forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Politički kompas i teoretske rasprave o politici
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 22

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/08/2022 : 11:02:15  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Inače Sawiču u politici ne,član stranke ne,al recimo bija san u talijanskoj kulturnoj udruzi ako se to računa.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/08/2022 : 11:17:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ordell

quote:
Originally posted by Beva

Koliko god teolozi vršili raznu egzegezu nad biblijskim tekstovima, nisu Isusova učenja toliko teška za razumjeti.

[i]"Blaženi mirotvorci, jer će se sinovima Božjim zvati"....

Jeste. Ali opet kaže "Nisam došao da donesem mir nego mač"
Kako to sad? Čini se kao kontradikcija.

Što kaže Nesvrstani, ne mora biti doslovno mač. Ja tu izjavu gledam u skladu s ostalima. Dalje tu govori da onaj koji se ne odrekne svega i ne krene za njim, nije dostojan kraljevstva nebeskog. Znači to je mač - patnja. To se ne razlikuje od okretanja drugog obraza.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/08/2022 : 11:20:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

A ko kaže da je on uopće to reka?
Ko kaže da nisu sve to zapisi likova na koječemu?
Di su zvučni zapisi,nadzorne kamere,satelitske snimke?

Ako ćemo tako, sve su to zapisivali desetljećima nakon što se dogodilo, ako se dogodilo. Ali to nije bitno, zna se što se uzima kao kanon. Mene zanima kako pomiriti nasilje, recimo, i kršćanski moral. Po meni je to nespojivo. Čak i u samoobrani, zar nije kršćanski patiti u ovom životu zbog vječne nagrade?

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 27/08/2022 : 11:22:14  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Bez domaće politike molim

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10374 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 27/08/2022 : 11:42:45  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Razumin zabrinutost, ali općenito pričat o politici i političarit nije isto.
Dok niko ne političari, ne vidin problem da se tu i tamo očešemo o domaće teme.
Ako već Savić pita jesmo li bili članovi nekih stranaka, teško je odgovorit bez da spomenemo domaće stranke.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 27/08/2022 12:10:18
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5014 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 27/08/2022 : 11:44:46  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:
Originally posted by sawitch

Je l’ neko bio u nekoj stranci? Bavi li se nekim aktivizmom? Kakvi su utisci?

Stranka nikad. Javno ću pohvalit SDP(Onaj old skul komunistički). Početkon devedesetih, nećak jednog od najpoznatijih SDPovaca je bija dio Peristilske ekipe, i priko njega smo doznali da SDP ima jedan prazan prostor koji ne koriste, a idealan je bija za organizirat koncerte. Na sastanku u SDPu su nan rekli da će nan dat prostor ako se učlanimo u Forum mladih SDPa. To smo glatko odbili, i digli se za ić ća, a kaže Marin Jurjević: "Ajde momci ne ljutite se, ne tribate se učlanjivat, al aj jel može bar nekin malin slovima na plakatu pisat da je organizator Forum mladih SDPa?". To smo prihvatili, i to je najbliže šta san bija nekoj stranci.

Baja je probao, pa APP...

Sjećam se jednog intervjua s njim krajem 90ih:

"Što radite u slobodno vrijeme?
- Idem na koncerte.
Kakve koncerte?
- Punk, rock, Zidar betonsky, Đubrivo i sl.
Jeste li najstariji na tim koncertima?
- Šta ja znam, ko vidi u mraku."
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

5014 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 27/08/2022 : 11:45:54  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

quote:
Originally posted by vukozec

quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by Tonto

Aj tamo, markos mi je izdao strip pa ga mozes cerecit.:)

nema straha, nećeš se provući. znaš da ja volim pogledati sve hrvatske stripove, ako su mi dostupni. ako to dođe u knjižnicu, svakako ću ti reći u čemu je greška.

Tonto je u toj priči crtač, a ti stripove kritiziraš kroz prizmu priče, odnosno ideologije iza te priče, pa se onda veselim tvom prikazu što je u narativno-ideološkom smislu pogrešno u Tontovom kadriranju, odabiru planova i rakursa, organizaciji tabli, linijama, tehnici sjenčanja itd. :)

Nemoj tako, ideja za jednu pricu je moja, odnosno istinita prica koju je darko ukalupio u scenarij :)

Napišem ti i ja recenziju kad nađem vremena ;)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/08/2022 : 11:56:45  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne bih rekao da su manji moralizatori... ....

