forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Politički kompas i teoretske rasprave o politici
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 22

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 27/08/2022 : 22:20:33  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:
Originally posted by ordell

Kako ti razumiješ: Naći život - izgubiti život?

"Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga."

Meni ovdje ništa nije nejasno - podredi život Bogu i spasit ćeš se. Mislim, poruka je sasvim jasna. Barem u kršćanstvu imaš pojavu mučenika, izgubi život za Krista i dobit ćeš život vječni. Ili ne doslovno, što ja znam, živi po Isusovom nauku i spasit ćeš se.

Meni je to sve jasno, smisleno, samo što sam ja duhovno hendikepiran pa mi te riječi ništa ne znače. Ako je vjera dar, ja ga nisam dobio. A iskreno, ni ne fali mi!

Ako ti ne bi ništa falilo u životu, ne bi se ni našao usred tih rasprava. Onda bi to bio neki puki interes, znatiželja šta ja znam, u glavnom ne bi se primio na sve to jer bi ti se fućkalo.

Nije glavna stvar spasiti se, napraviti sve što se traži od tebe da si osiguraš vječni život. To je pogrešno. Jer onda bi se našao u polju magije, trgovačkoj logici, koliko dam toliko i dobijem, skupljanje dobrih djela itd. Ali logika Krista ne ide tim putem.

Ide za promjenu u ovom životu. Taj život koji živiš - sve što si mislio do sad - to se promjeni u korijenu, njega izgubiš ali dobiješ novi. Potpuni paradoks, svijet se okrene naglavce. To je sad nemoguće dočarati i objasniti da bi razumio ali shvatit češ kad dođe do toga. Kako kaže Buber, Bog dolazi tamo gdje ga pustimo.

Edited by - ordell on 27/08/2022 22:31:57
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/08/2022 : 23:08:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ako ti ne bi ništa falilo u životu, ne bi se ni našao usred tih rasprava. Onda bi to bio neki puki interes, znatiželja šta ja znam, u glavnom ne bi se primio na sve to jer bi ti se fućkalo.

Ja sam se primio na političke priče, ove su religijske došle kasnije :D

quote:

Nije glavna stvar spasiti se, napraviti sve što se traži od tebe da si osiguraš vječni život. To je pogrešno. Jer onda bi se našao u polju magije, trgovačkoj logici, koliko dam toliko i dobijem, skupljanje dobrih djela itd. Ali logika Krista ne ide tim putem.

Ide za promjenu u ovom životu. Taj život koji živiš - sve što si mislio do sad - to se promjeni u korijenu, njega izgubiš ali dobiješ novi. Potpuni paradoks, svijet se okrene naglavce. To je sad nemoguće dočarati i objasniti da bi razumio ali shvatit češ kad dođe do toga. Kako kaže Buber, Bog dolazi tamo gdje ga pustimo.

Vjerujem da si dobronamjeran pa ti neću ništa zamjeriti, ali mislim da ja i religija naprosto nismo kompatibilni. Naravno, samo je budala 100% sigurna u nešto, tako da ne mogu sa sigurnošću reći da se ovo što pišeš neće ostvariti, ali ne djeluje mi izgledno.

Moj je mozak nasađen drukčije, meni je dovoljna činjenica da na svijetu postoje stotine religija i odmah mi cijela ta priča ne pije vodu. Ista stvar kao s nacionalnošću, da sam se rodio sto metara dalje mogao sam biti musliman :D Istina može biti samo jedna, ne može svatko imati svoju.

Naravno, ako si se ti zaista pronašao u tome, želim ti svu sreću. Ne pada mi na pamet uvjeravati bilo koga u nešto. Mogu samo objasniti svoje gledište, da razumijemo gdje stojimo u daljnjoj komunikaciji.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

ivi skoj
Senior Member

Croatia
2120 Posts

Member since 07/12/2015

Posted - 27/08/2022 : 23:40:28  Show Profile Show Extended Profile  Send ivi skoj a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Kako ti razumiješ: Naći život - izgubiti život?

"Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga."

Meni ovdje ništa nije nejasno - podredi život Bogu i spasit ćeš se. Mislim, poruka je sasvim jasna. Barem u kršćanstvu imaš pojavu mučenika, izgubi život za Krista i dobit ćeš život vječni. Ili ne doslovno, što ja znam, živi po Isusovom nauku i spasit ćeš se.

