Author |
Topic |
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Member since 09/10/2007 |
Posted - 15/07/2022 : 11:25:31
|
Eto, ja ću ovdje objaviti nešto svojih pjesama. Kasnije možda objavim i priče, odnosno eseje itd. Odlučio sam malo proširiti svoj krug čitatelja. Sada imam i vremena, dok čekam otkazni rok koji nikako da krene A ovo je jedini forum koji koristim, makar sporadično Nekima će se pjesme svidjeti, nekima neće, ali to nije bitno jer ionako ne prodajem cvijeće
Mada mi je upravo pala na pamet zamisao otvoriti cvjećarnicu kod groblja, a svaki buket bi za dodatak imao prigodnu pjesmu (koju bih ja napisao). Ja bih te pjesme također mogao deklamirati na sprovodima
|
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
Edited by - bonjovi4ever on 15/07/2022 11:26:23
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 12:47:42
|
BUBNJAR
Postoji taj jedan mali bubnjar...
ustaje u cik zore i udara u bubnjeve bez ikakvog smisla i sluha za umjetnost...
uništava san susjedima i čini ih nervoznima, rastrojenima i bijesnima...
ubija harmoniju jutra i raznosi ljepotu dana...
oni mu kažu, ponekad i viču na njega neka napokon prestane...
a on im odvrati vi ste počeli i gonite se u kurac...
pa nastavi udarati po bubnjevima.
|
“Never argue with stupid people. They will drag you down to their level and beat you with experience.” - Mark Twain |
Edited by - bonjovi4ever on 15/07/2022 18:24:34 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 12:48:30
|
BIJELE ZASTAVE
Sve su to samo dani i brojevi u ponovljenom obrascu...
dani i brojevi i troma prolaznost čije halapljivo ždrijelo guta što naiđe...
korak ovamo tamo onamo nikamo pa iskorak van konteksta i brzi povratak u ustaljenost normi...
pogledi šute a nekad su govorili više od riječi jer riječi postaju suvišne kad obećanje života zasja u očima...
nekad je volja bila snažna nekad je blizina bila neraskidiva nekad je razdaljina bila premostiva...
sada smo toliko udaljeni jedni od drugih da vidimo tek tragove vlastitih odlazaka...
i bijele zastave zabijene tamo gdje najviše boli. |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 12:49:09
|
ONOJ KOJA PUTUJE SAMA...
Stigla je kao zima, mrzovoljna oštra zima, zaborav svog prolaska zabijelila je opustošenim tlima. Koraci joj miljama teški, odjek im je tuga, u sjećanju koje mine kadikad se sjeti izgubljenog druga.
I tad sunce obasja sav sumor njenog svijeta, čežnja zablješti vrhovima samotnih planina s kojih ujesen došeta. Duga nad njom oživi, u očima radost zablista, otopi se njenog srca led i poteče kao voda prozirna i čista.
Sve dok ne padne noć, gluha nespokojna noć, u kojoj dišu tek utvare ljubavi koja je u njoj živjela jednoć. Ledeni se pokrov širi drhtavim joj usnama, i nitko ju više ne čuje, jer ona je tiha rijeka koja putuje sama. |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 12:49:51
|
PORCULAN
Našao se pred jazom dubokim poput svemira i neizmjerno većim od njegovog beznačajnog života...
tkivo šupljeg planeta bilo je poput porculana koji samo što se nije smrskao pod njegovim nogama...
