forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: Kolorka 80 - Indijansko ljeto
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

naker
Advanced Member

5009 Posts

Member since 05/06/2020

Posted - 02/09/2022 : 20:24:38  Show Profile Show Extended Profile  Send naker a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI
Baš me zanima kako bi Indijansko ljeto izgledalo da je Pratt jedini autor.

Tačno tako. Zamislite da čitamo Korta, recimo Veneciju ili Sibir, i onda se pojavi lik koji ne jednom, dva puta, već deset puta tokom stripa gestikulira kao da onaniše.

Po meni je veličanje Indijanskog leta kao remek dela umnogome degradiranje devete umetnosti da se delo sa tolikom količinom besmislenih erotskih momenata uvrštava kao nešto najbolje što strip može da ponudi. Čitati ovo drugi put, više puta? Ni u ludilu, i jednom je bilo previše i žali bože utrošenog vremena.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9040 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 02/09/2022 : 21:38:25  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by naker

Po meni je veličanje Indijanskog leta kao remek dela umnogome degradiranje devete umetnosti da se delo sa tolikom količinom besmislenih erotskih momenata uvrštava kao nešto najbolje što strip može da ponudi. Čitati ovo drugi put, više puta? Ni u ludilu, i jednom je bilo previše i žali bože utrošenog vremena.

Šta je sa Bertolučijevim filmom Novecento? Njega su (pojedini) takođe proglašavali remek-delom.

A sadrži scenu gde prostitutka "onaniše" polne organe Depardjea i De Nira (većina američkih filmofila i ne zna da je potonji ovo snimio).

Ili gde devojčica uzima u ruke alatku Berta Lankastera.

Itd.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3326 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 02/09/2022 : 23:31:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
Imati erotske scene samo po sebi nije ništa loše, ali imati glupe scene, a takve jesu neke u Indijanskom letu je nešto drugo. Ustvari takav je ceo Manarin opus, dobro za tinejdžera, kasnije not so much...
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1190 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 02/09/2022 : 23:44:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
Ne treba pretjerivati sa remek djelom al svakako je u žanru vesterna je poseban i jako zanimljiv uradak. Ispada i rad na kojem se lome koplja, ne toliko provokativan sadržajem koliko provokativan samim svojim postojanjem u jednom mediju gdje se od određenih tema očekuju određeni okviri u unutar kojih se moraju smjestiti.

Edited by - Chui on 02/09/2022 23:45:17
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10516 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 03/09/2022 : 09:43:00  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

Imati erotske scene samo po sebi nije ništa loše, ali imati glupe scene, a takve jesu neke u Indijanskom letu je nešto drugo. Ustvari takav je ceo Manarin opus, dobro za tinejdžera, kasnije not so much...

Upravo tako.
Nije problem u "onanisanju" kao takvon, problem je šta je Manara drkaroš i šta nije u stanju napravit strip bez da nan to da je drkaroš nabija na nos.
Ako nekoga zanima kakva smeća sve radi, neka ako slučajno već nije, baci oko na Borgie.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 03/09/2022 09:43:31
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47455 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 03/09/2022 : 09:46:52  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by naker

Šta je sa Bertolučijevim filmom Novecento? Njega su (pojedini) takođe proglašavali remek-delom.

A sadrži scenu gde prostitutka "onaniše" polne organe Depardjea i De Nira (većina američkih filmofila i ne zna da je potonji ovo snimio).

Ili gde devojčica uzima u ruke alatku Berta Lankastera.

Itd.

Dobar je Novecento al daleko je od remek djela. A i predug je za to.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/09/2022 : 10:14:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Šta je sa Bertolučijevim filmom itd.

Alex, znaš da sam tek na filmu nepobjediv. Pa ti ni u zlatnim danima sagite nisi mogao do daha kada sam nečuveno lupao o filmovima, a ti si bio smanjen do zbunjole!!