Meni je to sve jasno, smisleno, samo što sam ja duhovno hendikepiran pa mi te riječi ništa ne znače. Ako je vjera dar, ja ga nisam dobio. A iskreno, ni ne fali mi!

Sad mi je jasno zašto smo Polo i ja uzajamni poštovatelji.
Svi moji imaju one pričesti, firme i nisam siguran kako dalje.
Mene nisu obavezali da moram na vjeronauk i osta ja jedini sa druge strane.
Ni sakramenata ni vjenčanja u crkvi, najbliže na sahrani roditelja svećenikov govor.
Jednostavno nisam talentiran za vjerske ni obrede ni život u vjeri.
Poštujem sve vjere i vjernike, ali ja tu tekmu nit gledam nit imam želju zaigrati za nekoga.

samo još vjeverice, Pola i Slatea cekam
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 27/08/2022 : 23:54:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivi skoj

Sad mi je jasno zašto smo Polo i ja uzajamni poštovatelji.
Svi moji imaju one pričesti, firme i nisam siguran kako dalje.
Mene nisu obavezali da moram na vjeronauk i osta ja jedini sa druge strane.
Ni sakramenata ni vjenčanja u crkvi, najbliže na sahrani roditelja svećenikov govor.
Jednostavno nisam talentiran za vjerske ni obrede ni život u vjeri.
Poštujem sve vjere i vjernike, ali ja tu tekmu nit gledam nit imam želju zaigrati za nekoga.

Pomalo ti i zavidim, ja u prvih dvadesetak godina nisam ni imao izbora - pretpostavlja se da si vjernik. Ovdje te petkom svi gledaju ispod oka ako jedeš sendvič sa salamom, još te prodavačice pitaju jesi li siguran da to hoćeš :D

Mama dan danas moli nekoliko krunica dnevno da se vratim na pravi put, i zahvalan sam joj što toliko misli na mene, do te mjere da nemam srca reći joj da se uzalud trudi. Nek žena živi u nadi :D

Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 28/08/2022 : 08:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vjerujem da si dobronamjeran pa ti neću ništa zamjeriti, ali mislim da ja i religija naprosto nismo kompatibilni. Naravno, samo je budala 100% sigurna u nešto, tako da ne mogu sa sigurnošću reći da se ovo što pišeš neće ostvariti, ali ne djeluje mi izgledno.

Moj je mozak nasađen drukčije, meni je dovoljna činjenica da na svijetu postoje stotine religija i odmah mi cijela ta priča ne pije vodu. Ista stvar kao s nacionalnošću, da sam se rodio sto metara dalje mogao sam biti musliman :D Istina može biti samo jedna, ne može svatko imati svoju.

Naravno, ako si se ti zaista pronašao u tome, želim ti svu sreću. Ne pada mi na pamet uvjeravati bilo koga u nešto. Mogu samo objasniti svoje gledište, da razumijemo gdje stojimo u daljnjoj komunikaciji.

Ma nemam ja takvu moć da te uvjerim u nešto niti imam namjeru jer bi to bilo glupo. Svako nek si stvori svoju sliku u tom razgovoru, pa to je i jedino moguće na kraju.

Da, istina može biti samo jedna. A i normalno je da ima stotinu religija, kako bi i moglo drugačije?? To je prije dokaz Za, nego protiv. Pa baš je to jedan indikator koji vodi u pravac da se o tome malo bolje razmisli. Svega tu ima, pitanje simbola, rituala, arhetipova itd.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 08:26:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Majka ti je pametnija od tebe, Beva.

Ovo što kažete, to je u rangu: Nitkov sam, al' mi je barem nos kukast. Može čovjek glumatati neopterećenost, realno se samo ukopava, kao što ste se vi ukopali u par rečenica.

E sad, ja vam nisam majka, pa neću moliti za vas (ionako za mene samog treba moliti, uh, koliki su moji padovi tek!!!)
Kako rekoh, mi se tu ohoho razlikujemo, jer ja ne mogu ovako nonšalantno reći: poštujem sve i svakoga, al'... Naprotiv, ne poštujem sve i svakoga, ni vas ne poštujem kad tako bedasto pričate. Poštovanje se treba zaslužiti. Tko daje poštovanje samo tako, i on je - samo takav. Profanacija, bagatelizacija. Beva, ja nisam tolerantan, ne mogu uopće pojmiti što bi to bila tolerancija kakvu nalaže Se.

