forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 FIBRA PREDSTAVLJA: KOLORKA 233 Svijet bez kraja
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

vukozec
Advanced Member

4966 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 05/02/2023 : 13:43:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
Izgleda da strip mrze i zatucani lijevi i zatucani desni. Mora da je i bolji nego što sam mislio
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1413 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 05/02/2023 : 13:49:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
-Vjetar i sunce su više puta "dobra energija". Ništa o nestabilnosti i energetskim troškovima za dobivanje te "dobre" energije.
-Ni riječi o zagađenju sa plastikom, osobito oceana, koje u večini proizvodi treći svijet.
-Dizanje nivoja mora kao fakt ali u stvari to nije fakt jer bi bili Maldivi sa par metara višine več potopljeni ako bi to bio fakt.
-Ni riječi o ludim odlukama globalističke politike, koja nam namiječe potpunu kontrolu plebsa kroz digitalnu tehnologiju a Kina je za uzor prakse.
-Ni riječi o mogučnosti jeftine jedrske električne energije, koja je namjerno demonizirana zbog Černobila i Fukušime a u stvari proizvodi vrlo malo otpada i ogromno energije (na masu otpada i na masu uložene energije, ima puno bolje performanse od svih ostalih oblika dobivanja energije).

Kod ovakvih pamfleta je najbolje pogledati šta prešute.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 05/02/2023 13:52:59
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1413 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 05/02/2023 : 13:51:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Paka01

Osvrt ti je izgubio kredibilitet odmah u prvoj rečenici.
Da si strip pročitao s razumijevanjem, znao bi da autor mahom kritizira zeleni pokret. Ali dobro, valjda je lakše pljuvati.

Napisao sam u par tačaka šta je ozbiljno pogriješno u tom zelenom narativu i to od prve. Ako bi se malo pozabavio sa zelenim mantrama u njemu, našao bi pet puta više takvih tačaka.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 05/02/2023 : 13:52:25  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Meni se čini da si ti odlučio mrziti strip prije nego li si ga pročitao.
Da si samo upisao u google 'Jancovici nuclear', znao bi da ti kritika ne drži vodu.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 05/02/2023 : 13:53:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Mi kao da nismo čitali isti strip.

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1413 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 05/02/2023 : 13:53:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Pročitao sam ga i to napisao.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 05/02/2023 : 13:53:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Meni se čini da si ti odlučio mrziti strip prije nego li si ga pročitao.

Potpis na ovo.

And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1095 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 05/02/2023 : 14:07:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Znači pročitao si strip i onda napisao ovo:

"-Ni riječi o mogučnosti jeftine jedrske električne energije, koja je namjerno demonizirana zbog Černobila i Fukušime a u stvari proizvodi vrlo malo otpada i ogromno energije (na masu otpada i na masu uložene energije, ima puno bolje performanse od svih ostalih oblika dobivanja energije)."

Jedino preostalo objašnjenje je onda da postoji neka jezična barijera ili nešto
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1413 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 05/02/2023 : 14:25:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Strip dobro opiše Černobil i Fukušimu, prednosti jedrske energije i onda posustane. Ne zauzme stava o nužnosti jedrske energije nego se umakne na druga polja. Vrlo pametno, vrlo političko korektno. Iako do neke mjere zauzme projedrski stav jer Francija ima najviše jedrskih centrala i naruga se Nemcima, ne ide do zaključaka koji se sami namjeću.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 05/02/2023 14:26:47
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 05/02/2023 : 14:28:54  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
A dobro, onda ovo 'ni riječi' nije bilo točno.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1413 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 05/02/2023 : 14:29:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Wolfman

Znači pročitao si strip i onda napisao ovo:

"-Ni riječi o mogučnosti jeftine jedrske električne energije, koja je namjerno demonizirana zbog Černobila i Fukušime a u stvari proizvodi vrlo malo otpada i ogromno energije (na masu otpada i na masu uložene energije, ima puno bolje performanse od svih ostalih oblika dobivanja energije)."

