Author |
Topic |
Kerempir
Senior Member
1593 Posts
Member since 09/10/2018 |
Posted - 23/11/2022 : 23:20:43
|
Na rubu znanosti
Potpisujem svaku riječ za ovo:
Ovo (Na rubu znanosti) je još jedan u nizu OČITO NARUČENIH propagandnih pamfleta . Možda postoje neki benefiti izdavanja ovakvog smeća koji služe kao poligon uvođenja DIGITALNOG totalitarizma a u principu teško se odmaknuti od propagande jer oni i služe implementaciji i manipulaciji perecepcije a time i zatupljivanja dylan_doga12 smećima kao što opravdavanje vojske ili politike ili ratova , cijele kazališne predstave koja je pojedinca uvjerila da je OPRAVDANI način življenja i općenito funkcioniranja . |
|
|
Red Marquis
Advanced Member
Serbia
3281 Posts
Member since 06/11/2017 |
Posted - 24/11/2022 : 00:05:22
|
Nisam u životu pročitao smislen post ako se neironično završava sa pametnome dosta/dovoljno. Mislim jeste, dovoljno mi je, preskačem ostalo |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 05/12/2022 : 17:31:33
|
Usudio bih se reći da je Svijet Bez Kraja strip koji bi svatko trebao pročitati. Ukoliko se nikada prije niste nešto pretjerano obazirali na pitanje budućnosti energije koju svakodnevno koristimo, ovaj bi vam strip mogao otvoriti oči oko nekih stvari te vas istovremeno angažirati da malo podrobnije provjerite kako svijet oko nas funkcionira.
Iskreno rečeno, ovakve su me teme uvijek zanimale tek marginalno tako da im nisam pridavao previše pažnje, pogotovo zato što mi se sve to činilo jako komplicirano te sam se bojao da ću se pogubiti u bezbrojnim apstraktnim i stručnim pojmovima ukoliko uđem dublje u problematiku. Jancovici u ovom stripu pojednostavljuje stvari tek toliko da bi laici poput mene mogli dobiti jedan osnovni uvid u stvarno stanje svjetskih energenata, odnosno načina na koji se oni proizvode, skladište, distribuiraju i koriste. Pokazuje nam zašto koristimo baš ove energente koje koristimo, koji od njih imaju svijetlu budućnost, a kojima se smiješi propast. Povrh svega, pokazuje nam kako lako upadamo u zamku lažnog etiketiranja gdje možda mislimo da činimo dobru stvar za okoliš, samo da bi se pokazalo da ne možemo biti dalje od istine.
Ono što mi se posebno svidjelo je način na koji Jancovici i Blain predstavljaju ovako kompleksnu temu. Naime, svaki primjer koji Jancovici navodi, Blain praktički bezprijekorno prenosi u vizualni oblik kako bismo ga lakše razumjeli. Svaki kadar i svaka sličica nedvosmisleno i jasno prikazuju Jancovicijeve navode u jednom oku ugodnom i u potpunosti razumljivom stilu. S obzirom da je Svijet Bez Kraja (po mom mišljenju) dobrim dijelom namijenjen onima koji o ovim temama ne znaju puno, mislim da je itekako bitno što su one prikazane na način koji nas neće odbiti od daljnjeg istraživanja, već će nam pobuditi znatiželju te nas inspirirati da se dodatno informiramo i obrazujemo.
Strašno mi je drago što sam kupio ovaj strip. Jednom kad sam prošao preko bojazni "Zašto ću ga kupovati kad će za 5 godina ovi podaci biti zastarjeli?", uvidio sam da sam napravio dobru stvar. Istina, neki podaci navedeni ovdje će za 5 godina sigurno zastarjeti, no način na koji svijet funkcionira se najvjerojatnije neće toliko radikalno promijeniti u odnosu na sadašnjost i ostao bi uskraćen za gomilu korisnih informacija koje samostalno vjerojatno nikada ne bi iskopao. Ovako sam puno toga naučio i usputno zaključio da bi trebao promijeniti neke životne navike. Zbog sebe, zbog ljudi okolo sebe, zbog budućih naraštaja, zbog prirode i zbog ove plave kugle na kojoj živimo. Jedan po jedan korak, pa kako i koliko uspijem. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 05/12/2022 : 17:35:51
|
E da, slobodno preporučite još stripova napravljenih na ovaj način, na dokumentarni način i da se može nešto konkretno naučiti iz njih. Ne nužno na temu energenata, naravno. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Member since 17/08/2013 |
Posted - 06/12/2022 : 20:06:22
|
quote: Originally posted by Paka01
E da, slobodno preporučite još stripova napravljenih na ovaj način, na dokumentarni način i da se može nešto konkretno naučiti iz njih. Ne nužno na temu energenata, naravno.
