Author |
Topic  |
Bokoja
New Member

.jpg)
137 Posts
Member since 26/11/2020 |
Posted - 08/11/2022 : 10:55:51
|
Pre 10 godina sam dobio Kindle 4, a posle toga sam kupio Kindle Paperwhite koji je još živ, vucarao ga po snegu, putovanjima, leti na barci kvasio, padao sto puta, najbolja investicija ikad. Kad bi se pojavio neki pandan tome za stripove u boji, sa tom ink tehnologijom kad uznapreduje ili nečim sličnim, odmah bih uzeo, bez razmiljanja. Sa raznih tableta sam pokušavao stripove, ali mi je to previše naprezalo oči. Videh sad da je Kindle izbacio davno neki uređaj za mange, kako njih ne čitam, nemam pojma kako se pokazao: In October 2016, Amazon released the Paperwhite 3 "Manga Model" in Japan that has a 33% increase in page-turning speed and includes 32 GB of storage, which is space for up to 700 manga books.
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25961 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 08/11/2022 : 11:46:28
|
imam srece da sam dobio od fakulteta iPad na koriscenje za vreme kuge i sada se koristi 99% za citanje stripova xD (i nesto malo knjiga i clanaka kad mi je zgodnije da ih citam tako prirucno nego na kompjuterskom ekranu) posto imam ogroman štek "elektronskih izdanja", ovo mi je bukvalno spasilo zivot tj. da imam vise vremena kao sto nemam, do sada bih boga oca procitao; no dobro, i ovako je super vec
(btw, koristim aplikaciju Crunchy, ok je sasvim za hendlanje, povezana direkt s Dropboxom koji mi je odlican posrednik izmedju šteka i "e-readera", itd, sve laganica) |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
ŠAŠ
Average Member