Jedino preostalo objašnjenje je onda da postoji neka jezična barijera ili nešto

Strip se naruga jedrski fobiji, Nemcima, opiše sve a onda namjerno odustane jer politika namjeće kulturu i ignorira fiziku i matematiku. A treba biti što više politički korektan, da te ne demoniziraju i zabrane jer takva demokracija je danas.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 05/02/2023 14:55:37
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1413 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 05/02/2023 : 14:30:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

A dobro, onda ovo 'ni riječi' nije bilo točno.

Sve se na kraju relativizira bez potrebe. Da, ni riječi nije točno.

Ali tačke 2-4 malo više stoje u potpunosti.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 05/02/2023 14:31:45
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1413 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 05/02/2023 : 14:39:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Evo priznajem, počeo sam pisati osvrt poslije tri četvrtine pročitanog stripa. Nervirao me je. Onda je uletjela jedrska sa dosta poštenim brojevima.

www.maconcomics.com
Go to Top of Page

Wolfman
Senior Member

Croatia
1095 Posts

Member since 13/07/2010

Posted - 05/02/2023 : 14:51:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Wolfman a Private Message  Reply with Quote
Tko prizna pola mu se prašta :)
Go to Top of Page

Macon
Senior Member

Slovenia
1413 Posts

Member since 18/03/2005

Posted - 05/02/2023 : 14:53:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Macon a Private Message  Reply with Quote
Pročitao sam i sa puno toga se slažem. Samo tačke 2-4 koje sam napisao gore stoje.

Nema ni riječi o njima ali su bitne za budučnost svijeta.

www.maconcomics.com

Edited by - Macon on 05/02/2023 14:55:13
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 05/02/2023 : 16:08:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vukozec

Izgleda da strip mrze i zatucani lijevi i zatucani desni.

Koji pa to levičari mrze ovaj strip?
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 05/02/2023 : 16:33:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
ima ekstremnih low-tech hipika koji kenjaju po stripu jer neće da čuju pro-nuklearne argumente koje Janco nudi (mahom kao protivotrov neutemeljenim anti-nuklearnim argumentima), optužujući ga da lobira za nuklearnu industriju, da je trojanac, itd.

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

vukozec
Advanced Member

4966 Posts

Member since 17/08/2013

Posted - 05/02/2023 : 17:20:36  Show Profile Show Extended Profile  Send vukozec a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Red Marquis

quote:

Nisi čitao prethodnu stranu topica?
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 05/02/2023 : 17:49:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Red Marquis

quote:

Nisi čitao prethodnu stranu topica?

A to misliš iz onog Markosovog teksta. Ja te ljude uopšte ne doživljavam ko levičare pa valjda sam se zato zbunio na tvoj upis.

Kritikovati nekog u državi koja 70 odsto struje dobija od nuklearne energije, kao da se on sad pojavio i gura njih, mi je sviranje qrcu.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10350 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 08/02/2023 : 10:18:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Meni ovo nije strip, više mi je to informativni priručnik u formi stripa.

Kao nestručnjaku teško mi je pretpostaviti koliko je sve ovo tako kako piše i ima li tu manipulacije i prilagođavanja činjenica.

quote:
Originally posted by Markos

https://ideje.hr/svijet-bez-kraja-ekoloska-kontroverza-oko-najprodavanije-knjige-u-francuskoj-i-obicni-ljudi-trose-previse-energije/

Citat iz ovog teksta ukazuje na slične dvojbe:
„ ...Tko je koautor stripa Jean-Marc Jancovici? (U ovoj priči zanimljiviji je od drugog scenarista i crtača Christopha Blaina). Ekološki prevarant implementiran u sustav gdje o klimatskim promjenama savjetuje političke moćnike kao dio elite koja gura za svoj račun nuklearne programe u Francuskoj ili aktivistički inženjer, predavač, esejist, medijska zvijezda i osnivač udruge The Shift Project, koja radi u prilog ekonomiji oslobođenoj od ograničenja nametnutih ugljikom? U onom istom erratumu napadaju ga da je ustvari igrač financiran od velikih francuskih korporacija, seksist i falsifikator, kako mu tepaju, Jean-Marc Jancovici živa je kontroverza francuske javnosti...“.

Ako sam dobro razumio napisano, rješavanje budućih potreba za energijom i kontrola razine stakleničkih plinova se povezuje s povećanjem broja nuklearki i korištenjem nuklearne energije na način koji se to radi u Francuskoj uz nezanemarivanje razvoja obnovljivih izvora energije, ali navodeći njihova ograničenja.

