forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 OTIŠLI SMO u tri PM - definitivno
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 241

drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts

Member since 27/12/2009

Posted - 21/08/2022 : 20:41:36  Show Profile Show Extended Profile  Send drogsy a Private Message
quote:
Originally posted by vukozec

Evo jedan stvarni primjer (zlo)upotrebe takve rečenice nakon kojeg vam možda bude jasnije.

Eric Clapton, 1976.:

"Do we have any foreigners in the audience tonight? If so, please put up your hands … So where are you? Well wherever you all are, I think you should all just leave. Not just leave the hall, leave our country … I don’t want you here, in the room or in my country. Listen to me, man! I think we should send them all back. Stop Britain from becoming a black colony. Get the foreigners out. Get the wogs out. Get the coons out. Keep Britain white … The black wogs and coons and Arabs and f*cking Jamaicans don’t belong here, we don’t want them here. This is England, this is a white country, we don’t want any black wogs and coons living here. We need to make clear to them they are not welcome. England is for white people, man … This is Great Britain, a white country, what is happening to us, for f*ck’s sake? … Throw the wogs out! Keep Britain white!”

Isto Eric Clapton, kasnije:

"I am not racist, I have many black friends."

Pa dobro, u sedamdesetima je svaki koncert svirao urokan heroinom

Go kneel and weep
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8954 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 21/08/2022 : 20:45:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message
quote:
Originally posted by drogsy

quote:
Originally posted by vukozec

Evo jedan stvarni primjer (zlo)upotrebe takve rečenice nakon kojeg vam možda bude jasnije.

Eric Clapton, 1976.:

"Do we have any foreigners in the audience tonight? If so, please put up your hands … So where are you? Well wherever you all are, I think you should all just leave. Not just leave the hall, leave our country … I don’t want you here, in the room or in my country. Listen to me, man! I think we should send them all back. Stop Britain from becoming a black colony. Get the foreigners out. Get the wogs out. Get the coons out. Keep Britain white … The black wogs and coons and Arabs and f*cking Jamaicans don’t belong here, we don’t want them here. This is England, this is a white country, we don’t want any black wogs and coons living here. We need to make clear to them they are not welcome. England is for white people, man … This is Great Britain, a white country, what is happening to us, for f*ck’s sake? … Throw the wogs out! Keep Britain white!”

Isto Eric Clapton, kasnije:

"I am not racist, I have many black friends."

mislim da je za ovo kriv alkohol

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/08/2022 : 21:04:02  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:
Originally posted by verab

Mene smeta što se sve mora over the top vagati, svaka riječ. Ja nisam ni Clapton, ni pripadnik KKK, međutim čim izgovorim nevezano za kontekst "imam prijatelje crnce/gejeve/...", po default sam kriv za rasizam, homofobiju... i tjera me se da se osjećam usrano, da perem grijehe koje nemam.

Ali kome se to ovdje vagalo?
Vukozec je spomenuo uobičajenu logičku grešku 'imam prijatelja crnca' kojim raznorazni šovinisti često pokušavaju oprati svoje izjave. Ne vidim da je to ovdje itko radio.

Što se tiče veznika 'ali'...S razlogom se naziva suprotnim veznikom jer povezuje dijelove rečenice koji su u međusobnoj suprotnosti. Tako da zaista često, kao što vukozec kaže, nakon početka rečenice 'Nisam homofob, ali...' slijedi neka očito homofobna izjava. Isto vrijedi i za druge tipove netrepeljivosti, naravno. Ono što, vjerujem, vukozec predlaže je da probate artikulirati svoje misli, ukoliko zaista nisu šovinističkog karaktera, bez uporabe onih fraza koje se često vezuju za onakve ljude kakvima ne biste htijeli biti smatrani.

Ukoliko vam misli nisu pogrešne, nema potrebe za tim disclaimerom. Ukoliko jesu, on vas neće spasiti osude.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/08/2022 : 21:14:29  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
A sta bi oznacava pojam "pogresne misli"? jebate,iztazavate se ka da ste na nekom vjerskom forumu.

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5076 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 21/08/2022 : 21:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message
quote:
Originally posted by tinton

quote:

Mene smeta što se sve mora over the top vagati, svaka riječ. Ja nisam ni Clapton, ni pripadnik KKK, međutim čim izgovorim nevezano za kontekst "imam prijatelje crnce/gejeve/...", po default sam kriv za rasizam, homofobiju... i tjera me se da se osjećam usrano, da perem grijehe koje nemam.