666 Posts
Member since 13/10/2013 |
Posted - 08/11/2022 : 12:21:01
|
quote: Originally posted by vukozec
quote: Originally posted by ŠAŠ
Paralela između konzumacija filma/glazbe i konzumacije knjige/stripa ne stoji. Gledanje filma na ekranu TVa je potpuno isti end user experience bez obzira sa koje platforme/medija u pozadini se taj film puštao. Isto vrijedi i za video igrice. Dakle cloud streaming ili fizički disk što se korisničkog sučelja tiče jesu ista stvar.
Kod muzike se lome koplja koliko ima razlike u digitalnom i analognom doživljaju, ali za većinu prosječnih konzumenata to je opet u oba slučaja skoro potpuno isti doživljaj jer korisničko sučelje (zvučnik/slušalice) opet jesu ista stvar.
Kod čitanja to nije tako, tu je razlika daleko izraženija nego kod muzike ili filma, jer digitalno korisničko sučelje (aka ekran) i analogno korisničko sučelje su potpuno različiti. Također, u slučaju stripa, analogno sučelje i ambalaža su integralni dio samog djela. Dok kod filma ambalaža ne znači skoro ništa, a kod muzike (omoti i knjižice) daju dodatnu vrijednost ali su distrakcija u odnosu na konzumaciju primarnog sadržaja, knjiga koju držite u rukama i njene korice, naslovnica se se također konzumiraju u sklopu konzumacije tog djela na isti način kao i ono samo. Medij knjige i karakteristike papira također diktiraju puno toga, naprimjer nije isto otvoriti neku duplericu u knjizi i na ekranu.
Razlika između analognog i digitalnog još je izraženija kod stripa nego kod čitanja književnosti i publicistike, jer čitanje crno-bijelog printa slova bez slika ima puno manje faktora od čitanja full color pa čak i C/B stripa i e-ink čitači tu mogu vrlo dobro imitirati čitanje sa papira (najvažniji faktor je da svjetla e-ink čitača, sa razliku od klasičnih ekrana laptopa i tableta, ne svjetle čitatelju ravno u oči), dok za strip još uvijek ne postoje kvalitetni e-ink čitači.
ajmo počet od pretpostavke da postoje različiti ljudi koji konzumiraju neku vrtu umjetnosti i samim time imaju drugačija stajališta jedna od drugih.pa tako mogli nismo reći da imamo u jednu ruku prosječnog čitatelja i u drugi nekakvu suprotnost tome ''strastvenog''.budući da oboje konzumiraju umjentnost (neki manje a neki više) moglo bi se i reći da jednako tako tu postoji i različiti aspeki same konzumacije i sadržaja kao takvog.odnoso nekima su neki sadržaji u vezi produkta bitni a nekima suprotno.pa tako ,ispričaj me ako griješim ali vukozec ,ti bi se mogao kategorizirat u skupini strastvenijih.dakle ljudima kao tebi umjetnost nije samo forma konzumacije potrošnog sadržaja nego nečeg više,a u to više mogli bi se ubrojiti dodatni sadržaji o kojima evo diskutiramo.dakle dolazimo do zaključka da na istu stvar ljudi i možda gledajo isto (spektar običan-strastveni)
e sad ,analogna digitalna glazba.čemu?
dakle postoji razlika kojom se portvrđuje da je digitalni zapis bolji od analognog.u soničnom i tehničkom spekrtu digitalno ga rasturi.krčanje i šum na pločama je sa zanimljivom angedotom opisao bob katz : '' mi pišamo u vodu da bude ukusnija" a zašto onda ljudi skupjaju ploče?ploče koje su i same integrali dio samog djela zato što se ljudi poistovječuju s projekcijom identiteta koji žele postići kao takvog
kod čitanja (stripa) kažeš da je razlika daleko izraženija doživljavanja sadržaja u odnosu na digitalni-ne digitani.
