forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 165 - Negalyod
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 13/10/2022 : 09:35:19  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8169 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 13/10/2022 : 20:41:09  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
definitivno ste me zainteresirali za ovaj strip
bez ove rasprave bi mi prošao ispod radara
ako frano kaže da je bolji od incala, onda u to vjerujem
vjerojatno (i) zato što o incalu (ali i o cijelom opusu jodorowskog - jednostavno mi ne paše i gotovo) nemam baš visoko mišljenje - osim što je nacrtan fenomenalno
e sad
to što je nešto bolje od nečega što baš i ne volim, ne mora značiti da je dovoljno dobro da mi bude dobro
treba čitat privju, a mrzi me čitat na ekranu
oće mi se svidit?
zna li netko?

if you tolerate this, then your children will be next

Edited by - ken2 on 13/10/2022 20:42:09
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 13/10/2022 : 21:07:58  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Evo jedan neostrašćen review.

Design
Vrlo privlačan i neokaljan rukopis. Naizgled naivan. Sve dok ne vidiš prvu masovku.
Bolji i od Moebiusa u perspektivama.
Boje divne. Nažalost digitalne.

Story

Kompletno autorsko viđenje svijeta oko sebe.
Zapakirano kako je samo on to znao, htio i umio.

Zaključak
Ne sviđa se svima. Glede usporedba s Incalom - meni osobno, većina Moebiusovih stripova je odbojna. Mogu se divit crtežu, inspirira bez greške, ali nakon čitanja tih stripova me žulja iza uha. Srebrni letač mi je recimo izvrstan.

A ovo mi je bilo baš osvježenje.

Edited by - frano on 13/10/2022 21:14:17
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 06:11:14  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Zero dublija personalna analiza Inkala

Inkal je u svoje vrijeme isto bio osvježenje.
Jodorovski plete svoja razmišljanja satkana odasvud u taj strip. Moebius pak mantra svoju epsku vizualu.
Tehnokratske kule Babilonske, besciljni klinci koji se hiću u bezdan, raznorazni likovi i metafizičko finale popračeno čistoćom grafizma dalo je određenoj generaciji mladosti svježe likovno i scenarističko djelo.

Pošto nisam mladost žuljao s tom generacijom, prvi put sam pročitao Incala 1999. i to odmah nakon Ponosa vragova. Moram reći da sam od dosade jedva doguro do kraja. Inkala, ne vragova.

Kasnije sam pohvato konce metafizičkih završnica Inkala. Jodorovski uzima opise duše iz indijske duhovne literature gdje je duša opisana kao dedetisućiti dio vrška jedne vlasi kose. U Srcu presvetom dodiruje iste duhovne teme. Čak se Bhagavat Gita povlači po podu u nekom kadru. Ideje dakle i nisu baš bile "svježe". Bile su tek hipijevski umotane.

I to je to. Najbliže što je taj europejac dogegao do i pohvatao od duhovnosti jest nekakva čušpajz metafizika u stripu. Degradacija ideje iliti po naški, proljev.

Dublju analizu Perriota ne treba radit. Usporedio sam ga s grafičarima hrvatske naive. Takav dojam ostavlja. Osjećam se dobro nakon tih stripova. Mogu i štošta naučiti crtački. Ne krulji mi u crijevima.

Edited by - frano on 14/10/2022 10:54:30
Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
622 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 14/10/2022 : 07:40:33  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
Niti jedan strip nije ima ovakvu promociju. Nisam uopće obraćao pažnju na njega, ali mislim da će se kupit, ovako fino sročene pohvale se ne može ignorirati :D
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 09:05:09  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Imaš dva dijela. Negalyod i Negalyod - posljednja riječ.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4968 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 14/10/2022 : 10:13:07  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Eto što se desi kad isprovocirate franu. Napiše savršeno koncizne i precizne reviewe :)
Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
622 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 14/10/2022 : 10:18:57  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by frano

Imaš dva dijela. Negalyod i Negalyod - posljednja riječ.

Kad te navuče pričom da kupiš cipele onda ti još ubaci mastilo i dodatna dva para vezica u košaru jer eto treba i to. Frano prevarantu jedan obični
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 10:52:43  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Šta sve čoek uradi za 15 odsto Fibrine prodaje :)

Samo još zadnja sitnica.

Ako se svi već vrtimo oko istih načela,
pa ih svatko na svoj način izražava, unutar svojih mogućnosti,
Negalyod je proizvod autorove mašte, a Incal bolesne mašte.

