Author |
Topic |
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 03/06/2022 : 22:29:21
|
Washington početkom sedamdesetih godina 19. stoljeća. Matthew Montgomery na važnom je položaju u Ministarstvu obrane. Rigidan je čovjek čvrstih stavova koji poštuje pravila i kojem se život odjednom raspada: po povratku kući zatječe suprugu i kćer silovane i masakrirane. Jedini tragovi nožem su urezana zvijezda neobična oblika na kćerinim prsima i ime Jasona Cauldraya iz Topeke. Montgomery kreće u potjeru za počiniteljima. Pa i na kraj svijeta, ako treba…
Kolorka 214 • Pustinjska zvijezda • 124 stranica • Kolor • 215 x 280 mm • Tvrdi uvez • Scenarij Stephen Desberg • Crtež Enrico Marini • Prijevod Mirna Sindičić Sabljo • Lektura i redaktura Aleksandar Gucunski • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 3.6.2022. • Cijena 150 Kn
https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-214-pustinjska-zvijezda/768/
|
Trouble will find me |
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Member since 28/10/2005 |
|
ivanl
Advanced Member
Croatia
15787 Posts
Member since 24/04/2012 |
|
Jocko
stripovi.com suradnik
Serbia
1138 Posts
Member since 22/11/2016 |
Posted - 04/06/2022 : 02:57:36
|
Čitao ovo u Makondovom izdanju. Mislim da će se svideti ljubiteljima Pogrebnika, i svima koji traže blagi odmak od vesternskih klišeja tipa jahanje u suton, dvoboj u podne i slično. Ima elemente trilera i misterije, a po atmosferi je sličan drugom diptihu Pogrebnika. Kon Šoneri u glavnoj ulozi. Ostao mi strip u dobrom sećanju. Nadamo se da će Fibra izbaciti i prequel: 3. i 4. album koje je crtao Labiano.
|
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 22/07/2022 : 18:46:00
|
Meh. Desberg je, sudeći po pogovoru, ovdje htio govoriti o mnogočemu, ali je to napravio poprilično slabo. Prvi dio dosadan za poludit', zvijezda iz naslova teški MacGuffin i na kraju dojam da je glavni razlog za ovakvu priču bio da Marini može crtati nasilje i (polu)gole žene. Potonji dobar kao i uvijek, ali ništa za pamćenje.
Je li taj Desberg napisao išta vanserijsko?
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 22/07/2022 : 18:52:27
|
quote: Originally posted by Shaner
na kraju dojam da je glavni razlog za ovakvu priču bio da Marini može crtati nasilje i (polu)gole žene. Potonji dobar kao i uvijek, ali ništa za pamćenje.
Kao da si opisao Noir Burlesque. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12523 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 22/07/2022 : 20:06:13
|
Slažem se sa Shanerom u vezi Pustinjske zvijezde a i ovoga vezanog za Desberga.
Sad sam provjerio: Od 21 serijala koje sam čitao nema tu po meni ništa izvanserijsko. Ni blizu. Najbolji su mi bili Billy the Cat i Jack Wolfgang. |
Have mercy |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 22/07/2022 : 20:26:16
|
Nisam hteo prvi da zapljunem kritiku, a prvi sam koji voli western tematiku - po meni ništa od Desberga ne zaslužuje da bude među Fibrinim naslovima. |
Edited by - Red Marquis on 22/07/2022 20:27:41 |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Posted - 22/07/2022 : 21:13:04
|
quote: Originally posted by Paka01
na kraju dojam da je glavni razlog za ovakvu priču bio da Marini može crtati nasilje i (polu)gole žene. Potonji dobar kao i uvijek, ali ništa za pamćenje.
Kao da si opisao Noir Burlesque.
Pao mi je na pamet dok sam čitao ovo. Izgleda da je Marini od Desberga učio spisateljski zanat.
quote: Originally posted by izivko
Sad sam provjerio: Od 21 serijala koje sam čitao nema tu po meni ništa izvanserijsko. Ni blizu. Najbolji su mi bili Billy the Cat i Jack Wolfgang.
Ja sam bacio oko na bedeteku i jedino što mi se čini imalo zanimljivo je Billy the Cat. Ako se ne varam pisao si i ovdje o njemu? To ću sigurno pročitati ako mi dopadne ruku, ostalo preskačem.
quote: Originally posted by Red Marquis
Nisam hteo prvi da zapljunem kritiku, a prvi sam koji voli western tematiku - po meni ništa od Desberga ne zaslužuje da bude među Fibrinim naslovima.