žudio je za životom, ali snašla ga je tek pogibelj uzaludnih nadanja i tlapnji izopćenika koji ne pristaje na ništa manje od onog što osjeća....
shvatio je da ništa više neće biti kao prije i učini li još samo taj posljednji korak njegovom padu neće biti kraja...
ostane li pak tamo stajati, samo će oduljiti neizbježno...
nije baš neki izbor, zaključio je naposljetku i počeo mrviti porculan u nadi da će ga netko čuti...
odvratila mu je tek gluha tišina vječnosti. |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 12:50:26
|
SVINJA
Svake noći sanjala je svinju...
imala je muža, bogatog i ambicioznog koji ju je ševio svake noći i gotovo svakog jutra, a ona bi ga jahala skoro do besvijesti...
ali uvijek je sanjala svinju...
jedne noći ušao je u nju dok je spavala a ona je posegnula pod jastuk i zabila mu nož u grudi...
posljednjim udisajem upitao ju je ZAŠTO?
ona je na to ustala otišla do frižidera i zarila zube u sočan batak piletine koji je zalila vinom...
i nikad više nije sanjala svinju. |
|
|
Qwertz
Senior Member
Croatia
1591 Posts
Member since 03/09/2021 |
Posted - 15/07/2022 : 15:39:23
|
quote: Originally posted by bonjovi4ever
BIJELE ZASTAVE
Sve su to samo dani i brojevi u ponovljenom obrascu...
dani i brojevi i troma prolaznost čije halapljivo ždrijelo guta što naiđe...
korak ovamo tamo onamo nikamo pa iskorak van konteksta i brzi povratak u ustaljenost normi...
pogledi šute a nekad su govorili više od riječi jer riječi postaju suvišne kad obećanje života zasja u očima...
nekad je volja bila snažna nekad je blizina bila neraskidiva nekad je razdaljina bila premostiva...
sada smo toliko udaljeni jedni od drugih da vidimo tek tragove vlastitih odlazaka...
i bijele zastave zabijene tamo gdje najviše boli.
Vauuuu. Svih 5 pjesama mi se sviđa, ali ova je stvarno sjajna i, nažalost, jako dobro prikazuje stvarnost koja se stvarno često čini samo kao nekakav čudan obrazac brojeva koje se vrte u krug. Svaka čast. Ova pjesma je bolja od 50% takozvanih umjetničkih pjesama koje se čitaju u školi. |
Pod punom kaznenom i zakonskom odgovornošcu tvrdim da je Python bolji i lakši od C++-a. Najružnija istina je bolja od najljepše laži, sve što želiš to i traži, sve što misliš to i kaži. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 15/07/2022 : 17:18:11
|
Vidio sam vec, sporadicno po topicima kao na primjer o Stephenu Kingu, da si u potencijalu. Zaista. Ali ovo me kad sam procitao jutros ostavilo bez teksta. Pa sam malo do sada razmislio... Dragi moj, ludilo! Doslovno i figurativno. Di si bija do sad? Fala Bogu da si izisao iz ormara. Fala ti! (Znao sam uvijek da gemisti otvaraju vrata percepcije) |
Los cukar na fritulama! |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 17:20:57
|
Da, i meni je to poprilično draga pjesma, nastala u ne baš najboljim životnim okolnostima ;)
MI
U neodjeljivosti bitka u mehanici vremena... u sitosti prohujalih, otkinutih dana... u kolapsu spoznaje...
mi smo laži kojima otupljujemo ljubav, mi smo zavist kojom umanjujemo vrijednosti, mi smo strah zbog kojeg skrivamo istine koje pomiču planine i skreću tokove naših života...
pretapamo se i stapamo s klišejima, ustaljeni bezličnošću i neodređenošću riječi, podražaja, navada, goli u svojoj površnosti i neprepoznatljivi u srži postojanja dok sivo uronjeni tonemo u beskrvnu ustajalost mehanizma...
više se ni ne pokušavamo uzdići iz ove gluhe, nemarne mase koja razaznaje samo ono što se ne razaznaje...
mi smo izlike, mi smo "veće dobro", mi smo uhodani i postrojeni nagih tijela i odsječenih udova kojima jedni drugima mrcvarimo utrobe i rujemo put do srca, jer ništa nije naše ali sve nam pripada...
mi smo DEMOKRACIJA...
mi smo marionete zaslijepljene učenjima generacije u kojoj čovjek nije osoba nego nakupina cementa koja sjeda na predviđeno mjesto; ne znamo razlučiti vlastiti bitak od nasumičnosti, sveobuhvatnosti i nedorečenosti kojom nas svijet udaljava od dodira koji pobuđuje, osmijeha koji oplemenjuje i obećanja koje ovjekovječuje...
