Author |
Topic |
Poli
Advanced Member
Slovenia
38076 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 25/12/2022 : 12:42:13
|
Stvarno odlicna STRIPCINA!!
Bas epski ali bez nepotrebnih povijesnih zevanja. Da nisam dobio toliko pozitivnih tipova ovdje na forumu, ne vjerujem da bi se odlucio nabaviti ovo, barem ne iz prve (jer je toooliko novih naslova), ali sada mi nije zao nimalo. Slicno kao sto je vec Anto konstatovao, cak i one Fibre koje mozda preskocis iz prve znaju kasnije kada ih ipak dobijes u ruke pozitivno iznenaditi. No, ima i onih osrednjih, ali Medeja nije takva. Mislim da bi ovaj strip pasao i onima iz "Bonelli kampa." :D
A nista od ovoga u stripu se ne bi, mozda, kasnije desilo, samo da je slusala oca i da se otkrizala uzurpatora kada su se vratili, nego ona im pomogla.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
Odoakar
Junior Member
480 Posts
Member since 04/02/2017 |
Posted - 25/12/2022 : 16:25:09
|
quote: Originally posted by Kerempir
Jedino donekle zamjeram moderni rječnik, sa pojmovima koji nisu bili poznati u to doba, ali opet to smatram kao kompromisom za čitatelje.
Obzirom na brojne anakronizme u stripu, moguće je da je to namjerno tako prevedeno.
Inace ovo mi je zasad najbolji izbor iz Interliberske ture. Crtez super, scenarij odlican, pravi primjer kako uklopiti feminizam u priču a da se o tom ne vrišti i da to ne bude jedini fokus djela.
Dodatak na kraju je isto super, natjerao me da guglam neke stvari i malo se podsjetim svih tih grčkih mitova. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 05/01/2023 : 18:17:01
|
Medeja ili kako bi mi Primorci rekli - Medveja. Svidila mi se priča ali me nije oduševio crtež. Priča ima taj element koji volim, gdje Medveja nije iskonski zla nego je žrtva i okolnosti ali i vlastitog karaktera koji nju i ljude oko nje vode u propast. Također mi je super i 1000godišnji epilog koji na elegantan način dozvoljava priči d ase zaokruži i dobije neku patinu.
E sad, crtež, režija, to mi je nekako sve skupa bilo korektno ali ne i bajno i onda mi se desilo da sam strip prošao na brzinu, jednostavno mi ništa nije privuklo oko.
Zaključak - jedna vrlo solidna Kolorka |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
Posted - 05/01/2023 : 18:22:19
|
E, vidim da ljudi to spominju pa i ja moram pohvaliti taj element tjeskobe gdje strepiš baš kad se sve čini savršeno jer znaš da će nešto doć, da nešto mora bit |
|
|
SenG
Junior Member
Canada
383 Posts
Member since 23/04/2006 |
|
Živs
Starting Member
73 Posts
Member since 20/01/2021 |
Posted - 18/01/2023 : 22:38:03
|
Maloprije završio s čitanjem. Rijetko ugodno iznenađenje! Izuzetan strip! Pročitah ga jer me oduvijek impresionirala grčka mitologija, a komentari su ovdje bili samo pohvalni. Pridružujem se zajedničkom sudu: priča je pitka i tečna, čitanje ugodno, crtež lijep, karakterizacija likova (s fokusom na Medeju) izvanredna. Pripovijedanje jako ekonomično; na 300 stranica ispričan je čitav život naslovnog lika, a imam dojam da sam s pričom puno više, puno dulje. Nijednog suvišnog kadra nema. Paše i mjestimice arhaičan izraz našeg jezika, baš se elegantno uklapa u taj povijesni period. Kraj sjetan, baš osjetiš teret koji je nosila na duši. I usprkos svemu što je učinila (nemalo su je okolnosti natjerale na teške odluke), suosjećaš s njom. Još sam pod dojmom pa ne znam koliko je objektivno, ali mi Medeja spada u sam vrh najbolje karakteriziranih likova u svijetu stripa. |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2132 Posts
Member since 13/01/2020 |
Posted - 18/01/2023 : 23:11:22
|
Izgleda sam u manjini kad kažem da je Medeja zlo. Vi je branite da su joj okolnosti iznudile reakcije. A meni se više čini da su njena zlodela stvarala okolnosti. Monstruozno, zločesto, inteligentno i neispunjeno - tako bih opisao Medeju u ovom stripu. |
Resistance is futile. |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 19/01/2023 : 00:19:29
|
quote: Originally posted by borg
Izgleda sam u manjini kad kažem da je Medeja zlo.