Vukozec je spomenuo uobičajenu logičku grešku 'imam prijatelja crnca' kojim raznorazni šovinisti često pokušavaju oprati svoje izjave. Ne vidim da je to ovdje itko radio.

Što se tiče veznika 'ali'...S razlogom se naziva suprotnim veznikom jer povezuje dijelove rečenice koji su u međusobnoj suprotnosti. Tako da zaista često, kao što vukozec kaže, nakon početka rečenice 'Nisam homofob, ali...' slijedi neka očito homofobna izjava. Isto vrijedi i za druge tipove netrepeljivosti, naravno. Ono što, vjerujem, vukozec predlaže je da probate artikulirati svoje misli, ukoliko zaista nisu šovinističkog karaktera, bez uporabe onih fraza koje se često vezuju za onakve ljude kakvima ne biste htijeli biti smatrani.

Ukoliko vam misli nisu pogrešne, nema potrebe za tim disclaimerom. Ukoliko jesu, on vas neće spasiti osude.

Sjedi 5.
(odavno ja znam da je tebi logičko rasuđivanje jača strana ;) )

@lwood: sad ti cjepidlačiš

Edited by - vukozec on 21/08/2022 21:19:28
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5076 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 21/08/2022 : 21:21:24  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message
quote:
Originally posted by drogsy

Da, to mu donekle uzimam kao olakotnu okolnost. Premda ima i ona: in vino veritas (hrv. što trijezan misli, urokan govori).

Edited by - vukozec on 21/08/2022 21:23:05
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/08/2022 : 21:22:07  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

A sta bi oznacava pojam "pogresne misli"? jebate,iztazavate se ka da ste na nekom vjerskom forumu.

Tip pogrešne misli bi bio Throw the wogs out! Keep Britain white! od Claptona.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/08/2022 : 21:52:44  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

Ne bi,to je tvoje subjektivno misljenje. I nista vise od toga.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/08/2022 : 21:54:45  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
Sjetih se ovog odlicnog topica koji je zakljucan jer je valjda uznemirava moderatorw.http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=46808&results=1

Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3151 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 21/08/2022 : 21:55:59  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message
quote:

quote:

pa nisam ni rekao da se ovdje nekome vagalo, ili da je to ovdje itko radio.

jednostavno ne volim kad mi se nameće (ili savjetuje) obrazac po kojem bi trebao pisati, ili misliti...
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/08/2022 : 21:58:54  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:

quote:

quote:

Nemoj reći da je moje subjektivno mišljenje. Pa mene si pitao, čije bi mišljenje htio?

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/08/2022 : 22:03:01  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

Nemoj reći da je moje subjektivno mišljenje. Pa mene si pitao, čije bi mišljenje htio?

ok,preformuliracu. Po cemu ti drzis da je to pogresno ako jos imamo u vidu da je izreceno 1978.ili tako nesto?

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 21/08/2022 : 22:06:01  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

quote:

Taj famozni "Ali" je u narodu posta popularan najviše priko nogometa.
Da li nekoga homofobom čini stav oko samo nekog od LGBT prava?
Je li svaki desničar odma i fašista?
Konkretno, jesan li homofob ako bi uvik pravo prvenstva kod posvajanja da hetero parovima?
Isto tako, teško mi je upratit kako se šta zove, ali suludo mi je da do jučer muško danas ruši rekorde u ženskon plivanju. Jel zato mrzin transgendere, ili kakosevećzovu?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 21/08/2022 22:09:25
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/08/2022 : 22:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
@lwood
Nije pogrešno u faktualnom smislu (ni ne može biti jer se radi o imperativu, a ne izjavnoj rečenici), nego je gnjusno.

Edited by - tinton on 21/08/2022 22:09:58
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/08/2022 : 22:13:30  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

quote:

Konkretno, jesan li homofob ako bi uvik pravo prvenstva kod posvajanja da hetero parovima?
Isto tako, teško mi je upratit kako se šta zove, ali suludo mi je da do jučer muško danas ruši rekorde u ženskon plivanju. Jel zato mrzin transgendere, ili kakosevećzovu?

To konkretno mene pitaš, ili?
Mogu ti odgovoriti na sve, ali ne da mi se pisati, pa da ispadne da nisi zaista htio odgovore, nego si pitao retorički.

Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10637 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 21/08/2022 : 22:18:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message
@tinton & vukozec

Ako izjavim: Nisam homofob, ali na forumu ih možda ima.