Pitanje tebi: Jesu li po tebi sretniji oni koji ne promišljaju stvari, jer takvi po tvom pisanju ispadaju ovi iz skupine 1? Zašto ti čitaš ako više simpatiziraš one koji ne čitaju? Preporučuješ li onda svima da ne istražuju nego da se samo prepuste instinktima?

Beva, ti si se, bit će, uzbudio kad si pročitao moj ekspoze o krkanima 1 i 2.
Svašta si ti tu onda pretpostavio i koješta potrpao... a kad se sad smiriš, i lijepo smireno pročitaš onaj post, vidjet ćeš:

a) Jesu li po tebi sretniji oni koji ne promišljaju stvari, jer takvi po tvom pisanju ispadaju ovi iz skupine 1?

Da ja to uopće nisam napisao.
Nisu sretniji oni koji ne promišljaju. Problem je što ni krkani 1 ni krkani 2 ne promišljaju i da jedni i drugi "promišljaju" samo po pukom sviđanju. Kao što se ti uzbuđuješ kad čuješ riječ "kamen", tako je Nesvrstani frustriran jer ne može pratiti Heideggera (a ni stinkija), onaj se uzbudi kad vidi ćirilicu, a ovaj kad vidi da netko čita knjigu.
O ovome ćemo reći još koju riječ, ovisi kamo nas rasprava usmjeri.

b) Zašto ti čitaš ako više simpatiziraš one koji ne čitaju?

Prvo ne isključuje drugo.
Beva, ti si pravi dinarac koji je binarac: binarne opozicije ili je jedno ili je drugo, to su ti odlike krkana.
Ja čitam, simpatiziram koga god: tko se pokaže čovjek, ja ga simpatiziram. Preferiram da čita, ali ove stvari koje su bitne (kao ordell, recimo), no ne mogu nikome propisati da to čita. U tom saznanju, puštam da ga voda nosi. A tamo gdje se sretnemo, to ćemo vidjeti.

c) Preporučuješ li onda svima da ne istražuju nego da se samo prepuste instinktima?

Ni u ludilu!
To si se ti uzbudio, pa misinterpretiraš.
Ništa ja nikome ne preporučam - bar za sada nisam ništa preporučio na topicu - jednostavno postavljam stvari na svoje mjesto, ukazujući vam na neke, ne baš blistave vaše trenutke, u kojima docirate o krkanizmu 1, a bez prave podloge.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 27/08/2022 : 11:57:51  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Koliko god teolozi vršili raznu egzegezu nad biblijskim tekstovima, nisu Isusova učenja toliko teška za razumjeti.

[i]"Blaženi mirotvorci, jer će se sinovima Božjim zvati"....

Jeste. Ali opet kaže "Nisam došao da donesem mir nego mač"
Kako to sad? Čini se kao kontradikcija.

Što kaže Nesvrstani, ne mora biti doslovno mač. Ja tu izjavu gledam u skladu s ostalima. Dalje tu govori da onaj koji se ne odrekne svega i ne krene za njim, nije dostojan kraljevstva nebeskog. Znači to je mač - patnja. To se ne razlikuje od okretanja drugog obraza.

Svaka spoznaja te obavezuje. Mislim, ne možeš nešto saznati pa se praviti da ne znaš. Kome je dano vidjeti istinu, taj je svjestan da nju prate nevolje, laži, rat itd.

Kad se već spominju Isusove rijeći - meni je izgledalo da ti biraš sebi prikladne ali ako se pozivaš na njih, ili tko god, onda je dobro ponekad pokazati i na neke druge, manje quotane. Jer prve nemaju smisla same po sebi odnosno dobiju životni smisao tek uz razumijevanje cijelog nauka. Svi znamo i slažemo se da je mir bolje nego rat, da je dobro biti dobar ali šta to znači? Živi i pusti živjeti?:) Možda bi ti tako rekao. Načelno to bi bilo super ali znaš da nije tako jednostavno. Treba zauzeti stav i prihvatit sve što ide uz to. Nije sad to samo pitanje patnje ili da čovjek ode u neko stanje di na neki način sam sebe paralizira. Krščanstvo je djelovanje a ne pasivnost.