zajedno smo u ovom, a sa nama su o oni vukovi sa pocetka cetvrtog dela |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4314 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 19/01/2023 : 10:59:54
|
Pridružujem se pohvalama, sjajan strip! Odličan tempo, majstorska karakterizacija bez imalo patetike i cjelokupni osjećaj zaokruženosti djela koji ostaje na kraju. Dobro je rekao Živs; imaš osjećaj da si čitanjem konzumirao jako puno ali ne osjećaš se niti prenatrpan niti kao da fali još neki desert. Jednostavno savršeno dozirano. Sad kad razmišljam zapravo je umijeće napisati priču koja te nonstop vuče naprijed a da ne izaziva osjećaj bombastičnosti i cliffhangera nego sve teče staloženo i čisto. Blokbaster bez blokbastanja! Crtež mi je na prvu bio samo prolazan no s vremenom sam shvatio da je u potpunosti uspio uhvatiti kako antički duh tako i pomalo bajkovitu mitološku atmosferu, unatoč realističnom pristupu jelte. Također treba istaknuti i vrhunski prijevod! Često imam osjećaj da se u knjigama i stripovima koji zahtjevaju arhaizme prevoditelji odlučuju razmetati nezgrapnim i neprohodnim riječima koje možda jesu ispravne ali često nemaju drugog efekta doli zbunjivanja i usporavanja čitatelja. U Medeji je slučaj da su arhaizmi izvedeni s mjerom što je u potpunosti pridonjelo tome da sam se u potpunosti uživio u atmosferu. Ukratko- taj trokut priča-crtež-prijevod su ovdje u savršenoj sinergiji
10/10 |
Bok, kako si.
|
|
|
Živs
Starting Member
73 Posts
Posted - 19/01/2023 : 15:23:57
|
@Borg Bez neke potrebe da branim stav prema kojem je Medeja žrtva... Ona je ovdje prikazana kao kompleksan lik, aktivan lik, poduzetan. Nije činila samo zlo da bismo je bez zadrške ocrnili. U njenom djetinjstvu se ne naziru osobine podle ličnosti, makinacijama sklone. Što će reći da u srži nije zla. Najviše u prilog toj tvrdnji stoji činjenica da se ona sama kaje zbog onog što je učinila (mislim pritom najviše na sinove joj) i iz razgovora sa zmijom, kada kazuje da želi što dulji život kako bi osjetila težinu kazne koju joj njena savjest nadaje, da se zaključiti da je u potpunosti svjesna zločina koje je počinila i da joj je teško zbog toga. Uostalom, sama činjenica da raspravljamo oko toga je li ona dobra ili zla, govori da je pisac napravio svoje. Ili spisateljica, kako bi feministkinje rekle. E, sad, postoji i opcija da Medeja laže. Tad je zbilja hladna kučka koja vrti sve oko malog prsta.
