forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author  Topic Next Topic
Page: of 120

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/08/2022 : 09:37:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Usput, ovaj okrugli stol o završnoj Nolittinoj sagi otvoren je za sve prave fanove Mister Noa. Uvjet je da su muži, da su vodali mačke u kino, da se znaju postaviti pred curom. Recimo, zanimalo bi me sagledavanje corta33, frana da čita Mister Noa i ordella. I D.J.a, koji se jako umislio otkako je postao izdavač.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/08/2022 : 09:48:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Prije opširnijeg izvještaja o radnicima i studentima, o laži ljevice i elementarnosti desnice, ovo su vam okej uvodi u širi kontekst ove priče:

Izdaleka, izokola, u ovoj Nolittinoj priči promalja se, jednom glasoviti, Petrijev film Radnička klasa odlazi u raj
https://www.imdb.com/title/tt0066919/

Pa si poslušajte Radničku klasu
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 03/08/2022 : 10:01:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
tek na drugoj priči završne sage. čitam koliko se sve promijenilo... ekonomski, socijalno a samim time i ljudski. tko se prodao, tko je posustao a tko ostao vjeran sebi, tradiciji... i naslućujem kako će mister no opet da se pozicionira između dva sukoba, dvije vatre: vatre romantike i realnosti. upravo kako to i nagovješćuje naziv sljedeće epizode koju trebam pročitati; VATRA I KRV.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 03/08/2022 : 15:46:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Ako ćemo pričati o usporedbama s filmom treba spomenuti i Leonov "Bilo jednom na divljem zapadu". Isti motiv dolaska civilizacije (tamo je pruga) u divljinu i kraj granice. U drugoj epizodi je to još izraženije i Mister No koji je pobjegao od civilizacije na granicu uviđa da je kraj granice. Pojavljuje se i tukan kao pripovjedač, briljatno će nas voditi kroz ovaj ciklus.

Dok čekam da svi provarite prvu priču ove sage prošao sam i "Grob u prašumi" , nisan to čitao od djetinjstva. Domaći klasik i uzbudljiva lipa pustolovna priča. Posebno etiopski dio, uvijek zanimljiva tema drevnog carstva solomonovih nasljednika, tajanstvena kršćanska oaza u crnoj Africi, legenda o prester Johnu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/08/2022 : 17:50:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Grob u prašumi je genijalan!!!
Popričat ćemo i o tome. Čak razmišljam da lupim jedan tekst. Vidjet ćemo.

Trenutno smo ovdje, na NEŠTO SE PROMIJENILO.
Čisto tehnički gledano, otvaranje završne sage je raspoređeno na tri sveske (cirka 300 str., klasična bonelli-duljina jedne pustolovine). Od ovih pak 300 str., pola je uvod u čitavu tu sagu - i to je jači, bolji dio -, druga polovica je naša priča o šezdesetosmaškoj studentariji koja čita Praxis i te šeme. Čini se da je Nolitta namjerno ovako podijelio, jer je baš pola-pola: tamo od 155 stranice, nakon plana Manausa i telefonskog imenika u obliku razglednice, počinje radnja.

Mister No je i dalje 'naivčina', po tisućiti put ga klijenti izrade i umjesto da bude po dogovoru, ispada nešto sasvim deseto. Ovdje je zanimljivo da su to klinci, žutokljunci; studenti, tobože idealisti, ali već iskvareni, lažljivi, ukratko, ništa se nije promijenilo: tko god hoće mijenjati svijet velikim riječima, pokazuje se kao šarlatan.

Praxisovci su oduvijek bili veliki smradovi (u vrijeme hrvatskog proljeća poznati denuncijanti i suradnici represivnog aparata---> potpuno suprotno od njihove veeeelike priče o oslobađanju i slobodama), i to je Nolitti jasno. Samo što on ovdje pokušava balansirati, i s jednim okom gleda na te lijepe priče o prestanku ugnjetavanja, dok s drugom nogom čvrsto gazi: čitava ta fraza o revoluciji je šarena laža, a uz ponekog naivca, tu se smucaju bolesnici, kaprali i pogubljena studentarija. Claudinho je taj, kao dobrodušni, naivni idealist... premda Nolitta nije oklijevao ni da ga stavi u situaciju u kojoj se njegova čovječnost topila kao led na suncu. Mi nikada nećemo saznati bi li Claudinho povukao obarač, i tako se otkrio kao ljudsko smeće, iako su sve karte bile posložene u tom smjeru. Prije definitivne odluke, Claudinho je pobrao nož u leđa, od tipa koji zna kako se baca nož u leđa.

