forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Sport
 Pravilno izgovaranje imena nogometaša
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

Dwayne_Looney
Advanced Member

6898 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 15/02/2023 : 13:35:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
ReemCP, Diego Costa je Brazilac i pravilno bi mu bilo Diegu Košta. Međutim, znam da Španjolcima i prije nego je dobio njihovo državljanstvo nije padalo na pamet izgovarati kako bi trebalo već su govorili Diego Kosta.

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 15/02/2023 13:35:47
Go to Top of Page

selanne
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
7655 Posts

Member since 11/09/2009

Posted - 15/02/2023 : 15:14:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit selanne's Homepage  Send selanne a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DK24

quote:
Originally posted by selanne

quote:
Originally posted by DK24

Srpsko pisanje imena po Vuku je nešto šta me baš baš nervira. Obožavam čitati Mozartsport, smatram ga daleko najboljim sportski portalom u regiji, a Marka Prelevića uz Borisa Dežulovića čovjeka koji koristeći sport kao temu stvara tekstove jednake najvećim umjetničkim djelima. I onda nekada jednostavno ne mogu skužiti iz teksta o kojoj se osobi radi zbog načina na koji je napisano ime, odnosno prezime. Upravo zato jer u našim jezicima ne postoje slova za određene glasove koje koriste drugi jezici. I onda moram stati i guglati o kojoj se osobi. Poprilično zamorno jel da? A nerijetko i estetski jako ružno, iako je to manje bitno.

Apsolutno se slažem, od početka do kraja. Tek sam ih nedavno otkrio, nekad krajem prošle sezone i stvarno su odlični, ali njihovo pisanje stranih imena me ubija. Kjeza, Žiru, Ejbraham, Brajton end Hauv, Monpelje, Gijom Žil...
Valjda je do toga kako ljudi naviknu, i meni je puno lakše pročitati stranu riječ u originalnom obliku.

Meni je žao što nemam više toliko vremena pa da čitam koliko sam prije, posebno za vrijeme fakulteta. Osim maestralnog Prelevića postojala je i rubrika "premotavanje" Predraga Dučića koja je isto imala to nešto više od samog nogometa u sebi. Čitanje takvih autora je apsolutno uživanje, idealni za vikend ujutro uz kavu na osunčanom balkonu iščekujući 12.30 i prvo guranje lopte s centra, uglavnom u Italiji i onda samo nastaviti gledat do 11 navečer.

Savršenstvo, još negdje od 15h otvoriš ledenu pivu.

Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted.
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
31144 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 15/02/2023 : 16:18:44  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message  Reply with Quote
Znam o čemu pričate momci, to su bila vremena, možda opet budu u penziji!

"Od svakog treba tražiti samo ono što on može dati."
"The puck is in! The home team wins!", the good ol' hockey game
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13140 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 16/02/2023 : 20:44:27  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Hvala Humbert Coe na prethodnom postu i objašnjenju :)
Što se tiče onih MB, ND igrača..
Sjetio sam sinoć i onog iz Arsenala, Nketiah.
Opet je komentator upotrebljavao samoglasnik, znači "enketia", baš ga je puno lakše tako za izgovoriti.

quote:
Originally posted by Dwayne_Looney

ReemCP, Diego Costa je Brazilac i pravilno bi mu bilo Diegu Košta. Međutim, znam da Španjolcima i prije nego je dobio njihovo državljanstvo nije padalo na pamet izgovarati kako bi trebalo već su govorili Diego Kosta.

Hvala Dwayne, nisam imao pojma da je inače Brazilac
Pamtim ga najviše iz one utakmice Portugal-Španjolska 3:3 sa SP 2018, tamo je zabio 2 gola.

https://www.youtube.com/watch?v=4rp2aLQl7vg

Strike first. Strike hard. No mercy.

Edited by - ReemCP on 16/02/2023 20:44:51
Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
31144 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 16/02/2023 : 21:21:52  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message  Reply with Quote
Ja Morant jedan od najdražih mi NBA igrača, kako se on izgovara?

İlkay Gündoğan?

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25398 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 16/02/2023 : 21:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Dža Moran

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25398 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 16/02/2023 : 21:24:40  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Ilkaj Gundoan

Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13140 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 16/02/2023 : 21:26:02  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tex2

İlkay Gündoğan?

Ja sam ga citao 'Gundogan', ali vidim da nasi komentatori kazu 'Gindogan'.

Edit; mislim da je ovo najpreciznije sto je Manhunter napisao, Gundoan.