@Cromwell: slažem se oko navedenog trougla skroz. |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2132 Posts
Posted - 19/01/2023 : 21:15:12
|
Samo jedan detalj: godinu dana pleteš mrežu u koju ćeš da uvališ ćerke (prosta, poslušna, bića), koje više od svega vole svog oca, da ga baš one ubiju. I to na koji način. Hladno, surovo, iskonski zlo. A zašto? Da bi joj muž napredovao u karijeri. I jel se tako ponaša žrtva? Tom logikom su i silovatelji žrtve: Lepa je i mlada. Imala je seksi mini suknju, morao sam da je silujem. Namerno me izazivala i provocirala, ona je kriva! Nisam bio dovoljno jak da joj se oduprem, ona me je naterala!
|
Resistance is futile. |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
Posted - 19/01/2023 : 22:09:26
|
Hm, ali i taj otac se namjeravao otarasiti nje i Jazona koliko se sjećam. Lik Medeje definitivno nije pozitivan, očito je da je njen karakter ima veliki udio u zlodjelima koje je počinila, a ne samo okolnosti. Ali ideja stripa je da pokaže da ona nije bila puno gora od ostalih likova - koji su većinom sebični, podli, skloni muljažama, ubistvima i izdajama, počevši od njenog oca koji planira ubiti vlastite unuke pa zaključno do Jazona.. a ipak je ona zapamćena kao najgora zločinke. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Member since 29/06/2008 |
Posted - 19/01/2023 : 22:21:47
|
baš ovo što kaže pcoro - to i ja vidim kao smisao stripa. |
Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)! |
|
|
Živs
Starting Member
73 Posts
Posted - 19/01/2023 : 23:35:41
|
@borg Nije mi ni na kraj pameti prikazati Medeju kao žrtvu. Svjesni smo zla koje je počinila. Ono na što želim obratiti pozornost jest osjećaj sućuti koji možeš osjećati prema takvom liku (usprkos tome što je učinila). Ili ne. Meni se taj osjećaj javio. Tebi nije. I to je sasvim u redu. Ponavljam, Medeja je kompleksan lik. I u stvaranju takvog lika leži virtuoznost dotične Le Callet.
@pcoro Sviđa mi se tumačenje. Slažem se. Ipak, dodao bih: Medeja je upamćena kao najveća zločinka zbog toga što ona djeluje, dok drugi pletu mreže. Ali ih ona preduhitri. Jedini koji joj je al pari na tom polju njezin je ćaća. On je ipak puno kvarniji od nje. Ali ga nakon Medejinog bijega više nema u priči.
|
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2132 Posts
Posted - 20/01/2023 : 00:30:46
|
Živs, ja bacih pogled na komrntare, pa videh da je Diskać upotrebio pojam - mučenica, Pcoro proturi pojam - žrtva, ti napišeš - saosećaš sa njom...
Pa prosto moradoh da ostavim komentar. Da ne spamujem temu nabrajanjem svega lošeg što je uradila, i kako ju je jedan loš izbor gurao da pravi sledeći loš izbor i tako dalje. Da ne kažem neku težu reč. Čak i u činu umiranja ona priznaje da je bilo zla između nje i ljudi koje je volela. Priznajem uticaj sredine, okolnosti... Ali opet, uvek postoji kod izbora manje zlo, a čini mi se da je ona birala suprotno.
Nije mi cilj da polemišem, već sam samo osetio potrebu da izrazim svoje neslaganje sa nekim terminima...
Da mene pitaš, zloća ženska, beži od takvih što dalje.