A baš bi mogao jednom. Da ne budem uvijek ja prvi.
|
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15659 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 23/07/2022 : 07:35:57
|
quote: Originally posted by Paka01
Kao da si opisao Noir Burlesque.
Pao mi je na pamet dok sam čitao ovo. Izgleda da je Marini od Desberga učio spisateljski zanat.
quote: Originally posted by izivko
Sad sam provjerio: Od 21 serijala koje sam čitao nema tu po meni ništa izvanserijsko. Ni blizu. Najbolji su mi bili Billy the Cat i Jack Wolfgang.
Ja sam bacio oko na bedeteku i jedino što mi se čini imalo zanimljivo je Billy the Cat. Ako se ne varam pisao si i ovdje o njemu? To ću sigurno pročitati ako mi dopadne ruku, ostalo preskačem.
quote: Originally posted by Red Marquis
Nisam hteo prvi da zapljunem kritiku, a prvi sam koji voli western tematiku - po meni ništa od Desberga ne zaslužuje da bude među Fibrinim naslovima.
A baš bi mogao jednom. Da ne budem uvijek ja prvi.
|
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6265 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 23/07/2022 : 07:57:23
|
Ni meni se ovaj western nije ni najmanje svidio. Ajde Shaneru da se još koji put složimo. :D |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18890 Posts
Member since 02/06/2008 |
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8028 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 23/07/2022 : 12:21:53
|
Što bi svaki strip morao biti izvanserijski? Dovoljno je da je OK - i da se nađu neki čitaoci, kojima to bude simpatično i odgovarajuće. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Posted - 23/07/2022 : 13:16:56
|
quote: Originally posted by alexts
Što bi svaki strip morao biti izvanserijski? Dovoljno je da je OK - i da se nađu neki čitaoci, kojima to bude simpatično i odgovarajuće.
Aj' hvala Bogu glas razuma.
Po prethodnim upisima listi nevaljalih strip djelatnika bi trebalo dodati i Desberga.
Otprije su zahvaljujući upisima/ocjenama forumaša na listi nevaljalih: Charlier, Giraud/Moebius, Hubinon, Cauvin, Goscinny, Uderzo, Morris, Breccia, Oesterheld, Magnus & Bunker, Marini itd. |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Posted - 23/07/2022 : 13:43:20
|
quote: Originally posted by alexts
Što bi svaki strip morao biti izvanserijski? Dovoljno je da je OK - i da se nađu neki čitaoci, kojima to bude simpatično i odgovarajuće.
Naravno.
Ja pitam za vanserijskog Desberga jer ovaj OK je meni bezveze. Neki drugi autor će mi biti dobar i kad je samo OK jer mi pašu njegov stil, teme ili nešto treće. Isto tako će se nekome svidjeti i ovo.
@Peyo Ne fantaziraj. Vrlo dobro znaš da Desberg ne može u rečenicu s ostalima koje si nabrojao.
|
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Posted - 23/07/2022 : 14:06:21
|
quote: Originally posted by Shaner @Peyo Ne fantaziraj. Vrlo dobro znaš da Desberg ne može u rečenicu s ostalima koje si nabrojao.
Nisam ga ja s njima uspoređivao. Nego sam ga naveo kao još jedno "otkriće" na ovom forumu kao nevaljalog autora. Žalosno je da se ovi spomenuti makar i u šali stave na takvu listu, ali nažalost toga je bilo, a ti ako ne vjeruješ pročešljaj ovaj forum i naći ćeš.
Ne smeta me ni tvoja ocjena Desberga (kao što te zezamo to je dobra preporuka ).
I sam sam pisao da mi on nikako da ubode nešto za najveću ocjenu, ali to ne znači da nije vješt scenarist što se vidi i iz poveće liste stripova na kojima je radio, a ne bi bio toliko angažiran da ga publika ne prihvaća:
https://www.bedetheque.com/auteur-47-BD-Desberg-Stephen.html
Od onog što sam ja čitao dao bih mu visoku ocjenu za: Billy the Cat prve albume Mic Mac Adama (škotski detektiv u stilu Dylan doga s dosta humora) Tif et Tondu (neki njegovi albumi su mi dobri, a neki baš i ne) Škorpiona (iako ima dosta variranja) 421 (neki albumi).