Nikog se ne može prisiliti ili natjerati na vjeru jer to dolazi iz ljubavi, slobode. Sad neki bi možda imali sa tim probleme kad bi pročitali njegove riječi, netko bi pomislio da Bog čak uslovljava ljubav.

Kako ti razumiješ: Naći život - izgubiti život?

"Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga."
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10374 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 27/08/2022 : 11:59:37  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

quote:

quote:

Stranka nikad. Javno ću pohvalit SDP(Onaj old skul komunistički). Početkon devedesetih, nećak jednog od najpoznatijih SDPovaca je bija dio Peristilske ekipe, i priko njega smo doznali da SDP ima jedan prazan prostor koji ne koriste, a idealan je bija za organizirat koncerte. Na sastanku u SDPu su nan rekli da će nan dat prostor ako se učlanimo u Forum mladih SDPa. To smo glatko odbili, i digli se za ić ća, a kaže Marin Jurjević: "Ajde momci ne ljutite se, ne tribate se učlanjivat, al aj jel može bar nekin malin slovima na plakatu pisat da je organizator Forum mladih SDPa?". To smo prihvatili, i to je najbliže šta san bija nekoj stranci.

Baja je probao, pa APP...

Sjećam se jednog intervjua s njim krajem 90ih:

"Što radite u slobodno vrijeme?
- Idem na koncerte.
Kakve koncerte?
- Punk, rock, Zidar betonsky, Đubrivo i sl.
Jeste li najstariji na tim koncertima?
- Šta ja znam, ko vidi u mraku."

Treći koncert, prvi na koji je doša se potrefilo da je svirala Nula, anarhopank bend iz Šibenika. Imaju pismu "Kurvini sinovi" koju su uvik najavljivali: "OVO JE PISMA O GLUPIN POLITIČARIMA! KURVINI SINOVI!!!
Ne sićan se ko je još od ondašnjih "glava" bija s njin al znan da su umrli od smija.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 27/08/2022 12:16:32
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/08/2022 : 12:23:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Meni samo nije jasno kako ti uklapaš simpatiju prema skupini 1 u svoj kršćanski moral. Ja sam odgojen kao kršćanin, nisam više religiozan ali nisam zaboravio Isusovo učenje.

Tako je, nisu teška. Ali ti ih ne razumiješ skroz na skroz.

Kao što ste već pisali, ako Isusovo učenje uzmeš, pa vadiš fragmente, onda sve to može izgledati kontradiktorno itd.
A Isus je izuzetan, to odmah znači ne kreće se u krugu sitnoburžujske kontradiktornosti, to odmah znači - jasan.

Isusa može razumjeti piljarica, a može i doktor znanosti. Također ga misinterpretira, nemam pojma, Alemka Markotić, i jednako tako Tomašević.
Najortodoksniji teolog i najtupastiji kumek.

Razumjeti Isusa, to znači: biti slobodan, što odmah znači - biti sretan.

Isus kaže: Kraljevstvo Božje je tu, među vama.
I kaže, ne sudite, ima tko zna kako se sudi.

Kada se ti preuzbuđuješ na krkane 1, ti nisi slobodan ni sretan. Ti sudiš, odnosno, moraliziraš bez podloge.
Ništa tu ne pomaže da se pozivaš na moral, čak ni kršćanski (koji uopće ne mora biti to što ti pričaš, i nije; kršćanstvo se ne da svesti na kršćanstvo kućnih ljubimaca ili kršćanstvo licitarskih srca).

Onaj tko se kreće u općem (moral, zakon), a sam je uzbuđeni individualac, uvijek promašuje kada to opće, moral, zakon podmeće da bi žigosao drugoga. Isus je tu sasvim precizan i ima precizan termin za to: farizejština. Farizej podmeće zakon i žigoše drugoga.

