Author |
Topic |
teller
Advanced Member
Slovenia
18886 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 08/02/2023 : 17:37:56
|
quote: Originally posted by Ted Miller
ovaj broj je bas bio duhovit, pogotovo prva priča. eh, fora je Blek za citanje :) i uvijek oku ugodan crtez.
potpis... Ponekad je dobro malo manje naprezati mozak.. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Humbert Coe
Average Member
Croatia
592 Posts
Member since 17/02/2005 |
Posted - 09/02/2023 : 00:43:17
|
quote: Originally posted by 5ypo
Daba je, valjda, neko praslovensko bozanstvo. Vjerovatno se u hriscanskom kontekstu, posto je iz paganstva, identifikuje sa djavolom.
Da, Dabog (tek kasnije, kako je već spomenuto, u narodu postaje Daba) je (bio? ) slavenski bog, Svarogov sin koji je, kako si i rekao, nakon širenja kršćanstva u Slavena pretvoren u Sotonu. Zanimljivo mi je da je i Daba šepav (hrom), kao i grčki Hefest (rimski Vulkan), koji također ima veze s podzemljem, metalima i kovanjem.
I pitam se: U nekoj budućnosti, kada potencijalno nova religija (vjerojatnije ne-religija, ideologija, što li) osvoji (kršćanski) svijet, hoće li i Isus početi hramati i povezivati se s podzemljem? Izravnu (rodbinsku) povezanost s bogom, izlazak iz grobnice, bradicu i alkemiju već imamo. |
Humbert Coe |
|
|
murdo
Average Member
Christmas Island
973 Posts
Member since 24/07/2002 |
Posted - 09/02/2023 : 03:11:24
|
quote: Originally posted by Humbert Coe
quote: Originally posted by 5ypo
Daba je, valjda, neko praslovensko bozanstvo. Vjerovatno se u hriscanskom kontekstu, posto je iz paganstva, identifikuje sa djavolom.
Da, Dabog (tek kasnije, kako je već spomenuto, u narodu postaje Daba) je (bio? ) slavenski bog, Svarogov sin koji je, kako si i rekao, nakon širenja kršćanstva u Slavena pretvoren u Sotonu. Zanimljivo mi je da je i Daba šepav (hrom), kao i grčki Hefest (rimski Vulkan), koji također ima veze s podzemljem, metalima i kovanjem.
I pitam se: U nekoj budućnosti, kada potencijalno nova religija (vjerojatnije ne-religija, ideologija, što li) osvoji (kršćanski) svijet, hoće li i Isus početi hramati i povezivati se s podzemljem? Izravnu (rodbinsku) povezanost s bogom, izlazak iz grobnice, bradicu i alkemiju već imamo.
Koliko sam čitao, kovači u brončanom dobu su koristili arsen u metalurgiji. Među simptomima dugoročnog lakšeg trovanja arsenom je i hromost. |
|
|
Humbert Coe
Average Member
Croatia
592 Posts
Posted - 09/02/2023 : 12:34:24
|
Da. Prošle godine na festivalu gledao sam naš dokumentarno-igrani film Vučedolska jarebica. Napravljen je na engleskom, za svjetsko tržište, i dobio je nagrada. U filmu se spominje to šepanje i povezuje s jarebicama. Ne mogu film naći online, ali ima trailer.
https://m.youtube.com/watch?v=gGq_5HVJaUQ
Sadrži vrlo smjelu i jako zanimljivu teoriju.
Sad sam našao članak u kojem se slično spominje.
https://povijest.hr/drustvo/narodi/vucedol-dunavska-troja/
Ima i Na rubu znanosti, gdje je jedan od autora filma i profesor koji je stručnjak za to područje.
https://m.youtube.com/watch?v=T8VaFn99iq0
I eto, Vučedolska golubica, već postaje poznato, zapravo je jarebica, povezana isto sa šepanjem.
E sad, oni koji to sve pogledaju i prouče, mogli bi, s jedne strane, uslijed navale spoznaje instantno prestati čitati Bleka, a s druge će strane ovaj topic privući horde novih Blekovih fanova zbog intrigantnih tema za koje se može pomisliti da su prisutne u ovom stripu. I svi zadovoljni. Dakle, u svemu se nešto može naći i dobro je sve čitati.
|
Humbert Coe |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 09/02/2023 : 13:13:41
|
ruski:волк slovenski:volk ukrajinski:вовк poljski:Wilk slovački:vlk makedonski:волк bugarski:вълк bjeloruski:воўк češki:vlk malo mi je čudno da svi slavenski narodi za vuka koriste neslavensku riječ?
|
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Humbert Coe
Average Member
Croatia
592 Posts
Posted - 09/02/2023 : 16:12:17
|
Praslavenska riječ za vuka slična je svim koje si nabrojio, odatle i dolazi, a prije nje se latinski lupus povezuje s tom riječi.
prasl. *vьlkъ (stsl. vlьkъ, rus. volk, polj. wilk), lit. vilkas ← ie. *wlkwos (lat. lupus, grč. lýkos)
A vjerojatno misliš na to da te vuk podsjeća na njemački Wolf, na što gledamo kao na germanizam. A kaže se i da eng. wolf dolazi od staroengleskog wulf, koji se povezuje s protogermanskim wulfaz. Ali tu je i praindoeuropska slična riječ, od koje je vjerojatno nastao latinski lupus.
https://www.etymonline.com/word/wolf
Ma sve je to povezano, ne mogu se jezici samo tako razgraničiti i promatrati odvojeno. (Mogu samo hrvatski, bosanski, srpski, crnski i gorski, naravno, a međusobno razumijevanje samo je puka koincidencija.)
Koga zanima, ovo je više tema za Martina nego za Bleka , neka uoči sličnost između gomile sanskrtskih riječi i hrvatskih. Nevjerojatno. Npr. brojevi od 1 do 10:
Ekam, dve, trini, četvari, panča, šat, shapta, ašta, nava, daša.
Evo još riječi:
https://croativ.net/vedska-indija-sanskrt-su-drevni-korijeni-hrvata-372/
Nego, kako smo dovde dospjeli u topicu o Bleku? Treba ovo prebaciti u topic o Marku, kad već pričamo o Vukovima.
|
Humbert Coe |
Edited by - Humbert Coe on 09/02/2023 17:08:51 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
Posted - 09/02/2023 : 16:24:35
|
a to sa sankrstom znam a ima i na youtubeu gdje pojedini megalomani dokazuju kako su ti arijevci ustvari srbi,kao i troja,aleksandar v.,mojsije,isus i šta sve ne... |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 09/02/2023 : 20:30:09
|
Sve naše riječi vuku dakako indoeuropski korijen, ili preko grčkog ili izravno preko litavskog, koji je najuže povezan s izvorom. Zašto je to tako s Litavcima/Litvancima i u čemu je posebnost, ne znam detaljno. Očito bi, u skladu s raznoraznim mito/megalomanijama mogli polagati pravo na čitavu Europu Ali da pojednostavimo, u 90% slučajeva samo pogledajte starogrčki. Latinski je često nemušta kopija i varka (krađa). |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 10/02/2023 : 08:39:34
|
Počeku??? Bez kamata?? |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26834 Posts
|
Topic |
|
|
|