ok...teško mi je percipirat kako drugi doživljavaju nekakav sadržaj i postavljat se u njihovu kožu te gledat iz njihove perspektive.doživljavanje može i ne mora biti drugačije s obzirom na korisničko sučelje .no, postavlja se na kraju temljno pitanje čitanja ; s kojeg je sučelja bolji odnosno potpuniji doživljaj.dakle ,ne mogu ti točno reći s kojeg je bolje budući da je ,koliko ja znam malo studija uopće napravljeno na tu temu ,ali osbobno ti mogu reći kad čitam nešto ili konzumiram sučelje mi je gotovo pa ne bitno(ako je uopće i bitno).bitan mi je sadržaj koji se nalazi unutar toga.e sad ,možemo replicirat na to da samo sučelje sadržaja i bitno da bi se postigao taj rezultat no ovdje ćemo se samo vrtit u krug.sa amblažnog gledišta odnosno tehničkog tablet ekran je superionriji u odnosu na strip papir.dakle ovdje ogovorim od odnosu ppi i dpi,te jednako tako boja ,prilagodljvih formata,ergonomičnosti i povoljnosti.česta mana koju čujem je da ljude ''boli oči'' od čitanja sa tableta iako ja osobno nemam problema s time niti sa monitorima ili tv ekranima.u drugu ruku puno sam puto čuo da ljudi otkad su prešli na kindle čitaju puno više.
nazvat glazbene omote distrakcijom mi je jednako nazivat bilo kakve omote distrakcijom.budući da su ljudi prvenstveno vizualna bića uvijek se prvo hvataju na taj segment.nazvat to distrakcijom može se samo jednino sa stajališta doživljavanja glazbe kao samog čistog izoliranog osjetilnog iskustva.budući da je percpiranje i konzumacija glazbe složena tema bio sam ozbiljan kad sam te pitao što radiš dok slušaš glazbu i što ti se kola po glavi.
dakle ,kod svakog profila ljudi postoje kriteriji po kojem želi konzumirat sadržaj.pa tako je i kutija filma za nekog criterion kolektora i te kako bitna ,a tip papira knjige gotovo pa svim čitatljima nebitan.jednako je tako i naslovnica vrlo često faktor za kojim će se posezat za nepoznatim bendom ,a formta stripa ne bitan nekome tko ulazi u svijet stripa.psihološki profili su raličiti i drugačiji,svatko je svoj izolirani univerzum vlastiti iskustava i navika ,sklonosti i preferancija.na temelju vlastite osobnosti gradimo sustav vrijednosti i poimanja stvari i sadržaja te konzumacije.ono što ti gore tvrdiš su iskustva i mišljena profilirane tebi i tvome osobnom ja ,a ne kako tvrdiš ''istina''.
Odakle početi :)
Možda od toga da you are preaching to the converted. Stotine ploča koje gomilam su dokaz da meni "popratni sadržaj" poput omota i dalje itekako znači.
ne pričamo o tome
Pa dodati da je potpisujem puno toga što si gore napisao i da mi uopće nije neočekivano da se slažemo oko puno toga.
Pa onda da sam ja do prije koju godinu vjerojatno bio skeptik u vezi digitalnog čitanja (ne-strip) knjiga, da bi onda zahvaljući kindleu to doživilo preporod, doslovno sam ponovo rođen kao čitač, kako zm kaže (naročito ovo za mrak):
niti i ovome ,opet totalno promašena bit
quote: Originally posted by zmcomics
sada više čitam beletristiku jer mi Kindle pruža mnogo više mogućnosti za čitanje kad god i gde god, pa čak i u mraku.
Ipak sam puno veći skeptik za čitanje stripova digitalno, knjige mi ne pada na pamet čitati na ičemu osim kindlea, a ja ne znam za strip čitač koji bi bio ekvivalent kindleu.
I za kraj da kažem da radiš klasičnu grešku kad kažeš da ja tvrdim da iznosim neupitnu "istinu". Odnosno da citiram "ono što ti gore tvrdiš su iskustva i mišljena profilirane tebi i tvome osobnom ja ,a ne kako tvrdiš ''istina''." Dakle nije istina da sam to igdje tvrdio. Naravno da je to moje mišljenje, no (uvijek to ponavljam po internetskim raspravama ;) ) smatram bespotrebnim i redundantnim prilikom iznošenja vlastitog mišljenja naglašavati ono "to je samo moje mišljenje".
klasična greška bi bila usmjeravat diskusiju te je navodit u sebi prilagođenom smjeru budući da nisi shvatio rečeno i/ili nemaš argumentaciju.tvoj gore post ''paralela ...'' nije ni sadržajno koncipiran da bi bio izražen kao osobno mišljenje,analogijom još manje. |
 |
|
Imrahil
Advanced Member