Edited by - ReemCP on 16/02/2023 21:29:17
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25398 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 16/02/2023 : 21:38:57  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Sve što ja napišem je najpreciznije. ;)

Go to Top of Page

tex2
stripovi.com suradnik

Croatia
31144 Posts

Member since 17/09/2006

Posted - 16/02/2023 : 21:45:44  Show Profile Show Extended Profile  Send tex2 a Private Message  Reply with Quote
Mislim da komentatori Moranta izgovaraju na Areni Ža Morent, a Gündoğan, da je Nijemac drugo slovo bi se čitalo i kao kod Müllera, a sad sjećam se legendarnog turskog golmana Rüştü Reçbera, svi su ga izgovarali Ruštu Rečber, tako da bi drugo slovo kod Illkaya trebalo biti po toj (i manhunterovoj) logici u.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25398 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 16/02/2023 : 21:55:13  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Nije U, već poluglas. Upravo kao što kažeš, kao kod Müller. Pošto retko ko na Balkanu ume pravilno da ga izgovori, bolje je reći U, nego ono ustaljeno I.

Edited by - manhunter on 16/02/2023 21:55:49
Go to Top of Page

Caleb
Advanced Member

Greece
16445 Posts

Member since 01/07/2008

Posted - 16/02/2023 : 21:56:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caleb's Homepage  Send Caleb a Private Message  Reply with Quote
Namestis usta za U, a izgovoris V.

Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic
https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13140 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 16/02/2023 : 22:04:06  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Meni je zanimljiva uporaba slova " Č " kod nekih igrača, mislim da sam dobro svladao ovu trojku:

Choupo-Moting = Čupo Moting
Tchouameni = Čuameni
Batshuayi = Bačuaji

Go to Top of Page

Caleb
Advanced Member

Greece
16445 Posts

Member since 01/07/2008

Posted - 18/02/2023 : 19:13:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Caleb's Homepage  Send Caleb a Private Message  Reply with Quote

https://twitter.com/PatogeniP/status/1626687889735143442?s=20

Forumasi, gledaju i ne veruju.

Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic
https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19756 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 18/02/2023 : 19:16:29  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Svašta.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13140 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 19/02/2023 : 17:50:45  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Ričarlison ili Rišarlison?

Tu nikad nisam siguran sto je zapravo tocno..

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25398 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 19/02/2023 : 18:23:49  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Šč.

Go to Top of Page

Humbert Coe
Average Member

Croatia
592 Posts

Member since 17/02/2005

Posted - 19/02/2023 : 19:33:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Humbert Coe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ReemCP

Ričarlison ili Rišarlison?

Tu nikad nisam siguran sto je zapravo tocno..

Richarlison se izgovara kao hiŠAArliso, s dugouzlaznim naglaskom na a i nazalnim "francuskim" son, gdje se n izgubi.

https://forvo.com/search/richarlison/pt_br/

A evo i u videu na 0:46 ženska izgovara:

https://www.youtube.com/watch?v=XWHDX914vYQ

Naime, na portugalskom se r na početku riječi izgovara kao h.

/r/ is a bit different in Portuguese than in English and is typically pronounced like /h/ at the beginning of words. This means words like 'roll' may be pronounced like 'hole', 'real' like 'heal' and so on.

Inače, zvuk portugalskog jezika, to sam i uživo osjetio, podsjeća na zvuk našega. Znate ono, kad ne čujete jasno riječi u daljini ili vrevi, a svejedno prepoznate jezik. E, portugalski i hrvatski često se tako mogu zamijeniti. Poslušajte, npr., video dalje od ovoga kad ženska izgovori njegovo ime, i što Richarlison odgovori na to, kratko.

Humbert Coe

Edited by - Humbert Coe on 19/02/2023 19:37:50
Go to Top of Page

ReemCP
stripovi.com suradnik

Croatia
13140 Posts

Member since 03/01/2018

Posted - 02/04/2023 : 22:00:40  Show Profile Show Extended Profile  Send ReemCP a Private Message  Reply with Quote
Piotr Zielinski

Vidim da ga komentator izgovara "Želinski", što se ne izgovara Zielinski kako se i piše?
Bar sam dosada tako mislio da je.

Go to Top of Page

Macbeth
Junior Member

361 Posts

Member since 19/08/2022

Posted - 03/04/2023 : 03:12:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Macbeth a Private Message  Reply with Quote
'zi' se čita kao "meko" ž.
Ne da mi se tražiti sad z sa crticom kao u ć, al na tu foru...
Go to Top of Page

Humbert Coe
Average Member

Croatia
592 Posts

Member since 17/02/2005

Posted - 04/04/2023 : 09:15:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Humbert Coe a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Macbeth

'zi' se čita kao "meko" ž.
Ne da mi se tražiti sad z sa crticom kao u ć, al na tu foru...

Tako je.

https://www.youtube.com/watch?v=Ua6hyDiy8Y4

Humbert Coe
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000