Author |
Topic |
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
Member since 04/06/2007 |
Posted - 24/12/2022 : 12:15:27
|
Uvod Beva:
Polo je kriv za sve. Ili, bolje reći, zaslužan.
Tijekom pandemije sam odjednom imao gomilu slobodnog vremena koje sam, inspiriran Zerocalcareom, iskoristio za crtanje svog autorskog stripa. Nisam imao nikakav scenarij (zlobnici bi rekli: vidi se), samo bih sjeo i crtao što mi prvo padne na pamet. I to je tako funkcioniralo neko vrijeme, dok mi nije dosadilo. Ipak, to je bilo ključno da dokažem sebi da mogu nacrtati relativno puno stranica stripa bez odustajanja. Tada sam na Polovoj temi ostavio post o tome kako bih volio crtati nešto realistično i samo me moja nesposobnost pisanja scenarija sprječava u tome. Onda je kolega Jerry Krause to vidio i poslao mi scenarij za njegov fan strip o Nathanu Neveru. Nacrtao sam par stranica kad mi je Jerry javio da već ima gotov taj strip, ali zbog nesporazuma s prethodnim crtačem on toga nije bio svjestan :D I tako, taj je projekt stao i nisam ništa crtao par mjeseci. Ali Jerry nije mirovao.
Tijekom godišnjeg odmora u ljeto 2021. imao je nešto slobodnog vremena i kao obuzet (tako sam barem ja to doživio :D) napisao je 20-ak stranica scenarija za strip koji vam danas predstavljamo. Nisam ni sekunde dvojio kad me upitao hoćemo li to napraviti, pa makar nam trebalo i pet godina. Sad samo na pola puta, a potrošili smo samo jednu godinu i tri mjeseca. Očekujte, dakle, završetak tamo nekad u jesen 2026. :D
Uopće me nije zanimalo o čemu se radi, samo sam htio crtati. Onda sam se sa svakom stranicom pomalo uživio u taj svijet, zavolio likove i sad me živo zanima kamo sve to vodi (pošto ni ja još nisam pročitao scenarij nastavka, Jerry voli biti tajnovit :D). U nadi da će i vama strip biti jednako zanimljiv, prepuštam vas čitanju (nakon Jerryjevog uvoda, naravno).
|
Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213 |
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
Posted - 24/12/2022 : 12:16:10
|
Uvod Jerry Krause: Skrenuo bih malo pozornost na ovaj topic, jer ovo što sad slijedi ipak malo odudara od standardnog predstavljanja nekog stripovskog uratka na ovom forumu. Kao jedan pravi hercegovački duo, Beva i ja smo se prvo usudili ući u projekt koji traje već preko 15 mjeseci, a sada i izložiti plodove svoga rada. Riječ je 1. albumu diptiha po uzoru na BD školu koji je upravo završen (ali svakako ne isključuje naknadne korekcije) i koji ćete upravo čitati sljedećih dana.
Što reći za početak kako je počelo? Malo je potrebno da se zapali neka iskra. Svakako da je za samu ideju izrade ovog stripa najzaslužniji Beva koji me je poticao da izradim neki scenarij prema kojem bi on crtao. Sve suprotno od onog što sam doživio tijekom stvaranja onog kratkog Nathanovog stripa kad sam toliko teško pronalazio crtača koji bi to nacrtao. I naravno, tko sam ja da ne ispunim Bevi želju kad toliko vjeruje u mene, jer ipak, složit ćete se, lakše je sklepati neku priču i scenarij nego sve to nacrtati.
Budući da sam posljednjih godina napravio odmak od Nathana i Bonellija i ušao u svijet francusko-belgijske škole, japanskih mangi i raznih drugih grafičkih novela zamislio sam sve da bude u BD stilu i napravim dvotomnu priču predviđenu za veliki A4 format. Ako očekujete neku veliku jurnjavu i akciju onda ovaj strip nije za vas. Opisao bih ga kao jednu ljubavnu "slice of life" priču iz našeg podneblja smještenu u svijet vrlo bliske budućnosti. Predstavit ćemo cijeli album u jednom komadu, a na vama je da nam slobodno uputite konstruktivne kritike, sugestije i komentare koje ćemo svakako upijati i iskoristiti prilikom izrade 2. albuma.
Jer Beva i ja svakako ne namjeravamo odustati od izrade cijelog stripa. A što se tiče njegove sudbine, najvjerojatnije su 3 moguće opcije. Na vama čitateljima je da procijenite koja opcija će biti najizglednija:
Opcija 1. Marko se oduševi cijelim stripom, objavi ga u jubilarnoj kolorci br. 400. Kolorka se rasproda u rekordnom roku i naprave se poslije još 2 reprinta. Beva i Jerry postanu slavni i budu pozvani na brojne strip festivale. Opcija 2. Neki manji izdavač se usudi objaviti ovaj strip. On se proda u 27 primjeraka, izdavač bankrotira, ali Bevi i Jerryju to nije teško palo, jer su uspjeli objaviti album što im je bilo najbitnije. Opcija 3. Nakon što nisu ni jednome izdavaču uspjeli uvaliti strip, Beva i Jerry su ga napravili po uzoru na Markosove kolorke u 4 primjerka (po 2 svakomu), u stvari možda u 6-7 primjeraka (ne vjerujem da Anto i još par bisera neće htjeti imati ovu nesuđenu kolorku koju ćemo zato nazvati Kolorka 00). ;)
Pred vama je svih 46 stranica ovog prvog albuma. Nađite malo slobodnog vremena i polako na čitanje. Kao što sam već spomenuo, svaka kritika je dobrodošla kao poticaj za završetak ovog stripa.