Ne sudite ----- da ne bi i vama sudili.
U duhovnom životinjskom carstvu, a to je u pravom smislu ljudsko društvo, bilo u vidu krkana 1 bilo u vidu krkana 2, i ne radi se ništa drugo nego ova farizejština i svak svakome sudi i svak biva prosuđen i osuđen od suprotne strane.

Pozivati se na moral i lijepo lupetati s pozicije "vidi mene! vidi kako se čine dobra djela", prividno izgleda kao nešto pristojno i poželjno i pohvalno. Ta treba propisati norme za krkane! No, ovo "propisivanje" se uglavnom svodi na strategije prijevare i to je sve u službi potčinjavanja drugih ---- a ne da bi ih se podiglo gore, učinilo boljim ljudima.

Zatim, onaj tko tako sudi drugima, zgraža se i pritom poziva na zakon, na moral, taj odaje slabost: ne može podnijeti druge u njihovoj izvornosti, pa, ne iz plemenitosti, nego iz vlastite slabosti zahtijeva "zakon", ili najjasnije: samo želi za sebe komfor, želi da mu bude lagodno, a za druge ga baš briga.

Zato Isus kaže: Ne sudite!
Njegova riječ ima duboki smisao, koji sam ti pokušao približiti.

I zato je spojiva moja "simpatija" za krkane 1 ili krkane 2, jer ja razumijem što Isus kaže i prihvaćam njegovu riječ kao mjerodavnu.
Ova "simpatija" ide dotle da ne sudim tako plitko kako si ti učinio, a druga je stvar kako se ja odnosim i nosim, bilo sa krkanima 1 bilo sa krkanima 2.

Edited by - stinky on 27/08/2022 12:45:31
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/08/2022 : 12:33:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivi skoj

To ti je moj život, ni krkan jedan ni dva, promatrač na tribini koji je baš otišao na pišanje kad je pao jedini gol na tekmi.
Da nema loše sreće, ja uopće ne bi imao sreće.

Tužan je tvoj život, ivo, bit će da si rezignirao;)

Ni taj srednji put nije baš pohvalan. To je onaj prvi filozofski stav: skepticizam. Iz toga ide cinizam. Varaš druge, varaš samoga sebe. Ivo, to treba odlučno odbaciti!! A ako se već ne može, onda barem živjeti potiho, ko mali miš. I ići na svetu misu, uzimati svetu vodicu, moliti krunicu --- ko što reče Pascal, to će ti barem slomiti lažni ponos.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/08/2022 : 12:39:36  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

I da hoću, ne mogu biti nikakva jbna stranka. Razloge vidite iz mog stila.

Utisci?
Stranke se ne bave ničime. Aktivizam se ne bavi ničime.
To su sve krkani 1 i 2 i za razliku od drugih ovdje, meni je okej da oni kraduckaju na sitno, odnosno: bar su toliko aktivni svi ti aktivisti da beru beriva za sebe i svoje bližnje. Sve je to u redu u krkanskom svijetu. A drugoga i nema. Postoje samo oaze, kao u Sclavijevim stripovima, premda je on još jedan krkan.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/08/2022 : 13:06:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nikog se ne može prisiliti ili natjerati na vjeru jer to dolazi iz ljubavi, slobode. Sad neki bi možda imali sa tim probleme kad bi pročitali njegove riječi, netko bi pomislio da Bog čak uslovljava ljubav.

Ordell,
Trojstvo je struktura ljubavi. Pitanje Trojstva nije logičko pitanje, i tu uopće ne pomaže ono odbojno pametovanje, kao da svi mi ne znamo što je 1, što je 2 itd. Ako se želi pričati o Trojstvu (iako, kako smo rekli, to samo dostojno i odmjereno. dostojno: ne iz potrebe pametovanja. odmjereno: ne sa svima, ne može se na ovom topicu) onda to mora spekulacija, ali takva koja uvažava sljedeće pravilo: nije spekulacija zadnji kriterij istine, nego Evanđelje i tamo gdje um dolazi do zida, mora se povući natrag na Riječ.