"Istina može biti samo jedna, ne može svatko imati svoju."

A baš je tako. Postoji osobna, egzistencijalna istina i ta je najbitnija. Postoji opća istina, ona je samo prinudna za orijentaciju u svijetu i većinom je irelevantna.
Osobna istina se zove izvjesnost.
Opća istina se zove točnost.
Matematika je točna... i ujedno nebitna u životu pojedinca. To što ti crtaš taj svoj strip je netočno. I ujedno bitno za tebe (ako si spoznao što trebaš raditi, crtati, a ne ako samo glumataš).

Istina, što ti možeš reći o isitni, Beva? Ne baš puno, jer ti o tome ne znaš puno. Do sada nisi vjerojatno ni znao da se istina ovako raščlanjuje. O istini se može dalje pričati, dalje raščlaniti. A propos istine... Tko je veći: jedan tehnološki tip, koji primjenjuje opće istine na strojeve i daje ljudima da imaju, nemam pojma, pametne telefone? Ili jedan proročki tip, koji jednim pogledom savije čovjeka, savije tisuće, milijune, a daje samo osobnu, netočnu, egzistencijalnu istinu? Pa zašto tražiš "autorske" stripove, umjesto da tražiš one točne i precizne, industrijske, koje industrija štanca po nepogrešivoj šabloni?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 08:29:23  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Da, istina može biti samo jedna.

Da. Ali to ne znači ono što je on rekao, naprotiv. O istini se ima itekako za pričati.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 08:41:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ordell,
Isus kaže: Ja sam put, istina i život.
Ne kaže: Evo vam Zakon, to je put, istina i život.
Razmisli o tome.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 09:02:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ne mogu se praviti da mi je to trivijalno kad utječe na mene. Jedna od sestara mi je s obitelji preselila u Njemačku, puno bi mi draže bilo da su mogli ostati i živjeti ovdje. Gomilu rodbine neću ni spominjati.

A dotle oni koji propagiraju zajedništvo naroda aktivno guraju isključivo svoje, ili obitelj ili stranačke kolege. Meni to licemjerje smeta. Ako su tebi takvi ljudi OK i to ti nije bitno, naprosto različito gledamo na to.

Naravno da različito gledamo na to. Samo ne u tom banalnom smislu koji ti kažeš (kao, tebi smetaju licemjeri, a meni ne. koješta, gotovo je izvjesno da sam ja tu tvrđi od tebe, što je, uostalom i vidljivo iz naših nastupa).

"Ne mogu se praviti da mi je to trivijalno kad utječe na mene. Jedna od sestara mi je s obitelji preselila u Njemačku"

Utječe na tebe?
Pa tko ti je kriv, lafe. Nitko, prijatelju, sam si kovač svoje sreće. Ako vanjske stvari presudno utječu na tebe, to samo znači da nisi slobodan. O tome smo počeli pričati, samo što tebi te stvari teško ulaze u glavicu, jer se radi o onome što ti je ordell namignuo: metanoja. Idi pogledaj što znači metanoja, barem ovako čisto da si riječima predočiš što je to. Pojmiti, to ne možeš, to ti je ordell dobro rekao, jer se egzsitencijalne istine teško mogu verbalizirati. Samo se upućuje druge u pravcu k, samo se može osvjetljavati i približavati. Iziskuje se napor mišljenja, ali presudno je: trzaj čovjekova bića, sve se ruši, rađa se novi čovjek.

Jedna od sestara ti je preselila u Njemačku. Dobro da nisi rekao Irsku. Da joj nije Kerum kriv? Ili tvoji desničari, koji jedu svinjetinu, mole krunicu i voze bijeli mercedes (i imaju bijele čarape)? Sama je to odlučila, svatko sam donosi odluke i sam snosi posljedice.
Ja tu ne vidim greške.

