forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Politički kompas i teoretske rasprave o politici
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 22

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/08/2022 : 18:05:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

"Zabole me da li me vole ili ne vole. Ni ja sa samim sobom nisam uvek načisto".

manhunter

Ali odmah zatim i:

"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš."

Voltaire

Ovo prvo zvuči kao preduvjet za posao moderatora.

Ovo drugo mi je u suprotnosti s moderatorskim poslom.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25615 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 28/08/2022 : 18:08:26  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
A ja sam ti pola čovek, pola kontradiktornost, šta da ti kažem. ;)

Zezam se sa onom izrekom, uopšte nisam takav.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Edited by - manhunter on 28/08/2022 18:19:18
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2022 : 18:13:35  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ordell

Lwood kaže treba stvari šire gledat. Slažem se.
Samo što se ta pozicija šireg gledanja kako je on vidi (a i Beva i Nesvrstani) smatra kao neka tobože neutralna pozicija.

"Ja sjedim udobno i gledam taj svijet, gledam ga kako se vrti ali sam na sigurnom mjestu.
Nema te sile koja bi mene natjerala da me usisa neka religija, pokret, ideologija..
nema šanse, pametan sam jer mogu sve promatrati sa svoje svete neutralne pozicije."

Ne može. Ti si se odlučio. Čak i da kažeš ja se nemrem odlučiti, ti si se odlučio (nemrem se odlučiti = odluka). Znači putuješ. Nitko te nije pitao dal hočeš, samo smo te pokupili i idemo. Život je moranje. Moraš živjeti = moraš birati, moraš se odlučiti.

Vozimo se mi ,bez daljneg . Al ti se vozis u autu bez sofersajbe u kisnoj noci.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10366 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/08/2022 : 18:18:00  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

quote:
Originally posted by ordell

Lwood kaže treba stvari šire gledat. Slažem se.
Samo što se ta pozicija šireg gledanja kako je on vidi (a i Beva i Nesvrstani) smatra kao neka tobože neutralna pozicija.

"Ja sjedim udobno i gledam taj svijet, gledam ga kako se vrti ali sam na sigurnom mjestu.
Nema te sile koja bi mene natjerala da me usisa neka religija, pokret, ideologija..
nema šanse, pametan sam jer mogu sve promatrati sa svoje svete neutralne pozicije."

Ne može. Ti si se odlučio. Čak i da kažeš ja se nemrem odlučiti, ti si se odlučio (nemrem se odlučiti = odluka). Znači putuješ. Nitko te nije pitao dal hočeš, samo smo te pokupili i idemo. Život je moranje. Moraš živjeti = moraš birati, moraš se odlučiti.

Vozimo se mi ,bez daljneg . Al ti se vozis u autu bez sofersajbe u kisnoj noci.

Nek vozi kako oće samo nek se drži svoje trake.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2022 : 18:19:36  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Ajmo se vratit na moral. Evo zanimljivo pitanje za sve - jel moralno imat vise zena? Ili su moralne samo monogamne veze? Za zene[ako koja uopce svraca ovde) jel moralno imat vise muzeva?

Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/08/2022 : 18:31:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Prije odgovora na to pitanje treba odgovoriti na osnovno pitanje.

Osnovno je pitanje definicija morala (postoji li oko nje konsenzus), odnosno tko kreira ono što se zove moralom naziva i zašto bi netko bio obvezan to prihvatiti.

Da li neprihvaćanje kakve takve definicije morala znači da je čovjek nemoralan.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/08/2022 : 18:39:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Ili bez puno kenjaže, odgovor na tvoje pitanje je: Negdje će to biti nemoralno, a negdje neće.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10366 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 28/08/2022 : 19:01:26  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Ili bez puno kenjaže, odgovor na tvoje pitanje je: Negdje će to biti nemoralno, a negdje neće.

Kako ti to lipo prožimaš.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 19:13:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Nemate pojma.
Negdje će bit ovo, negdje ono... filozofira Peyo.
Jebote, pitanje je samo ovo: imaš li ti više žena, Peyo? Kad se tu središ, sastaneš sam sa sobom, onda će ti se taj čvor početi rasplitati.

Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/08/2022 : 19:19:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Nemate pojma.
Negdje će bit ovo, negdje ono... filozofira Peyo.
Jebote, pitanje je samo ovo: imaš li ti više žena, Peyo? Kad se tu središ, sastaneš sam sa sobom, onda će ti se taj čvor početi rasplitati.

Što znači imati više žena? Di se kupuju?

Na ulici ili na placu?
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/08/2022 : 19:22:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
https://hr.cultureoeuvre.com/10828866-in-which-countries-is-polygamy-allowed
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/08/2022 : 19:27:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
https://plato.stanford.edu/entries/morality-definition/
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 19:27:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Što znači imati više žena? Di se kupuju?

Na ulici ili na placu?

Nije čudo da si onako zbunjen, kad ti teškoću predstavlja i jednostavno pitanje: imaš li ti više žena?

Ne razumiješ pitanje?
Ja bih ga pojednostavio, kad bi se to moglo. Mislim da je skroz jasno formulirano.

Peyo, nemojmo se praviti toše.
Ako imaš jednu ženu - što za tvoje poimanje morala proizlazi iz toga...
Ako imaš dvije ili tri ili pet - što proizlazi iz toga...
Ako nemaš nijednu - što proizlazi iz toga...

Kad se suočiš s ovim "slučajevima" kako sam sad raščlanio, znači, kad samome sebi priznaš gdje si i kako si, e onda počinje i rasplitanje čvora morala.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 19:31:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Linkovi tu ne pomažu, neće ti vikipedija reći što je to moral i koliko žena trebaš imati, Peyo.

Hoćeš da ti ja kažem koliko žena imam i kako ja ZNAM koliko trebam imati i ZATO znam što treba činiti, a čim znam ŠTO TREBA činiti - ja sam moralno biće. Jel to tako ili nije, Peyo?
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/08/2022 : 19:34:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Kad bi sve u životu bio tako jednostavno.

Pitanje morala je pitanje slobode.

Ti vidi gdje si po tom pitanju i da li si sam navukao okove.

Nemam ja vremena za igru kroz beskrajne postove.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2022 : 19:41:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kad bi sve u životu bio tako jednostavno.

Ne sve, nego ono što je bitno u životu - to je jednostavno.
Kad to shvatiš, onda ćeš znati i koliko žena trebaš imati... bez pomoći vikipedije.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 29/08/2022 : 11:47:59  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma bravo , al ja pitan jel za tebe to moralno?

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 29/08/2022 : 11:55:09  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Evo neki pregled, od gotovo 900 ljudskih kutura pokaza je da je premoćna večina poligamna oko 84 % . Tek oko 16 % je monogamno . Neznatan broj , manji od postotka je poliandričan.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19776 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 29/08/2022 : 12:06:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Moja rana predviđanja za izbore za Senat ove jeseni:

https://www.270towin.com/2022-senate-election/MYDpw2

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/08/2022 : 12:21:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

quote:

Ma bravo , al ja pitan jel za tebe to moralno?

Nebitno je što ja mislim. Who cares?

Pravo pitanje je koga bi to smetalo i zašto (i sam znaš odgovor).

Kao što sam spomenuo pitanje morala je zapravo pitanje slobode.

A to bi pitanje najvažnijim dijelom u svakoj državi trebalo biti regulirano tekstovima sadržanim u ustavu i zakonima.