Jednom, pričao sam s raznim ljudima o Trojstvu i duši i blaženstvu i zakonu i moralu i Kraljevstvu Božjem. Naravno, svi ti ljudi se smatraju vjernicima. Bilo je raznih uzbuđivanja. Krajnje stvari je teško pričati sa bilo kime, a i manja pitanja, kao što su ova ovdje, pitanja koja zadiru u smisao života, i ta ljude dobrano nanišane, pa se osjećaju istjerani na čistinu. I nezaštićeni. Pa su reakcije svakakve.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10374 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 27/08/2022 : 13:09:58  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

I da hoću, ne mogu biti nikakva jbna stranka. Razloge vidite iz mog stila.

Čisti, nepatvoreni nesvrstani.

quote:

quote:

Aktivizam se ne bavi ničime.
To su sve krkani 1 i 2 i za razliku od drugih ovdje, meni je okej da oni kraduckaju na sitno, odnosno: bar su toliko aktivni svi ti aktivisti da beru beriva za sebe i svoje bližnje. Sve je to u redu u krkanskom svijetu. A drugoga i nema. Postoje samo oaze, kao u Sclavijevim stripovima, premda je on još jedan krkan.

Te ti ja zoven profesionalni alternativci.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 27/08/2022 : 13:20:20  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by mladjo

Razumin zabrinutost, ali općenito pričat o politici i političarit nije isto.
Dok niko ne političari, ne vidin problem da se tu i tamo očešemo o domaće teme.
Ako već Savić pita jesmo li bili članovi nekih stranaka, teško je odgovorit bez da spomenemo domaće stranke.

Ja sam bio u Exeteru član Model Westminster Society.
Nije baš stranka, ali nije ni domaće.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 27/08/2022 : 15:51:20  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ordell,
Trojstvo je struktura ljubavi. Pitanje Trojstva nije logičko pitanje, i tu uopće ne pomaže ono odbojno pametovanje, kao da svi mi ne znamo što je 1, što je 2 itd. Ako se želi pričati o Trojstvu (iako, kako smo rekli, to samo dostojno i odmjereno. dostojno: ne iz potrebe pametovanja. odmjereno: ne sa svima, ne može se na ovom topicu) onda to mora spekulacija, ali takva koja uvažava sljedeće pravilo: nije spekulacija zadnji kriterij istine, nego Evanđelje i tamo gdje um dolazi do zida, mora se povući natrag na Riječ.

Jednom, pričao sam s raznim ljudima o Trojstvu i duši i blaženstvu i zakonu i moralu i Kraljevstvu Božjem. Naravno, svi ti ljudi se smatraju vjernicima. Bilo je raznih uzbuđivanja. Krajnje stvari je teško pričati sa bilo kime, a i manja pitanja, kao što su ova ovdje, pitanja koja zadiru u smisao života, i ta ljude dobrano nanišane, pa se osjećaju istjerani na čistinu. I nezaštićeni. Pa su reakcije svakakve.

Treba se skinuti, biti gol, da bi mogao krenuti na taj put. Bez fige u džepu kako ti kažeš.
Ne pravim se pametan jer znam, bio sam tamo, sve bih nešto, ne znam što točno i muči me smisao života. Što je to, jel može čovjek doći do toga itd.
Ali dobro je to, dobro je pričati o tome, jer takve stvari, ta fundamentalna pitanja svjesno ili nesvjesno zanimaju svakog. I uvijek će se naći netko da ga to podstakne na daljna razmišljanja.

A o Trojstvu - kako troje može biti jedno? Baš sam uzeo čitati Augustinovu knjigu - o Trojstvu. Vjerujem da ću tu dobiti neke odgovore jer sad ne znam dovoljno da bih mogao o tome filozofirati.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/08/2022 : 19:39:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
U pravu si, dobro je pričati o tome, pa taman i kad se, na trenutak, nadviju crni oblaci i ljudi počnu grmiti razne bedastoće... a onda se opet sve lijepo smiri, i svatko je nešto dobio, na ovaj ili onaj način. Onaj tko se odvaži, taj će saznati nešto o sebi.