Tak nekak.
Mada je Moebius (ili Džodo) ubacio dosta zezancije u Inkala. Perriot je pak smrtno ozbiljan.

Edited by - frano on 14/10/2022 10:56:15
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47170 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 14/10/2022 : 11:31:52  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Ovaj strip bi moga u top budalaštine stripa svih vrimena. A nije da nema konkurencije.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 12:07:04  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Pa da. Odmah iza Inkala.

Kak vam se sviđa likovno?
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47170 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 14/10/2022 : 12:26:10  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Inkal mi je recimo 6/10 . Ovo je daleko ispod. Likovno je ok. sve je to mjah. Čitaj Duha sa sekirom

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 12:36:36  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ok.
Jel duh sa sekirom neki rus? :)

K'o mali sam samo čitao Čikove specijale.
Zagor me zaobišao.
Ali da, mnogi hvale taj strip.
Al bome i kude.
Ja jednostavno ne znam, jerbo nisam čitao.
Go to Top of Page

Kerempir
Senior Member

1596 Posts

Member since 09/10/2018

Posted - 14/10/2022 : 13:01:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Kerempir a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ken2

definitivno ste me zainteresirali za ovaj strip
bez ove rasprave bi mi prošao ispod radara
ako frano kaže da je bolji od incala, onda u to vjerujem
vjerojatno (i) zato što o incalu (ali i o cijelom opusu jodorowskog - jednostavno mi ne paše i gotovo) nemam baš visoko mišljenje - osim što je nacrtan fenomenalno
e sad
to što je nešto bolje od nečega što baš i ne volim, ne mora značiti da je dovoljno dobro da mi bude dobro
treba čitat privju, a mrzi me čitat na ekranu
oće mi se svidit?
zna li netko?

Iskreno ne znam ni tko ni zašto se strip uspoređuje sa inkalom, kao uostalom ni sa aldebaranom kada smo već kod toga, tako da u ovom stripu nećeš dobiti bolji ili lošiji inkal ili aldebaran.

Inkal mi je precijenjen strip pun mahnite jurnjave sa plitkim likovima i pomalo začinjenom pseudomisticizmom.

Negalyod ima eventualne sličnosti što isto ima plitke nerazradjene likove ali cak i to nije toliko znacajan minus koliko nevjesto vođena priča, tako da nisu paka i anto promašili ocjenu, samo sam ja eto dobrohotniji u ocjenjivanju jer me privlači ova vrsta trasha.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 13:18:06  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Dobro veli Krumpir. Pseudomisticizam je baš dobar opis Jodorovskog.
Mada, to je ništ spram pseudo AI života kojeg već živimo. Evo, baš tu na forumu.

Ja bum polako završil za danas.

Evo, godišnjica je smrti dr. Torrea, najvećeg
hrvatskog intelektualca 21. st.

".. ljudi su spremni pretvorit se u neku varijantu sofisticiranih strojeva koje medicinske službe što pomnije održavaju radi (po mogućnosti) vječnog bivanja u tehnički ispravnim stanjima u neurokemijskoj kompatibilnosti sa stvarnošću ..."

Bemti, trebao je Torre pisati za Moebiusa.

Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 13:21:51  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 13:58:53  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Eh, skoro zaboravih...
Zlatko Milenkoviću, ratatatira!

Mnogo mi je drag taj momak :)
Go to Top of Page

DK24
Average Member

Croatia
622 Posts

Member since 24/04/2020

Posted - 14/10/2022 : 14:08:13  Show Profile Show Extended Profile  Send DK24 a Private Message  Reply with Quote
Znači Inkal nije toliko dobar? Ja se već pripremio uzeti nadolazeći box...

Edited by - DK24 on 14/10/2022 14:08:34
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47170 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 14/10/2022 : 14:27:02  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
Ma Inkal je simpatična boleština,al ništa posebno bar meni.
A ovaj sa ovin dinosaurima mi pari ka da se puca s onim kreacionističkin redikuloznostima.

@ frano,Zagor nije Rus, samo bi mu još to tribalo,pogotovo danas.

Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21129 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/10/2022 : 14:53:33  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

quote:
Originally posted by anto

Jedan od stripova gde nakon pola sata nakon čitanja da vas neko pita šta ste čitali,samo možete da slegnete ramenima.
Dobro,tu je neki tip,pastir Jari Čapalt kome meteokamion pobija stado dinosaurusa,i on odluči da ode u grad da se najebe majke odgovornom koji stoji iza tih meteoroloških eksperimenata.A tamo upoznaje Velikog Kama,koji diže nekakvu pobunu i njegovu ćerku,koju će da zvekne.Sve se to deševa na nekoj planeti,gde ima dinosaurusa,nekakvih čudnih gradova iz nivoa,a prostranstva su ispresecana cevima,tu je i neka "mreža" koja vlada tim svetom...

Kako god,strip valja zbog crteža (s'početka,u krupnim kadrovima mi je delovalo kao da kopira Kozija,ali kako strip odmiče,taj se utisak gubio),ali ni tu mi se ne sviđa scenografija tog sveta.
A priča je tanka da joj se nikad ne poželim vratiti.
Kako god,jedna od slabijih Kolorki i Fibri uopšte.
Mada vidim da su ocene na bedeteci korektne,a i na scomu ima pozitivnih komenatara.Jbmli ga.Od mene nepreporuka.

2.5/5

Napokon da se i ja u potpunosti složim s tobom. Ostalo mi je još 30ak stranica do kraja pa ću napisati duži osvrt, no slabo je ovo.

šta "napokon" ??
gde je to silno neslaganje???
quote:
Originally posted by Kerempir

Inače razumijem i antovu(antinu?)

da,antovu je pravilno

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 14/10/2022 14:58:03
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10357 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 14/10/2022 : 15:05:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DK24

Znači Inkal nije toliko dobar? Ja se već pripremio uzeti nadolazeći box...

Inkala možeš pročitati u knjižnici ili digitalno.

Pa tako formiraj vlastito mišljenje o njemu.

Pusti stručnjake, kupuješ za sebe.

Mada mi je čudno da si se odlučio za najskuplju varijantu, a nisi siguran u strip.

Što se tiče Negalyoda sadržajno ne vidim tu ništa novo ni nešto posebno. Zbrčkano je tu sve i sva, podsjeća na mješavinu Metal Hurlantovih stripova, plus Cadillacs and Dinosaurs, a po miš mašu tehnologija/civilizacija indirektno i na Daleku planetu. Brojne sprave su tragikomične, neke letjelice izgledaju kao vodovodne cijevi spojene žvakaćom gumom i da ne opisujem. Na scenarij nema potrebe trošiti riječi.

Ono što je u Negalyodu biser je grafika. Snažni dinamizam, promjena kadrova, bogate detaljne scene, izvrstan kolor i ta silna crtačeva energija koja se ne zaustavlja.
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 15:07:25  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by lwood

Ma Inkal je simpatična boleština,al ništa posebno bar meni.
A ovaj sa ovin dinosaurima mi pari ka da se puca s onim kreacionističkin redikuloznostima.

@ frano,Zagor nije Rus, samo bi mu još to tribalo,pogotovo danas.

Hehehe ... onda mora da je Zagor ukrajinac.
A dinosaurusi jesu kreirani, sazdala ih evolucija ... hihihi ...
... postepeno, od kupusa do dinosaurusa ...
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21129 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/10/2022 : 15:08:21  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Možda čak i 2/5

zbog crteža ipak 2.5/5

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

frano
Advanced Member

Croatia
6701 Posts

Member since 25/05/2003

Posted - 14/10/2022 : 15:34:03  Show Profile Show Extended Profile  Send frano a Private Message  Reply with Quote
Ja pak dugo nisam videl ovak jakog crtača.

Antiša, razmem ja na kaj se čitalačko oko naviklo...
Na izmučene, sterilne crteže.
I to je u redu.

Moebius je primarijus, al ipak i on ima nekaj sterilnoga u sebi. Džabe mu sva crtačka raskoš.

Milazzo, Bernet ... to su banditi.

A Perriot, nit je bandit, nit je sterilan.
Bolji je od Moebiusa.

Tek sad vidim, Perriotu je 38 let.
Laku noć, Moebius era.

Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6265 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 14/10/2022 : 15:34:44  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Inkal je bogovski SF i meni jedan od najboljih SF stripova tj stripova uopće.
Negalyod mi je isto OK, a crtež je odličan. Meni je najimpresivnija stranica sa hrpom sitnih lica.

Ne mogu vj da se Franovo mišljenje uzima kao De facto. Frano NHF, ali Inkal je do jaja i jeftiniji od drva za grijanje. ;) :D

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000