S ovim tipom na scenu stupaju - radnici. Madeirerosi. Madeirerosi su kudikamo dojmljiviji od studentskog kružoka. Ipak je Nolitta izgradio karijeru na ovakvim tipovima; oni su poetika Mister Noa. Studenti ne, studenti su taj novum, to što se "promijenilo". I ujedno, studenti su dosadni, i banalni, Nolitta je tu prazna retorika, dok su madeirerosi brutalni. To su te face, zatvorske face, i nema tu mile-lale. Kako su samo madeirerosi otresli revolucionare!!! Na tom mjestu, strip koji je pomalo potonuo u fraziranje raste instantno i egzekucija je u stilu Manowara. Radnici su pojeli svoju djecu, to je klasična pouka, a Nolitta je preprepredobar da ne bi u tom smislu poentirao. I zakucao. Shawn Kemp on Anton Lister

E sad, nakon što je tako izdominirao, Nolitta povlači ručnu i skljoka se s jednim najčudnijim Mister Noom moralizatorom. Nekada bi MNo uletio među madeirerose i razbucao ih na tri-četiri. Al' ostarilo se, impuls je zamro, a počelo lamentiranje o svijetu. Početak tog preokreta još uvijek spada u klasike - uperena cijev, Mister No lagano sagnuo glavu, žmiri, razmišlja trenutak, sabire snage - i onda eksplodira: "'Ta bom!? Ne! Nema šanse!" To je izvorni Mister No, ne tabuma nikoga i nikome, pa ni uperenim zastrašnim cijevima šmajsera. Nema šanse svima u facu.

I sad, nakon takve ingeniozne autentične Mister Noove provale snage, Nolitta se neshvatljivo skljoka: Mister No propovijeda. Kome? Primatima kojima ne isključuju elektriku. Tipovi su pljačkaši leševa, sirovi, tvrdi, i što se tu ima propovijedati. Il' ideš do kraja, il' šutiš, cugneš kao u dobre stare dane Krugera i Mister Noa.

Ni samilosna laž ocu, ocu koji je volio sina studenta, svoju nadu, ni ta milosrdna laž meni nije forte ove priče. Plemenitost se ne da tako banalno opisati.
Zato je bolji završetak. Veliko Ne! mikseru, Ne! jednom zbunjenom brazilskom jadničku koji se ukrcao na državni potentni PIN, to je povratak starog Nolitte.

ps - kada je Mister No na plesnjaku prekinuo ultradosadni Can't Take My Eyes Off You i pustio si Garota de Ipanema naočigled svih, to je također dobri stari vrhunski Nolitta

Edited by - stinky on 03/08/2022 19:13:53
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 03/08/2022 : 19:03:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Da, to kad radnici dođu glave tim saloncima je zaista zakucavanje da se hvataš za glavu. Nisam tip od košarke pa bi povukao nogometnu paralelu, to je rang kad Nedved u punom trku zakuca volej naprlitanim los galacticosima.

Lomi se i sam Nolitta, vidi se po uvodniku di je ona pošta. Čak se opravdava čitateljim za tukana, kakve su to ovce pa tu nesto bleje da im smeta tukan dok im priča.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/08/2022 : 19:10:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho
[ vidi se po uvodniku

kojem uvodniku??
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 03/08/2022 : 19:18:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
[ vidi se po uvodniku

kojem uvodniku??

Onaj dio di je pošta...prije same prie
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/08/2022 : 19:39:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
haha. oli si ti pošandrcao?
nema toga, dobri moj poncho. evo gledam strip. i nema uvodnika. bit će da ti se snilo;)))
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/08/2022 : 19:41:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
;)))
zezam se
bit će da ti pričaš o nečemu drugom. npr. skenu. sad mi sviće, da sam to nekada vidio. daj stavi taj uvodnik ovdje, pa da ga prostudiramo.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 03/08/2022 : 20:37:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
stinky je sve rekao. VATRA I KRV. kao što sam i naslučivao u prethodnom postu na ovu temu, dogodilo se. uzavrela krv... balave, smušene glavurde u pokušaju revolucije iznova završe pometene kao pičke. već ustaljeni nolitin motiv koji je prvi put koristio na cangančeirosima. no, ovoga puta bez imalo autorovih simpatija prema mlađahnim "revolucionarima" koje je ononad prema cangančeirosima čak i bio gajio. dA, NEŠTO SE PROMIJENILO.

i da, prejaka ova scena plesnjaka na kojoj mister no mijenja ploču.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/08/2022 : 21:04:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
i kolika je tvoja ocjena na ovu prvu priču, kiky?
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7125 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 03/08/2022 : 22:56:23  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:

Usput, ovaj okrugli stol o završnoj Nolittinoj sagi otvoren je za sve prave fanove Mister Noa. Uvjet je da su muži, da su vodali mačke u kino, da se znaju postaviti pred curom. Recimo, zanimalo bi me sagledavanje corta33, frana da čita Mister Noa i ordella. I D.J.a, koji se jako umislio otkako je postao izdavač.