Problem: ti (ili vi) gledate filmove, čitate stripove... ali nemate sustav, nemate razrađene ideje, nemate ni estetiku, realno, ništa nemate. A ja sam pročitao čak i četiri knjige estetike fakin Danka Grlića!! Čak i njega. I ti bi pričao o remek-djelima, o umjetnosti?? Alex, ti si čitač eksa, odvažan, čitao si Šangri La i nemam pojma što, Zlatnu kobru dok su ostali klinci čitali Bleka. To su bili tvoji zvjezdani trenuci. Sada si eks, bivši, demode al-eks. Bog je dobar što te drži, jer pored mojih ekspertiza o Indijanskom ljetu tvoja negdašnja slava izblijedila je ko snijeg na suncu.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10516 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 03/09/2022 : 10:27:12  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
Kolege Srbi, baš ste me nasmijali sa ovin "onanisanjem".
Ima san otprilike 11-12 godina kad san dozna šta je "onanisanje".
Gledali smo doma na TVu Leoneov "Bilo jednom u Americi", i u jednome trenutku, u autu, sad već odrasla DeNirova ljubav iz djetinjstva, ne sićan se više u kojen kontekstu reče:"To ti je dušo da ne onanišeš", jer je bija srpski prijevod.
I naravno da san pita starce šta je onanisanje.
Kaže stara politiki korektno da je to samozadovoljavanje, a kad mi je stari vidija još uvik upitnik iznad glave, samo je ispalija:"Ti ti je kad drkaš". Nikad mi u životu nije bilo tako neugodno. Mislija san da više nikad nikoga ništa neću pitat.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!

Edited by - NESVRSTANI on 03/09/2022 10:36:38
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 03/09/2022 : 11:40:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Opet isto, nije problem u erotskim scenama kao takvima nego što je strip piskit ću kakit ću. Trebalo je izradit čisti erotski strip sa zanimljivom povijesnom pozadinom. Ovako imamo kamilicu, poprilično uzaludno nadrkavanje.

Pratt i Manara se očito nisu mogli uigrati, previše velikih imena za jedan strip. Manara je tukao po svome a Pratt se sav iskolebao šta želi s ovim djelom. Pa je ispalo ovako smušeno. Pa bolje bi bilo da su indijanci upali na farmu zatočili ukućane i odradili brutalnu orgiju s krvavim završetkom, nego ovo "onanisanje".
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9040 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 03/09/2022 : 13:15:20  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

Problem: ti (ili vi) gledate filmove, čitate stripove... ali nemate sustav, nemate razrađene ideje, nemate ni estetiku, realno, ništa nemate.

Apsolutno imam svoj sistem vrednosti, estetske kriterijume i svetonazor, kad je umetnost u pitanju i uopšte, ali se trudim da idem i izvan centra, u koncentričnim krugovima, ka stvarima koje meni odgovaraju manje ili povremeno, a dovoljno da bi bile zanimljive.

Ono što bi trebalo da shvatiš (možeš, ne moraš) je da o delima ne može čisto intelektualno da se dođe do suštine. Ako mi se Indijansko leto dopalo, dužan sam prema sebi da iskopam sve argumente i kvalitete, zašto je to tako. A ideološko-vrednosni kriterijumi koji dokazuju suprotno, idu u drugi plan, kao sporedni, eventualno da umanje vrednost u nekoj meri, da ne bi bili ignorisani.

Gaučo (El Gaucho) je druga poznata saradnja Manare i Prata i to je slabiji strip od Indijanskog leta, o kome sam ovde rekao par reči posle čitanja, nadovezavši se na Antu i poredivši ga sa Letom:

http://www.darkwoodprodavnica.rs/forum/index.php?topic=597.msg639978#msg639978
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13205 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 03/09/2022 : 13:51:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Ma to te ja na sve načine cimam. Da konačno nešto i pišete o stripovima;)
U filozofiju umjetnosti, ovom prilikom ne bih, jer to ne bi bilo humano: nije prijateljski da te dovučem na moj teren i onda raznesem. A ipak smo mi prijatelji.

O Indijanskom ljetu možemo dalje, makar je već jasno da ništa nisam lagao i da je Pratt promašio. Ti ćeš se s time pohrvati ili nećeš; što god uradiš, uvijek ćeš se vraćati na moja precizna zapažanja koja zbore istinu o tom djelu. Jer, ljepota mojih provokativnih misli je ova: nisu samo puko esencijalne (suhoparne), nego na drugom polu zadiru pod kožu i u meso, odnosno: egzistencijalno su relevantne. Tako da nema greške, u mene rijedak spoj: esencija i egzistencija, strašno nešto!! Vidimo se na Fort Wheelingu i Atomskim samurajima, a ako me baš naljutite, oderat ću vam Morta Cindera.
Go to Top of Page