Pustinjska zvijezda je solidan strip po svim kriterijima. U Fibrinom katalogu je po kvaliteti ispred dosta naslova.
|
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 23/07/2022 : 14:22:25
|
Od Marinija sam čitao njegovog Batmana i Noir Burlesque. To mi nisu čak ni dobri stripovi, naprotiv jako su mi loši. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 23/07/2022 : 15:51:13
|
quote: Originally posted by Peyo
quote: Originally posted by Shaner @Peyo Ne fantaziraj. Vrlo dobro znaš da Desberg ne može u rečenicu s ostalima koje si nabrojao.
Nisam ga ja s njima uspoređivao. Nego sam ga naveo kao još jedno "otkriće" na ovom forumu kao nevaljalog autora. Žalosno je da se ovi spomenuti makar i u šali stave na takvu listu, ali nažalost toga je bilo, a ti ako ne vjeruješ pročešljaj ovaj forum i naći ćeš.
Pa šta i ako jesu spominjani na taj način? Zašto bi stripadžije bile drugačije od bibliofila, filmofila...svi imaju svoje ukuse/neukuse. Nikom glava ne treba da otpadne sve i ako napišu da su The Godfather, Stranac od Camusa ili Watchmen bezveze.
I da, Desberg je prosek i ne spada među te autore koje si spomenuo. |
|
|
Ernie Pike
Senior Member
Croatia
2849 Posts
Member since 06/03/2012 |
Posted - 23/07/2022 : 15:57:14
|
Nisam puno Desbergovih stripova pročitao, ali ovo što sam pročitao je konfekcijski BD, ponekad bolji, a ponekad lošiji, nikad odličan i nikad jako loš. Mislim da mu je to kod izdavača i publike samo plus.
Ni Pustinjska ruža nije loš strip, samo još jedan solidni komercijalni western ili možda anti-western. Na mojoj skromnoj "Desberg listi", Ruža je bolja od IRS, a lošija od Škorpiona. U suradnji s Marinijem,dovoljno da kupim i slijedeći nastavak.
U Strip reviji, u zadnjim brojevima izašao je i Desbergov Iskupitelj (Le Redempteur). Nisam još stigao pročitati.
|
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12523 Posts
Member since 25/07/2003 |
Posted - 23/07/2022 : 16:02:36
|
quote: Originally posted by Ernie Pike
Nisam puno Desbergovih stripova pročitao, ali ovo što sam pročitao je konfekcijski BD, ponekad bolji, a ponekad lošiji, nikad odličan i nikad jako loš. Mislim da mu je to kod izdavača i publike samo plus.
Ni Pustinjska ruža nije loš strip, samo još jedan solidni komercijalni western ili možda anti-western. Na mojoj skromnoj "Desberg listi", Ruža je bolja od IRS, a lošija od Škorpiona. U suradnji s Marinijem,dovoljno da kupim i slijedeći nastavak.
U Strip reviji, u zadnjim brojevima izašao je i Desbergov Iskupitelj (Le Redempteur). Nisam još stigao pročitati.
+1
Iskupitelj se po mom mišljenju uklapa u ovo što si gore rekao. |
Have mercy |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10357 Posts
Posted - 23/07/2022 : 16:09:29
|
quote: Originally posted by Red Marquis Nikom glava ne treba da otpadne sve i ako napišu da su The Godfather, Stranac od Camusa ili Watchmen bezveze.
Pa naravno, ali barem znaš s kim imaš posla.
A ubjeđivati nekoga da je crno crno, a bijelo bijelo je uzaludan i besmislen posao. |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7276 Posts
Posted - 23/07/2022 : 16:35:29
|
I sam sam pisao da mi on nikako da ubode nešto za najveću ocjenu, ali to ne znači da nije vješt scenarist što se vidi i iz poveće liste stripova na kojima je radio, a ne bi bio toliko angažiran da ga publika ne prihvaća:
https://www.bedetheque.com/auteur-47-BD-Desberg-Stephen.html
Naravno da ne bi bio toliko angažiran da ga publika ne prihvaća, ali to što ga publika prihvaća ne znači da je vješt scenarist. Svašta publika prihvaća.
Pustinjska zvijezda je solidan strip po svim kriterijima. U Fibrinom katalogu je po kvaliteti ispred dosta naslova.
I ja bih u Fibrinom katalogu našao naslova koje bih stavio iza Pustinjske zvijezde, ali ih ne bi bilo baš puno.
|
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26835 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6265 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 24/07/2022 : 08:35:05
|
A i IRS je njegov serijal? Tu sam uspio pročitat samo prve 2 LL knjige i odustao. Mislio sam da će biti nešto slično kao Largo Winch, međutim ne mogu se mjeriti, barem ne po meni. Očito on nije autor koji mi leži. |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
Topic |
|