Također se spominje negativni utjecaj politike koja je nerijetko motivirana ili pridobivanjem glasova kroz podupiranje određenih neadekvatnih (populistički isplativih) rješenja ovih problema ili velikom materijalnom koristi dobivanjem nemalih financijskih sredstava od velikih korporacija.

Stoga se postavlja pitanje na koji način i u kojem roku su moguće promjene koje bi dovele do potrebnog rješenja i mogu li se provesti bez masovne aktivnosti većeg broja građana? Za to je potrebno njihovo osvještavanje kroz objektivnu medijsku informaciju.

S obzirom na inertnost koja kod nas vlada vjerojatno ćemo morati čekati da se masovno pokrene javnost u većim i značajnijim zemljama EU da bi se dogodile promjene. Hoće li do toga doći dosta kasnije od potrebnog ili ikada i u kojem smjeru će se sve to odvijati vidjet ćemo.

U svakom slučaju od mene preporuka za čitanje ovog strip priručnika.

Edited by - Peyo on 08/02/2023 10:20:35
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/02/2023 : 10:34:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

Kao nestručnjaku teško mi je pretpostaviti koliko je sve ovo tako kako piše i ima li tu manipulacije i prilagođavanja činjenica.

Mislim da je upravo zbog toga ovaj strip potrebno uzeti kao polaznu točku za daljnje istraživanje, a ne kao apsolutnu istinu. Mislim da se ovim stripom može dobiti jako dobar uvid kako neke stvari stoje u svijetu te nas može motivirati da i sami podrobnije istražimo tu problematiku nakon čitanja.

Također, stvari o kojima se piše u stripu se jako brzo mijenjaju i zasigurno već dan-danas imamo odstupanja u odnosu na stanje iz 2021. godine kad je strip originalno nastao. Rekao bih da je ključno "updateati" sam sebe u godinama koje dolaze, pogotovo ako će netko po prvi put pročitati ovaj strip tek za 5-6 godina ili kasnije.

Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2278 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 08/02/2023 : 11:46:36  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Meni je strip bio zanimljiv. Dosta su efektno prikazali ekološke i energetske probleme. Ovo što su tu napisali/nacrtali mi izgleda prilično uvjerljivo, ali, realno, to su prevelike stvari da bi iko od nas svojim djelovanjem promijeniti išta, bilo na bolje, bilo na gore. Jedino što možemo je zabiti glavu u pijesak i uzeti idući strip na čitanje. Ja sam osobno tako i učinio te pročitao Pješčane dane koji su mi bili dobri. I u njima se pojavljuje ekološki problem koji se na kraju riješi sam od sebe - nakon niza godina bila je pala kiša, pa više nije bilo pješčanih oluja.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8017 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/02/2023 : 15:00:19  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

pro-nuklearne argumente

Ne interesuje me ovaj strip ni najmanje, ali vezano za nuklearnu energiju - verujem da ima mnogo argumenata za nju, ali ako je jedan anti-argument validan- da nesreće u nuklearnim elektranama mogu da izazovu katastrofe - onda mi je to dovoljno da sam protiv.
Go to Top of Page

Red Marquis
Advanced Member

Serbia
3281 Posts

Member since 06/11/2017

Posted - 08/02/2023 : 15:25:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Red Marquis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

quote:
Originally posted by Lord Vader89

pro-nuklearne argumente

Ne interesuje me ovaj strip ni najmanje, ali vezano za nuklearnu energiju - verujem da ima mnogo argumenata za nju, ali ako je jedan anti-argument validan- da nesreće u nuklearnim elektranama mogu da izazovu katastrofe - onda mi je to dovoljno da sam protiv.

Rezonuješ na nivou - verujem da otkrivanje vatre ima nekih prednosti, ali ako neko može i da se zapali od nje...bolje da nastavimo da se smrzavamo.

To što te tematika ne interesuje, ne opravdava da se izađe sa tako banalnim stavom na kompleksan problem.
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 08/02/2023 : 15:28:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message  Reply with Quote
Alexts i komentiranje nepročitanog, savršen par.

Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000