Haha! Pa nisam valjda!
Nego, rado citam vase komentare i analize, ali ne mogu pratiti taj ritam da se i sam prikljucim pa se zadovoljavam citanjem vasih analiza. Inace slijedeca Mister No knjiga koju ce Epicenter izdati na engleskom je Atlantic, koji je meni jos jaci od Rio Negra.

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/08/2022 : 11:13:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by D.J.
ne mogu pratiti taj ritam da se i sam prikljucim

Moraš!!!

Fale ona stara vremena, kada si bio običan smrtnik poput mene, i zaista pričao o stripovima. Sad samo neke fensi šmensi slikice s festivala, druženje s jet setom i sebična briga za vlastito izdavanje stripova. Užas, dobri moj di džej.
A jesi li ikada pomislio kako je meni, jadničku, dok se tu napinjem do besvijesti, samo kako bih se malo proveselio s dobrim prijateljima, kada gledam te tvoje ohole i hladne postove?? Da, Atlantik je vrh, da!! Ali čemu sve ako nisi u stanju jednu toplu riječ, jednu hrabru analizu... pa nek se sruši svijet!

Ma ne, ne može, inzistiram da se uključiš i pričaš sa drugarima. Kao nekada, dok si bio lijep, plemenit i mlad.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 04/08/2022 : 12:00:53  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Dok čekam da svi provarite prvu priču ove sage prošao sam i "Grob u prašumi" , nisan to čitao od djetinjstva. Domaći klasik i uzbudljiva lipa pustolovna priča. Posebno etiopski dio, uvijek zanimljiva tema drevnog carstva solomonovih nasljednika, tajanstvena kršćanska oaza u crnoj Africi, legenda o prester Johnu.

Grob u prašumi sam čitao davno, još u onoj biografiji Maurović. Ipak, u njoj su bili i Trojica u mraku i Sedma žrtva kpji su ostavili puno jači dojam. Grob je onako, polupropagandni strip, rađen uz Seobu Hrvata dok Andrija još nije pobjegao u partizane. Meni je Seoba bolja, tad mi je bio zanimljiviji taj polumitološki kontekst, a i manje je teksta, stripskiji je strip. Grob u prašumi ima stvarno puno teksta ispod sličica pa to nekako usporava čitanje.
Još mi je bio interesantan i zbog Maurovićevog međustila tih godina kad je crtao tankom linijom, a sjene radio debelim kistom.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 04/08/2022 : 12:08:45  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Mana Groba mi je sto ni likovi nas nisu zazivjeli, Maurovic sve crnce i indiose crta isto pa se radnja cini nekako opcenita. To su zapravo prepricane pustolovine braće Seljan ali bez dane nadogradnje. Čak i ta braća zapravo nemaju neki karakter, oni su klasični bijeli istraživači/zavojevači sa fensi kacigama i onim klasicnim odijelima. Po meni ova priča vapi za ponovnom interpretacijom.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/08/2022 : 13:21:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Kajgod. To što ti pričaš su prežvakane Đukanovićeve teze iz pogovora. Kvaka je u tome da ovo JEST visokopolitizirani strip i baš je dobar. Kakav crni karakter??!! Kakav bi to tzv. karakter trebala imati braća Seljan??? Ta oni ovdje i nisu braća Seljan već - braća Hrvatine! Halo, strip je napravljen 1942. u zlatno doba ushita hrvatske države. Oni su tipski, da, upravo mitski iskompilirani Hrvatine i nikakav crni karakter tu ne dolazi u obzir ni za jotu.
To je ono čega čitatelj, naročito pisac pogovora treba biti svjestan, ako već hoće nagvaždati o Grobu u prašumi. A onaj tko to ne želi čitati, široko mu polje. Uvijek može posegnuti za ženskim stripom na Balkanu, primjerice.
Nemaju karakter - to je prigovor reda veličine Zagor nema "karakter". Da, ovakvi mitizirani heroji nemaju psihološki profilirane CSI karaktere, jer im - ne trebaju. Zato imaju precizno i jasno određen tip. I ne griješe: si vidio kako je Mirko Seljan spucao slona u onu glavetinu iz blizine??!!!!