mi smo zaostale emocije, mi smo izvještačeni osjećaji i mi smo izvještaji iz druge ruke...
mi smo sranja koja izlaze iz tuđih ustiju, mi smo sranja koja izlaze iz naših ustiju, mi smo dobar dan i loš odabir, mi smo ranjena jutra, potraćena podneva i mrtve večeri, mi smo alkohol, droga, novac i sredstva za smirenje ali smo živi, živi, živi i nitko nas ne krivi dokle god sklapamo prijateljstva, ispoštujemo rokove i ispunjavamo norme, očekivanja i stambeni kredit u kojem bazdimo od ljubavi...
mi smo usud, mi smo histerija, mi smo kaos, ali smo naučeni ne očajavati dokle god nas svijet drži dovoljno zaposlenima i materijalno osiguranima...
mi smo konfekcija, mi smo industrija, mi smo tehnologija i mi ne dopuštamo sebi pronaći sebe...
mi smo proizvod.
|
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 17:21:39
|
9:14
Našao sam se u itekako nezavidnoj situaciji...
davno sam odlučio svaku novu pjesmu proslaviti gemištom...
sjećam se da sam se jedne subote našao u strašnoj neprilici jer sam do sredine popodneva napisao njih osam, a sve me to uhvatilo pomalo nespremnog jer sam prethodno popio i nekoliko piva...
skoro sam se srušio za šankom u Monte Carlu ali sam hrabro nadoknadio zaostatak...
danas sam popio devet gemišta, upravo pišem 14. pjesmu i brine me hoću li nadoknaditi zaostatak...
i pitam se ima li itko na svijetu ovakvih problema.
|
Edited by - bonjovi4ever on 15/07/2022 18:28:23 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 17:23:59
|
ATMOSPHERE
The design is broken, heart will remain unspoken and soul will wither in the eve of December when there's nothing left to remember...
Watered down the miracle hole, engulfed with nothing and consumed with everything we see the crack on the wall, and another one and another one...
they spread like black veins of some inevitable doom, morbid, diseased and overflowing, unrestrained, untamed and growing...
but there's a bucket of paint and a newly reformed saint brushes the darkness away...
just the price you pay just the price you pay...
We are graveyard but there's just too much noise, there's something futile in our minds, there's that tremble in our voice...
I see a mother playing silent note, there is a child asking what is this fuss all about...
and father stumbles over his own decay gazing through the carcass of the day, and mumbles: I forgot...
but their mind is yearning for the kill, it's all nothing, nothing, nothing yet all they ever feel...
unforgiven in their nature and all around the atmosphere.
|
Edited by - bonjovi4ever on 15/07/2022 18:26:29 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 17:26:12
|
Bez brige, većinom su pjesme na hrvatskom. Ponekad mi se dogodi da razmišljam na engleskom, pa onda i tako pišem ;)
BRUCE LEE
Bio je to kržljav šareni mačić, otprilike tri mjeseca star i upola manji od ostalih mačića, zbog čega je pomalo podsjećao na miša ili sićušnoga ježa, onako vječito sklupčan u sebe i sav nekako naježen...
jedva je preskakao stepenice dok bi ga ostali mačići prestizali, ali svejedno se nije predavao i uvijek bi stigao do vrha iako vidno iscrpljen...
jeo je, katkad smo ga i zasebno hranili ali njegov razvoj kao da je bio stao i s vremenom su ga ostali mačići počeli izbjegavati, uvijek je ležao negdje postrani, usamljen i odbačen, a dok je spavao skvrčio bi šapice zbog čega je djelovao ukočeno nepomično i mrtvo...
naposljetku ga je i mačka počela izbjegavati, a on kao da je osjetio njeno odustajanje pa je prestao jesti i ono malo hrane, ali nekako smo se nadali da će ipak preživjeti, čak i kada se počeo zapišavati i muhe su zujale oko njega...
upravo mi je mama javila da ga je pronašla mrtvog pred vratima, možda se nadao da će mu netko pomoći ili je vjerojatnije odustao jer je znao da mu nema spasa, osjećao je da je prepušten na nemilost nečem što nadilazi njegov otpor i buši rupe u oklopu koji nije ni stigao razviti iako je bio borac, samo što nije bio dovoljno jak, bio je odviše ranjiv i izložen i ta ga je slabost dokrajčila...