SlajeR
New Member

Yemen
262 Posts

Member since 10/06/2003

Posted - 04/09/2022 : 00:24:35  Show Profile Show Extended Profile  Send SlajeR a Private Message  Reply with Quote
hehe.dobar si stinky! stavio se u službi foruma.. pa stripovski je realno treba pisat o stripovima. pročitah Indijansko ljeto. začudo mi je sad bolje legao. lagana smrdljiva pričica koja se brzo čita. crtež odličan. e sad Prat, šta je hteo ili želeo da poruči sa ovom pričom sa granice? po njegovom sopstvenom priznanju ništa.samo nam je preneo priču koja postoji dokumentovana u arhivama iz tog vremena a koja je tako da kažem atraktivna i zanimljiva da se prenese i ispriča pučanstvu. a sad svetina može sama izvući zaključke i naravoučenija. jedna od poruka je svakako da koliko i da osudjujete razvrat mali licemeri palite se dok se siluje mlada devojka ili još eksplicitnije dok polumrtav pop teslači svoju nećakinju.. :(

Opusti misli i uci plivati..
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2301 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 04/09/2022 : 00:47:54  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Vi niste normalni, al, komplet.
Palite se na zapadnjačku propagandu.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7820 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 04/09/2022 : 13:02:26  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by going going

I da li ima tih starih kadrova u izdanju Belog puta?

Ovdje imaš primjer.

http://ybocquel.free.fr/4_censure.html

Riječ je o svega nekoliko kadrova.

i mene ovo zanima, da li je izdanje BP zadržalo stare kadrove?

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10516 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 04/09/2022 : 13:33:21  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by I like girlz

quote:
Originally posted by Peyo

quote:
Originally posted by going going

I da li ima tih starih kadrova u izdanju Belog puta?

Ovdje imaš primjer.

http://ybocquel.free.fr/4_censure.html

Riječ je o svega nekoliko kadrova.

i mene ovo zanima, da li je izdanje BP zadržalo stare kadrove?

Mislin da su necenzurirani kadrovi u BP izdanju.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10516 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 04/09/2022 : 13:39:47  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
[/url]

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

I like girlz
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
7820 Posts

Member since 18/01/2005

Posted - 05/09/2022 : 10:14:33  Show Profile Show Extended Profile  Send I like girlz a Private Message  Reply with Quote
hvala ti na potvrdi ;)

"Experience is simply the name we give our mistakes"
Go to Top of Page

Salkan
Average Member

Bosnia and Herzegovina
765 Posts

Member since 20/01/2021

Posted - 09/10/2022 : 16:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Salkan a Private Message  Reply with Quote
Odličan strip, što se crteža tiče - savršen je, od mirnoće koju proizvode scene obale i okeana, do Filisine kose i svih eksplicitnih scena. Priča se ne može kvalifikovati kao remek-djelo, iako vuče konotacije suprotstavljenih svjetova u datom trenutku (Indijanci djeca prirode vs. puritanci bledoliki baksuzi) ŠTO JE SAM PO SEBI veliki zalogaj za jedan strip. Ne vidim zašto je teško prihvatiti činjenicu da je ovaj strip toliko omiljen širom svijeta s razlogom, ili više razloga - i zašto se nekim kvazi-stručnjacima koji "onanišu" na dinaroidne nasilnike/divljake u saborskim klupama mora pravdati nešto što je neko mudriji davno rekao: "o ukusima ne treba raspravljati"?
1. Nije remek-djelo
2. Crtež je sjajan, priča dobra
3. 8.5/10
4. Glasam za čistu, BP verziju koju sam maloprije prvi put pročitao.
5. Ovaj strip je odličan i u c/b varijanti.
6. :)

Škafiškafnjak
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21428 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 09/10/2022 : 16:41:58  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

[/url]

a ovi kadrovi nemaju u fibrinom izdanju?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1190 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 09/10/2022 : 17:31:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Salkan

Odličan strip, što se crteža tiče - savršen je, od mirnoće koju proizvode scene obale i okeana, do Filisine kose i svih eksplicitnih scena. Priča se ne može kvalifikovati kao remek-djelo, iako vuče konotacije suprotstavljenih svjetova u datom trenutku (Indijanci djeca prirode vs. puritanci bledoliki baksuzi) ŠTO JE SAM PO SEBI veliki zalogaj za jedan strip. Ne vidim zašto je teško prihvatiti činjenicu da je ovaj strip toliko omiljen širom svijeta s razlogom, ili više razloga - i zašto se nekim kvazi-stručnjacima koji "onanišu" na dinaroidne nasilnike/divljake u saborskim klupama mora pravdati nešto što je neko mudriji davno rekao: "o ukusima ne treba raspravljati"?
1. Nije remek-djelo
3. 8.5/10

O ukusima se ne treba raspravljati je izvučeno iz konteksta, odnosno odnosi se na situacije u kojima postoji ukus za razliku od neukusa, a danas se neukus pod tom izlikom tretira isto kao jedan oblik ukusa što daje dobar osjećaj svima koji vole govno da se osjećaju da je to samo još jedan legitiman ukus ali oni o dalje vole govno. Kapitalizam živi od takvog o ukusima se ne raspravlja, pa može prodati svakakvo govno a da se kupac osjeća sretno. Ima s razlogom onaj stih Discipline kičme Neukusu treba reći ne.