Sapiens: Rođenje čovječanstva.
Bomba je isto slična, ali čini mi se da si to već čitao.
Ratno-politički putopisi: Fotograf, Guy Delisle, Joe Sacco... |
Edited by - vukozec on 06/12/2022 20:15:36 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40300 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
Member since 17/01/2006 |
Posted - 02/01/2023 : 23:52:19
|
quote: Originally posted by sawitch
Kakva stripcina!
Očekivao sam da ćeš biti realniji i osuditi ovo kao radikalno lijevo zelenu woke propagandu |
|
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik
France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29375 Posts
Member since 27/08/2001 |
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 06/01/2023 : 10:25:14
|
quote: Originally posted by vukozec
quote: Originally posted by Paka01
E da, slobodno preporučite još stripova napravljenih na ovaj način, na dokumentarni način i da se može nešto konkretno naučiti iz njih. Ne nužno na temu energenata, naravno.
Sapiens: Rođenje čovječanstva.
Bomba je isto slična, ali čini mi se da si to već čitao.
Ratno-politički putopisi: Fotograf, Guy Delisle, Joe Sacco...
Tek sad vidim ovaj post, sori. Hvala na preporukama, neke od ovih sam već čitao, druge ću provjeriti |
|
|
knauso
New Member
299 Posts
Member since 18/12/2020 |
Posted - 06/01/2023 : 10:27:43
|
"Korak dalje je i optužba za revizionizam i negaciju stvarnog broja umrlih i kontaminiranih u Černobilu i Fukušimi. Sam Jancovici inzistira u stripu da se radi o katastrofi ali i da su panika i strah prouzročili više štete od radijacije. I nastavlja kako je paradoksalno, ali je nakon iseljenja ljudi, Černobil postao prirodni rezervat gdje danas žive velike zvijeri, koje su inače tamo skoro nestale."
U stvari najgora stvar koja je zadesila ova planetu su ljudi. Kad mi jednog dana nestanemo, planeta ce se obnoviti.
Jedino resenje to da ubrzamo je https://www.vhemt.org/ (nazalost sajt izgleda tragicno ali ideja je na mestu). |
Edited by - knauso on 06/01/2023 10:28:02 |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19698 Posts
Member since 23/10/2011 |
|
Chui
Senior Member
1034 Posts
Member since 13/12/2020 |
Posted - 06/01/2023 : 11:32:23
|
quote: Originally posted by knauso
"Korak dalje je i optužba za revizionizam i negaciju stvarnog broja umrlih i kontaminiranih u Černobilu i Fukušimi. Sam Jancovici inzistira u stripu da se radi o katastrofi ali i da su panika i strah prouzročili više štete od radijacije. I nastavlja kako je paradoksalno, ali je nakon iseljenja ljudi, Černobil postao prirodni rezervat gdje danas žive velike zvijeri, koje su inače tamo skoro nestale."
U stvari najgora stvar koja je zadesila ova planetu su ljudi. Kad mi jednog dana nestanemo, planeta ce se obnoviti.
Jedino resenje to da ubrzamo je https://www.vhemt.org/ (nazalost sajt izgleda tragicno ali ideja je na mestu).
Ne mogu ljudi uništiti planetu, na kraju ona će se uvijek obnoviti, a dal će ljudi to sve preživjeti nije na njoj da brine o tome, uostalom ona ima svoje sisteme restarta sustava, pravilne cikluse ledenih doba i extremno toplih faza koji se ponavljaju. Mi se sad tu nešto prčkamo da sebi osiguramo nekakve komforne uvjete na koje smo se navikli, a sve u duhu kapitalizma i prodaje ovog ili onog jer se ništa ne dešava više ako nije financijski isplativo. Planetu valjda jedino može ubiti neki mega meteor ili samo sunce. |
|
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 06/01/2023 : 12:45:59
|
quote: Originally posted by pcoro
quote: Originally posted by sawitch
Kakva stripcina!