|
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
|
drogsy
stripovi.com suradnik
Croatia
4741 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 24/12/2022 : 12:53:40
|
Predviđanja budućnosti u stilu Karla Marxa, odnosno vrlo malo vjerojatna izuzev onog "virus koji nas je skoro prepolovio", ako se misli na "virus iseljavanja"
Vidi se da je scenarist Nathanovac, ako po ičemu onda po količni teksta. Vrlo dobar početak, a i Beva nije nikad crtao bolje. Neće biti objavljeno kao kolorka 400, ali bude kao 367 ili 423
|
Go kneel and weep
|
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
Posted - 24/12/2022 : 13:00:13
|
quote: Originally posted by drogsy
izuzev onog "virus koji nas je skoro prepolovio", ako se misli na "virus iseljavanja"
Moram crtati brže, dok završimo korone se nitko više neće sjećati :D
Hvala na čitanju, Jerry je htio objavljivati ovo malo po malo, ali ipak je na kraju popustio i pristao da objavimo odjednom. Nisam htio mučiti ljude s obzirom da je ovo ionako tek pola priče. Uživajte u blagdanskom poklonu ;) |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47165 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 24/12/2022 : 13:02:34
|
ODLIČNO. Jedino bi ja stavija drugu pismu koju sluša u autu.
|
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
|
cerichus
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
1615 Posts
Member since 01/02/2007 |
Posted - 24/12/2022 : 13:54:44
|
Kakav crtački pomak. Jako dobro.Nisam stigao pročitati cijeli strip, budem, samo sam ovlaš prešao. I skužio Pavla Vuisića u ulozi vozača. |
Elvis has just left the building! |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10348 Posts
Member since 28/10/2005 |
Posted - 24/12/2022 : 14:28:33
|
Nisam još sve pročitao, ali simpatično je.
Ne znam koliko mlađarije prepoznaje Vujisića.
Iako postoje barem za mene i male nelogičnosti. Npr. u uvodu grad djeluje kao iz 2145., a ne 2045.
Nadam se da nije Marko rađen po uzoru Gorana Višnjića. |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
Posted - 24/12/2022 : 14:28:44
|
quote: Originally posted by cerichus
Kakav crtački pomak. Jako dobro.Nisam stigao pročitati cijeli strip, budem, samo sam ovlaš prešao. I skužio Pavla Vuisića u ulozi vozača.
A tko bi na ovim prostorima bio bolji vozač od Pavla ;)
Svi su glavni likovi bazirani na poznatim osobama, možete se zabavljati pogađajući ;) |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
Posted - 24/12/2022 : 14:32:46
|
quote: Originally posted by Peyo
Nisam još sve pročitao, ali simpatično je.
Ne znam koliko mlađarije prepoznaje Vujisića.
Iako postoje barem za mene i male nelogičnosti. Npr. u uvodu grad djeluje kao iz 2145., a ne 2045.
Nadam se da nije Marko rađen po uzoru Gorana Višnjića.
Dodao sam Sjeverni logor, završio stadion i dvoranu, nije to nemoguće u 23 godine uz pretpostavke koje je Jerry osmislio ;)
Marko je baziran na American Psycho Christianu Baleu. |
|
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10348 Posts
Posted - 24/12/2022 : 15:37:12
|
quote: Originally posted by Beva Marko je baziran na American Psycho Christianu Baleu.
Ma nisam mislio fizički.
Obljetnica mature, pa da ne bude kao posljedica kćerkica itd ... |
Edited by - Peyo on 24/12/2022 15:37:32 |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
|
Peyo
Advanced Member
Croatia
10348 Posts
Posted - 24/12/2022 : 16:06:45
|
Ima mnogo scenarista koji dobro grade zaplet, a poslije kao da ne znaju što bi i kako smisleno završiti priču izbjegavajući klišeje.
Ima izreka: You can't go home again. |
|
|
alexts
Advanced Member
Serbia
8001 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 24/12/2022 : 16:08:06
|
Samo sam prelistao, jer ne čitam ovolike previewe, ni cele duže stripove on-line, ali je dovoljno da zaključim, ovo i nije za on-line free upotrebu.
Hoću reći, strip je zreo za objavljivanje, pravo.
Ne treba insistirati da je za Fibrinu kolorku, jer tu idu autori svetske klase, ali je za manjeg izdavača idealno. E sad, u Srbiji ima dosta manjih izdavača i takvih izdanja, ne znam u regionu... |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
Posted - 24/12/2022 : 16:30:47
|
Ima mnogo scenarista koji dobro grade zaplet, a poslije kao da ne znaju što bi i kako smisleno završiti priču izbjegavajući klišeje.