|
Resistance is futile. |
Edited by - borg on 20/01/2023 01:00:54 |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
|
night
Senior Member
Serbia
1608 Posts
Member since 07/07/2006 |
Posted - 20/01/2023 : 09:14:52
|
Meni je Medeja na prvom mestu tragična. Nema većeg greha od onoga koji je počinila (osim onoga prema Bogu, ali to je već za dužu raspravu kojoj ovde nije mesto). Ubiti svoju decu je nešto što je neopisivo, toliko zlo i naopako da je teško i zamisliti tako nešto. Meni je interesantnija okolina, svi ti nazovi ljudi koji gaze sve što mogu da bi ostvarili svoje ciljeve.Svi Medeju osuđuju, i stoji taj njen neoprostivo greh, ali je i kažnjena relativno primereno, bar ja to u stripu tako tumačimo. Beznađe i griža savest su je pratili do samog kraja, a ima li veće kazne od one koju sam sebi nametne čovek? Sjajan strip, u svakom pogledu. |
|
|
Živs
Starting Member
73 Posts
Posted - 20/01/2023 : 12:45:42
|
Borže, jadna Medeja, a? Uglavnom, dobro je da se diskutira i da se ima oko čega diskutirati. Šta znači da je djelo ostavilo traga. Da nije foruma, ovaj strip vjerojatno ne bih otvorio. Ili barem ne u dogledno vrijeme.
night, sviđa mi se predzadnja rečenica. Samo jake ličnosti mogu same sebi nametnuti kaznu.
Za kraj, da nadodam kako je Medeja jedini doista snažan ženski lik među muškom svitom. To je (možda i najvažniji) razlog zašto priča ostaje zapisana i ima razloga da se iznova prepričava i problematizira. |
|
|
SenG
Junior Member
Canada
383 Posts
Posted - 20/01/2023 : 13:26:20
|
Da, i meni je čitajući palo na pamet kako je razlog što je ostala zapamćena upravo to što spletkari, kolje, i iskorištava sve oko sebe kao muškarac. No to je više osuda muškaraca nego Medeje. |
Ich bin nur ein Schauspieler |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
|
SenG
Junior Member
Canada
383 Posts
|
Zula
Senior Member
1045 Posts
Member since 07/10/2015 |
Posted - 20/01/2023 : 14:36:11
|
quote: Originally posted by SenG
Pitanje je hoće li ju dovoljno ljudi stići pročitati u narednih 10ak dana
U narednih 40-ak dana (do kraja 2.mjeseca) |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
Posted - 20/01/2023 : 15:15:55
|
Ma neće, nije Medaja neko remek djelo koje raspameti čitatelja. Riječ je o jednom natprosječnoj obradi poznate priče na moderan način koja može biti među stripovima godine, ali ipak malo niže. Ako gledamo slične stripove, znači moderne obrade, znatno je nadmoćniji Konan - Kći ledenog diva koji će vjerovatno biti u top 5. |
Edited by - pcoro on 20/01/2023 15:18:43 |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 20/01/2023 : 15:44:11
|
quote: Originally posted by pcoro
Ma neće, nije Medaja neko remek djelo koje raspameti čitatelja. Riječ je o jednom natprosječnoj obradi poznate priče na moderan način koja može biti među stripovima godine, ali ipak malo niže. Ako gledamo slične stripove, znači moderne obrade, znatno je nadmoćniji Konan - Kći ledenog diva koji će vjerovatno biti u top 5.
ocigledno je da je ovo jedan od najzanimljivijih noviteta prosle godine, da udje u prvih 10 zasluzuje. kci ledonog diva za klasu/dve ispod |
Edited by - kasper on 20/01/2023 15:48:45 |
|
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
Posted - 20/01/2023 : 17:22:38
|
Pa jasno, Kasperu, niko ne poriče da je Medeja jedan od najzanimljivijih noviteta i jedan od jačih stripova 2022ge. Ali da bi neki strip bio u samom vrhu nije dovoljno da bude samo zanimljiv, čak ni da bude najzanimljiviji. Potrebno je da strip ima viziju, strast, da je beskompromisan, originalan i moćan. Da se nam se obrati kao ljudima 21 stoljeća, prekrcanim informacijama ali i da dotakne ono nešto primalno, iskonsko u nama. A Medeja ipak ne ide tako visoko. Tako da računam da će biti između 15 i 20 mjesta, možda eventualno između 10tog i 15tog. Treba se podsjetiti svega pa onda rangirati. |
|
|
Topic |
|