Serbia
13520 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 08/11/2022 : 13:51:43
|
Imam kindle paperwhite, prezadovoljan sam. Kupim knjigu koja me zanima i onda le čitam na kindleu  Za tablet uzeo neki običan Alcatel. Ništa vrhunski ali radi svoj posao zadovoljavajuće. |
 |
|
vukozec
Advanced Member

5056 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 08/11/2022 : 14:38:12
|
quote: Originally posted by ŠAŠ
klasična greška bi bila usmjeravat diskusiju te je navodit u sebi prilagođenom smjeru budući da nisi shvatio rečeno i/ili nemaš argumentaciju.tvoj gore post ''paralela ...'' nije ni sadržajno koncipiran da bi bio izražen kao osobno mišljenje,analogijom još manje.[/b]
Well, da citiram Ali G-a, to je samo tvoje mišljenje. |
 |
|
vice
stripovi.com suradnik

7338 Posts
Member since 29/06/2005 |
|
fler
Senior Member

Croatia
2067 Posts
Member since 21/10/2003 |
Posted - 08/11/2022 : 17:23:37
|
Ps: manhunter je u pravu da je bilo krajnje vrijeme da otvorimo ovakav topic. Jesmo ludisti boomeri ali ta vražja tehnologija je bacala i veće klipove pred nas pa smo ih svladali.
Ajd da ti odgovorim ovdje, jer će se u drugoj temi utopiti u moru spama 
Imam par multifunkcionalnih e-ink uređaja koje prvenstveno koristim za pisanje tj. zabilješke svakakve (Remarkable i Boox), uz čitanje na drugom mjestu (jbg, ipak poput mnogih ovdje preferiram papir) - ali znaš i sam, e-ink je za čitanje digitalija fantastičan, a bome i praktičan kad se negdje ide.
Prednost Booxa (konkretan model je Note Air2, osobni favorit) je što je Android u pitanju, otvorena platforma (za razliku od npr. Amazonove) i čita brdo svakakvih formata pa nikakve konverzije nisu potrebne. Stripovi (cbz/cbr), knjige (epub, pdf, itd.) - sve ide, i izgleda sjajno. Osvjetljenje palim po potrebi, podesi se toplina i ne smeta očima. Minus: 10" ekran, što za neke stvari nije prikladno (ima i 13" modela, ali.. pare ).
Danas ima preko nekoliko sličnih opcija, tržište se polako širi (Amazon je npr. također najavio Scribe, više-manje Kindle s opcijom pisanja i još nekim zanimljivim mogućnostima; tu je Huawei, pa Sony, Fujitsu..) i moglo bi u jednom trenutku doći do izlaska iz niše i drastičnog pada cijena; zasad je sve van domene čitača ograničenih mogućnosti (Kindle i slični) papreno skupo.
E, i boja samo što nije, to čekam godinama. Ima ih već za uzeti, ali su još uvijek u povojima i pate od dječjih bolesti; čim se to riješi, nabavljam si. |
Split your lungs with Blood and Thunder
|
 |
|
vukozec
Advanced Member

5056 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 09/11/2022 : 10:40:47
|
quote: Originally posted by fler
Ps: manhunter je u pravu da je bilo krajnje vrijeme da otvorimo ovakav topic. Jesmo ludisti boomeri ali ta vražja tehnologija je bacala i veće klipove pred nas pa smo ih svladali.
Ajd da ti odgovorim ovdje, jer će se u drugoj temi utopiti u moru spama 
Imam par multifunkcionalnih e-ink uređaja koje prvenstveno koristim za pisanje tj. zabilješke svakakve (Remarkable i Boox), uz čitanje na drugom mjestu (jbg, ipak poput mnogih ovdje preferiram papir) - ali znaš i sam, e-ink je za čitanje digitalija fantastičan, a bome i praktičan kad se negdje ide.
Prednost Booxa (konkretan model je Note Air2, osobni favorit) je što je Android u pitanju, otvorena platforma (za razliku od npr. Amazonove) i čita brdo svakakvih formata pa nikakve konverzije nisu potrebne. Stripovi (cbz/cbr), knjige (epub, pdf, itd.) - sve ide, i izgleda sjajno. Osvjetljenje palim po potrebi, podesi se toplina i ne smeta očima. Minus: 10" ekran, što za neke stvari nije prikladno (ima i 13" modela, ali.. pare ).
Danas ima preko nekoliko sličnih opcija, tržište se polako širi (Amazon je npr. također najavio Scribe, više-manje Kindle s opcijom pisanja i još nekim zanimljivim mogućnostima; tu je Huawei, pa Sony, Fujitsu..) i moglo bi u jednom trenutku doći do izlaska iz niše i drastičnog pada cijena; zasad je sve van domene čitača ograničenih mogućnosti (Kindle i slični) papreno skupo.
E, i boja samo što nije, to čekam godinama. Ima ih već za uzeti, ali su još uvijek u povojima i pate od dječjih bolesti; čim se to riješi, nabavljam si.
Hvala na odličnom i vrlo korisnim odgovoru.
Tako nekako sam si i ja posložio zaključke kad sam nedavno istraživao. Bilo je pokušaja e-ink readera u boji, ali još nisu na pravoj razini, a skupi su i slabo dostupni, pa sam zaključio da ću pričekati da se to standardizira, napreduje i postane mass market, a hoće sigurno, jer tehnologija kad krene nema nazad.
Zasad imam Kindle Paperwhite, i na tome bi najbolje bilo da probam nešto crnobijelo što je u manje formatu. Znači mange. Alan Ford bi vjerojatno isto odlično pasao za to, eto ideje za savršen izbor za regionalno digitalno izdanje :) |
 |
|
alaniusfordius
Senior Member