Jerry kaže da ima kraj u glavi otpočetka, ja mu vjerujem da zna što radi ;)
quote: Originally posted by alexts
Samo sam prelistao, jer ne čitam ovolike previewe, ni cele duže stripove on-line, ali je dovoljno da zaključim, ovo i nije za on-line free upotrebu.
Ne treba insistirati da je za Fibrinu kolorku, jer tu idu autori svetske klase, ali je za manjeg izdavača idealno. E sad, u Srbiji ima dosta manjih izdavača i takvih izdanja, ne znam u regionu...
Hvala alexts, ovim prvim albumom htjeli smo počastiti članove foruma. Kad završimo drugi, vidjet ćemo koje su nam opcije. Kao što kaže Jerry, bit će makar dva fizička primjerka za nas dvojicu i time je cilj ispunjen, sve preko toga je bonus.
Ako ne nađemo izdavača, kompletan strip bit će dostupan online, a možda bude dostupan i ako ga netko izda. Evo Dupli je s Vojnom dokaz da online objava ne smeta fizičkom izdanju ;) |
|
|
Shaner
Advanced Member
Croatia
7268 Posts
Member since 24/09/2012 |
Posted - 24/12/2022 : 17:14:52
|
Uspio uhvatiti vremena i pročitati sve. Svaka čast momci! Moram priznati da priča nije u potpunosti po mom guštu, ali dobro se gradi s tim kratkim flashbackovima i polaganim otkrivanjem i baš me zanima zašto je na kraju Marko učinio to što je učinio (iako mi je teško zamisliti neki valjani razlog). Beva sve bolji! Pravo je vrijeme za jedan Polo specijal!
U svakom slučaju, možete napraviti tri primjerka. Jednog kupca imate.
|
http://onlineimpressions.blogspot.com/ |
|
|
Beva
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
6033 Posts
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7268 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 24/12/2022 : 21:30:22
|
quote: Originally posted by drogsy
Predviđanja budućnosti u stilu Karla Marxa, odnosno vrlo malo vjerojatna izuzev onog "virus koji nas je skoro prepolovio", ako se misli na "virus iseljavanja"
Vidi se da je scenarist Nathanovac, ako po ičemu onda po količni teksta. Vrlo dobar početak, a i Beva nije nikad crtao bolje. Neće biti objavljeno kao kolorka 400, ali bude kao 367 ili 423
Da se i ja javim. Hvala na pozitivnim komentarima. Ima tu malo i NN svijeta i SF-a, moram priznati, ali sasvim blago. Cilj je bio prikazati blagu apokalipsu kao kulisu priče, jer globalno zatopljavanje i svi ovi virusi oko nas su realnost. Pa hajde, rekoh, idemo izmisliti još jedan covid virus koji će nas pogoditi 2025. godine (valjda neću biti zloguki prorok) koji će biti još ubojitiji, smanjiti natalitet (ima tu par scena glasa iz radija gdje se može skontati kako je on smanjen) i potaći ljude na još veće migracije.
Ali nije mi cilj bio to isticati već prikazati ljubavnu priču u spletu tih prirodnih i društvenih promjena koji su zadesili ovu regiju.
Neka bude kolorka 423. ;) |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7268 Posts
Posted - 24/12/2022 : 21:35:30
|
quote: Originally posted by Beva Marko je baziran na American Psycho Christianu Baleu.
Ma nisam mislio fizički.
Obljetnica mature, pa da ne bude kao posljedica kćerkica itd ...
Neće, neće, ne brini.
Ima izreka: You can't go home again.
A gledaj, pokušavam izbjeći klišeje u drugom albumu. Ipak sam totalni amater u ovome, vjerojatno će upasti u nekim dijelovima u klišeje, ali kako god ispadne ja sam već sad zadovoljan. |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7268 Posts
Posted - 24/12/2022 : 21:36:51
|
quote: Originally posted by lwood
ODLIČNO. Jedino bi ja stavija drugu pismu koju sluša u autu.
Ma to je bilo slučajno. Taman ta pjesma bila na radiju, a trebao sam neku romantičnu. Nije da je nešto obožavam. :) |
|
|
Jerry Krause
stripovi.com suradnik
Western Samoa
7268 Posts
Posted - 24/12/2022 : 21:43:28
|
quote: Originally posted by alexts
Ne treba insistirati da je za Fibrinu kolorku, jer tu idu autori svetske klase, ali je za manjeg izdavača idealno. E sad, u Srbiji ima dosta manjih izdavača i takvih izdanja, ne znam u regionu...
Ma to je naravno bilo zezanje s kolorkom. Kako god okreneš imamo win-win situaciju. Ako i ne ubodemo nekog malog izdavača uvijek možemo sebi napraviti primjerak (kao što sam uradio s Nathanom).
Čak mi je ta opcija privlačnija. Zamisli samo napravimo ga u dimenzijama kolorke 215x280 mm, izaberemo boju, mat papir, na hrptu piše 00 broj i stavim ga ponosno uz druge kolorke. ;) |
|
|
Topic |
|