Ljuti desničari puštaju Lipa Kajo, propagiraju zajedništvo naroda i usput beru beriva. Haha, pa zar nisu pametniji od tebe? Vidiš kako oni ne moraju zbrisati u Njemačku (ni Irsku, kad smo kod toga)?
Umjesto da se samome sebi smiješ koliki si tukac, ti se preuzbuđuješ na krasne desničare koji puštaju Lipa Kajo, roda moga, ne udaj se za drugoga.

Ne, moj dragi Beva, nemam ja razumijevanja za takvo jadanje. Što se mene tiče, idi ti lipo u Njemačku (ili Irsku), to je za tebe. Srest ćeš puno možemovaca i svakakvih lijepih ljudi. Da vidiš tek kako će te oni oderati.

Ovi ti je moj stav: crnog sam đavla ugrizo za muda. A ti još plačeš...
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2022 : 09:11:05  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

I eto lwooda sa ekspertizom. Još češ reći da čovjek treba izabrati između znanosti i Boga;)
Pogrešno gledaš na stvar. Problem je u ljudima i u njihovom tumačenju jer svako si može po svome objasniti kako mu volja (prilika).

Ja mislin da ti pogresno gledas na stvar. Danas ima zivih nekih 4300 religija. U ljudskoj povijesti i pretpovijesti (racunajuci od GLF) postojalo ih je po jednoj procjeni bar 100 000. A bas ta kojoj ti pripadas je ona prava? Ma da svakako.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2022 : 09:20:13  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by lwood

Haha,bas se nasmijah. Sorry laptop mi je jos na popravku pa se zajebavan s mobon a to mi se bas i ne da toliko. Uglavnom evo slike krscanstva zapadne Evrope u naponu snage.

Tko jači taj tlači, nema to veze s kršćanskim moralom nego s ljudskom prirodom. Ne pokušavam opravdati tadašnju crkvu, ali ovo nisu vrijednosti koje je Isus propovijedao. Ne možeš reći "ljubi bližnjega svoga" i prepoloviti ga :D

U tome i je kvaka. Bitne su bioloske smjernice a ne fantazije. Vidi ovo,kako je Crna Smrt radila dar mar. [url=https://postimg.cc/68m3PF6Z][/url]

Go to Top of Page

ivi skoj
Senior Member

Croatia
2120 Posts

Member since 07/12/2015

Posted - 28/08/2022 : 10:59:03  Show Profile Show Extended Profile  Send ivi skoj a Private Message  Reply with Quote
Opaska, to što poštujemo vjernike je čisto da im ne bi pametovali ili nametali svoje mišljenje.
Pusti Kulu stražaru i izvođenje na pravi put, ak ja vrludam, možda mi tako paše, ako bi zdravije jeo, izbacio neke loše navike bilo bi mi bolje.
Doduše to nije baš previše duhovno, ali mi priprosti mislimo da prvo ide iće i piće, a onda diskusija na temu.
A i lako je crnog đavla za muda ugristi u nekoj mirnoj državnoj luci, odi na otvoreno more gdje je nevrjeme, pa grizi.
Ovo ti je moj stav, nije lako bubamarcu, bubamarinom muškarcu…

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 11:23:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ivica, kolko god da nisi duhovan, ovo je stvar za tebe;))
Mozak na pašu i udri:

Da li još volite šetnje uz psa?
Da li trcite šumom?
Go to Top of Page

ivi skoj
Senior Member

Croatia
2120 Posts

Member since 07/12/2015

Posted - 28/08/2022 : 11:47:13  Show Profile Show Extended Profile  Send ivi skoj a Private Message  Reply with Quote
Boa mi nije bila baš nešto, oblačili se u Valentinu, neki šminkeraj, mislim da je od Puljiza mama na našoj školi predavala Hrvatski .
On završio ekonomiju i posto direktor u Ini, valjda će ga sad uhapsiti.

Prljavci su mi bili tada draži, vježbali u kvartu ( mislim kod Čunka u autolimariji) imali koncert u parku, ono kvartovski punk band, Dubrava buraz.
Ovi iz Maximira su bili previše hoh.
Nikad duhovnosti u mene, samo alkohol i radnička klasa.

https://youtu.be/MWNLvwllHIo

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 12:11:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Boa je jača od Azre, prijatelju!!!!!!
Ima onaj kumek ivanlo, pipavo prilazi Azri (a doma drži bistu od Huljića). Međutim, Boaaaaaaa!!