Mnogi ljudi diljem svijeta ovog trenutka umiru na isti način.
|
Edited by - bonjovi4ever on 15/07/2022 17:37:11 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 15/07/2022 : 17:36:16
|
I to bi bilo to za sad
R A Z D O R
Ništa nije dobro otkad si ti otišla.
Ljudi više nisu dobri buđenja nisu dobra odluke nisu dobre život nije dobar; JA više nisam dobar...
ili se već godinama tako ne osjećam.
Sve je bezbojno neuhvatljivo udaljeno i sivo.
Zalasci sunca gube boje zvijezde gube značaj ljubav gubi toplinu riječi gube smisao ruže gube miris...
Sve je ustajalo besmisleno uzaludno i trulo.
Dani su prazni a misli pune rezignacije.
Noći su tjeskobne a snovi graniče s ludilom.
Blagdani i putovanja gube ljepotu slike na zidu više nisu lijepe pogled s terase nije lijep stihovi nisu lijepi; ljepota nije lijepa.
Sve je izopačeno isprebijano oskvrnuto slomljeno i izvan perspektive.
Izvan sklada.
Svijet ne izgleda dobro obećanja ne zvuče dobro dobrota se ne čini dobrom...
jutarnja kava ne miriše dobro osmijeh ne sluti na dobro očekivanja nisu dobra.
OVA PJESMA ne djeluje ni približno dobro.
Ništa nije dobro otkad si ti otišla.
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25302 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
Edi B
Average Member
Croatia
800 Posts
Member since 21/05/2020 |
Posted - 15/07/2022 : 19:49:54
|
Moj glas ide za Porculan. Svinja mi je malo bila nejasna, al ustvari je muž nevjeran i to je nju ubijalo pa ga je ostavila i našla mir. Tako je ja tumacim, mozda se i varam. |
|
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
Posted - 15/07/2022 : 19:56:26
|
Svinja mu je remek djelo. Kad sam je procitao, zatvorio sam stranicu/site i otisao. Ali samo jedan dobronamjerni savjet, nemoj nas 'prekrcavati' s materijalom. Pomalo. Dvije ma dan. Da se malo prouce i porazmisli o njima. Svaka cast, ovako se javno intimno izlagati. A imas sto. |
Los cukar na fritulama! |
|
|
Hercule Poirot
stripovi.com suradnik
13991 Posts
Member since 28/11/2017 |
|
tihomirduras
Senior Member
1839 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 16/07/2022 : 09:24:51
|
quote: Originally posted by Hercule Poirot
@bonjovi,čestitke!
Bravo, bravo, imaš moj . Sve su izvrsne, a kad bi morao izdvojiti jednu, Bruce Lee mi je vrh. I kao što Ivanl kaže malo langzam, pomalo |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 16/07/2022 : 09:58:53
|
Bubnjar, Svinja i Bruce Lee uopće nisu loši. Ali pjesme nisu baš moj đir stoga čekam Zabilješke staroga huncuta. |
Bok, kako si.
|
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 16/07/2022 : 10:04:37
|
Bez brige. Ovo je za početak, ko neko otvaranje repertoara. Zato sam odabrao desetak pjesama. Sljedeći tjedan će ići po jedna pjesma. Za priče ću još vidjeti. Možda nova tema, ali ću staviti radije poveznicu na PDF datoteku. Vizualno je ugodnije onda čitati, jer ovako bi ispale nerijetko duge i nezgrapne objave. Cromwell, imam nešto po tvojem ukusu. Budem objavio uskoro, samo bude to onda nova tema za priče i eseje.
|
Edited by - bonjovi4ever on 16/07/2022 10:08:20 |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 26/07/2022 : 20:23:56
|
Bubnjar je i meni jako drag Malo kasnim jer sam bio "malo" zauzet prošli tjedan, pa evo dvije pjesme, tematski različite. Ova prva je stara pjesma, pomalo u stilu Bukowskog. Samo treba naglasiti da u to vrijeme nisam još ni počeo čitati Bukvu
KAMO SADA ?
