcus B. Weaver-Hightower, Nick Sousanis
https://doi.org/10.1177/1468794120918845
Abstract
Comics have long been a focus of scholarly inquiry. In recent years, this interest has taken a methodological turn, with scholars integrating comics creation into the research process itself. In this article, the authors begin to define and document this emerging, interdisciplinary field of methodological practice. They lay out key affordances that comics offers researchers across the disciplines, arguing that certain characteristics — multimodality, blending of sequential and simultaneous communication, emphasis on creator voice — afford powerful tools for inquiry. The authors finish by offering some questions and challenges for the field as it matures.
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/donald-vader.jpg)
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/dzimi.jpg)
1965 Posts
Member since 14/11/2001 |
|
Peyo
Advanced Member
![](AvatarUpload/g1.JPG)
Croatia
10474 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
jaki
Advanced Member
![](AvatarUpload/rsz_1rsz_2rsz_11igfpiar.jpg)
Croatia
27164 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
fandango
Senior Member
1637 Posts
Posted - 16/09/2022 : 08:32:16
|
Poslao mi kolega jer zna da me zanimaju stripovi. Koliko sam skuzio, svrha ovog projekta je popularizacija znanosti i znanstvenih rezultata upotrebom stripa kao medija za tu popularizaciju:
https://researchcomic.org/en/
Znaci, uzmu znanstveni rad i od njega naprave strip prijemcljiv siroj publici.
Skrolajte dolje na dno stranice, na stripic "Slavni profesori", prvi u nizu je Baltazar :)
|
|
Peyo
Advanced Member
![](AvatarUpload/g1.JPG)
Croatia
10474 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|