Da sad ne pričam genijalan scenarij na tragu naše narodne epike... mlađi junakov brat, koji je i sam junak, samo manjeg formata, na njegovom grobu oživljuje pred očima čitatelja veličajni lik i djelo narodnog začinjavca. To je klasičan motiv junačke narodne pjesme. A onaj tko nije baš upoznat s tim dijelom naše kulture (ne kažem da je to sad neki fatalni propust; ne može se od svih tražiti veliko znanje), ne bi također ni trebao zalijetati se u kritičarske vode.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/08/2022 : 13:30:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
U osnovi, Grob u prašumi ti je Super Hrvoje, samo za četrdesete. I puuuuno bolji, jer je urađen kao klasik, a ne nekakvo superherojsko smeće.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 04/08/2022 : 13:31:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
quote:

i kolika je tvoja ocjena na ovu prvu priču, kiky?

10/10. nije pretjerano niti subjektivno. niti je nolitta ovdje rekao išta što ne valja niti je mister no odstupio od bilo kakvih svojih načela. bio je i ostao čovjek do samoga kraja. karakteran i dosljedan.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13162 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 04/08/2022 : 13:33:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
opa bato
znači, za sad imamo ocjene -9 i 10 za ovu priču, od strane ljudi koji znaju kako se ocjenjuju takve priče.

Poncho, koja je tvoja ocjena?
DJ? corto? ordell? ostali muži? (napomena: pravo ocjene na antologiji imaju samo muži)
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 04/08/2022 : 14:27:46  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kajgod. To što ti pričaš su prežvakane Đukanovićeve teze iz pogovora. Kvaka je u tome da ovo JEST visokopolitizirani strip i baš je dobar. Kakav crni karakter??!! Kakav bi to tzv. karakter trebala imati braća Seljan??? Ta oni ovdje i nisu braća Seljan već - braća Hrvatine! Halo, strip je napravljen 1942. u zlatno doba ushita hrvatske države. Oni su tipski, da, upravo mitski iskompilirani Hrvatine i nikakav crni karakter tu ne dolazi u obzir ni za jotu.

Nemaju karakter - to je prigovor reda veličine Zagor nema "karakter".

Ha sta ja znam, ne bi rekao da je tu iskompilirana ikakva hrvatskost, hrvatstvenost, bar ne neka koju sam ja mogao uočiti. Da netko izda ovaj strip i promijeni imena u neka britanska, niko nikad ne bi ni naslutio da se tu radi o Hrvatima. Po meni, ovo je više strip di mi hocemo rec da smo isti ko britanci, da bi isto vrijedili samo da nismo bili pod jarmom Austro-ugarske.
Ali davno sam čitao, evo nek Poncho kaže da li se krivo sjećam..

I naravno da Zagor ima karakter
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 04/08/2022 : 14:32:24  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Moguće da je to i bila namjera, možda se na neki način htjelo udlajiti od dotadasnjeg smisla rječi Hrvat (kamen, more, stina) u neku imperijalističku maštariju.. nisam to do sad tako, politički gledao, ove moje zamjerke su mi više kao zamjerke pustolovnom karakteru stripa.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 04/08/2022 : 14:59:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

;)))
zezam se
bit će da ti pričaš o nečemu drugom. npr. skenu. sad mi sviće, da sam to nekada vidio. daj stavi taj uvodnik ovdje, pa da ga prostudiramo.

Mogu ja probat nakačit al to će bit nesto amaterski imal ko vještiji da lipo nakači slike tih uvodnika? Ako ne nakacim slike s mobitelom.

Da spomenili ste pred kraj da Nollita pilotu u usta gura suhoparne govorancije (ono kad tvrda radnička klasa razbije salonce). Malo je autor iskarikirao radi dramatskog efekta (i meni je to slabiji dio) al ključ je u tome sto se pilot odbija predati, njegov nesalomljivi karakter, ne povinuje se promjenama ni tvrdim šljakerima. Iznervirani radnik mu se dere hoće li ikad priznati da nije u pravu. Al pilot je tvrdoglav do kraja i moralno nepopustljiv to je poanta te govorancije!

Što se ocijene tiče ja bi dao 8, vrlo dobar gornji dom, vidim da sam tu najtvrđi u ocijenjivanju. Tvrdo ko oni šljakeri prema maminim i tatinim sinovima :)

Edited by - Poncho on 04/08/2022 15:00:28
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 04/08/2022 : 15:02:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Moguće da je to i bila namjera, možda se na neki način htjelo udlajiti od dotadasnjeg smisla rječi Hrvat (kamen, more, stina) u neku imperijalističku maštariju.. nisam to do sad tako, politički gledao, ove moje zamjerke su mi više kao zamjerke pustolovnom karakteru stripa.

Da, tako nekako, nema političke korektnosti :) Ipak braća su u službi etipskog cara, nije da su sad svi oni drugi divljaci, ima mjere.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2283 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 04/08/2022 : 16:03:39  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Poštuje se suverenitet domorodaca, ipak sam krivo optužio GuP radi imperijalizma
Go to Top of Page
Page: of 120  Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.3 seconds. Snitz Forums 2000