Hoće li me netko zbog ove izjave smatrati homofobom?

Trebam li se nekom ispričavati zbog te izjave?
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 21/08/2022 : 22:24:52  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

To konkretno mene pitaš, ili?
Mogu ti odgovoriti na sve, ali ne da mi se pisati, pa da ispadne da nisi zaista htio odgovore, nego si pitao retorički.

Dio koji pitan konkretno san naglasija.
A i općenito me zanima.
Je li dovoljan samo jedan stav za nekoga stavit u ladicu.
Jesan li homofob zbog gori navedenog?
Jesan li nacionalist jer mi je draže živit u Hrvatskoj nego u Jugoslaviji?
Jesan li kromanjonac jer ženi nisan da da zadrži djevojačko prezime?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 21/08/2022 22:44:27
Go to Top of Page

petarStripovi10
Senior Member

Croatia
1291 Posts

Member since 03/12/2014

Posted - 21/08/2022 : 22:45:47  Show Profile Show Extended Profile  Send petarStripovi10 a Private Message
Po tome je najbolje onda uvesti kazne za nepodobno razmišljanje i konverzaciju.
Cancel nekultura je tome na dobrom putu.
I koristiti samo državno propisani novogovor, svake godine nova verzije novogovora.
Npr. nikako dovoditi u istu rečenicu nisam - ali jer slijedi javna difamacija i izopćenje.
Ima jedna dobra knjiga o tome, davno napisana. Sad se ne mogu sjetiti naziva i autora.

Kako bi se samo Bosanci trebali osjećati poniženo pogotovo s imenima Mujo, Haso i Fata i Suljo jer su vrijeđani?
Ionako mislim da to sve: kultura otkazivanja tj. cenzure, LGBT popularizacija, woke, blm... samo sredstvo političkog pritiska američkog imerijalizma na ostale neameričane.

Go to Top of Page

Caleb
Advanced Member

Greece
16589 Posts

Member since 01/07/2008

Posted - 21/08/2022 : 22:50:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caleb's Homepage  Send Caleb a Private Message
quote:
?

Ma, kakvi..
A sta li bi ti tek napakovaki da izjavis da ti je draze zivetu u Dalmaciji, nego u Hrvatskoj.

Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic
https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/08/2022 : 23:02:53  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
quote:

A i općenito me zanima.

Onda možemo redom. Odgovor na pitanje je li jedan stav dovoljan je sasvim očito 'ovisi o stavu'. Na primjer, da se opet vratimo na Claptona, stav 'Throw the wogs out! Keep Britain white!' je dovoljan za staviti ga u ladicu rasista.
Što se tiče konrketnih pitanja:

Očito, ne. Uostalom, kada smo rješavali politički kompas, ja sam bio jedan od rijetkih s rezultatima na desnom spektru.

Ne.

Pretpostavljam da ih ne mrziš.

Jesan li nacionalist jer mi je draže živit u Hrvarskoj nego u Jugoslaviji?

Ne.

Ako misliš na tebi da joj to 'daš', onda da (ali i kromanjonci su bili ljudi!). Ako si izrazio preferencu da bi volio da uzme tvoje prezime, onda ne.

Više-manje, dosta laki odgovori, iako i dalje ne razumijem do kraja zašto su pitanja bila upućena meni.

Go to Top of Page

verab
Advanced Member

Croatia
3151 Posts

Member since 22/01/2015

Posted - 21/08/2022 : 23:12:46  Show Profile Show Extended Profile  Send verab a Private Message
quote:
Originally posted by Peyo

quote:

- Ej, jesi gledao meč sinoć?
- Nisam, ali...
- Aha, znači jesi!

Korištenje ALI u nastavku rečenice nikako ne znači negaciju tvrdnje s početka rečenice.

- Ej, jesi gledao meč sinoć?
- Nisam, ali sam čitao novine, pa znam rezultat.

Još par primjera (a moglo bi ih biti koliko te volja):

Nisam glup, ali nisam ni Tesla.
Ne igram loše nogomet, ali nisam Modrić.
Nisam bio na poslu, ali su me zvali nekoliko puta.
Lijepa je, ali ne bi bio s njom da je zadnja na svijetu.

Tako da tu nema stereotipije osim ako neko želi silom da je uspostavlja.

ma jasno.