Ako baš hoćeš moje mišljenje ako su zakonima definirana i zaštićena/zajamčena prava svih članova takve pretpostavljene zajednice (ponajprije djece) nisam protiv. A pod pravima mislim i na minimalne uvjete koje bi takva zajednica trebala osiguravati za normalan život.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47364 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 29/08/2022 : 12:33:37  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Dobro to je već nešto,ordel se tamo meškoljia da se moral ne minja pa eto.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 29/08/2022 : 13:05:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

1. Nebitno je što ja mislim. Who cares?

2. Kao što sam spomenuo pitanje morala je zapravo pitanje slobode.

3. A to bi pitanje najvažnijim dijelom u svakoj državi trebalo biti regulirano tekstovima sadržanim u ustavu i zakonima.

Ovo pod 1 i jest razlog zašto ti moraš ići potražiti na vikipediju koliko trebaš imati žena. Tebi je potrebna informacija, odnosno tebe in-formira (uobličuje) ono izvana. A to ti je definicija neslobode.

Tako da s ovim pod 2 ti nemaš ama baš blage veze: nit znaš o moralu nit o slobodi. To bi bilo još okej, da samo ne znaš, nego je posrijedi, al' da se ne uvrijediš: nit si moralan nit si slobodan.

Zato moraš opet ići u cirkl, i potražiti informaciju na vikipediji, u enciklopediji ili da te država izregulira paragrafima.

A pričaš o slobodi, ej!! Peyo, jesi li ti slobodan uopće staviti svoj doživljaj Indijanskog ljeta pred druge? Meni izgleda da nisi ni to, kamoli... znati koliko žena trebaš imati.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/08/2022 : 14:02:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Smiješne su mi te tvoje konstrukcije, nisam napisao djetinjarije da se ne uvrijediš.

Ali ako tebe to ispunjava, meni je OK, ne smeta me.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 29/08/2022 : 14:25:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ali ako tebe to ispunjava, meni je OK, ne smeta me.

Da. Ispunjava me kad pomognem ljudima da shvate nešto.
Ti, naravno, ne shvaćaš ni to da se ja s tobom ne svađam, pa pišeš te nafurene odgovore koji ne znače ništa, osim da se preganjaš i da mi očitaš bukvicu (kao da je to moguće, moj Peyo)

Ajd vidi ponovo.
Ti si napisao pod jedan da je tvoje mišljenje nebitno, zatim pod dva da je pitanje morala zapravo pitanje slobode i onda si pod tri napravio dodatni flop da se pitanje slobode regulira paragrafima. Sve si to napisao kao nekakvo valjda pametno i promišljeno viđenje. A ustvari je sve to što govoriš kontradiktorno.

Ako govoriš za samoga sebe da si nebitan, da ti ne možeš prosuditi što je dobro a što zlo, onda to eo ipso znači da nisi slobodan. Kad nisi slobodan eo ipso nisi ni moralan. Kad nisi slobodan ni moralan, onda, doduše, vapiš da te Veliki Drugi izregulira, odnosno vapiš za tutorom, heteronomijom. Tako da u tvojemu slučaju i ne čudi ta strast za paragrafima. Ali to veze nema sa slobodom. A ni moralom.

Ne znam, možda ti je sada jasnije. Ja se zapravo neću prepirati s tobom, nego je to što ti pišeš stvarno nešto poluzbunjeno i proturječno. Druga je stvar što ti to mogu možda i ljepše reći. Ali ne možeš mi zamjeriti, pošto sam ja slobodan. Ne vidim zbog čega bih pričao s tobom onako kako tebi paše, zato jer si navikao ili si, nemam pojma što, veliki dobrica (koji se lako naduri, prcka nasitno itd. itd.)

Znači, tvoj odgovor može biti: ti mi se ne sviđaš i neću s tobom pričati. To je okej.
Ne može biti ovo: smiješne su tvoje konstrukcije, ali ja se ne durim na tebe. Jer stvarno stanje je takvo da se ti duriš, a ja uopće ništa ne izmišljam nego sam samo predočio kako ti loše rezoniraš.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/08/2022 : 15:21:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky
Znači, tvoj odgovor može biti: ti mi se ne sviđaš i neću s tobom pričati. To je okej.

Ne nije to. Nisi mi antipatičan.

Sviđa mi se tvoj humor. Često je profinjen i vjerujem da mnogima izmiče.

A na ove konstrukcije ne vidim smisla trošiti energiju.
Go to Top of Page
Page: of 22 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000