Edited by - Chui on 09/10/2022 17:32:56
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12955 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 09/10/2022 : 18:39:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Chui

quote:
Originally posted by Salkan

1. Nije remek-djelo
3. 8.5/10

O ukusima se ne treba raspravljati je izvučeno iz konteksta, odnosno odnosi se na situacije u kojima postoji ukus za razliku od neukusa, a danas se neukus pod tom izlikom tretira isto kao jedan oblik ukusa što daje dobar osjećaj svima koji vole govno da se osjećaju da je to samo još jedan legitiman ukus ali oni o dalje vole govno. Kapitalizam živi od takvog o ukusima se ne raspravlja, pa može prodati svakakvo govno a da se kupac osjeća sretno. Ima s razlogom onaj stih Discipline kičme Neukusu treba reći ne.

Samo, kako odrediti što točno spada pod "neukus"?

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2301 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 09/10/2022 : 21:14:10  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Postoji jedna slika čuvenog Rembranta. Raščerečeni vo.
Koja je svojevremeno delila kritičare na one sa ukusom i one bez ukusa.
I danas ta slika krasi zid Luvra. I smatra se umetničkim delom.
Ja je ne bih držao na mom zidu, ali ima nekog ko bi dao milione da može da je gleda svaki dan.
Tako da je Bušido ubo u centar.

Resistance is futile.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9040 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 09/10/2022 : 22:08:54  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Izgleda da njegova slika deli i komentare na one sa vezom i bez veze.

Go to Top of Page

Chui
Senior Member

1190 Posts

Member since 13/12/2020

Posted - 09/10/2022 : 22:11:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Chui a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by borg

Postoji jedna slika čuvenog Rembranta. Raščerečeni vo.
Koja je svojevremeno delila kritičare na one sa ukusom i one bez ukusa.
I danas ta slika krasi zid Luvra. I smatra se umetničkim delom.
Ja je ne bih držao na mom zidu, ali ima nekog ko bi dao milione da može da je gleda svaki dan.
Tako da je Bušido ubo u centar.

Vrijeme definitivno mijenja stvari, puno toga što je nekoć bio šund i treš danas je općeprihvaćena pop kultura. Isto i obrnuto nešto što je prije bilo neshvaćeno i ispred svog vremena danas je našlo svoje mjesto. Al ne treba biti mudrac da se zaključi da u današnjem mainstreamu dominira neukus, danas ako slušaš dobru glazbu i gledaš dobre filmove si snob, a nekad si bio normalan čovjek. Ova grupa ljudi na forumu su isto iz perspektive običnog mainstream čovjeka grupa neodraslih čudaka, grupa koja nešto čita (gubi vrijeme) u vremenu kad nitko niš ne čita osim self help knjiga.

Edited by - Chui on 09/10/2022 22:13:39
Go to Top of Page

borg
Senior Member

Serbia
2301 Posts

Member since 13/01/2020

Posted - 09/10/2022 : 23:24:51  Show Profile Show Extended Profile  Send borg a Private Message  Reply with Quote
Chui, ti se i sam baviš umetnošću.
To je jedan kreativni proizvod koji izaziva neka osećanja, tera na razmišljanja itd.
Granice te kreacije su subjektivne. Tako da su i ukus i neukus subjektivni osećaji.
Evo ga i Aleks se javio pa da dam vezu, da ne bude baš bez veze.
Svi će reći: jeste, ali postoje neke opšte prihvaćene stvari. Na primer svi će reći da je vaza za cveće lepa, a prepuna kanta za đubre ružna.
Ali da je Rebrant umesto polutke mesa naslikao kantu za đubre, jel mislite da danas ne bi jednako visila u Luvru?
I jedni bi tražili smisao i našli ga u toj slici kante sa đubretom, dok bi drugi mislili da je slika oslobođena dobrog ukusa i da se radi o ismevanju umetnosti.

Nad Indijancima je izvršen genocid kakav istorija slabo pamti. Možda je stvar neukusa stavljati ih u scene u kojima se oni iznova unižavaju?

Ne kažem da ukus ne postoji, samo da se ne može naučno ograničiti. :)
A ako se ne može ograničiti, onda se ni neukus ne može kroz to definisati.

Resistance is futile.

Edited by - borg on 09/10/2022 23:28:50
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.25 seconds. Snitz Forums 2000