Očekivao sam da ćeš biti realniji i osuditi ovo kao radikalno lijevo zelenu woke propagandu
Znao je on da radikalno lijevi zeleni woke aktivisti zapravo miniraju ovaj strip. |
|
|
anto
Advanced Member
Serbia
21125 Posts
Member since 29/06/2008 |
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19698 Posts
Posted - 06/01/2023 : 13:14:01
|
Ne nego sawitch. Pa jel' čitaš topic? Meni je zaista nevjerojatno da autor članka piše o tome. Na razini onoga što smo nedavno vidjeli da postoje blogovi i youtube kanali koji komentiraju stvari koje se događaju na ovom forumu. |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
Edited by - tinton on 06/01/2023 14:53:15 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26826 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
vukozec
Advanced Member
4966 Posts
Posted - 06/01/2023 : 13:59:58
|
quote: Originally posted by tinton
Ne nego sawitch. Pa jel' čitaš topic? Meni je zaista nevjerojatno da je autor članka piše o tome. Na razini onoga što smo nedavno vidjeli da postoje blogovi i youtube kanali koji komentiraju stvari koje se događaju na ovom forumu.
Meni je nevjerojatno da te više šokira citiranje sawitcha od citiranja dd12-a |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19698 Posts
Posted - 06/01/2023 : 14:53:03
|
quote: Originally posted by vukozec
quote: Originally posted by tinton
Ne nego sawitch. Pa jel' čitaš topic? Meni je zaista nevjerojatno da autor članka piše o tome. Na razini onoga što smo nedavno vidjeli da postoje blogovi i youtube kanali koji komentiraju stvari koje se događaju na ovom forumu.
Meni je nevjerojatno da te više šokira citiranje sawitcha od citiranja dd12-a
Pa oba citata sam naveo u svojem šoku, ne? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
DiSkAcH
Advanced Member
Croatia
6258 Posts
Member since 05/12/2016 |
Posted - 06/01/2023 : 18:23:17
|
Ja ne kužim što je čudno ako netko citira nešto sa ovoga, ajmo reći najpopularnijeg foruma vezanog za stripove? Koji još postoji, DW, LL, dalje....? |
-Hi Honey, did you miss me? -With every bullet so far... |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40300 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
pcoro
Senior Member
Croatia
2278 Posts
Member since 17/01/2006 |
|
Macon
Senior Member
Slovenia
1412 Posts
Member since 18/03/2005 |
Posted - 05/02/2023 : 13:00:54
|
Religiozno sranje koje važi samo za zapadnog čovjeka koji se mora odricati i imati sve manje ali biće nužno religiozan u novoj zeleni religiji.
A sve iz pozicije silnog autoriteta kojemu valjda 100% vjerujemo. Dok smo toliko u sebe zagledani, da moramo ovu religiju prihvatiti svi zapadni ljudi dok za ostalih 85% čovječanstva postulati nabrojeni ovdje ne važe i mogu da seru po planetu koliko god hoću.
Ne, mi nečemo spasiti planete, samo čemo sjebati zapadnu civilizaciju, za koju nam lijevi govore, da je najveće smeče, ubica i iskorištavač istorije. Svi mi bih morali odmah na konopac, da smanjimo ispuste CO2. A za početak umjesto mjesa moramo jesti kukce i sličnu gamad, odbaciti automobile jer sa nima samo bez smisla zagađujemo i klečati pred svima koje su naši preci kolonialisti povrijedili. A prvo izpred muslimana, crnca, lgbtq-ja, žena i šta ja znam koga još. Ne važi šta su na Balkanu Turci radili stolječima, važe jadni Indijanci kojih je 95% umrlo od boljesti a mi smo krivi za to u stilu vječite krivde za Isusovu smrt.
Idejno je ovaj strip propagandni pamflet- lijevo smeće koje se dobro naplaćuje u stilu političke korektnosti i mržnje do samoga sebe i zapadnoga društva.
Narativno je dosta zgodno, Blain ovaj jadni material sa puno teksta dosta dobro razbacuje po stranicama. Blain je vrlo dobar crtać i velemajstor stripovskog pripovjedanja. |
www.maconcomics.com |
Edited by - Macon on 05/02/2023 13:27:38 |
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11446 Posts
Posted - 05/02/2023 : 13:34:42
|
Osvrt ti je izgubio kredibilitet odmah u prvoj rečenici. Da si strip pročitao s razumijevanjem, znao bi da autor mahom kritizira zeleni pokret. Ali dobro, valjda je lakše pljuvati. |
|
|
borg
Senior Member
Serbia
2132 Posts
Member since 13/01/2020 |
|
Topic |
|