Kad na 0:33 počne refren, refren za tebe, ivica, a ti mi tu filozofiraš o šminkeraju, kvartu, ekonomiji i Ini:
Dal' vi
još volite šetnje uz psa?

Genijalno!

Da li trčite šumom?

Duhovnost na njjakše, ivica. Zato kažem: taman za tebe.
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 28/08/2022 : 12:36:15  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

I eto lwooda sa ekspertizom. Još češ reći da čovjek treba izabrati između znanosti i Boga;)
Pogrešno gledaš na stvar. Problem je u ljudima i u njihovom tumačenju jer svako si može po svome objasniti kako mu volja (prilika).

Ja mislin da ti pogresno gledas na stvar. Danas ima zivih nekih 4300 religija. U ljudskoj povijesti i pretpovijesti (racunajuci od GLF) postojalo ih je po jednoj procjeni bar 100 000. A bas ta kojoj ti pripadas je ona prava? Ma da svakako.

Joj lwood ne da mi se. Pa baš to - da postoji odnosno da je postojao takav broj religija upučuje na to da čuj, možda ipak ima nešto. Jer svima se nešto sanja i u svakom pojedincu postoji prostor za Boga (ili idole) I ne može se tako pojednostaviti, moja religija je prava a ostali nemaju pojma, to bi bilo naivno i glupo reći jer bi se sam srozao do mjere - da izvršavam zapovijesti bez da se išta pitam.

Opet se ne može to relativizirati i da kažeš da je sve to isto. Možeš npr reći, postoji jedan Bog ali treba znati šta sa tim misliš, kako to razumiješ itd itd
Go to Top of Page

ordell
Senior Member

Slovenia
1901 Posts

Member since 20/08/2006

Posted - 28/08/2022 : 12:49:42  Show Profile Show Extended Profile  Send ordell a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Ordell,
Isus kaže: Ja sam put, istina i život.
Ne kaže: Evo vam Zakon, to je put, istina i život.
Razmisli o tome.

De imitatione Christi?
Zakon je sterilan, zacrtan, konačan odnosno o njemu se ne može raspravljati. Ali kad je On put, znači da je živ, životan. Tu je, stalno prisutan u životu. Zato i ne može otići u legendu jer je "preblizu". Hodati za Kristom znači i misliti, koristiti razum jer često bi na pitanja učenika odgovorio sa pitanjem.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 13:15:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zakon je sterilan, zacrtan, konačan

o njemu se ne može raspravljati.

Da. Zakon ne haje, nema smisla za nijanse. Ove nijanse su život.
Možeš ti i raspravljati o zakonu, nije da ne možeš, nego: on ne haje za to.
U svijetu zakona - to ti je Kafka. Pojedinac smet, mali miš, šraf.

Zato Isus to podiže na višu potenciju i suvereno izriče: tvoji su ti grijesi oprošteni. Prema zakonu ne, ne može onoj bludnici biti oprošteno, djelo je djelo, ne može više biti neučinjeno. Ali dublja egzistencija može jednim prodornim pogledom ući u harmoniju njenog bića i otuda oprostiti. Bez obzira na zakon. Zakon tu zastaje, nije dovoljan, odnosno, mora se skloniti s puta pred ovakvom jednom egzistencijom koja suvereno zna da je Put, Istina i Život.

Put = jer je primjer, nasljedovanje
Istina = jer može ulaziti u harmoniju i disharmoniju bića
Život = jer je slobodan i zna što je jedino činiti: Siđoh s neba ne da vršim svoju volju, nego volju onoga koji me posla. (Iv 6,38)
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10370 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/08/2022 : 13:25:28  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
Lagano ste dopizdili.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 13:34:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
nitko te ne tjera čitati

ordella zanima, mene također, to ti je to.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10370 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/08/2022 : 13:40:45  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

nitko te ne tjera čitati

ordella zanima, mene također, to ti je to.

Pa otvorite topic za religijsko teoretiziranje i ko van brani?
Kako samo vas dvoje pričate, a čak ste i superstrpljivog Bevu upilali, neko pametan bi skužija da je dosadan.
E da, još nešto, neznan čovika, ne djeluje mi da je on iz toga đira, ali meni ti ova ordellova špreha baca na bivše đankije koji odlipe na vjeru. Jebate šta oni znaju upilat kad krenu...
Pogotovo sa svojin katarzama...