Ajde ovako.
Otvorit ću uskoro temu, gdje ću ti odgovoriti Na Kanta i moral i malo ćemo popričati.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/08/2022 : 20:09:48  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

A ko kaže da je on uopće to reka?
Ko kaže da nisu sve to zapisi likova na koječemu?
Di su zvučni zapisi,nadzorne kamere,satelitske snimke?

Ako ćemo tako, sve su to zapisivali desetljećima nakon što se dogodilo, ako se dogodilo. Ali to nije bitno, zna se što se uzima kao kanon. Mene zanima kako pomiriti nasilje, recimo, i kršćanski moral. Po meni je to nespojivo. Čak i u samoobrani, zar nije kršćanski patiti u ovom životu zbog vječne nagrade?

Haha,bas se nasmijah. Sorry laptop mi je jos na popravku pa se zajebavan s mobon a to mi se bas i ne da toliko. Uglavnom evo slike krscanstva zapadne Evrope u naponu snage.
[url=https://postimg.cc/LJZXSTsR][/url]

Mogu ja i detaljnije al mislin da Sawic nije bas mislija da odemo toliko u proslost.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 27/08/2022 : 20:40:25  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
I eto lwooda sa ekspertizom. Još češ reći da čovjek treba izabrati između znanosti i Boga;)
Pogrešno gledaš na stvar. Problem je u ljudima i u njihovom tumačenju jer svako si može po svome objasniti kako mu volja (prilika).
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10374 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 27/08/2022 : 20:44:23  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

a onda se opet sve lijepo smiri, i svatko je nešto dobio, na ovaj ili onaj način. Onaj tko se odvaži, taj će saznati nešto o sebi.

čekaš li na nešto snažno i doista vrijedno?
Čekaš li na akciju koja pokreće stvari?
razmisli dobro, u svakom trenutku
nagrnut će sa svih strana pravovjerni lešinari

neman ima stotinu lica
i dok piješ i hodaš zagrljen u tami
i dok te miluju hrapave ruke
i dok ližeš rasječene usne

A onda božje sirene zaustavljaju promet
i semafori nastoje da svijetle što manje
stranci, samo stranci koračaju ravno
i život se smiruje kao mlijeko u čaši

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 27/08/2022 20:46:25
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/08/2022 : 20:46:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Haha,bas se nasmijah. Sorry laptop mi je jos na popravku pa se zajebavan s mobon a to mi se bas i ne da toliko. Uglavnom evo slike krscanstva zapadne Evrope u naponu snage.

Tko jači taj tlači, nema to veze s kršćanskim moralom nego s ljudskom prirodom. Ne pokušavam opravdati tadašnju crkvu, ali ovo nisu vrijednosti koje je Isus propovijedao. Ne možeš reći "ljubi bližnjega svoga" i prepoloviti ga :D

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 27/08/2022 : 20:48:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma to što on piše su potpune gluposti

i Beva i Elvud su apstraktni. jedino što ljudi ne razumiju pojam "apstraktno", pa onda misle da je to što neki filozof piše apstraktno, a ono što piše nesvrstani konkretno.

zapravo, nit je kršćanstvo licitarsko srce (Beva) nit ognjem i mačem (elvud), nego su to ekstremne pozicije, pa onda apsolutizirane do cjeline. to je, znači, apstraktno: uzeti jedan partikularni moment i predstaviti ga kao da je rečeno sve.
a rečeno je vrlo malo, ili ništa, potpune gluposti kao u slučaju elvuda, ili promašivanje poante kao u slučaju Beve.
istina kršćanstva je pak drugdje, i TOGA se oni bolji drže.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/08/2022 : 21:12:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Beva, ti si se, bit će, uzbudio kad si pročitao moj ekspoze o krkanima 1 i 2.
Svašta si ti tu onda pretpostavio i koješta potrpao... a kad se sad smiriš, i lijepo smireno pročitaš onaj post, vidjet ćeš:

a) Jesu li po tebi sretniji oni koji ne promišljaju stvari, jer takvi po tvom pisanju ispadaju ovi iz skupine 1?