Sviđa mi se Markov izbor naslova u Kolorci, ali edicija Orka mi je bliža srcu.
Mislim da je Libellus preskup, ali svejedno kupujem neka izdanja, pogotovo ona za koja nemam jeftiniju alternativu.
Prva epizoda Sandmana me razočarala, ali nastavit ću gledat seriju zanima me šta će još ukenjati.
Vendetta i Watchmen su odlični filmovi, ali razumijem Moorea zašto ih ne želi gledati.

ništa tu nije u suprotnosti, ne terorizirajte nas (jer netko često nekad bla bla bla... izam)

Doli stereotipija, živija veznik "ali"!!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 21/08/2022 : 23:28:33  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

quote:

A i općenito me zanima.

Onda možemo redom. Odgovor na pitanje je li jedan stav dovoljan je sasvim očito 'ovisi o stavu'. Na primjer, da se opet vratimo na Claptona, stav 'Throw the wogs out! Keep Britain white!' je dovoljan za staviti ga u ladicu rasista.
Što se tiče konrketnih pitanja:

Očito, ne. Uostalom, kada smo rješavali politički kompas, ja sam bio jedan od rijetkih s rezultatima na desnom spektru.

Ne.

Pretpostavljam da ih ne mrziš.

Jesan li nacionalist jer mi je draže živit u Hrvarskoj nego u Jugoslaviji?

Ne.

Ako misliš na tebi da joj to 'daš', onda da (ali i kromanjonci su bili ljudi!). Ako si izrazio preferencu da bi volio da uzme tvoje prezime, onda ne.

Više-manje, dosta laki odgovori, iako i dalje ne razumijem do kraja zašto su pitanja bila upućena meni.

Ma nisu direktno tebi, na forumu smo.
Samo oću reć da taj "ali" nije uvik loš.

Šta se prezimena tiče, bilo je vrlo jednostavno. Oćeš svoje prezime? Može, ali onda s nekin drugin.
Al o tome možemo kad tema bude mizoginija, sad smo na homofobiji.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 21/08/2022 23:29:30
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 21/08/2022 : 23:42:31  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:
Originally posted by Caleb

quote:
?

Ma, kakvi..
A sta li bi ti tek napakovaki da izjavis da ti je draze zivetu u Dalmaciji, nego u Hrvatskoj.

Nema ti takvih. To su ti sve prikriveni Jugoslaveni.
Popularni Orjunaši.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/08/2022 : 23:43:58  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message
Moram priznati da mi se čini kao čudan dil-brejker, iako bih i sam volio da neka buduća supruga uzme moje prezime. S druge strane, volio bih da moja sestra (kao i eventualna kćer) zadrže naše.
Vrlo nedosljedno, ali nema veze.

Što se 'ali' tiče, predoslovno ste sve shvatili. Riječ postoji s razlogom i ponekad ju je dobro koristiti. Situacije u kojoj to nema smisla smo već detaljno opisali.

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 22/08/2022 : 00:12:09  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

Moram priznati da mi se čini kao čudan dil-brejker, iako bih i sam volio da neka buduća supruga uzme moje prezime. S druge strane, volio bih da moja sestra (kao i eventualna kćer) zadrže naše.
Vrlo nedosljedno, ali nema veze.

Što se 'ali' tiče, predoslovno ste sve shvatili. Riječ postoji s razlogom i ponekad ju je dobro koristiti. Situacije u kojoj to nema smisla smo već detaljno opisali.

Taman negdi prije 20 godina kad san se ženija je ostavljanje prezimena ulazilo u modu jer su žene odjedanput skužile da gube dio identiteta ako uzmu muževo prezime. Mambođambo sranje ako mene pitaš. Ja se recimo nisan tija ženit, ne zbog nekih momačkih fora, nego mi taj papir ne znači puno u životu. Moja pokojna baba mi je najbolje rekla kad san joj reka da se ženin "Lipo, al za mene si se ti oženija prije 3 godine kad si s njon uselija". Ako ćemo bit "moderni", nema problema, registrirat ćemo zbog praktičnih razloga vanbračnu zajednicu i vozi. Gospođi se ženilo. Ako ćemo tradiciju, dakle obred, prsten, kumove, ugovor, onda ide cili paket, a u cilon paketu je i prezime.
Mi recimo o tome nismo uopće razgovarali, o tome je došla ideja tek od matičarke kad smo se došli prijavit za ženidbu.
Ispa san čoban u matičara.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page
Page: of 241 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.44 seconds. Snitz Forums 2000