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 28/08/2022 13:41:41
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6173 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 28/08/2022 : 13:41:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Majka ti je pametnija od tebe, Beva.

Vrlo lako moguće ;)

quote:

Pa zašto tražiš "autorske" stripove, umjesto da tražiš one točne i precizne, industrijske, koje industrija štanca po nepogrešivoj šabloni?

Nisam tu isključiv, tražim nešto što će mi se svidjeti.

quote:

Jedna od sestara ti je preselila u Njemačku. Dobro da nisi rekao Irsku. Da joj nije Kerum kriv? Ili tvoji desničari, koji jedu svinjetinu, mole krunicu i voze bijeli mercedes (i imaju bijele čarape)? Sama je to odlučila, svatko sam donosi odluke i sam snosi posljedice.
Ja tu ne vidim greške.

Ljuti desničari puštaju Lipa Kajo, propagiraju zajedništvo naroda i usput beru beriva. Haha, pa zar nisu pametniji od tebe? Vidiš kako oni ne moraju zbrisati u Njemačku (ni Irsku, kad smo kod toga)?
Umjesto da se samome sebi smiješ koliki si tukac, ti se preuzbuđuješ na krasne desničare koji puštaju Lipa Kajo, roda moga, ne udaj se za drugoga.

Ne, moj dragi Beva, nemam ja razumijevanja za takvo jadanje. Što se mene tiče, idi ti lipo u Njemačku (ili Irsku), to je za tebe. Srest ćeš puno možemovaca i svakakvih lijepih ljudi. Da vidiš tek kako će te oni oderati.

Ali vidiš, kako sam već rekao o svom kraju, i sestra mi je desno. I zet. Kao uostalom 95 % ljudi ovdje. Kod nas nema "Možemo", ni u naznakama. Ali zato ima korupcije kao u priči, od ljudi koji su deklarativno skoro pa sveci.

Ja ću ponoviti, iskrenog čovjeka cijenim bez obzira na uvjerenja, šteta samo što se takvoga na poziciji moći ni svijećom ne može naći.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 13:43:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
@nesvrstani
gluposti
ordell je samo ono što ti nisi: sličan meni, i zato se nas dvojica kužimo
ti tu nemaš što tražiti, al' ko i uvijek, guraš se di nisi pozvan

Edited by - stinky on 28/08/2022 13:44:15
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2022 : 13:46:08  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Joj lwood ne da mi se. Pa baš to - da postoji odnosno da je postojao takav broj religija upučuje na to da čuj, možda ipak ima nešto. Jer svima se nešto sanja i u svakom pojedincu postoji prostor za Boga (ili idole) I ne može se tako pojednostaviti, moja religija je prava a ostali nemaju pojma, to bi bilo naivno i glupo reći jer bi se sam srozao do mjere - da izvršavam zapovijesti bez da se išta pitam.

Opet se ne može to relativizirati i da kažeš da je sve to isto. Možeš npr reći, postoji jedan Bog ali treba znati šta sa tim misliš, kako to razumiješ itd itd

Ma kakvi ja baš objektivno gledan na te stvari. Ti to ne moš jerbo si usisan. Recimo velike svjetske religije itakako su utjecale na globalizaciju (iako su usput uništile ili absorbirale gomilu lokalnih kultura i religija). Normalno da se i danas vide razlike al to je normalno ,staništa i uvjeti su različiti.
Primjer 1. Musliman iz Senegala i musliman iz Malezije se sigurno bolje razume i skloniji su suradnji nego da svak od njih ima svoje bogove,duhove šume,jezera itd.
Primjer 2. Katolici iz HR i Mexica sigurno imaju više zajedničkog nego mexoš iz nekog toltečkog kulta ili neki krkan lokalac koji štuje Peruna.
Triba stvari šta šire gledat. Možda bi neko moga pomislit da bi bilo bolje da se primjeri 1. i 2. nikad nisu dogodili al u tom slučaju vjerovatno bi se dogodila neka kineska peglačina.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 13:47:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ja ću ponoviti, iskrenog čovjeka cijenim bez obzira na uvjerenja

cijeniš li vjernika?

ja ateiste ne cijenim
Go to Top of Page
Page: of 22 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page