Vrtoglavica nesanica mučnina glad
prljavi zidovi prljave misli prljave čaše pepeljare prozori
potraćeno zdravlje potraćena mladost potraćena sreća ljubav snovi
pukotine u mislima hladnoća u srcu ožiljci na tijelu poraz u očima ponor u duši
kakofonija glasova; nepovezanih isprekidanih besmislenih usamljenih izluđenih ranjenih...
laži iluzije obmane
otuđenje gađenje sram
dernjava na ulicama koraci na stepeništu zvonjava telefona usiljeni osmijesi lupanje vratima udarci čekićem brujanje autiju plač djeteta lavež pasa
SVE nadire prodire razdire...
lišeno ikakve svrhe predodređenosti jezgrovitosti doticaja sklada.
Zrake sunca prodiru kroz nakrivljene rolete, prelaze preko ispijenog lica i na svjetlo dana dovode svu nečist kojom sam okružen.
Kakva lijepa propast.
Pogledom tražim izbavljenje, rukama prelazim preko lica, mislima dozivam sudbinu, na trenutak zatvaram oči i potiho izgovaram poznate riječi...
KAMO SADA? |
Edited by - bonjovi4ever on 26/07/2022 20:38:35 |
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 26/07/2022 : 20:25:41
|
To je bilo prije nekoliko godina, kad su pale društvene mreže, ljude je to zaista pogodilo
MREŽA
GLOBALNI PROBLEM
pali su facebook, whatsapp i instagram...
ljudi već satima nemaju pristup društvenim MREŽAMA...
GLOBALNA PANIKA
nitko ne zna kako biti sam a društvene MREŽE diljem svijeta potpuno su ili djelomično nefunkcionalne...
dio populacije uopće ne može pristupiti MREŽI, neki imaju problema s news feedom a 35 posto njih prijavilo je "totalni blackout"...
GLOBALNA NEVJERICA
možda čak i čin terorizma...
udarili su nas tamo gdje najviše boli...
u samo srce MREŽE...
ali srećom twitter je i dalje operativan pa MREŽA opstaje...
neki tamo imaju nula prijatelja i moraju početi iznova...
preselili su u novu sredinu ali ubrzo hvataju korak s njenim aktivnostima i vraćaju zasluženo mjesto u MREŽI...
možda je twitter napao ostale MREŽE kako bi povećao broj korisnika...
a možda su se facebook, whatsapp i instagram dogovorili da nakratko uskrate pristup svojim MREŽAMA kako bi povećali ovisnost...
GLOBALNA NESTAŠICA
jer ljubav je najjača nakon perioda razdvojenosti i neizvjesnosti...
razbukta se pri ponovnom sjedinjenju dvoje zaljubljenih...
možda jednog dana snime film inspiriran ovim događajem i svrstaju ga pod žanr filmova katastrofe...
a možda ovo uopće nije vrijedno spomena.
|
|
|
bonjovi4ever
stripovi.com suradnik
Croatia
1325 Posts
Posted - 26/07/2022 : 20:36:53
|
Evo i ova kratka. Čovjek je popio gemišt, onda je još malo bio zaprepašten pa je zbrisao. Jedno od mojih boljih izdanja
PJESNICI
Sjedimo za šankom i on me upita "Kaj ti to pišeš?" a ja mu kažem pjesme...
isuse ti nisi normalan kaže on i strusi gemišt...
ja učinim isto jer znam da je u pravu. |
Edited by - bonjovi4ever on 26/07/2022 20:38:43 |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
fandango
Senior Member
1612 Posts