Da ja to uopće nisam napisao.
Nisu sretniji oni koji ne promišljaju. Problem je što ni krkani 1 ni krkani 2 ne promišljaju i da jedni i drugi "promišljaju" samo po pukom sviđanju. Kao što se ti uzbuđuješ kad čuješ riječ "kamen", tako je Nesvrstani frustriran jer ne može pratiti Heideggera (a ni stinkija), onaj se uzbudi kad vidi ćirilicu, a ovaj kad vidi da netko čita knjigu.
O ovome ćemo reći još koju riječ, ovisi kamo nas rasprava usmjeri.

b) Zašto ti čitaš ako više simpatiziraš one koji ne čitaju?

Prvo ne isključuje drugo.
Beva, ti si pravi dinarac koji je binarac: binarne opozicije ili je jedno ili je drugo, to su ti odlike krkana.
Ja čitam, simpatiziram koga god: tko se pokaže čovjek, ja ga simpatiziram. Preferiram da čita, ali ove stvari koje su bitne (kao ordell, recimo), no ne mogu nikome propisati da to čita. U tom saznanju, puštam da ga voda nosi. A tamo gdje se sretnemo, to ćemo vidjeti.

c) Preporučuješ li onda svima da ne istražuju nego da se samo prepuste instinktima?

Ni u ludilu!
To si se ti uzbudio, pa misinterpretiraš.
Ništa ja nikome ne preporučam - bar za sada nisam ništa preporučio na topicu - jednostavno postavljam stvari na svoje mjesto, ukazujući vam na neke, ne baš blistave vaše trenutke, u kojima docirate o krkanizmu 1, a bez prave podloge.

Sve je to OK, samo što ja mislim da ti nama (pod tim mislim na sebe, Tonta i Nesvrstanog) projiciraš dociranje. Tonto je samo izjavio da će "onom čije se ime ne spominje (i ne pamti :D)" nepoznavanje ćirilice donijeti bodove kod krkana. Nije sad to neka prestrašna izjava, ništa što takvi muži ne mogu podnijeti. Evo Nesvrstani kaže da mu mali ide u razred s naoko krkanima, ali je zaključio da su to sve dobri ljudi.

Već sam rekao da za mene krkan nije ni netko neobrazovan, ni sirov, ni netko bez manira, nego isključivo netko sebičan tko ne bira sredstva da kupi utjecaj i moć. Recimo, Kerum nije krkan zbog manira nego zbog svog kriminalnog djelovanja.

I da, tu si u pravu, meni korumpiranost smeta, i svjestan sam da ništa ne mogu promijeniti ali eto, barem ću pričati o tome. Ne mogu se praviti da mi je to trivijalno kad utječe na mene. Jedna od sestara mi je s obitelji preselila u Njemačku, puno bi mi draže bilo da su mogli ostati i živjeti ovdje. Gomilu rodbine neću ni spominjati.

A dotle oni koji propagiraju zajedništvo naroda aktivno guraju isključivo svoje, ili obitelj ili stranačke kolege. Meni to licemjerje smeta. Ako su tebi takvi ljudi OK i to ti nije bitno, naprosto različito gledamo na to.

I da, ovdje gdje ja živim nisu odgovorni nikakvi ljevičari tipa Možemo i slično jer ih ovdje - nema. Sve do jednog su to desničari koji se kunu u narod dok čine sve da taj narod živi u najgoroj državi Europe (BiH, da ne bude zabune). Onda ne mogu to naprosto ignorirati. Ne mogu ni promijeniti, ali mogu ovako tu i tamo se ispuhati, valjda djeluje terapeutski :D

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/08/2022 : 21:21:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kako ti razumiješ: Naći život - izgubiti život?

"Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga."

Meni ovdje ništa nije nejasno - podredi život Bogu i spasit ćeš se. Mislim, poruka je sasvim jasna. Barem u kršćanstvu imaš pojavu mučenika, izgubi život za Krista i dobit ćeš život vječni. Ili ne doslovno, što ja znam, živi po Isusovom nauku i spasit ćeš se.

Meni je to sve jasno, smisleno, samo što sam ja duhovno hendikepiran pa mi te riječi ništa ne znače. Ako je vjera dar, ja ga nisam dobio. A iskreno, ni ne fali mi!

Go to Top of Page
Page: of 22 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000