1022 Posts
Member since 10/04/2017 |
Posted - 09/11/2022 : 11:50:50
|
Dok se ne pojave kolor icitaci, najveci tablet dijagonale A4 je Samsung Galaxy Tab S8 Ultra - cijena sitnica 1200eur plus... |
 |
|
star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts
Member since 11/06/2011 |
Posted - 09/11/2022 : 12:07:06
|
Godinama koristim Kindle, ali samo za knjige. Prvo sam imao običan model bez osvetljenja, a poslednjih godina koristim Kindle Paperwhite, sa osvetljenjem. I jeste odlična stvar, e-ink je super za čitanje literature. Mnoge knjige sam pročitao na njemu. Prijatan za oči, baterija dugo traje. Međutim, nije mi pogodan za stripove. Prvenstveno zbog premale dijagonale od 6 inča, ali ne samo to već je i oštrina slabija, nedovoljna dubina crne, pa još i nepostojanje boja.
Zato za stripove koristim tablet Xiaomi Mi Pad 5. Za oko 330 evra, koliko sam ga platio, odličan je uređaj sa solidnim procesorom uz 6 GB RAM i 128 GB prostora. Radi izuzetno brzo i stabilno. Ali za stripove mi je najbitniji njegov ekran od 11 inča, oštre rezolucije od 1600x2560 i odličnih boja. S obzirom da ne igram igre na njemu, nego 95% čitam stripove, i baterija traje odlično. Izuzetno sam zadovoljan. Američki format stripova mu odlično leži, iskorišćen je ceo ekran, ima otprilike taj odnos stranica. Boneli mu isto sasvim fino čuči iako ima širi odnos strana. Čitam i BD albume, najviše njih, zapravo. Vide se i oni odlično. Tek ponekad zumiram deo strane, uglavnom nije potrebno jer je oštra rezolucija pa se vidi dobro i na ekranu koji je manji od štampanog izdanja. |
 |
|
MaddoX
Starting Member
78 Posts
Member since 22/02/2022 |
Posted - 09/11/2022 : 12:43:54
|
Da li imate nešto za preporuku, isto da je paperwhite, ali da ima android recimo? Dao bih do 100 evra i koristio bih ga samo za knjige, ali me smaraju konverzije u formate i možda bih povezao sa nekim cloud rešenjem |
Edited by - MaddoX on 09/11/2022 15:22:40 |
 |
|
fler
Senior Member

Croatia
2067 Posts
Member since 21/10/2003 |
Posted - 09/11/2022 : 13:44:32
|
quote: Originally posted by star-duster
Međutim, nije mi pogodan za stripove. Prvenstveno zbog premale dijagonale od 6 inča, ali ne samo to već je i oštrina slabija, nedovoljna dubina crne, pa još i nepostojanje boja.
To je zbog e-ink tehnologije - osvjetljenje ide iznad (za razliku od LCD-a s pozadinskim), pa dodatan sloj (iako tanak) stvara difuziju. Tome se doskoči većom dijagonalom i ekranom s većom PPI vrijednosti - spomenuti Amazonov Scribe bi mogao biti pun pogodak po tom pitanju Osim, jelte, boje.. no i to će doći, jednom.
Dotad, postoje ovakve stvari (koje nisu same po sebi nimalo loše, ali upitno je koliko uz svoje nedostatke opravdavaju masne cijene):
Kako god, apsolutno sam oduševljen e-ink konceptom, pogotovo u kombinaciji s kvalitetno implementiranom opcijom pisanja (no nije baš tema, pa da ne skrećem). |
Split your lungs with Blood and Thunder
|
 |
|
Topic  |
|
|
|